Subscribe Now

Trending News

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στo now24.gr.
Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας.
31 Ιαν 2023
SLIDER

Βουκουρέστι: Ο οδηγός δεν είδε τη σήμανση και έτσι προκλήθηκε το δυστύχημα με τους Έλληνες τουρίστες

Οι ρουμανικές αρχές προσπαθούν να ρίξουν φως στα αίτια του δυστυχήματος που σημειώθηκε στο κέντρο του Βουκουρεστίου. Το τουριστικό λεωφορείο μετέφερε 47 Έλληνες τουρίστες. Είχαν ξεκινήσει από το Βόλο για μια εκδρομή στη Ρουμανία.

Ο οδηγός δεν έτρεχε. Άλλωστε σε ένα δρόμο που έχει πάντα κίνηση πως θα μπορούσε να τρέχει. Τι όμως έγινε; Ο οδηγός δεν πρόσεξε τη σήμανση που αναφερόταν στο ύψος του πυλώνα που ενημέρωνε και το ύψος του τούνελ.  Ίσως λίγο πριν τον πυλώνα να υπήρχε και ένα μικρό ύψωμα στο δρόμο για να περιορίζουν οι οδηγοί την ταχύτητά τους. Εξετάζεται η πιθανότητα να αναπήδησε ελαφρώς στο σημείο αυτό το λεωφορείο και να χτύπησε στον πυλώνα με το όριο ύψους. Αποτέλεσμα, ένας Έλληνας νεκρός και μια Ελληνίδα σε κώμα διασωληνομένη. Και οι δύο κάθονταν στο μέσο του τουριστικού λεωφορείου και χτύπησαν στο κεφάλι.

Δεκαπέντε τουρίστες θα παραμείνουν και σήμερα σε διάφορα νοσοκομεία της περιοχής αφού οι γιατροί προληπτικά ζήτησαν να εκτιμήσουν την κατάστασή τους τα επόμενα 24ωρα. Ανάμεσα στους τραυματίες βρίσκεται και ένας άνδρας με κατάγματα στα πλευρά του.

Οι αρχές στη Ρουμανία θα πρέπει να απαντήσουν στο ερώτημα εάν το δυστύχημα προκλήθηκε από το χαμηλό ύψος της αψίδας που όμως όριζε το επιτρεπτό όριο για να εισέλθει ένα αυτοκίνητο στο τούνελ.

Όπως είπε στην «Καθημερινή» ο επίτιμος πρόξενος της Κωνστάντζας, Θεόδωρος Σκανδαλίδης, ο δρόμος έχει ένα σίδερο (πυλώνας) που υπενθυμίζει στους οδηγούς το ύψος του τούνελ. Ο νομάρχης είπε ότι φταίει ένα air-condition που είχε στην οροφή στο λεωφορείο.

Ο οδηγός έκανε αλκοτέστ και το αποτέλεσμα ήταν αρνητικό. Λίγη ώρα μετά το ατύχημα φέρεται να είπε στους αστυνομικούς που έσπευσαν στο σημείο, ότι κατευθυνόταν προς το Παλάτι του Κοινοβουλίου και το Google Maps πρότεινε τη διαδρομή μέσω του υπόγειου περάσματος Unirii. Έτσι επέλεξε τη συγκεκριμένη διαδρομή αλλά δεν πρόσεξε την πινακίδα με το ύψος της γέφυρας. Θα πρέπει να επισημάνουμε ότι τα ψηλά τουριστικά λεωφορεία δεν πρέπει να ακολουθούν τη συγκεκριμένη διαδρομή.

Ωστόσο, όπως ανέφεραν ανεξάρτητοι εμπειρογνώμονες στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, πιθανότατα το δυστύχημα να οφείλεται σε κατασκευαστικό λάθος. Συγκεκριμένα, ανέφεραν ότι οι εργασίες ανακατασκευής του τούνελ ολοκληρώθηκαν τον Σεπτέμβριο, αλλά η άσφαλτος στρώθηκε αμέσως μετά με αποτέλεσμα να μειωθεί αισθητά το ύψος για τα διερχόμενα οχήματα και για το λόγο αυτό τοποθετήθηκαν οι… «φονικοί» προειδοποιητικοί πυλώνες.

Οι ίδιοι εμπειρογνώμονες ανέφεραν μάλιστα ότι το τούνελ, στο οποίο έχουν σημειωθεί άλλα επτά ατυχήματα – παρόμοια με το σημερινό θανατηφόρο – δεν πληροί τα διεθνή στάνταρ ασφαλείας και αυτό θα έπρεπε να είχε γνωστοποιηθεί και στους ηλεκτρονικούς χάρτες αλλά και σε όλους τους επαγγελματίες οδηγούς πολύ πριν φτάσουν στο συγκεκριμένο σημείο. Ερωτηματικό πάντως παραμένει το γιατί ο οδηγός θεώρησε πως το πούλμαν που οδηγούσε μπορούσε να περάσει κάτω από την πινακίδα που εμφανώς έδειχνε ότι υπήρχε περιορισμός ύψους στα 3,5 μέτρα.

Related posts