Subscribe Now

Trending News

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στo now24.gr.
Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας.
26 Ιαν 2022
Πολιτισμός

Βιβλίο: Εμένα με λένε Ρωξάνη–Συγγραφέας: Στέλιος Στυλιανού

Γράφει η Μαίρη Γκαζιάνη

«Εμένα με λένε Ρωξάνη» είναι ο τίτλος του νέου μυθιστορήματος του Στέλιου Στυλιανού που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Χάρτινη Πόλη.

Όμως σε τι παραπέμπει ο τίτλος του βιβλίου; Ποια είναι η Ρωξάνη που φωνάζει τ΄ όνομά της; Σε ποιον το απευθύνει και γιατί;

Πριν λίγες μέρες, διάβασα στον ηλεκτρονικό τύπο:

«Ένα από τα μεγαλύτερα κυκλώματα μαστροπών της Αθήνας εξάρθρωσε η Ασφάλεια Αττικής, συλλαμβάνοντας συνολικά 15 άτομα που εμπλέκονται σε εμπορία αλλοδαπών γυναικών, με σκοπό την οικονομική και σεξουαλική τους εκμετάλλευση σε οίκους ανοχής».

Αυτό ακριβώς είναι το θέμα που πραγματεύεται το βιβλίο του Στέλιου Στυλιανού. Το trafficking! Το πραγματεύεται όμως πριν την εξάρθρωση του κυκλώματος.

Συναντάμε τη Ρωξάνη στην πατρίδα της και μέσα από τη συγγραφική πορεία που της χαράζει ο συγγραφέας, ακολουθούμε τα βήματά της από τη Βουλγαρία στην Ελλάδα και την εκμετάλλευσή της από κύκλωμα μαστροπών.

Το σημαντικό είναι ότι ακολουθούμε τη Ρωξάνη όχι μόνο μέσα από τις πράξεις που της επιβάλλουν, αλλά μέσα από το συναισθηματικό της κόσμο. Ο συγγραφέας καταγράφει ένα ένα, όλα τα συναισθήματα της Ρωξάνης και τις εναλλαγές τους.  Θυμός, οργή, ντροπή, φόβος, απογοήτευση, απελπισία κλπ.

Αναρωτιέται κάποιος από που προέρχονται οι κοπέλες σαν τη Ρωξάνη και πως καταλήγουν στα χέρια των μαστροπών. Ξεκινούν από την πατρίδα τους με τη γνώση γι΄ αυτό που τις περιμένει; Παγιδεύονται σε υποσχέσεις; Συναινούν ή αντιστέκονται; Εξαναγκάζονται να υποστούν κάθε είδους εξευτελισμό που τους υποβάλλουν; Συνηθίζουν και υποτάσσονται; Συμβιβάζονται; Υπάρχουν περιθώρια διαφυγής;

Το κύκλωμα είναι τόσο καλά στημένο δημιουργώντας συνθήκες που δεν αφήνουν περιθώρια διαφυγής στις εγκλωβισμένες σ΄ αυτό γυναίκες. Εκφοβισμός, Αποπροσανατολισμός, Απομόνωση, Έλλειψη πληροφόρησης, Άγνοια.

Όλες οι απαντήσεις στα ερωτήματα καθώς και οι συνθήκες εκμετάλλευσης υπάρχουν μέσα στο  εξαιρετικό βιβλίο του Στέλιου Στυλιανού.

Και όσον αφορά τη Ρωξάνη σε όποιο σημείο κι αν φτάσει, όσο χαμηλά κι αν την αναγκάσουν να πέσει εκείνη κοιτάζεται στον καθρέφτη της και επαναλαμβάνει με σιγουριά: Εμένα με λένε Ρωξάνη, επιμένοντας στο νόημα που κρύβεται πίσω από τα λόγια της.

Θα τονίσω ότι πρόκειται για ένα βιβλίο της σύγχρονης εποχής, αναφέρεται σε ένα έγκλημα της σύγχρονης εποχής, την παράνομη διακίνηση και εμπορία ανθρώπων με σκοπό τη σεξουαλική – οικονομική εκμετάλλευση, το γνωστό trafficking.

