Subscribe Now

Trending News

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στo now24.gr.
Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας.
01 Ιούλ 2022
Πολιτική

Βουλή: Σφοδρή αντιπαράθεση για τον ορισμό εκπροσώπων των αθλητών και προπονητών στα ΔΣ των Ομοσπονδιών

«Είμαστε εμείς που φέραμε στη Βουλή τη διάταξη που δώσαμε δικαίωμα λόγου και ψήφου εκπροσώπων των αθλητών στα ΔΣ των αθλητικών ομοσπονδιών», ανέφερε ο υφυπουργός Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης που δέχθηκε επικρίσεις, κατά τη συζήτηση στη Βουλή του νομοσχεδίου για την οπαδική βία, περί «ωμών παρεμβάσεων» στις Ομοσπονδίες από την κυβέρνηση. «Τη διάταξη εκείνη την καταψηφίσατε, και η κ. Σακοράφα και ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ», είπε ο κ. Αυγενάκης και σημείωσε ότι σήμερα η κυβέρνηση καταθέτει νομοτεχνική βελτίωση, «μετά από εισήγηση της υπηρεσίας», προκειμένου «η υπηρεσία να έχει τον χρόνο να διατυπώσει εισήγηση που να καθιστά νόμιμη, καθαρή και διάφανη, τη διαδικασία ορισμού εκπροσώπων των αθλητών και προπονητών στα ΔΣ των αθλητικών ομοσπονδιών», γιατί «υπάρχει ένα τοπίο που έχει πολλές ταχύτητες» και η κυβέρνηση «δεν έχει καμία πρόθεση εμείς να διορίσει τον έναν ή τον άλλον!».

«Σήμερα, η αντιπολίτευση έρχεται υποκριτικά να παραστήσει τους προστάτες εκείνων που καταψήφισε», επέμεινε ο κ. Αυγενάκης και πρόσθεσε: «Αν πραγματικά θέλατε τους εκπροσώπους των αθλητών, στα ΔΣ, με δικαίωμα ψήφου και με δικαίωμα λόγου, γιατί δεν το κάνατε τόσα χρόνια; Και αφού δεν το φέρατε, γιατί το καταψηφίσατε όταν το φέραμε εμείς; Αρκετά η υποκρισία εδώ μέσα! Δεν πάει άλλο! Ουδέποτε θελήσατε να δώσετε δικαίωμα ψήφου και λόγου στους αθλητές, στις διοικήσεις των ομοσπονδιών, και έρχεστε σήμερα και μας κουνάτε το δάχτυλο; Για να μαζευτούμε εδώ πέρα και να ξέρουμε τι λέμε! Υποκριτές! Ντροπή! Έρχεστε εσείς που καταψηφίσατε και προσπαθείτε να με διασύρετε! Ντροπή!».

Λίγο προτού ολοκληρωθεί η συζήτηση του νομοσχεδίου για την οπαδική βία, προκλήθηκε ένταση, ανάμεσα στον παριστάμενο υφυπουργό Λευτέρη Αυγενάκη και τα κόμματα της αντιπολίτευσης, με αιχμή νομοτεχνική βελτίωση που κατέθεσε ο υφυπουργός στο άρθρο του νομοσχεδίου για τη συμμετοχή των εκπροσώπων αθλητών και προπονητών σε Διοικητικό Συμβούλιο αθλητικής ομοσπονδίας.

Αρχικά, η ειδική αγορήτρια του ΜέΡΑ25, Σοφία Σακοράφα κατηγόρησε τον υφυπουργό Αθλητισμού ότι αρνείται να καταθέσει στη Βουλή τη «διάταξη» για την τροποποίηση του καταστατικού της Επιτροπής Ολυμπιακών Αγώνων, αν και το σχέδιο που εισηγείται η επιτροπή έχει λάβει την έγκριση της ΔΟΕ. Η βουλευτής του ΜέΡΑ25 άφησε αιχμές για «μικροπολιτικά παιχνίδια», πίσω από τη στάση του υφυπουργού και πρόσθεσε: «Ο ΣΕΓΑΣ, σε λίγες ημέρες θα έχει Γενική Συνέλευση και θα κάνει αρχαιρεσίες, με τη λανθασμένη διάταξη που εσείς φέρατε, όπως και άλλες Ομοσπονδίες. Αυτό θέλετε; Αν έχετε το πολιτικό θάρρος, πείτε εδώ στη Βουλή, ποιος είναι ο λόγος που δεν το φέρνετε σήμερα». Η Σοφία Σακοράφα που κάλεσε επίσης τον Λευτέρη Αυγενάκη να απαντήσει «τι είδους παιχνίδια παίζει με την Ομοσπονδία», πρόσθεσε ότι έχει την απόλυτη ευθύνη ο υφυπουργός αλλά και ο ίδιος ο πρωθυπουργός, εφόσον τον καλύπτει, σε αυτές τις πρακτικές.

