Subscribe Now

Trending News

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στo now24.gr.
Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας.
11 Ιούλ 2020
Κόσμος

Βραζιλία: Ελεύθεροι σκοπευτές στο Ρίο ντε Τζανέιρο με αρμοδιότητα να σκοτώνουν

Ελεύθεροι σκοπευτές έχουν ήδη εγκατασταθεί στο Ρίο ντε Τζανέιρο με στόχο να σκοτώνουν από μακριά υπόπτους που έχουν στην κατοχή τους όπλο, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο κυβερνήτης της πόλης Ουίλσον Βίτσελ.

Αποτέλεσμα εικόνας για rio de janeiro map
To Ρίο ντε Τζανέιρο στο χάρτη

Πιο αναλυτικά, ο Βίτσελ είχε δεσμευθεί προεκλογικά πως για να αντιμετωπίσει την έξαρση της βίας στην πόλη θα προχωρήσει σε δραστικά μέτρα, όπως το προαναφερθέν. Η πόλη των 6 εκατομμυρίων έχει βιώσει ιδιαίτερα εκτεταμένα περιστατικά βίας και κλοπών τα τελευταία δύο χρόνια. Αξίζει να σημειωθεί πως σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, τους δύο πρώτους μήνες του 2018 πραγματοποιήθηκαν 15.107 περιστατικά κλοπών στον δρόμο και 10.000 περιστατικά κλοπών οχημάτων. Επιπροσθέτως, το 2017 εντοπίζονται 63.880 δολοφονίες στη χώρα. Σε κάθε περίπτωση, η αντιμετώπιση ενός τέτοιου τεράστιου κοινωνικού προβλήματος με έναν τέτοιο τρόπο είναι αμφιλεγόμενη. Ο Ουίλσον Βίτσελ όμως επιμένει.

Σε αυτό το σημείο πρέπει να αναφερθεί ότι τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο του 2019, τους δύο πρώτους μήνες της θητείας του, 305 άνθρωποι σκοτώθηκαν από την αστυνομία, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της κυβέρνησης. Ο αριθμός των νεκρών εμφανίζεται κατά 17 % διογκωμένος από τον αντίστοιχο περσινό. Παρ’όλα αυτά, ο Βίτσελ δηλώνει πως: “Αυτοί οι αριθμοί δεν με ανησυχούν. Έχω εμπιστοσύνη στην αστυνομία (…) Οι εγκληματίες προκαλούν τις ανταλλαγές πυροβολισμών απλώς και μόνο για να σπέρνουν τον πανικό”.

Ο λαός της Βραζιλίας φαίνεται σε κάθε περίπτωση να επιζητεί δραστικές αλλαγές και να ψηφίζει όποιον τις υποστηρίζει. Έπειτα από τη δημοσιοποίηση σχετικά με το σκάνδαλο “Lava Jato” , κατά το οποίο αποκαλύφθηκε ένα τεράστιο κύκλωμα διαφθοράς που εμπεριείχε παράνομες πληρωμές άνω των 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων ανάμεσα σε στελέχη της εταιρείας και πολιτικά κόμματα, η εμπιστοσύνη προς τους πολιτικούς παράγοντες της χώρας είχε απολεσθεί. Ειδικότερα από την στιγμή που ο αγαπητός στο ευρύ κοινό Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα, κατά κόσμον “Λούλα”, βρίσκεται αυτή την στιγμή φυλακισμένος κατηγορούμενος για διαφθορά και τοποθέτηση “δικών του ανθρώπων” σε υψηλόβαθμες θέσεις της εταιρείας Petrobras. 

Αποτέλεσμα εικόνας για lula brasil speaking to crowd
Ο πρόεδρος Λούλα

Η Petrobras, κρατική εταιρεία κατά 64 %, με τη μεγαλύτερη αξία στη Λατινική Αμερική εμπλέκεται σε ένα πολυδιάστατο σκάνδαλο κατά το οποίο στελέχη της χρηματίζονταν. Τα εν λόγω στελέχη λάμβαναν μίζες από διάφορες ενδιαφερόμενες εταιρείες οι οποίες επιθυμούσαν να κερδίσουν σε διαγωνισμούς ανάθεσης κρατικών έργων. Με τη σειρά τους, τα στελέχη χρημάτιζαν πολιτικά πρόσωπα τα οποία ευνοούσαν το κύκλωμα διαφθοράς. Πριν όμως από όλα αυτά, οι διαγωνιζόμενες εταιρείες αντί να προσφέρουν η καθεμία ένα ποσό με στόχο να αναλάβουν το έργο διαφοροποιούσαν τη διαδικασία προς όφελος τους. Συμφωνούσαν όλες σε ένα αρκετά μεγάλο ποσό έτσι ώστε να έχουν κέρδος, δημιουργώντας έτσι ένα καρτέλ. Έπειτα το καρτέλ προέβαινε στους προαναφερθέντες χρηματισμούς. Εν τέλει, επιχειρηματίες και πολιτικοί φυλακίστηκαν και η εταιρεία έχει κληθεί να πληρώσει αποζημιώσεις οι οποίες ξεπερνούν τα 3 δισεκατομμύρια ευρώ. Όμως, το αντίκτυπο διαφαίνεται περισσότερο μέσα στο εσωτερικό της κοινωνίας όπου 120.000 άνθρωποι έχασαν άμεσα τις δουλειές τους αμέσως μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου (καθώς εργαζόντουσαν σε εταιρείες με τις οποίες είχε συνάψει συμφωνίες η Petrobras). Ενώ λοιπόν η εταιρεία των 90 δις συνεχίζει να λειτουργεί, με απώλειες στα έσοδα της, η δυσαρέσκεια στην Βραζιλία για το εγχώριο οικονομικοπολιτικό φάσμα και τους ανθρώπους που το απαρτίζουν μεγαλώνει.

Related posts