Subscribe Now

Trending News

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στo now24.gr.
Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας.
13 Απρ 2021
Πολιτισμός

Βάνα Μαυρίδου:Το βιβλίο αναπτύσσει και ωριμάζει τον ψυχοσυναισθηματικό κόσμο του παιδιού

Συνέντευξη στη Μαίρη Γκαζιάνη 

Η Βάνα Μαυρίδου γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Σπούδασε στην Αρχιτεκτονική σχολή της Πάτρας και εξειδικεύτηκε στην αρχιτεκτονική εσωτερικών χώρων, αντικείμενο με το οποίο ασχολείται επαγγελματικά.

Από μικρή ανακάλυψε την αγάπη της για τη λογοτεχνία και τη συγγραφή. Όταν απέκτησε το πρώτο της παιδί άρχισε να δημιουργεί εικόνες μέσα από φανταστικά ταξίδια. Διηγούμενη ιστορίες πήγαινε σε χώρες μακρινές, συναντούσε ήρωες ξεχωριστούς και ζούσε μαζί τους όμορφες, μικρές μα και μεγάλες στιγμές.

Το όνειρό της που έγινε πραγματικότητα ήταν να δει τις ιστορίες της στα χέρια των παιδιών. Από τις εκδόσεις Πνοή κυκλοφορούν τα παραμύθια της «Ο Νέλο και το μαγικό πινέλο» και «Κοκκινολαίμης, ο ήρωας των Χριστουγέννων». 

ΜΑΙΡΗ ΓΚΑΖΙΑΝΗ: Κυρία Μαυρίδου σπουδάσατε αρχιτεκτονική και εξειδικευτήκατε στην αρχιτεκτονική εσωτερικών χώρων. Παράλληλα ασχολείστε με τη συγγραφή παιδικών βιβλίων. Πώς συνδυάζονται αυτές οι δυο ιδιότητες μεταξύ τους;

ΒΑΝΑ ΜΑΥΡΙΔΟΥ: Η αλήθεια είναι πως φαντάζουν ασύνδετα μεταξύ τους, όμως η αρχιτεκτονική είναι μια επιστήμη που σε βοηθάει σε ό,τι καταπιάνεσαι. Θυμάμαι ακόμα ένα καθηγητή μου στη σχολή να λέει πως ακόμα και με τα οικιακά να ασχολείται κάποιος είναι προτιμότερο να έχει σπουδάσει αρχιτεκτονική πρώτα. Τότε δεν το είχα καταλάβει, όμως τώρα το βλέπω.

Εμένα προσωπικά με βοηθά στον τρόπο που κοιτάζω και αντιλαμβάνομαι τον κόσμο. Με βοηθά να βάλω σε τάξη το χάος της σκέψης μου, να συνδυάζω τη γραμμική με την ελεύθερη γραφή, να κάνω οργανωτικά σχεδιαγράμματα, να αφαιρώ τα περιττά, να βάζω ιδέες, φαντασία, εμπειρίες, γεωμετρία …έννοιες δηλαδή απόλυτα συνυφασμένες με την αρχιτεκτονική. 

Μ.Γ.: Πώς προέκυψε η ανάγκη για συγγραφή παιδικών βιβλίων;

Β.Μ.: Ακριβώς αυτό, είναι ανάγκη. Η γραφή είναι μέσα μου και απλά ξεπηδά. Είναι ιδέες, είναι λέξεις που περιμένουν τη στιγμή να δραπετεύσουν, να μπλεχτούν μεταξύ τους και να σχηματίσουν ιστορίες με ήρωες φανταστικούς σε μέρη που δεν έχω πάει ποτέ. Το να απευθύνομαι σε παιδιά είναι νομίζω μια αυθόρμητη επιλογή που έκανα, ίσως επειδή μου αρέσει η αυστηρή κριτική. Οι αγνές τους ψυχές, είναι τόσο ειλικρινά αυστηρές που με κάνουν καλύτερη. 

