Subscribe Now

Trending News

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στo now24.gr.
Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας.
18 Φεβ 2020
Ελλάδα

Διαφωνούν οι θεσμοί για τον ακατάσχετο λογαριασμό

thesmiΕπιμένουν στις διαφωνίες τους για την καθιέρωση ακατάσχετου λογαριασμού για επαγγελματίες οι εκπρόσωποι των θεσμών, με κορυφαίο στέλεχος του οικονομικού επιτελείου να αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην προχωρήσει τελικά το σχέδιο, λίγο μετά την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με το κουαρτέτο.
Κοντά σε συμφωνία φέρεται να βρίσκονται πάντως οι δύο πλευρές για το νομοσχέδιο για τις αδήλωτες καταθέσεις, ενώ πρόοδος σημειώθηκε και για αυτό για το πλαστικό χρήμα.
Οι δανειστές, πλην ΔΝΤ, αναχωρούν σήμερα με την κυβέρνηση να δηλώνει ικανοποιημένη από την πρόοδο των συζητήσεων με τα λίγα ανοικτά προαπαιτούμενα να κλείνουν σε τεχνικό επίπεδο τις επόμενες ημέρες, και το σχετικό πολυνομοσχέδιο να είναι έτοιμο την επόμενη εβδομάδα. Στο πλαίσιο αυτό το οικονομικό επιτελείο θεωρεί ρεαλιστικό τον στόχο η υποδόση των 2,8 δισ. ευρώ να έρθει τον Οκτώβριο.
«Σήμερα είμαι πολύ πιο ευχαριστημένος απ’ ό,τι ήμουν τη Δευτέρα, καθώς αμβλύνθηκαν αρκετές ανησυχίες και υπάρχει μεγάλη πρόοδος» δήλωσε χαρακτηριστικά κορυφαία παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών μετά τη σημερινή -τελευταία για αυτή τη φάση- συνάντηση με το κουαρτέτο, στην οποία έγινε σύνοψη των διαπραγματεύσεων της εβδομάδας.
Να ανατρέψει την αρνητική εικόνα που δημιουργήθηκε σε ότι αφορά τις θέσεις και διαθέσεις των δανειστών απέναντι σε κυβερνητικό σχεδιασμούς και ειδικότερα σε ό,τι αφορά το πάγωμα των ασφαλιστικών εισφορών επιχείρησε νωρίτερα και το υπουργείο Εργασίας χαρακτηρίζοντας ανακριβείς τις πληροφορίες αυτές.
Κοντά για Υπερταμείο, αδήλωτες και πλαστικό χρήμα
Σύμφωνα επίσης με το εν λόγω στέλεχος, στο θέμα του υπερταμείου για τις αποκρατικοποιήσεις υπάρχει η πεποίθηση ότι το θέμα θα έχει κλείσει σε όλες του τις πτυχές τις επόμενες ημέρες.
Από την ενημέρωση προκύπτει επίσης ότι υπήρξε μεγάλη πρόοδος στο νομοσχέδιο για τις ηλεκτρονικές συναλλαγές («πλαστικό χρήμα»), παρά το γεγονός ότι ενδέχεται να μην προχωρήσει τελικά ο «ακατάσχετος λογαριασμός». Κάτι τέτοιο, θα έχει ως αποτέλεσμα εξήγησε ο παράγοντας του ΥΠΟΙΚ η νομοθετική ρύθμιση να συνοδεύεται από μεγαλύτερα κίνητρα, ώστε να αυξηθεί η χρήση «πλαστικού χρήματος» και η εισπραξιμότητα του ΦΠΑ.
Στο νομοσχέδιο για την εθελοντική αποκάλυψη των αδήλωτων κεφαλαίων, ανέφερε το κορυφαίο στέλεχος, υπάρχουν ακόμα τεχνικά θέματα προς επίλυση, αλλά και οι δυο πλευρές φέρονται να είναι πολύ κοντά.
Την επόμενη εβδομάδα το πολυνομοσχέδιο

Την επόμενη εβδομάδα πρόκειται να υπάρξει ένα πολυνομοσχέδιο για όσα ορόσημα -ουρά της πρώτης αξιολόγησης- χρειάζονται νομοθετική ρύθμιση, ανέφερε κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, μετά από την ολοκλήρωση της συνάντησης των εκπροσώπων των θεσμών με τον υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο, τον υπουργό Οικονομίας, Γιώργο Σταθάκη και τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Γιώργο Χουλιαράκη.
Στο πλαίσιο αυτό, το οικονομικό επιτελείο θεωρεί ρεαλιστικό το χρονικό ορόσημο της 29ης Σεπτεμβρίου οπότε συνεδριάζει το Euro Working Group και της 10ης Οκτωβρίου (συνεδρίαση Eurogroup), για την έγκριση της υποδόσης των 2,8 δισ. ευρώ στη βάση υλοποίησης των ορόσημων.
in.gr

Related posts