Subscribe Now

Trending News

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στo now24.gr.
Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας.
19 Αυγ 2022
SLIDER

Βούλα Αργυροπούλου:Δεν υπάρχει ισχυρό και ανίσχυρο φύλο, υπάρχουν δυνατοί και αδύνατοι άνθρωποι

Συνέντευξη στη Μαίρη Γκαζιάνη* 

Η Βούλα Αργυροπούλου γεννήθηκε στο Ναύπλιο και ζει στην Αθήνα, όμως αγαπά για πατρίδα της τη Μάδαινα Μεσσηνίας, την πατρίδα της μητέρας της. Σπούδασε στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και στη Νομική Σχολή Θεσσαλονίκης. Ασχολήθηκε με το μάρκετινγκ και ειδικότερα με την έρευνα αγοράς και τη διαφήμιση. 

ΜΑΙΡΗ ΓΚΑΖΙΑΝΗ: Είστε συγγραφέας. Μιλήστε μας για τον άνθρωπο Βούλα.

ΒΟΥΛΑ ΑΓΥΡΟΠΟΥΛΟΥ: Είμαι συγγραφέας, διαφημίστρια και κειμενογράφος. Είμαι γρήγορη, ξύπνια και λιγόλογη. Αυτάρκης, επιλεκτική και μοναχική.. 

Μ.Γ.: Ποιο ήταν το έναυσμα ώστε ν’ ασχοληθείτε με τη συγγραφή;

Β.Α.: Ήθελα να πω πράγματα που είχα στο μυαλό μου, που η φαντασία μου το είχε φουντώσει και για να μη μου το σπάσουν, τα κατέβασα στην άκρη του μολυβιού μου να γίνουν λέξεις, προτάσεις, κείμενα, βιβλία. Ήθελα να μοιραστώ αυτά που είχα στο μυαλό μου με πολλούς. 

Μ.Γ.: Υπήρξε κάποιος άνθρωπος που σας ενθάρρυνε στα πρώτα σας συγγραφικά βήματα;

Β.Α.: Η ενθάρρυνση  -η έμμεση- που πήρα, ήταν να γράψω όπως μιλάω. Μου έλεγαν ότι διηγούμαι ωραία, τα λέω συναρπαστικά, έχω φαντασία. Μια ξαδέρφη μου μάλιστα, με έβαζε να της διηγούμαι έργα, ιστορίες, γεγονότα και αυτή σε αντάλλαγμα μου έκανε χάρες.

Πιο πριν δίσταζα να γράψω γιατί δεν μου πήγαιναν οι βαρύγδουπες λέξεις, οι δύσκολες εκφράσεις, τα βαθιά νοήματα που διάβαζα στα βιβλία.

Αποφάσισα κι εγώ να γράψω όπως μιλάω. Απλά και γρήγορα. 

Μ.Γ.: Τι είναι αυτό που δεν αντέχετε ως άνθρωπος ή/και ως συγγραφέας;

Β.Α.: Δεν αντέχω το ψέμα. Η αλήθεια είναι καθαρή, σώζει. 

Μ.Γ.: Το νέο βιβλίο σας έχει τον τίτλο «Γυναίκες στο ντιβάνι». Με τι έρχεται σε επαφή ο αναγνώστης στις σελίδες του;

Β.Α.: Με καθημερινές ιστορίες γυναικών στην εποχή του ΄50 ΄60 και επειδή ξέρω ότι δεν είναι τι λες, αλλά πως το λες, τις έγραψα με άμεσο, γρήγορο, κοφτό τρόπο.

Όταν θες να πεις κάτι σκληρό, πρέπει να είναι λιγόλογο, να μην αφήνεις τον άλλον να πάρει ανάσα, για να ξαφνιαστεί. Ενώ όταν θες να πεις κάτι χαλαρό, απλώνεις τα λόγια να πλέξουν τη διάθεση όπως εσύ θες, με χιούμορ, με ενδιαφέρον, με αγωνία. 

