Subscribe Now

Trending News

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στo now24.gr.
Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας.
01 Δεκ 2020
SLIDER

Bloomberg: Η Κίνα θυσίασε την Ουχάν για να σώσει τον κόσμο από τον κορωνοϊό

Κατά δεκάδες αυξάνονται οι νεκροί από τον κορωνοϊό και κατά εκατοντάδες τα κρούσματα. Ήδη ο κορωνοϊός έχει αφήσει πίσω του έως τώρα 636 νεκρούς, ενώ τα κρούσματα ξεπερνούν ήδη τις 31.000 και στην Κίνα επικρατούν πλέον σκηνές χάους. Ταυτόχρονα πληθαίνουν τα δημοσιεύματα και μαρτυρίες ου κάνουν λόγο για κατ΄σταση χάους και πολύ περισσότερα θύματα. Ειδικά στην πόλη Ουχάν.

Στην επαρχία Χουμπέι της Κίνας και ειδικότερα στην πόλη Ουχάν ο κόσμος βρίσκεται πλέον σε απελπισία. Είναι η επαρχία, στην οποία εντοπίστηκε για πρώτη φορά ο ιός, εκεί που έχει καταγραφεί το 97% των θανάτων από τον κορωνοϊο και το 67% των ασθενών και βρίσκεται σε καραντίνα. Πλέον η Κίνα φαίνεται πως είναι αποφασισμένη να θυσιάσει μία επαρχία στην προσπάθεια να σταματήσει την εξάπλωση του κορωναϊού στην υπόλοιπη χώρα, αλλά και στον κόσμο.

Οπως γράφει και το Bloomberg τα στοιχεία είναι αποκαρδιωτικά για την επαρχία της Κίνας. Η Χουμπέι που είναι γνωστή για τα εργοστάσια αυτοκινήτων και την πολυσύχναστη πρωτεύουσα Ουχάν – πληρώνει το τίμημα για τον κορωνοϊό, με το ποσοστό θνησιμότητας για τους ασθενείς με κοροναϊό να είναι 3,1%, έναντι 0,16% για την υπόλοιπη Κίνα.

Καθυστερήσεις και λάθη της Κίνας στο πρώτο κύμα αντιμετώπισης του κορωνοϊού

Οταν πρωτοεμφανίστηκε ο ιός δεν έλειψαν τα λάθη και οι παραλείψεις από τους τοπικούς αξιωματούχους με αποτέλεσμα να επιτρέψουν στον ιό να μεταδοθεί ευρύτερα σε ανυποψίαστους πολίτες. Αν και οι γιατροί εντόπισαν για πρώτη φορά τον κορωνοϊό – που θεωρείται ότι μεταδόθηκε από ζώο σε άνθρωπο σε μια αγορά τροφίμων της Ουχάν – στις αρχές Δεκεμβρίου, και οι ενδείξεις μετάδοσης από άνθρωπο σε άνθρωπο παρουσιάστηκαν στις αρχές Ιανουαρίου, οι αρχές δεν σταμάτησαν αμέσως τη διεξαγωγή δημόσιων εκδηλώσεων μεγάλης κλίμακας. Το αποτέλεσμα ήταν η κρίση με τον κορωνοϊό να γίνει αισθητή τις ημέρες πριν την έναρξη των ετήσιων διακοπών της Πρωτοχρονιάς στην Κίνα στις 24 Ιανουαρίου, όταν τα κρούσματα πέρασαν τα σύνορα της Χουμπέι και εμφανίστηκαν και αλλού.

Ο κορωνοϊός έπιασε στον ύπνο οι ιατρικές υπηρεσίες της Κίνας

Ενδεικτική της κατάστασης και της ολιγωρίας που υπήρξε στην αρχή είναι και η δήλωση του καθηγητή στη σχολή της Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Επιστήμης και Τεχνολογίας της Ουχάν Ζενγκ Γιαν, οποίος είπε «ήταν σαν μια ξαφνική νεροποντή που έπιασε την Ουχάν στον ύπνο».

Οι 110 κλίνες των μονάδων εντατικής θεραπείας στην πόλη που προορίζονταν για ασθενείς από τον ιό είχαν ήδη υπερκαλυφθεί όταν η Κίνα ανακοίνωσε στις 23 Ιανουαρίου ότι θα λάβει το πρωτοφανές βήμα της καραντίνας στην πόλη Ουχάν, σε μία προσπάθεια να μην επιτρέψουν σε πιθανούς φορείς του ιού να ταξιδέψουν και να μεταφέρουν τον κορωνοϊό, αλλά και να αποτρέψουν άλλους να ταξιδέψουν στην Ουχάν. Μάλιστα η εξάπλωση του ιού οδήγησε στην απόφαση η καραντίνα να καλύψει σχεδόν ολόκληρη την επαρχία Χουμπέι.