Μ.Γ.: Τι προσπαθείτε να περάσετε στα παιδιά μέσα από τα παιδικά βιβλία που γράφετε;

Β.Μ.: Σε πρώτο επίπεδο τίποτα. Όταν γράφω μια ιστορία, θέλω απλά να τη μοιραστώ. Συνήθως μέσα από τις ιστορίες όντως περνούν μηνύματα στα παιδιά, όμως αυτά μπορεί να διαφοροποιούνται ανάλογα με το ποιος το διαβάζει και σε ποιο σημείο του κειμένου εστιάζει. Καμιά φορά σε  βιβλία με πολύ σαφή μηνύματα τα παιδιά μπορεί να σταθούν σε μια λεπτομέρεια που τα άγγιξε. 

Μ.Γ.: Από πού αντλείτε την έμπνευση για τα θέματά σας;

Β.Μ.: Συνήθως από ερεθίσματα της καθημερινότητας. Μια απλή στιγμή, μια εικόνα ή μια φράση μπορεί να είναι το έναυσμα για να πάρει μορφή ένας ήρωας ή μια ιδέα. Άλλες φορές μπορεί να θέλω να μιλήσω για ένα συγκεκριμένο θέμα και να αφεθώ να με πάει μόνο του…

Μ.Γ.: Πιστεύετε ότι ένα παιδικό βιβλίο είναι ο καλύτερος τρόπος για να περάσουν στα μικρά παιδιά κάποια μηνύματα;

Β.Μ.: Πιστεύω ότι τα παιδικά βιβλία διευρύνουν τη φαντασία των παιδιών και τα βοηθούν να ταξιδεύουν. Να ταυτίζονται με ήρωες, με στιγμές και καταστάσεις και πολλές φορές να βρίσκουν λύσεις σε όσα τα απασχολούν απλά και μόνο επειδή τα ακούν σαν να μη τα ζουν εκείνα. Σαν να γίνονται θεατές στο μικρόκοσμό τους. Ναι, πιστεύω ότι είναι ένα πολύ βοηθητικό εργαλείο στα χέρια μας, που αποτελεί την αφετηρία για να κουβεντιάζουμε με τα παιδιά με τρόπο πιο προσιτό.

Μ.Γ.: Πρόσφατα κυκλοφόρησε το παιδικό βιβλίο σας «Ο κοκκινολαίμης». Θέλετε να μας συστήσετε τον ήρωά σας;

Β.Μ.: H ιστορία του Κοκκινολαιμη περιγράφει τον κεντρικό μας ήρωα, τον Ματίς, ο οποίος γεννήθηκε με ένα φτερό και αντιμετωπίζει κάποιες δυσκολίες στην καθημερινότητά του. Έχει να φέρει εις πέρας μια αποστολή, τη μεταφορά των γραμμάτων των παιδιών στον Αη Βασίλη στον ίδιο χρόνο με τους υπόλοιπους κοκκινολαίμηδες, που φαινομενικά δεν υστερούν με κάποιον τρόπο. Στο δρόμο του θα ανακαλύψει ότι παντού υπάρχουν φίλοι, πρόθυμοι να βοηθήσουν και να προσφέρουν χωρίς να ζητήσουν ανταλλάγματα. Είναι μια ιστορία που εστιάζει στην ομαδικότητα και τη συνεργασία, αξίες που λίγο τείνουν να φθίνουν σε μια εποχή που ο εγωισμός ισοπεδώνει τα πάντα. 

Μ.Γ.: Η διαφορετικότητα είναι το θέμα του βιβλίου σας κι ως ένα βαθμό το bulling. Πρόκειται για έννοιες εύκολα κατανοητές από τα νήπια;

Β.Μ.: Δε θα έλεγα πως το θέμα είναι η διαφορετικότητα, αλλά η επιμονή στην προσπάθεια και η ομαδικότητα. Τόσο όμως η διαφορετικότητα όσο και το bulling είναι έννοιες που δυστυχώς τα παιδιά έρχονται αντιμέτωπα μαζί τους καθημερινά. Είναι δοσμένες ανάλαφρα χωρίς να μπαίνουν σε βαθιά μονοπάτια. Γίνεται αναφορά σε αυτές επιφανειακά, έτσι ώστε τα παιδιά να μπορέσουν να ταυτιστούν με τον ήρωα και να αντλήσουν δύναμη από αυτόν. 