Μ.Γ.: Ποιο ήταν το κίνητρο ώστε να γράψετε τους 24 μονολόγους;

Β.Α.: Πιστεύω στις γυναίκες. Είναι πολυπρόσωπες, πολυτάλαντες, πολύτιμες. Έχουν κατανόηση γιατί έχουν μάθει να μιλάνε σε μωρά, παιδιά, νέους, γέρους. Είναι δυνατές –άλλωστε αυτές γεννούν άντρες- μ’ ένα μυαλό που δεν είναι τόξο ευθύ, αλλά κάνει λοξοδρομίες να πιάνει τον σφυγμό κάθε κατάστασης.

Αυτά και άλλα πολλά έκαναν το μολύβι μου να τρέχει στο χαρτί γιατί τα καταλάβαινα.

Είμαι κι εγώ γυναίκα. 

Μ.Γ.: Κατά τη διάρκεια της συγγραφής τα προσωπικά συναισθήματα του συγγραφέα εκφράζονται μέσω της γραφής του;

Β.Α.: Φυσικά άνθρωπος είμαι, δεν είμαι ρομπότ με τεχνητή νοημοσύνη και ο άνθρωπος που είμαι φαίνεται στα γραπτά μου. Άλλωστε το ύφος προδίδει τον συγγραφέα. 

Μ.Γ.: Υπάρχουν αξίες που ακυρώνονται (από πρόσωπα ή καταστάσεις) και άλλες που αναδεικνύονται μέσα από τις ιστορίες που αφηγείστε;

Β.Α.: Είναι γεμάτο αξίες και απαξίες και επειδή το νόμισμα έχει δυο όψεις, καθένας θα τις δει διαφορετικά. Η ελευθερία ανήκει στον αναγνώστη. 

Μ.Γ.: Υπάρχει κάποιο βιβλίο που σας επηρέασε ως άνθρωπο ή ως συγγραφέα και ποιο είναι αυτό;

Β.Α.: Ναι. Το βιβλίο του Καζαντζάκη ‘’Αναφορά στον Γκρέκο’’. Το έχω δίπλα στο κρεβάτι μου. 

Μ.Γ.: Οι κριτικές παίζουν ή δεν παίζουν ρόλο στην πορεία ενός βιβλίου και γιατί;

Β.Α.: Ναι. Οι καλές κριτικές δίνουν φτερά να συνεχίσεις. Οι κακές κριτικές σε θυμώνουν. Και ο θυμός είναι δύναμη, οπότε πάλι συνεχίζεις για να αποδείξεις. 

Μ.Γ.: Ένα βιβλίο πρέπει να έχει μηνύματα ή απλά να ευχαριστεί τον αναγνώστη;

Β.Α.: Ένα βιβλίο πρέπει να λέει κάτι, να μη είναι λέξεις πεταμένες στο χαρτί, για να καλύψουν την ανάγκη του συγγραφέα να δει τυπωμένο το όνομά του. Πρέπει να έχει έναν σκοπό, και είναι επιτυχία όταν είναι γραμμένο με τέτοιον τρόπο, που να ευχαριστεί τον αναγνώστη. Να διαβάζεται μονορούφι. Αυτό είναι το καλύτερο κομπλιμέντο για μένα. 

Μ.Γ.: Αν αναζητούσαμε το βαθύτερο μήνυμα του βιβλίου σας, ποιο θα ήταν αυτό κατά τη γνώμη σας;

Β.Α.: Ότι οι γυναίκες αντέχουν, χωράνε πολλές καταστάσεις, και άλλοτε δίνουν λύσεις με κρύο μυαλό και άλλοτε με ζεστό μυαλό, για να βάλουν θαυμαστικό ή ερωτηματικό στη ζωή τους. Ακόμη, ότι δεν υπάρχει ισχυρό και ανίσχυρο φύλο, υπάρχουν δυνατοί και αδύνατοι άνθρωποι. 

Μ.Γ.: Πιστεύετε ότι οι Έλληνες διαβάζουν; Και τι είδους βιβλία επιλέγουν; 

Β.Α.: Οι Έλληνες δεν διαβάζουν, βλέπουν. Αν κάποιο βιβλίο ακουστεί από στόμα σε στόμα, ή διαφημιστεί και τους κινήσει το ενδιαφέρον, το διαβάζουν. Ελπίζω έτσι να γίνει και με το δικό μου. 

