Subscribe Now

Trending News

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στo now24.gr.
Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας.
07 Μαρ 2021
Ελλάδα

Βολές κατά του προέδρου της ΕΛΣΤΑΤ

Το σύνολο των μελών του Δ.Σ., κατά την ενημέρωση που έκαναν στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής, σχετικά με την διαμάχη που έχει ξεσπάσει ανάμεσα τους, εξαπέλυσε βολές κατά του προέδρου της ελληνικής στατιστικής αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) Ανδρέα Γεωργίου για τον τρόπο λειτουργίας της ανεξάρτητης αρχής, με αποτέλεσμα ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος να ανακοινώσει την παύση τους.

Πάντως τρία από τα έξι πρώην μέλη της αρχής αποσύνδεσαν το θέμα της διένεξης τους με τον πρόεδρο, από την ποιότητα των στατιστικών στοιχείων της αρχής και τα οποία, όπως τόνισαν, είχαν σαν αποτέλεσμα να αρθούν οι επιφυλάξεις της Γιούροστατ.

Ειδικότερα, ο πρώην αντιπρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ Νικόλαος Λογοθέτης κατηγόρησε τον κ. Γεωργίου ότι συστηματικά απαγόρευε οποιαδήποτε εμπλοκή των μελών του ΔΣ στο θέμα του δημοσιονομικού ελλείμματος, και της απογραφής, παρά το ότι επανειλημμένα του ζητήθηκε να συγκληθεί έκτακτη συνεδρίαση.

Ο Γιώργος Συμιγιάννης, που συμμετείχε ως εκπρόσωπος της Τράπεζας Ελλάδος στην ΕΛΣΤΑΤ, υπεραμύνθηκε των ελληνικών στατιστικών στοιχείων, η ποιότητα των οποίων, όπως είπε, είχε ως αποτέλεσμα να αρθούν οι επιφυλάξεις από την Γιούροστατ, ενώ μίλησε για αδρανοποίηση του συμβουλίου, λόγω κυρίως των διενέξεων μεταξύ του προέδρου και του αντιπροέδρου.

Το πρώην μέλος της ΕΛΣΤΑΤ Ανδρέας Φιλίππου μίλησε για αναθεώρηση του ελλείμματος που έγινε αρμοδίως, όμως κατηγόρησε τον κ. Γεωργίου ότι με ευθύνη του και χωρίς καμία εξήγηση δεν συγκάλεσε ποτέ το επταμελές συμβούλιο για να συνεδριάσει.

«Επιθυμούσε να αλλάξει ο νόμος, όπως και το ζήτησε από τον υπουργό Οικονομικών, για να καταργήσει όχι τυπικά, αλλά ουσιαστικά την αρχή.

Η Στέλλα Μπαλφούσια ανέφερε ότι τα προβλήματα που είχαν προκύψει ανάμεσα στον πρόεδρο και τα μέλη του ΔΣ της ανεξάρτητης αρχής δεν έχουν καμία σχέση με την ποιότητα των στατιστικών στοιχείων, τα οποία, όπως είπε, έχουν βελτιωθεί και αυτό το πιστοποιεί και η ίδια η Γιούροστατ, και πρόσθεσε ότι αυτό το επιχείρημα είναι αποπροσανατολιστικό και βλαπτικό.

Πάντως επέρριψε τις ευθύνες στον πρόεδρο της ΕΛΣΤΑΤ για το ότι το συμβούλιο έμεινε αδρανοποιημένο παρότι έγινε νομοθετική ρύθμιση που αποσαφήνιζε τις αρμοδιότητες προέδρου και αντιπροέδρου. Πρόσθεσε δε ότι είχε αποστείλει στον κ. Γεωργίου επιστολή, με την οποία επεσήμανε ότι ορισμένες αρμοδιότητες θα έπρεπε να παραμείνουν στη πλειοψηφία των μελών της αρχής .

Πιο επιθετική από όλους κατά του προέδρου της ΕΛΣΤΑΤ εμφανίστηκε η Ζωή Γεωργαντά, που τον κατηγόρησε ότι τους απαγόρευε για ένα μήνα που έλειπε στο εξωτερικό να επισκεφθούν ακόμα και το κτίριο. “Μας απαγόρευε την έκφραση γνώμης, προφορικής ή γραπτής. Έφτασε στο σημείο η ανεξάρτητη 7μελής επιτροπή να λειτουργεί σαν αρχή ενός μόνο ανδρός. Θεωρήσαμε ότι δεν ξέρει ελληνικά και προσπαθήσαμε να του πούμε πως φέρονται στις δημοκρατικές χώρες”, είπε.

Αναφορικά με το δημόσιο έλλειμμα, η κ. Γεωργαντά χαρακτήρισε τις αποφάσεις άκυρες, προσθέτοντας ότι δεν βασίζεται σε επιστημονικές έρευνες, ενώ μίλησε και για κατάλογο – “λάστιχο” που τη μία μέρα περιελάμβανε 13 δημόσιες επιχειρήσεις, την άλλη 151 και την άλλη 157.

«Δεν αρκεί να λέει η Γιούροστατ ότι ακολουθήθηκαν οι διαδικασίες που ισχύουν και σε άλλες χώρες, πρέπει και να το αποδείξει», συμπλήρωσε.

Το πρώην μέλος του ΔΣ της ΕΛΣΤΑΤ Κωνσταντίνος Σκορδάς επεσήμανε, μεταξύ άλλων, ότι, ενώ υπήρχαν δημοσιεύματα και σαφέστατα υπονοούμενα για μη αξιόπιστα στατιστικά στοιχεία, δεν υπήρξε καμία αντίδραση από τον κ. Γεωργίου, ενώ οι αποφάσεις δεν πέρασαν ποτέ από έγκριση του ΔΣ, όπως όριζε ο νόμος.

Παράλληλα άφησε αιχμές για τον τρόπο που έγινε η απογραφή, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι «εισπράττουμε χλευαστικά σχόλια ότι όλοι οι πληθυσμοί τελειώνουν σε μηδέν και κανένας σε 5 ή 7».

Ένταση προκλήθηκε προς στιγμή, όταν ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Ανδρέας Μακρυπίδης άφησε αιχμές κατά της κ. Γεωργαντά ότι δεν συμπεριέλαβε στο βιογραφικό της καταδίκη γιατί έπαιρνε παράνομα επιδόματα, καθώς επίσης και ότι είχε δημοσιεύσει σε επιστημονικό περιοδικό άρθρο που ήταν από έκθεση του ΟΗΕ.

Ο βουλευτής της ΝΔ Μανώλης Κεφαλογιάννης αντέδρασε έντονα, κάνοντας λόγο για απαράδεκτες κατηγορίες με την ανοχή του προεδρείου, προκαλώντας την έκρηξη της Βάσω Παπανδρέου που τον ανακάλεσε στη τάξη και κατηγορώντας τον ότι «τραμπουκίζει συνεχώς».

Related posts