Subscribe Now

Trending News

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στo now24.gr.
Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας.
12 Δεκ 2019
Κόσμος

Βραζιλία: Ο Μπολσονάρο διατάζει εορτασμό του πραξικοπήματος, δικαστήριο, διαδηλωτές και ιστορία αντιδρούν

Ο πρόεδρος της Βραζιλίας, Ζαΐχ Μπολσονάρου διέταξε τη Δευτέρα (25/3) να εορταστεί η επέτειος του πραξικοπήματος (1964) στα στρατόπεδα της χώρας. Η επέτειος είναι σήμερα (31/3).

Όμως, οι εορτασμοί αυτοί εχθές το βράδυ απαγορεύθηκαν μετά από απόφαση εφετείου της χώρας με απόφαση της δικαστού Ιβάνι Σίλβα ντα Λους, καθώς “δεν είναι συμβατοί με τη διαδικασία αποκατάστασης της δημοκρατίας”.

Από την άλλη, ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης του Μπολσονάρου που ήταν υπεύθυνος ώστε να διαδώσει την εντολή του πρόεδρου της Βραζιλίας σχετικά με τον εορτασμό της Χούντας, δήλωνε πως «ο πρόεδρος δεν θεωρεί πως η 31η Μαρτίου 1964 ήταν ένα στρατιωτικό πραξικόπημα. Θεωρεί πως η κοινωνία ενωμένη κι αντιλαμβανόμενη τον κίνδυνο που διέτρεχε η χώρα, κατόρθωσε εκείνη την ημέρα, συγκορμίζοντας στρατιωτικούς και πολίτες, να επαναφέρει τη χώρα στον ορθό δρόμο και εάν αυτό δεν συνέβαινε, σήμερα θα είχαμε μία μορφή κυβέρνησης που δεν θα ήταν καλή για κανέναν».

Σε παλαιότερες του δηλώσεις ο πρώην αξιωματικός του στρατού ,Μπολσονάρου, υποστήριζε πως “το λάθος της χούντας ήταν πως δεν σκότωνε, μόνο βασάνιζε”. Βέβαια, υπάρχουν αναφορές για 434 ανθρώπους οι οποίοι είτε δολοφονήθηκαν είτε αγνοούνται έκτοτε.

Τελετές βέβαια για τα 55 χρόνια από το πραξικόπημα πραγματοποιήθηκαν ήδη, την Πέμπτη και την Παρασκευή σε πολλούς στρατώνες.

Από την άλλη, σε πολλές πόλεις της Βραζιλίας πρόκειται να οργανωθούν αύριο διαδηλώσεις με κεντρικό σύνθημα “ποτέ ξανά δικτατορία”.

Το πραξικόπημα (ή και όχι σύμφωνα με τον Πρόεδρο Βραζιλίας) με λίγα λόγια

Αποτέλεσμα εικόνας για brazil coup d'etat 1964

Στις 31 Μαρτίου 1964 ο João Belchior Marques Goulart βρισκόταν στην εξουσία ήδη από τον Σεπτέμβριο του 1961. Είχε αποπειραθεί να σταματήσει οποιαδήποτε διαδικασία για την κατασκευή και κατοχή πυρηνικών όπλων από χώρες της Ν. Αμερικής.  Οι προσπάθειες του όμως να αναπτύξει σχέσεις με χώρες όπως η Κούβα και η ΕΣΣΔ ασφαλώς προξένησαν τον θυμό των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής. Η τότε υπερδύναμη, υπό την προεδρία του Τζον Κένεντι βάσιζε την εξωτερική τους πολιτική σχετικά με την Νότια Αμερική στο σχέδιο “Συμμαχία για την Πρόοδο”. Το σχέδιο για την Βραζιλία ονομαζόταν “operation for brother Sam” και απέβλεπε στο να μη γίνει η Βραζιλία “άλλη μια Κούβα, Κίνα ή ΕΣΣΔ”.

Βέβαια όσον αφορά το σχέδιο της “Συμμαχίας για την Πρόοδο” στην πραγματικότητα δεν υπήρξε καμία συμμαχία καθώς μέσα σε περίπου μια δεκαετία ανατράπηκαν 13 κυβερνήσεις “αντι-αμερικάνικες”, μεταξύ άλλων στην Αϊτή, τη Βραζιλία,  τη Χιλή,  την Αργεντινή αλλά και την Ουρουγουάη. Στο πλαίσιο της αντικομουνιστικής φρενίτιδας των ΗΠΑ πραγματοποιήθηκε και το πραξικόπημα στην Βραζιλία όπου ο Auro de Moura Andrade ανέλαβε την προεδρία της χώρας ενώ μέσα σε λίγα χρόνια, επιχειρήσεις αμερικάνικων οικονομικών συμφερόντων είχαν διεισδύσει στην οικονομία κατέχοντας περίπου το 50 % της βιομηχανίας. O Goulart αποχώρησε από τη χώρα για να βρεθεί στην πρωτεύουσα της Ουρουγουάης, Μοντεβιδέο. Η Χούντα διήρκεσε είκοσι χρόνια. Περίπου 50.000 άνθρωποι φυλακίστηκαν και 10.000 εξορίστηκαν ως “εσωτερικοί εχθροί”.

Η Βραζιλία θεωρήθηκε ως ένα άλλο “οικονομικό θαύμα”, όπως αρκετές χώρες ακόμη κατά τη διάρκεια δικτατορίας (Χιλή επί Πινοσέτ) ή σε περιπτώσεις εκπλήρωσης αμερικανικών συμφερόντων (Αργεντινή επί Κάρλος Μενέμ). Η πραγματικότητα όμως δεν ήταν ακριβώς έτσι καθώς κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1970, η Βραζιλία ήταν η χώρα με τη μεγαλύτερη ανισοκατανομή εισοδημάτων στον κόσμο (σύμφωνα με δήλωση του τότε διευθυντή της παγκόσμιας τράπεζας Ρόμπερτ ΜακΝαμάρα).

 

 

 

Related posts