Μ.Γ.: Ποιος είναι ο επόμενος συγγραφικός στόχος σας;

Β.Α.: Για τη ώρα ξεκουράζω το μολύβι μου, που το κούρασα στην πρώτη καραντίνα με τις ‘’Γυναίκες στο ντιβάνι’’. Ξεκίναγα μ ένα όνομα, και γύρω του έπλεκα μια ζωή και του τη φόραγα.

Διάλεξα ονόματα που άρχιζαν από τα 24 γράμματα της αλφαβήτου, για να έχω ένα μέτρο, αλλιώς δεν θα σταματούσα. Με κούρασε -η αλήθεια είναι αυτή- να βρω όνομα ν’ αρχίζει με το Ω, αλλά το βρήκα και βγήκε καλό.

Το βιβλίο Γυναίκες στο ντιβάνι της Βούλας Αργυροπούλου κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κάκτος. 

*Μαίρη Γκαζιάνη

Γεννήθηκε στα Ιωάννινα.  Μεγάλωσε στην Αθήνα όπου ζει μέχρι σήμερα και εργάσθηκε στον τραπεζικό χώρο. Στο παρελθόν ασχολήθηκε ερασιτεχνικά με την φωτογραφία, τη ζωγραφική και τα τελευταία δέκα χρόνια με τη συγγραφή. Έχει πραγματοποιήσει ατομικές εκθέσεις και έχει συμμετάσχει σε πολλές ομαδικές.

Την περίοδο 2011-2012 υπήρξε ραδιοφωνική παραγωγός στο magicradiolive. Από τον Νοέμβρη 2014 συνεργάζεται με το now24.gr και έχει πραγματοποιήσει πάνω από εξακόσιες συνεντεύξεις, καθώς και σχολιασμούς βιβλίων και θεατρικών παραστάσεων. Το 2016 συμμετείχε στην τηλεοπτική εκπομπή «Καλώς τους» του ΑιγαίοTV πραγματοποιώντας συνεντεύξεις σε ανθρώπους των τεχνών. Επίσης διετέλεσε Διευθύντρια Σύνταξης του on line Πολιτιστικού Περιοδικού Books and Style, ενώ πρόσφατα ξεκίνησε συνεργασία με το  polismagazino.gr σε θέματα πολιτισμού.

Μεγάλες της αγάπες είναι το θέατρο και ο χορός με τα οποία έχει ασχοληθεί ερασιτεχνικά κι έχει συμμετάσχει σε θεατρικές και χορευτικές παραστάσεις.

Τον Μάιο του 2012 κυκλοφόρησε την πρώτη ποιητική της συλλογή με τίτλο «Σου γράφω…», τον Σεπτέμβρη 2013 κυκλοφόρησε το πρώτο της μυθιστόρημα με τίτλο «Ένα φεγγάρι λιγότερο» από τις εκδόσεις Ελληνική Πρωτοβουλία και τον Ιούνιο του 2014 κυκλοφόρησε το βιβλίο της «Τα πλήκτρα της σιωπής»  από τις εκδόσεις ΄Οστρια. Επίσης, το παραμύθι της «Το ψαράκι του βυθού» συμπεριλαμβάνεται στο βιβλίο «Παραμύθια και Μαμάδες» εκδόσεις Βερέττα 2015.  Τον Ιούνιο 2017 κυκλοφόρησε το μυθιστόρημά της «Άλικα βήματα» από την Εμπειρία Εκδοτική. Τα μυθιστορήματά της «Ζάχαρη άχνη» (11/2019) και Η ΑΠΟΣΤΟΛΗ (6/2021) κυκλοφόρησαν από τις εκδόσεις Ωκεανός. Από τις ίδιες εκδόσεις, το φθινόπωρο 2022 θα κυκλοφορήσει το νέο της μυθιστόρημα.

Related posts