Σκηνές χάους και ελλείψεις σε βασικές προμήθειες

Τις ημέρες που ακολούθησαν της καραντίνας σε συνδυασμό με τις ήδη κλονισμένες υποδομές της πόλης, οι ελλείψεις σε προμήθειες βασικού ιατρικού εξοπλισμού, συμπεριλαμβανομένων των μασκών, των προστατευτικών στολών και των υψηλής ποιότητας απολυμαντικών, στα νοσοκομεία της Ουχάν ήταν πολλές.

«Μας συμβούλευσαν να χρησιμοποιούμε μάσκες, γάντια και προστατευτικά ρούχα με οικονομία και να αποφεύγουμε την κατανάλωση νερού, ώστε να μη χρειαστεί να πάμε στην τουαλέτα, κάτι που θα απαιτούσε την αλλαγή της προστατευτικής ενδυμασίας», δήλωσε μία γιατρός που εργάζεται σε νοσοκομείο της επαρχίας Χουμπέι, η οποία αρνήθηκε να αποκαλύψει το όνομά της.

Ο απολογισμός, ο οποίος αυξάνεται καθημερινά, αντικατοπτρίζει ένα τοπικό σύστημα υγείας επιβαρυμένο από τον ταχύτατα κινούμενο ιό, καθιστώντας αδύνατη ακόμη και την πιο βασική περίθαλψη.

Περισσότεροι από 8.000 ιατροί από όλη τη χώρα έχουν μεταβεί στη Χουμπέι, κυρίως στα 27 νοσοκομεία της Ουχάν που έχουν οριστεί για τη θεραπεία ασθενών με κορωνοϊό. Οι υπόλοιποι είναι διάσπαρτοι σε μικρότερες κοντινές πόλεις. Παράλληλα δύο νέα νοσοκομεία, συνολικής δυναμικότητας 2.600 κλινών, κατασκευάστηκαν σε μόλις 10 ημέρες και κατασκευάστηκαν από περισσότερους από 2.000 εργάτες, ενώ γήπεδα, γραφεία και ξενοδοχεία μετατρέπονται σε μονάδες απομόνωσης.

Η απόφαση της καραντίνας και η θυσία της επαρχίας

«Εάν η επαρχία δεν είχε αποκλειστεί, κάποιοι θα είχαν πάει σε όλη τη χώρα για να προσπαθήσουν να λάβουν ιατρική βοήθεια και θα είχαν μετατρέψει ολόκληρο το κράτος σε περιοχή πληγείσα από την επιδημία», δήλωσε ο Γιανγκ Κονγκουαν, πρώην αναπληρωτής γενικός διευθυντής του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων της Κίνας. «Η καραντίνα έφερε πολλές δυσκολίες στη Χουμπέι και την Ουχάν, αλλά ήταν το σωστό. Είναι όπως όταν είσαι σε πόλεμο – μερικά πράγματα είναι σκληρά, αλλά πρέπει να γίνουν».

Αν και τα κρούσματα του ιού στην επαρχία Χουμπέι αυξάνονται συνεχώς κατά χιλιάδες κάθε μέρα, τα κρούσματα επιβραδύνονται στην υπόλοιπη Κίνα – ένα πρώιμο σημάδι ότι ο επιθετικός περιορισμός μπορεί να έχει πιάσει τόπο ώστε να περιορίσει τη διάδοση του κορωνοϊού σε εθνικό και παγκόσμιο επίπεδο.

Η καραντίνα ήταν η σωστή απόφαση για το καλό του ευρύτερου πληθυσμού, δήλωσε η γιατρός που δεν θέλησε να κατονομαστεί. «Κάποιοι μπορεί να πουν ότι η Χουμπέι θυσιάστηκε, αλλά περιόρισε αποτελεσματικά την εξάπλωση σε άλλα μέρη».

Η καραντίνα στην Χουμπέι ξεπερνά κατά πολύ παλαιότερες αντίστοιχες προσπάθειες σε άλλα μέρη του κόσμου. Στη Λιβερία το 2014, μια φτωχή συνοικία περίπου 70.000 ανθρώπων απομονώθηκε κατά τη διάρκεια μιας επιδημίας του ιού Έμπολα, προκαλώντας βίαιες ταραχές. Καθώς η καραντίνα συνεχίζεται χωρίς να φαίνεται στον ορίζοντα το τέλος της, προκύπτουν ηθικά και νομικά ζητήματα.

Τέλος το Bloomberg σημειώνει πως στην επαρχία Χουμπέι υπάρχει ένα αίσθημα παραίτησης, ωστόσο η ιδέα να θυσιάσει κανείς τον εαυτό του για έναν μεγαλύτερο, εθνικό στόχο είναι βαθιά ενσωματωμένη στον κινεζικό πολιτισμό και την επικαλούνται οι ηγέτες της χώρας σε δύσκολες περιόδους.

Related posts