Subscribe Now

Trending News

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στo now24.gr.
Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας.
17 Αυγ 2022
Πολιτισμός

Βασίλης Καραναστάσης:Το χιούμορ είναι ο καλύτερος τρόπος άμυνας απέναντι στη ζωή

Συνέντευξη στη Μαίρη Γκαζιάνη 

Ο συγγραφέας είναι ενήλικος. Του αρέσει να διαβάζει Σελίν και να βλέπει ταινίες του Μπουνιουέλ. Απεχθάνεται την υποκρισία, τη χλιαρή μπίρα και το γιαούρτι με 2% λιπαρά.

Από τις εκδόσεις Πνοή κυκλοφορούν τα βιβλία του «Έγκλημα και Ταλαιπωρία» και «Η σεξουαλική ζωή μιας κόκκινης κότας». 

ΜΑΙΡΗ ΓΚΑΖΙΑΝΗ: Κύριε Καραναστάση ποιο ήταν το έναυσμα ώστε ν΄ ασχοληθείτε με τη συγγραφή;

ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΑΡΑΝΑΣΤΑΣΗΣ: Προσωπικά ασχολήθηκα με το γράψιμο από πολύ μικρός. Απ’ το νηπιαγωγείο ακόμα. Θυμάμαι καθαρά ότι μετά το μάθημα Να-Λόλα-Ένα-Μήλο πήγα στο σπίτι και έγραψα μια ιστορία με τη Λόλα όπου εμπλεκόταν η μεγάλη της αδερφή, η γιαγιά της, ένας επίδοξος βιαστής με μια πλήρη περιγραφή του δάσους. Έκτοτε η συγγραφή έγινε τρόπος ζωής για μένα. 

Μ.Γ.: Τι είδους βιβλία γράφετε;

Β.Κ.: Επειδή το χιούμορ παίζει τον κυρίαρχο ρόλο στη ζωή μου έχει τον πρώτο ρόλο στη συγγραφή των βιβλίων μου. Το χιούμορ είναι ο καλύτερος τρόπος άμυνας απέναντι στη ζωή και ο καλύτερος τρόπος για να εξοικονομείς, προς όφελός σου, την αμοιβή του ψυχίατρου. 

Μ.Γ.: «Η σεξουαλική ζωή μιας κόκκινης κότας» τιτλοφορείται το νέο βιβλίο σας. Πώς προέκυψε ο ιδιαίτερος αυτός τίτλος;

Β.Κ.: Ο τίτλος του έργου είναι συμβολικός. Όπως η κότα δεν επιλέγει τον ερωτικό της σύντροφο και ο κάθε κόκορας ασελγεί πάνω της κατά βούληση, έτσι και ο ήρωας του έργου είναι έρμαιο σε μια κοινωνία όπου ισχύει ο νόμος του δυνατού, και η αξία του ανθρώπου προσμετράται –κυρίως– η δύναμή του. Ο επιθετικός προσδιορισμός «κόκκινης» μπήκε στον τίτλο για εντυπωσιασμό. 

Μ.Γ.: Ποιο είναι το ζητούμενο του ήρωά σας Οράτιου;

Β.Κ.: Πρόκειται για την ιστορία ενός ανθρώπου, στη σύγχρονη Ελλάδα, που βρίσκεται σε μια μόνιμα επισφαλή θέση. Ο Οράτιος Χ. ένας αγροκαλλιεργητής και συλλέκτης ρίγανης και σερνικοβότανων, βρίσκεται εγκλωβισμένος σε μια βασανιστική πραγματικότητα, όμηρος σε ένα σύμπαν που το συνθέτουν επιχειρηματίες του υποκόσμου, τσατσάδες και κάθε είδους εργοδότες. Ο ήρωας του βιβλίου σε μια μόνιμη αγωνία για την επιβίωση με την ανεύρεση εργασίας να είναι το πρώτιστο μέλημά του μέσα σε μια κοινωνία αδιάφορη. 

ANAPTYGMA KOKKINH KOTA

Μ.Γ.: Ποια θέματα θίγονται στο βιβλίο σας;

Β.Κ.: Το βασικό θέμα είναι ο βιοπορισμός σε μια εποχή δύσκολη, η πάλη σε μια κοινωνία αδιάφορη, γι’ αυτό και γοητευτική. 

Μ.Γ.: Είναι ο Οράτιος αντιπροσωπευτικό δείγμα των σημερινών νέων αντρών;

Β.Κ.: Πιστεύω ναι. Αντιμετωπίζει τα ίδια προβλήματα και τις δυσκολίες με την πλειοψηφία των νέων ανθρώπων που παλεύουν για την επιβίωση.

