Subscribe Now

Trending News

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στo now24.gr.
Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας.
24 Οκτ 2020
SLIDER

Brexit χωρίς… Exit: Η άνιση μάχη του σουρεαλισμού με την πραγματικότητα

Γράφει ο Γιώργος Τροπαιάτης

Διπλωματικοί κύκλοι, στις Βρυξέλλες εκτιμούν πως οι εξελίξεις στη Βρετανία προκαλούν ατμόσφαιρα «θεσμικής σύγχυσης», που κινδυνεύει να παρασύρει και την ευρωπαϊκή πλευρά σε έναν φαύλο κύκλο διαβουλεύσεων χωρίς αποτέλεσμα και με ανακύκλωση αδιεξόδων.

Κατάσταση που επιτείνει την αβεβαιότητα και για τους πολίτες και για τις επιχειρήσεις, αλλά ακόμη και για την ίδια την ΕΕ που ακόμη δεν μπορεί να ολοκληρώσει κανένα προγραμματισμό.

Είτε σε ό,τι αφορά τη λειτουργία της Ευρωβουλής, όπου παραμένουν οι ευρωβουλευτές του Ηνωμένου Βασιλείου επηρεάζοντας με την ψήφο τους δομικές πολιτικές, είτε σε ό,τι αφορά την τελική διαμόρφωση του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου.

Ενώ η πρόταση της Κομισιόν έχει γίνει με βασικό δεδομένο την αποχώρηση της Βρετανίας πολύ πριν από την διαμόρφωση των δεσμεύσεων για την περίοδο 2021-2027, ενδεχόμενη παράταση ή αναβολή του BREXIT αλλάζει άρδην τα ποσοτικά δεδομένα και επιδρά σε όλο το φάσμα των διαπραγματεύσεων μεταξύ των υπολοίπων κρατών μελών.

Συνεπώς, η ενωσιακή πλευρά επιζητεί ένα καθαρό τοπίο το συντομότερο δυνατό. Αλλά, αυτό δεν μπορεί να το έχει, καθώς το περίπλοκο νομικό σύστημα του Ηνωμένου Βασιλείου προστατεύει μάλλον την ασάφεια παρά την καθαρότητα των αποφάσεων.

Το είδαμε ακόμη και με τις τρεις αντιφατικές επιστολές που έφτασαν στις Βρυξέλλες, αμέσως μετά την απόρριψη και της τροποποιημένης Συμφωνίας Αποχώρησης που πέτυχε ο Μπόρις Τζόνσον.

Η καθυστέρηση του BREXIT μέχρι τις 31 Ιανουαρίου 2020, θα μπορούσε να θεωρηθεί βέβαιη αλλά πολλοί εκτιμούν ότι δεν θα είναι και αποτελεσματική.

Το Ηνωμένο Βασίλειο μπορεί να ζητήσει και άλλη παράταση αλλά οι 27 άλλες χώρες της Ένωσης δεν θέλουν να ευτελίσουν την αξιοπιστία τους. Ήδη ο Εμμανουέλ Μακρόν επιμένει σε μια αυστηρή στάση, παρ’ ότι 10 μέρες πριν το προγραμματισμένο BREXIT δεν υπάρχει κανένα πλαίσιο συμφωνίας για την επόμενη μέρα.

Έτσι, τα ενδεχόμενα που εξετάζει ο Ντόναλντ Τουσκ στο νέο κύκλο διαβουλεύσεων με τους ευρωπαίους ηγέτες είναι είτε να δώσουν μια ολιγόμηνη παράταση χωρίς άλλη αναβολή είτε να δώσουν μια αρκετά μεγάλης διάρκειας παράταση στο BREXIT μέχρις ότου η Βρετανία έχει τις θεσμικές απαντήσεις που χρειάζεται για να αρθεί το αδιέξοδο.

Ωστόσο, κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο βέτο κάποιας χώρας σε αυτό το γαϊτανάκι ή ακόμη και την απόρριψη μιας τέτοιας απόφασης από την Ευρωβουλή, που αυτή την εβδομάδα θα πρέπει να εγκρίνει μια ήδη «απορριφθείσα» Συμφωνία Αποχώρησης από τη Βουλή των Κοινοτήτων.

Οι Μόνιμοι Αντιπρόσωποι των κρατών μελών στην Ευρωπαϊκή Ένωση συνεδρίασαν  για μόλις 15 λεπτά για να καταγράψουν τις νέες συνθήκες μετά τις εξελίξεις του Σαββάτου στο Westminster.

Ο Μισέλ Μπαρνιέ τους είπε ότι η ενωσιακή πλευρά οφείλει να προχωρήσει σύμφωνα με τη διαδικασία και άφησαν ανοικτή την ατζέντα τους για μια επόμενη συνάντηση εντός της εβδομάδας.

Σε κάθε περίπτωση, κοινοτικοί αξιωματούχοι εκτιμούν πως η ΕΕ θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να εξαλείψει κάθε κίνδυνο που θα προκαλούσε χάος στην καθημερινότητα των πολιτών και των επιχειρήσεων εκατέρωθεν της Μάγχης.

Το προφανές είναι μια έκτακτη Σύνοδος Κορυφής πριν το τέλος Οκτωβρίου, αλλά υπάρχουν χώρες που θεωρούν ότι μια τυπική απόφαση παράτασης θα μπορούσε να ληφθεί και με εξουσιοδότηση των ηγετών προς τους Μονίμους Αντιπροσώπους, υποβαθμίζοντας έτσι το διάλογο με το Λονδίνο.

Αν προκύψει σαφής συναίνεση, υπάρχουν νομικοί μηχανισμοί με τους οποίους η ΕΕ θα μπορούσε να εγκρίνει την καθυστέρηση του BREXIT μέσω γραπτής διαδικασίας.

Προσώρας όλοι αναμένουν να φύγει ομίχλη από το Λονδίνο. Και πολλοί θυμούνται την περίοδο της ελληνικής ασυναρτησίας, όταν το Grexit απειλούσε τη σταθερότητα της Ευρωζώνης.

Σήμερα, το Brexit επαπειλεί τη σταθερότητα στις ζωές εκατομμυρίων πολιτών εκατέρωθεν της Μάγχης. Μια άνιση μάχη του σουρεαλισμού με την πραγματικότητα.-

Related posts