«Το trafficking αποτελεί και στη χώρα μας μια από τις σημαντικότερες πηγές πλούτου» διάβασα κάπου.

Ο συγγραφέας εξετάζει αυτό το έγκλημα από την πλευρά των θυμάτων βουτώντας τη συγγραφική του πένα βαθιά στην ψυχοσύνθεση και στα συναισθήματα της Ρωξάνης και αναγκάζει τους αναγνώστες ν΄ ακολουθήσουν τις ψυχολογικές μεταπτώσεις της ως τη λύτρωση.

Χρησιμοποιεί λιτή γλώσσα που παραπέμπει σε εύκολη ανάγνωση, δημιουργεί έντονους διαλόγους, ζωντανές εικόνες, προκαλεί την ενσυναίσθηση και αποζητά τη λύτρωση της Ρωξάνης και την ανακούφιση του αναγνώστη.

Πιστεύω ότι οφείλουμε όλοι μας να διαβάσουμε αυτό το βιβλίο γιατί μας αφορά, ως έλληνες, ως γονείς, ως αδέρφια, ως φίλους, ως συντρόφους.

Το συνιστώ ανεπιφύλακτα!

*Το βιβλίο «Εμένα με λένε Ρωξάνη» του Στέλιου Στυλιανού κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Χάρτινη Πόλη.

 Μαίρη Γκαζιάνη

Γεννήθηκε στα Ιωάννινα.  Μεγάλωσε στην Αθήνα όπου ζει μέχρι σήμερα και εργάσθηκε ως τραπεζοϋπάλληλος. Στο παρελθόν ασχολήθηκε ερασιτεχνικά με την φωτογραφία ενώ τώρα ζωγραφίζει και παράλληλα γράφει. Έχει πραγματοποιήσει ατομικές εκθέσεις και έχει συμμετάσχει σε πολλές ομαδικές.

Τον Μάιο του 2012 κυκλοφόρησε την πρώτη ποιητική της συλλογή με τίτλο «Σου γράφω…», τον Σεπτέμβρη 2013 κυκλοφόρησε το πρώτο της μυθιστόρημα με τίτλο «Ένα φεγγάρι λιγότερο» από τις εκδόσεις Ελληνική Πρωτοβουλία και τον Ιούνιο του 2014 κυκλοφόρησε το βιβλίο της «Τα πλήκτρα της σιωπής»  από τις εκδόσεις ΄Οστρια. Επίσης, το παραμύθι της «Το ψαράκι του βυθού» συμπεριλαμβάνεται στο βιβλίο «Παραμύθια και Μαμάδες» εκδόσεις Βερέττα 2015.  Τον Ιούνιο 2017 κυκλοφόρησε το μυθιστόρημά της «Άλικα βήματα» από την Εμπειρία Εκδοτική. Το 2019 θα κυκλοφορήσει το νέο της μυθιστόρημα από τις εκδόσεις Ωκεανός.

Την περίοδο 2011-2012 υπήρξε ραδιοφωνική παραγωγός στο magicradiolive. Από τον Νοέμβρη 2014 συνεργάζεται με το now24.gr και έχει πραγματοποιήσει πάνω από πεντακόσιες συνεντεύξεις. Το 2016 συμμετείχε στην τηλεοπτική εκπομπή «Καλώς τους» του ΑιγαίοTV πραγματοποιώντας συνεντεύξεις σε ανθρώπους των τεχνών. Διετέλεσε Διευθύντρια Σύνταξης του on line Πολιτιστικού Περιοδικού Books and Style από Ιούλιο 2017 έως Μάρτιο 2018 οπότε αποχώρησε οικειοθελώς.

Μεγάλες της αγάπες είναι το θέατρο και ο χορός με τα οποία έχει ασχοληθεί ερασιτεχνικά.   

 

Related posts