Μ.Γ.: Ποια είναι τα μηνύματα που τους στέλνετε με την ιστορία του Κοκκινολαίμη;

Β.Μ.: Θέλω απλά να μάθουν τα παιδιά ότι πάντα και παντού υπάρχουν άνθρωποι πρόθυμοι να βοηθούν. Θέλω μα μάθουν πως ποτέ δεν είμαστε μόνοι όπου και να βρισκόμαστε, κι ακόμα και τις στιγμές που νιώθουμε φόβο και άγχος για το αβέβαιο, αν κοιτάξουμε καλά τριγύρω θα βρούμε σίγουρα κάποιον που με αγάπη θα μας δείξει τον σωστό δρόμο. 

Μ.Γ.: Τα παιδιά συνηθίζουν να ταυτίζονται με τους ήρωες των βιβλίων;

Β.Μ.: Ναι! Ειδικά όταν ο ήρωας αντιμετωπίζει μια φοβία ή μια δυσκολία που προβληματίζει και τα ίδια, γίνονται ένα με τον ήρωα και προσπαθούν κι αυτά να δράσουν με τον ίδιο τρόπο. 

Μ.Γ.: Έχουν ανάγκη να πιστεύουν σε όσα δεν βλέπουν και να ονειρεύονται;

Β.Μ.: Κυρίως οι μεγάλοι έχουν ανάγκη να πιστεύουν σε όσα δε βλέπουν. Τα παιδιά πιστεύουν έτσι κι αλλιώς. Είναι η δύναμή τους, η χαρά τους, η φαντασία τους που κρατά την ψυχή τους τρυφερή. Μέσα από αυτά τα παιχνίδια του μυαλού κρατούν τη φαντασία τους ζωντανή. 

Μ.Γ.: Ο συγγραφέας οφείλει να δημιουργεί πρότυπα για τα παιδιά μέσα από τα βιβλία του;

Β.Μ.: Ανάλογα με το είδος του βιβλίου. Υπάρχουν βιβλία που στόχο έχουν να περάσουν κάποιο μήνυμα στα παιδιά. Υπάρχουν βιβλία που στόχο έχουν να διδάξουν στα παιδιά ιστορικά γεγονότα και βιβλία που βασισμένα σε πρόσωπα (υπαρκτά ή όχι) να μπορούν να δημιουργήσουν πρότυπα. Υπάρχουν και βιβλία που απλά τα διαβάζουμε στα παιδιά για να περάσουν καλά και δεν εξυπηρετούν καμιά από τις άλλες περιπτώσεις και συνήθως είναι βιβλία που τα παιδιά αγαπούν πολύ. 

Μ.Γ.: Τα παιδικά βιβλία καλλιεργούν τη λογική ή το συναίσθημα των παιδιών;

Β.Μ.: Ένα καλογραμμένο βιβλίο  μπορεί να καλλιεργήσει και τα δυο. Η λογική εξελίσσεται έτσι κι αλλιώς καθώς ξετυλίγεται μια ιστορία με πλοκή, αλλά το συναίσθημα είναι αυτό το ανεκτίμητο που γεννιέται αβίαστα και μπορεί να είναι τελείως διαφορετικό σε κάθε αναγνώστη για την ίδια ιστορία. 

Μ.Γ.: Πόσο απαραίτητα είναι τα βιβλία στην παιδική ηλικία;

Β.Μ.: Το βιβλίο αναπτύσσει και ωριμάζει τον ψυχοσυναισθηματικό κόσμο του παιδιού. Ο ρόλος του βιβλίου είναι να εισάγει το παιδί στον κόσμο, στην κοινωνία, στο περιβάλλον. Να το βοηθά στην εξερεύνηση του κόσμου γύρω του, να αναλύει  συμπεριφορές των άλλων αλλά και δικές του.  Τα βιβλία ανοίγουν παράθυρα στην παιδική φαντασία, ενώ ταυτόχρονα καλλιεργεί και εκπαιδεύει. Συνεπώς είναι απολύτως απαραίτητα. Όλα τα παιδιά πρέπει να έχουν πρόσβαση σε βιβλία.

