Subscribe Now

Trending News

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στo now24.gr.
Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας.
24 Σεπ 2022
SLIDER

Βρέθηκαν μετά από 9 χρόνια οι κλεμμένοι πίνακες του Πικάσο και του Μοντριάν -Μεγάλη επιτυχία της Αστυνομίας

Μετά απο εννέα χρόνια ερευνών και αναζητήσεων, το τμήμα διαρρηκτών της Ασφάλειας Αττικής κατάφεραν να βρουν δύο πίνακες, του Ισπανού ζωγράφου Pablo Picasso και του Ολλανδού ζωγράφου Piet Mondrian.

Η κλοπή είχε γίνει τα ξημερώματα της 9ης Ιανουαρίου του 2012 από την Εθνική Πινακοθήκη. Όλα αυτά τα χρόνια, παρά τις προσπάθειες οι αστυνομικοί δεν είχαν καταφέρει να βρουν τον ψιλόλιγνο άντρα που αφαίρεσε χειρουργικά τον πίνακα του Πικάσο, αξίας άνω των 20 εκατομμυρίων ευρώ.

Οι πίνακες βρέθηκαν σε μια ρεματιά στην περιοχή της Κερατέας . Πιστεύεται ότι κάπου άλλου τους είχαν κρύψει οι εμπνευστές της διάρρηξης από την Εθνική Πινακοθήκη αλλά όταν είδαν να σφίγγει ο αστυνομικός κλοιός τους  έκρυψαν καλά συσκευασμένους για να μη διαβρωθούν σε μια ρεματιά. Οι δύο πίνακες ανεκτίμητης αξίας βρίσκονται ήδη στα χέρια των αστυνομικών του Τμήματος Διαρρηκτών της Ασφάλειας Αττικής.

Ο πίνακας του Pablo Picasso είχε εκτεθεί, χωρίς προστατευτικό υαλοπίνακα είχε δηλώσει μετά την κλοπή ο Μάνος Στεφανίδης, κριτικός τέχνης και πρώην επιμελητής της Εθνικής Πινακοθήκης.

Σήμερα στις 11 το πρωί ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη θα δώσουν συνέντευξη για τη μεγάλη επιτυχία της Αστυνομίας και της επιστροφής των έργων στην Πινακοθήκη.

Αν και ακόμη δεν έχουν δοθεί λεπτομέρειες για τη μεγάλη διάρρηξη σύμφωνα με πληροφορίες οι αστυνομικοί μετά από παρακολούθηση πολλών μηνών συνέλαβαν έναν άνδρα 50 ετών. Αυτός όταν κατάλαβε ότι τα στοιχεία που είχαν σε βάρος του δεν μπορούσαν να αμφισβητηθούν τους υπέδειξε το σημείο που βρίσκονταν οι πίνακες.

Μαζί με τον πίνακα του Ισπανού ζωγράφου Pablo Picasso και τον πίνακα του Ολλανδού ζωγράφου Piet Mondrian είχε κλαπεί και ένας τρίτος πίνακας του Ιταλού Guglielmo Caccia (Moncalvo) που απεικονίζει τον Άγιο Diego de Alcala σε έκσταση με την Αγία Τριάδα και τα σύμβολα του πάθους. Το συγκεκριμένο έργο δεν έχει βρεθεί.

Ο 50χρονος που κατά ανεπίσημες πληροφορίες κρατείται ,είχε απασχολήσει σε πολύ νεαρή ηλικία τις διωκτικές Αρχές για μια υπόθεση μικροκλοπής χωρίς ποτέ άλλοτε να είχε λογαριασμούς με την Αστυνομία.

Το χρονικό της μεγάλης διάρρηξης

Η κλοπή είχε διαπιστωθεί στις 9 Ιανουαρίου 2012 και ο δράστης, αφού απενεργοποίησε τον συναγερμό στο κτήριο της Εθνικής Πινακοθήκης, παραβίασε μια αλουμινένια πόρτα στο μπαλκόνι του κτηρίου και μπήκε στον εσωτερικό χώρο της έκθεσης. Ενεργοποιήθηκε ο ανιχνευτής κίνησης στον χώρο των περιοδικών εκθέσεων, στον οποίο έσπευσε αμέσως ο φύλακας, εντοπίζοντας τον εισβολέα τον οποίο και καταδίωξε.

Κατά τη διαφυγή του ο δράστης εγκατέλειψε στον χώρο ένα επίσης σημαντικό πίνακα του Ολλανδού ζωγράφου Piet Mondrian, που απεικονίζει ένα τυπικό αγρόκτημα.

Ο δράστης που πιθανότατα είχε συνεργό , αφαίρεσε τον πίνακα του Pablo Picasso «γυναικείο κεφάλι».  Ήταν ένας πίνακας ζωγραφικής, λάδι σε μουσαμά, διαστάσεων 56 Χ 40, που φιλοτεχνήθηκε το έτος 1939 και απεικονίζει  γυναικείο κεφάλι. Το έργο αυτό αποτέλεσε το 1949 δωρεά του καλλιτέχνη προς τον Ελληνικό λαό, σαν τιμητική προσφορά για την γενναία αντίστασή του κατά την διάρκεια της ναζιστικής κατοχής, στο πλαίσιο της δωρεάς έργων Γάλλων καλλιτεχνών.

Ο δεύτερος πίνακας ζωγραφικής, λάδι σε μουσαμά, διαστάσεων 35 Χ 44, του Ολλανδού ζωγράφου  Piet Mondrian φιλοτεχνήθηκε το 1905 και απεικονίζει έναν ανεμόμυλο κατά μήκος ποταμού.  Πρόκειται για το γνωστό έργο, «ο ανεμόμυλος Στάμμερ». Το έργο αυτό αγοράσθηκε το 1963 από τον Αλέξανδρο Παππά και αποτέλεσε δωρεά προς την Εθνική Πινακοθήκη.

Η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ. αναφέρει: «Δύο πίνακες που είχαν αφαιρεθεί από την Εθνική Πινακοθήκη το 2012 (ένας του Πικάσο και ένας του Μοντριάν) βρίσκονται στα χέρια της Ελληνικής Αστυνομίας, μετά τον εντοπισμό τους από το 2ο τμήμα του ΥΔΕΖΙ».

Περισσότερα θα μάθουμε στις 11 κατά τη συνέντευξη του υπουργού Προστασίας του Πολίτη.

Related posts