Μ.Γ.: Πού έχει φτάσει τον άντρα στην Ελλάδα η οικονομική κρίση;

Β.Κ.: Στην αδύναμη απελπισία, στην μοιρολατρία και –γιατί  όχι– στην παραίτηση απ’ τα όνειρά τους. Στωϊκός, σχετικά αδιάφορος, σχετικά μοιρολάτρης, σχετικά απελπισμένος. 

Μ.Γ.: Τι είναι αυτό που θέλετε να εισπράξει ο αναγνώστης με την ανάγνωση του συγκεκριμένου βιβλίου;

Β.Κ.: Προσωπικά η διδαχή δεν με ενδιαφέρει. Αυτόν τον ρόλο μπορεί να τον αναλάβει ο παπάς, ο ραβίνος ή ο ιμάμης. Μπορεί επίσης να τον αναλάβει η ιδεολογία, το πολιτικό κόμμα στο οποίο πιστεύει κάποιος κ.λπ. Αυτό που ελπίζω ειλικρινά είναι να αγαπήσει το βιβλίο για το στυλ του.

Μ.Γ.: Έχετε βιώσει κάποια από τα συναισθήματα του ήρωά σας;

Β.Κ.: Ειλικρινά να σας εξομολογηθώ ότι υπάρχουν αυτοβιογραφικά στοιχεία, στο βιβλίο σε μικρό βαθμό. Να σημειώσω πως ότι αναφέρεται στο βιβλίο σε οίκους ανοχής κ.λπ. είναι πράγματα που τα άκουσα από διηγήσεις φίλων και από τη σχετική βιβλιογραφία και δεν τα έχω βιώσει. 

Μ.Γ.: Πώς βιώσατε τη συγγραφική συμπόρευση με τον Οράτιο;

Β.Κ.: Απολαυστική. Ειλικρινά με λύπησε η στιγμή που έγραψα το ΤΕΛΟΣ.

Μ.Γ.: Σας ευχαριστώ πολύ για τη συνέντευξη και σας εύχομαι καλοτάξιδο το βιβλίο σας.

Β.Κ.: Σας ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο και την ευγένειά σας.

*Το βιβλίο «Η σεξουαλική ζωή μιας κόκκινης κότας» του Βασίλη Καραναστάση κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πνοή. 

Μαίρη Γκαζιάνη

Γεννήθηκε στα Ιωάννινα.  Μεγάλωσε στην Αθήνα όπου ζει μέχρι σήμερα και εργάσθηκε ως τραπεζοϋπάλληλος. Στο παρελθόν ασχολήθηκε ερασιτεχνικά με την φωτογραφία ενώ τώρα ζωγραφίζει και παράλληλα γράφει. Έχει πραγματοποιήσει ατομικές εκθέσεις και έχει συμμετάσχει σε πολλές ομαδικές.

Τον Μάιο του 2012 κυκλοφόρησε την πρώτη ποιητική της συλλογή με τίτλο «Σου γράφω…», τον Σεπτέμβρη 2013 κυκλοφόρησε το πρώτο της μυθιστόρημα με τίτλο «Ένα φεγγάρι λιγότερο» από τις εκδόσεις Ελληνική Πρωτοβουλία και τον Ιούνιο του 2014 κυκλοφόρησε το βιβλίο της «Τα πλήκτρα της σιωπής»  από τις εκδόσεις ΄Οστρια. Επίσης, το παραμύθι της «Το ψαράκι του βυθού» συμπεριλαμβάνεται στο βιβλίο «Παραμύθια και Μαμάδες» εκδόσεις Βερέττα 2015.  Τον Ιούνιο 2017 κυκλοφόρησε το μυθιστόρημά της «Άλικα βήματα» από την Εμπειρία Εκδοτική. Τον Νοέμβριο του  2019 κυκλοφόρησε το νέο της μυθιστόρημα «Ζάχαρη άχνη» από τις εκδόσεις Ωκεανός.

Την περίοδο 2011-2012 υπήρξε ραδιοφωνική παραγωγός στο magicradiolive. Από τον Νοέμβρη 2014 συνεργάζεται με το now24.gr και έχει πραγματοποιήσει πάνω από εξακόσιες συνεντεύξεις, καθώς και σχολιασμούς βιβλίων και θεατρικών παραστάσεων. Το 2016 συμμετείχε στην τηλεοπτική εκπομπή «Καλώς τους» του ΑιγαίοTV πραγματοποιώντας συνεντεύξεις σε ανθρώπους των τεχνών. Διετέλεσε Διευθύντρια Σύνταξης του on line Πολιτιστικού Περιοδικού Books and Style από Ιούλιο 2017 έως Μάρτιο 2018 οπότε αποχώρησε οικειοθελώς.

Μεγάλες της αγάπες είναι το θέατρο και ο χορός με τα οποία έχει ασχοληθεί ερασιτεχνικά.

Related posts