Παράλληλα, η βουλευτής του ΜέΡΑ25 κατήγγειλε ότι, κατά τη διάρκεια της σημερινής συζήτησης στην ολομέλεια, ο κ. Αυγενάκης κατέθεσε μια «δήθεν νομοτεχνική βελτίωση» που στην πραγματικότητα είναι «μια πλήρης νέα διάταξη», η οποία προβλέπει ότι «με απόφαση του αρμόδιου, για τον αθλητισμό, υπουργού, ρυθμίζονται ο τρόπος ορισμού των εκπροσώπων των εν ενεργεία αθλητών και αθλητριών και των εν ενεργεία προπονητών και προπονητριών, και των αναπληρωτών, στα ΔΣ των Ομοσπονδιών», σε συγκεκριμένες περιπτώσεις, όπως στην περίπτωση που Ομοσπονδία καλλιεργεί περισσότερα του ενός αθλήματα ή κλάδους άθλησης, στην περίπτωση που υπάρχουν περισσότερο του ενός σωματεία των αθλητών και προπονητών. «Γιατί δεν λέτε τα ονόματα κύριε Αυγενάκη; Αφού φωτογραφίζετε με τις διατάξεις, γιατί δεν κατονομάζετε τις προθέσεις σας; Την τελευταία, ως νομοτεχνική βελτίωση, φέρνετε ευρεία νομοθετική εξουσιοδότηση, που έχει και θέματα αντισυνταγματικότητας, χωρίς προϋποθέσεις και χωρίς κατευθύνσεις. Να ορίζετε δηλαδή εσείς, ανεξέλεγκτα και όπως θέλετε, δύο εκπροσώπους στο ΔΣ της όποιας Ομοσπονδίας. Αυτά είναι πρωτάκουστα. Δεν έχουν ξαναγίνει ποτέ τέτοιου είδους παρεμβάσεις», είπε η κ. Σακοράφα και κάλεσε τον υφυπουργό Αθλητισμού να αποσύρει τη διάταξη που αιφνιδιαστικά κατέθεσε στο άρθρο 45 του νομοσχεδίου το οποίο αναφέρεται στη «συμμετοχή εκπροσώπων αθλητών και προπονητών σε Διοικητικό Συμβούλιο αθλητικής ομοσπονδίας».

Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Μανώλης Συντυχάκης είπε ότι η τροπολογία που κατέθεσε το ΜέΡΑ25, για την τροποποίηση του καταστατικού της ΕΟΕ, για να ξεμπλοκάρει η διαδικασία εκλογής αντιπροσώπου του ΣΕΓΑΣ, είναι στη σωστή κατεύθυνση και «δημιουργεί σοβαρότατα ερωτηματικά, γιατί αρνείται ο υπουργός, ένα δίκαιο αίτημα να το υλοποιήσει». «Είναι πονηριά. Είστε χλεμπατζάρης κύριε υπουργέ! Τακτικιστής! Έχετε βαλθεί να ελέγξετε Σωματεία, Ομοσπονδίες, τα πάντα! Αδίστακτος!», είπε ο Μανώλης Συντυχάκης. Ο βουλευτής του ΚΚΕ αναφέρθηκε και στη διάταξη που κατατέθηκε ως «νομοτεχνική βελτίωση» στο νομοσχέδιο για τον τρόπο ορισμού των αθλητών και προπονητών στα ΔΣ των Ομοσπονδιών, και αναρωτήθηκε «με ποιο δικαίωμα παρεμβαίνει ένας υπουργός, με αυτόν τον τρόπο, στις Ομοσπονδίες». «Είναι φανερό ότι η διάταξη αυτή επιχειρεί να αλλάξει συσχετισμούς. Φέρτε μας ονομαστική κατάσταση να μας πείτε ποιοι είναι αυτοί που θέλετε να προωθήσετε», είπε ο Συντυχάκης και κάλεσε τον υπουργό να αποσύρει τη διάταξη.

Ακολούθησε ο ειδικός αγορητής του Κινήματος Αλλαγής, Δημήτρης Κωνσταντόπουλος, που παρατήρησε ότι με τις διατάξεις που κατέθεσε ο κ. Αυγενάκης ουσιαστικά αλλάζει τους Κανονισμούς των Ομοσπονδιών, και θα δημιουργήσει πολλά προβλήματα. «Δεν χρειάζονται και δεν μας αρμόζουν φωτογραφικές διατάξεις διότι δεν έχουν θέση στο χώρο του αθλητισμού», είπε ο Δημήτρης Κωνσταντόπουλος και συμφώνησε και με την τροπολογία του ΜέΡΑ25 για την τροποποίηση του Καταστατικού της Ολυμπιακής Επιτροπής.

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Κωνσταντίνος Μάρκου κάλεσε τον κύριο Αυγενάκη να πάρει πίσω πρωτοβουλίες που «του αφαιρούν πολιτική αξιοπρέπεια». Ο βουλευτής σχολίασε ότι ο κ. Αυγενάκης, με διατάξεις όπως αυτές του άρθρου 45 του νομοσχεδίου (Συμμετοχή εκπροσώπων αθλητών και προπονητών σε ΔΣ αθλητικής ομοσπονδίας), ήδη δέχεται καταγγελίες ότι επιχειρεί «ωμή παρέμβαση του υφυπουργού Αθλητισμού στο αυτοδιοίκητο του ελληνικού ποδοσφαίρου». «Έρχεστε να διορίζετε! Που θα φτάσετε; Στον Ασλανίδη θα φτάσετε; Που το πάτε;», είπε ο βουλευτής. Ο κ. Μάρκου επισήμανε επίσης ότι με άλλη «νομοτεχνική βελτίωση» ορίζεται ότι στα γραφεία των ΠΑΕ θα βρίσκονται οι γραμματείες των Λεσχών αλλά τα εντευκτήρια, όπου μαζεύονται οι φίλαθλοι, θα μπορούν να στεγάζονται αλλού.

Related posts