Subscribe Now

Trending News

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στo now24.gr.
Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας.
13 Ιούν 2021
Κόσμος

Βρετανοί επιστήμονες ετοιμάζουν αντηλιακό χάπι από κοράλλια!

Ευελπιστούν να αξιοποιήσουν τις άμυνες των κοραλλιών κατά της υπεριώδους ακτινοβολίας, οι γιατροί, με αποτέλεσμα να κυκλοφορήσει στην αγορά ένα αντηλιακό χάπι που θα προστατεύει από το κάψιμο του ήλιου.

Οι ερευνητές του πανεπιστημίου King’s College του Λονδίνου, με επικεφαλής τον δρα Πολ Λονγκ, σε συνεργασία με αυστραλούς και αμερικανούς συναδέλφους τους, έκαναν επιτόπιες έρευνες στον μεγάλο κοραλλιογενή ύφαλο της ανατολικής Αυστραλίας, με στόχο να ανακαλύψουν τις γενετικές και βιοχημικές διαδικασίες που χαρίζουν στα κοράλλια τις έμφυτες αντηλιακές ιδιότητές τους. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι είναι πλέον σε θέση να αντιγράψουν με συνθετικό τρόπο στο εργαστήριό τους τις αντηλιακές ουσίες των κοραλλιών και να τις ενσωματώσουν στη συνέχεια σε ένα χάπι.

Σύμφωνα με το BBCκαι την «Telegraph», εντός των επόμενων δύο ετών αναμένεται αν ξεκινήσει η δοκιμή σε ανθρώπινο δέρμα. Πριν την παρασκευή ενός αντηλιακού χαπιού, οι ερευνητές σχεδιάζουν να δημιουργήσουν μια αντηλιακή κρέμα που θα περιέχει τις αντηλιακές ουσίες των κοραλλιών, όμως ο τελικός στόχος είναι ένα χάπι, το οποίο θα παρέχει πολύ πιο εύκολη αντηλιακή προστασία σε σχέση με την χρονοβόρα επάλειψη με μια ανάλογη κρέμα. Πολύ πιθανό είναι να δούμε το συγκεκριμένο χάπι να προστατεύει ακόμη και τα μάτια από τις ακτίνες του ηλίου, όπως ακριβώς και τα γυαλιά ηλίου.

Οι επιστήμονες πρόκειται να αντιγράψουν τον γενετικό κώδικα που χρησιμοποιούν τα κοράλλια για να αποκτήσουν τις αντηλιακές ιδιότητές τους και, σε επόμενο στάδιο, θα εισάγουν αυτές τις γενετικές εντολές σε εργαστηριακά βακτήρια, με στόχο αυτά να αναπαραχθούν γρήγορα και να παράγουν έτσι μεγάλες ποσότητες από την επιθυμητή αντηλιακή ουσία. Όπως δήλωσε ο Λονγκ, εδώ και κάποιο διάστημα οι επιστήμονες γνώριζαν ότι τα κοράλλια και μερικά φύκια των τροπικών περιοχών, παρόλο που ζουν σε ρηχά νερά και συνεχώς «καίγονται» από τον ήλιο, προστατεύονται από την έντονη υπεριώδη ακτινοβολία παράγοντας το δικό τους «αντηλιακό», όμως μέχρι τώρα δεν ήξεραν με ποιο τρόπο να αξιοποιήσουν αυτή τη γνώση. Οι ερευνητές τελικά ανακάλυψαν ότι τα φύκη που ζουν μέσα στα κοράλλια παρασκευάζουν μια ουσία, η οποία μεταφέρεται στο κοράλλι και, στη συνέχεια, τροποποιείται κατάλληλα από αυτό, ώστε να λειτουργεί ως αντηλιακό, προς όφελος και των δύο οργανισμών ταυτόχρονα. Μάλιστα, οι επιστήμονες έχουν παρατηρήσει ότι ακόμα και τα ψάρια που τρέφονται από τα κοράλλια, επωφελούνται από την αντηλιακή προστασία, η οποία έτσι εισέρχεται στην τροφική αλυσίδα. Αυτό, κατά τους επιστήμονες, σημαίνει ότι πιθανώς οι άνθρωποι θα είναι δυνατό να αφομοιώσουν στον οργανισμό τους την αντηλιακή προστασία του δέρματός τους, παίρνοντας ένα χάπι, αντί να επαλείφουν εξωτερικές κρέμες, αν και σε πρώτη φάση θα επιδιωχθεί η παραγωγή μιας αντηλιακής λοσιόν από κοράλλια. Βέβαια, οι επιστήμονες δεν είναι ακόμη σε θέση να γνωρίζουν πόσο μεγάλη αντηλιακή προστασία μπορούν να προσφέρουν τα κοράλλια στον άνθρωπο. Αυτό θα είναι σε θέση να το γνωρίζουν μόνο όταν γίνουν οι σχετικές κλινικές δοκιμές. Μια άλλη ιδέα είναι να αξιοποιηθούν τα φυσικά αντηλιακά συστατικά των κοραλλιών στο πεδίο της αγροτικής βιοτεχνολογίας, ώστε να δημιουργηθούν αποδοτικές γεωργικές καλλιέργειες ανθεκτικές στην υπεριώδη ακτινοβολία, πράγμα πολύ χρήσιμο ειδικά στις τροπικές περιοχές, καθώς θα αυξανόταν θεαματικά η ποσότητα των παραγόμενων τροφίμων. Ακόμα, η νέα έρευνα ασχολείται με το πώς η κλιματική αλλαγή καταστρέφει (αποχρωματίζει) τα κοράλλια, οδηγώντας τελικά στον θάνατό τους. Όταν η θερμοκρασία στα ρηχά νερά αυξηθεί δύο έως τρεις βαθμούς Κελσίου πάνω από τον μέσο όρο του καλοκαιριού, τότε τα φύκη που ζουν μέσα στα κοράλλια πεθαίνουν. Διασπάται, έτσι, η ζωτική αμοιβαία επωφελής συμβιωτική σχέση ανάμεσα στους δύο οργανισμούς, με συνέπεια την καταστροφή και των κοραλλιών, μια εξέλιξη με τρομερές επιπτώσεις στα θαλάσσια οικοσυστήματα και την ευρύτερη τροφική αλυσίδα των θαλασσών. Τέλος, άλλο ένα στοίχημα που έχουν βάλει οι γιατροί, είναι να βοηθήσουν στην καλύτερη συντήρηση και διαχείριση των περιοχών με κοράλλια, μέσω των αντηλιακών μελετών τους, πράγμα το οποία εύχονται κιόλας…

Related posts