Subscribe Now

Trending News

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στo now24.gr.
Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας.
28 Σεπ 2021
SLIDER

Βιργινία Καλογράνη:Αγάπη και αφοσίωση στα άλογά μας ώσπου να σταματήσουν να δακρύζουν

Βιργινία Καλογράνη:Αγάπη και αφοσίωση στα άλογά μας ώσπου να σταματήσουν να δακρύζουν

Συνέντευξη στη Μαίρη Γκαζιάνη

Άλογα πρόσφυγες… άλογα που έχασαν το σπίτι τους εξαιτίας της φωτιάς, άλογα σοκαρισμένα, τραυματισμένα, ανήσυχα. Άλογα που το μόνο που ήθελαν ήταν να εκγυμνάζονται με τις αμαζόνες και τους ιππείς.  

Το δέσιμο μεταξύ αλόγου και αμαζόνας/ιππέα είναι πολύ ισχυρό διότι λειτουργούν ως ένα από την πρώτη στιγμή που θα συναντηθούν και θα πορευτούν ως ζευγάρι.

Παραθέτω όσα μου είπε η αμαζόνα Βιργινία Καλογράνη στη συνάντησή μας, λίγες μέρες μετά την καταστροφή του Ιππικού Ομίλου Βαρυμπόμπης, δίχως περισσότερες περιγραφές. Άλλωστε και οι φωτογραφίες μιλάνε από μόνες τους. Τα άλογα έχασαν το «σπίτι» τους που για κάθε έμβιο ον είναι η ασφάλειά του.

Σταχτη ο Ιππικος όμιλος. Ευτυχώς σώθηκαν τα άλογα

Τα άλογα δεν υπολείπονται από τους ανθρώπους, έζησαν τον απόλυτο εφιάλτη, έχουν υποστεί σοκ και παρουσιάζουν αντιδράσεις. Έχουν την ανάγκη να επιστρέψουν στον χώρο τους και αυτό θα πάρει πολύ χρόνο. Είναι μεγάλη ανάγκη να στηρίξουμε τον αγώνα αποκατάστασης του Ομίλου.

“Τα μάτια ενός ζώου έχουν την ικανότητα να μιλούν μια σπουδαία γλώσσα” είπε ο Martin Buber.

Στη Βαρυμπόμπη ήμασταν παρόντες από όταν ξεκίνησε η φωτιά. Προσπαθήσαμε να βοηθήσουμε στη διάσωση των ζώων. Οι εικόνες που αντικρίσαμε δεν περιγράφονται με λόγια…. Η αυταπάρνηση των ανθρώπων για να σώσουν τα ζώα τους ήταν ηρωική.

Και έρχεται η επόμενη μέρα…..

Ο Ιππικός όμιλος Βαρυμπόμπης ΙΟΒ κάηκε ολοσχερώς. Ήταν το σπίτι 52 αλόγων αλλά και άλλων ζώων, γατιών και σκύλων, που έβρισκαν εκεί φαγητό, στέγη και ένα χάδι αγάπης.

Κάηκε και ο χώρος θεραπευτικής ιππασίας που βοηθούσε ανθρώπους με ειδικές ανάγκες, σωματικά και ψυχολογικά.

Ευτυχώς, όλα τα άλογα μεταφέρθηκαν σώα στις Ολυμπιακές εγκαταστάσεις Ιππασίας στο Μαρκόπουλο, ως πρόσφυγες μιας καταστροφής. Οι δυσκολίες όμως δεν τελείωσαν.

Τα άλογα είναι πολύ συναισθηματικά και ευαίσθητα ζώα. Η κατάσταση που βίωσαν τους προκάλεσε μεγάλο σοκ και παρουσιάζουν αντιδράσεις. Η υψηλή θερμοκρασία, ο καπνός και οι στάχτες έχουν κάνει εμφανή τα αποτελέσματά τους. Τα περισσότερα είναι ανήσυχα, άλλα είναι μελαγχολικά, δεν έχουν ξεπεράσει όσα έζησαν, γι΄ αυτό μπορείς να διακρίνεις στα μάτια τους τον φόβο και το στρες. .