Μ.Γ.: Ποια είναι η γνώμη σας για το ελληνικό παιδικό βιβλίο;

Β.Μ.: Επειδή τυχαίνει να έχω μια αρκετά ολοκληρωμένη άποψη επί του θέματος, θεωρώ ότι τα τελευταία χρόνια έχουν εκδοθεί αριστουργήματα Ελλήνων συγγραφέων, βιβλία που δε θα έπρεπε να λείπουν από καμία παιδική βιβλιοθήκη.

Όμως δυστυχώς ο δρόμος της έκδοσης στην Ελλάδα είναι τρομακτικά δύσκολος, και συνήθως οι νέοι συγγραφείς βρίσκουν πόρτες κλειστές. Δράττομαι της ευκαιρίας και προτρέπω τους εκδοτικούς οίκους αλλά και τους αναγνώστες να στηρίζουν τους Έλληνες συγγραφείς, που δεν υστερούν σε τίποτα έναντι των ξένων.

Μ.Γ.: Σας ευχαριστώ πολύ για τη συνέντευξη και σας εύχομαι καλοτάξιδο το βιβλίο σας.

Β.Μ.: Εγώ σας ευχαριστώ πολύ για τη φιλοξενία!

*Το παιδικό βιβλίο «Ο κοκκινολαίμης» της Βάνας Μαυρίδου κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πνοή 

Μαίρη Γκαζιάνη      

Γεννήθηκε στα Ιωάννινα.  Μεγάλωσε στην Αθήνα όπου ζει μέχρι σήμερα και εργάσθηκε ως τραπεζοϋπάλληλος. Στο παρελθόν ασχολήθηκε ερασιτεχνικά με την φωτογραφία, τη ζωγραφική και τα τελευταία δέκα χρόνια με τη συγγραφή. Έχει πραγματοποιήσει ατομικές εκθέσεις και έχει συμμετάσχει σε πολλές ομαδικές.

Την περίοδο 2011-2012 υπήρξε ραδιοφωνική παραγωγός στο magicradiolive. Από τον Νοέμβρη 2014 συνεργάζεται με το now24.gr και έχει πραγματοποιήσει πάνω από εξακόσιες συνεντεύξεις, καθώς και σχολιασμούς βιβλίων και θεατρικών παραστάσεων. Το 2016 συμμετείχε στην τηλεοπτική εκπομπή «Καλώς τους» του ΑιγαίοTV πραγματοποιώντας συνεντεύξεις σε ανθρώπους των τεχνών. Διετέλεσε Διευθύντρια Σύνταξης του on line Πολιτιστικού Περιοδικού Books and Style από Ιούλιο 2017 έως Μάρτιο 2018 οπότε αποχώρησε οικειοθελώς.

Μεγάλες της αγάπες είναι το θέατρο και ο χορός με τα οποία έχει ασχοληθεί ερασιτεχνικά κι έχει συμμετάσχει σε θεατρικές και χορευτικές παραστάσεις.

Τον Μάιο του 2012 κυκλοφόρησε την πρώτη ποιητική της συλλογή με τίτλο «Σου γράφω…», τον Σεπτέμβρη 2013 κυκλοφόρησε το πρώτο της μυθιστόρημα με τίτλο «Ένα φεγγάρι λιγότερο» από τις εκδόσεις Ελληνική Πρωτοβουλία και τον Ιούνιο του 2014 κυκλοφόρησε το βιβλίο της «Τα πλήκτρα της σιωπής»  από τις εκδόσεις ΄Οστρια. Επίσης, το παραμύθι της «Το ψαράκι του βυθού» συμπεριλαμβάνεται στο βιβλίο «Παραμύθια και Μαμάδες» εκδόσεις Βερέττα 2015.  Τον Ιούνιο 2017 κυκλοφόρησε το μυθιστόρημά της «Άλικα βήματα» από την Εμπειρία Εκδοτική. Τον Νοέμβριο του 2019 κυκλοφόρησε το νέο της μυθιστόρημα «Ζάχαρη άχνη» από τις εκδόσεις Ωκεανός.

Related posts