Ορισμένα από αυτά παρουσιάζουν κολικό, νόσημα με το μεγαλύτερο ποσοστό θνησιμότητας στα άλογα. Άλλα έχουν προβλήματα στα μάτια από τη στάχτη και τους καπνούς και βρίσκονται υπό θεραπεία. Αυτά που ελευθερώθηκαν, ώστε να σωθούν τρέχοντας για να ξεφύγουν από τη δολοφονική πύρινη γλώσσα, έχουν πληγές που χρειάζονται φροντίδα. Πολλά έφτασαν στον χώρο φιλοξενίας τους κουρασμένα, αφυδατωμένα και χρειάστηκαν ορούς.

Ευτυχισμένη η αμαζόνα Βιργινία Καλογράνη γιατί σώθηκαν όλα τα άλογα

Η επόμενη μέρα έχει πάρα πολλές δυσκολίες. Όλοι οι άνθρωποι του ΙΟΒ είμαστε ενωμένοι και προσπαθούμε να τις εντιμετωπίσουμε.

Όχι… εφέτος δεν είναι ένα ξένοιαστο καλοκαίρι γεμάτο γαλάζιες θάλασσες, για κανέναν από εμάς. Είμαστε δίπλα σε αυτούς που μας χρειάζονται, και για εμάς είναι τα άλογά μας. Βρισκόμαστε νυχθημερόν δίπλα τους να φροντίζουμε τις πληγές τους. Δεν ξέρουμε πότε θα μπορέσουμε να επιστρέψουμε στο «σπίτι» μας στη Βαρυμπόμπη το οποίο χάθηκε μέσα στις φλόγες. Τώρα, το «σπίτι» μας είναι δίπλα στα άλογά μας. Κοντά μας βρίσκονται και οι οικογένειές μας στηρίζοντάς μας με όποιον  τρόπο μπορούν.

Όχι… εφέτος δεν είναι ένα ξένοιαστο καλοκαίρι γεμάτο γαλάζιες θάλασσες, είναι ένα καλοκαίρι γεμάτο πληγές. Αυτές τις πληγές θα προσπαθήσουμε όλοι να θεραπεύσουμε δίνοντας όλη την αγάπη και την αφοσίωσή μας στα άλογά μας, ώσπου τα μάτια τους να σταματήσουν να δακρύζουν.

Η ανάγκη να επιστρέψουμε στον χώρο μας είναι μεγάλη. Οφείλουμε ένα μεγάλο ευχαριστώ στην Ελληνική Ομοσπονδία Ιππασίας που μας φιλοξενεί στις Ολυμπιακές εγκαταστάσεις Ιππασίας στο Μαρκόπουλο όμως υπάρχουν διάφορες δυσκολίες για εμάς και τα άλογα μας όπως π.χ. είναι η απόσταση, φροντίδα, η εκγύμανση. Η βοήθεια που χρειαζόμαστε είναι μεγάλη ώστε να ξαναχτιστεί ο Όμιλος και να επιστρέψουμε στο σπίτι μας.

*Στη φωτογραφία η Βιργινία Καλογράνη με την Candice, μετά τη φρίκη που έζησαν όταν καιγόταν ο ιππικός όμιλος Βαρυμπόμπης. μπόρεσαν να χαμογελάσουν στις Ολυμπιακές εγκαταστάσεις Ιππασίας στο Μαρκόπουλο όπου φιλοξενείται το άλογο.

** Όποιος επιθυμεί μπορεί να στηρίξει την προσπάθεια αποκατάστασης του ΙΟΒ πατώντας στον παρακάτω σύνδεσμο

https://gogetfunding.com/iobvarympompi/?fbclid=IwAR016NbQtR423n9c2jrA5poo95GnYCYITt2qSefYYqFc3xNnADXRIImvrWA#

 

Related posts