Subscribe Now

Trending News

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στo now24.gr.
Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας.
23 Φεβ 2020
Πολιτισμός

Βαγγέλης Γιαννίσης: Το αστυνομικό μυθιστόρημα εκ φύσεως απαιτεί κάθαρση και λύση

Συνέντευξη στη Μαίρη Γκαζιάνη 

Ο Βαγγέλης Γιαννίσης ζει μεταξύ Ελλάδας, Σουηδίας και ΗΠΑ. Ταξιδεύοντας με το τρένο από το Έρεμπρο προς τη Στοκχόλμη, συνάντησε τυχαία τον επιθεωρητή Άντερς Οικονομίδη. Από εκείνη τη στιγμή και μετά, αποφάσισε να αφηγείται τις ιστορίες του.

Στο νέο βιβλίο του με τίτλο «Η γυναίκα του Ίσνταλ» αποφάσισε να δώσει μια προσωρινή άδεια στον Άντερς και να παραλάβει –για μια μόνο φορά- τη σκυτάλη του αστυνομικού του μυθιστορήματος ο επιθεωρητής Ρολφ Στόλεσεν προκειμένου να εξιχνιάσει μυθοπλαστικά έναν θάνατο που συνέβη πριν πενήντα χρόνια στη Νορβηγία (και παραμένει ανεξιχνίαστος). 

ΜΑΙΡΗ ΓΚΑΖΙΑΝΗ: Βαγγέλη πρόσφατα κυκλοφόρησε το νέο αστυνομικό βιβλίο σου με τίτλο «Η γυναίκα του Ίσνταλ». Για πρώτη φορά ο Άντερς Οικονομίδης είναι απών. Τι απαντάς στους Andersmaniacs που σίγουρα ανησυχούν γι΄ αυτή την «άδεια» που έδωσες στον αστυνομικό επιθεωρητή;

ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΓΙΑΝΝΙΣΗΣ: Εντελώς συμπτωματικά, τη Δευτέρα 22 Ιουλίου ανακοινώθηκε κι επίσημα η επιστροφή του Άντερς, την άνοιξη του 2020. Η μόνη διαφορά με τα προηγούμενα χρόνια είναι πως νέες περιπέτειες του Άντερς θα βγαίνουν από δω και στο εξής κάθε δεύτερο χρόνο, ενώ στο ενδιάμεσο θα ασχολούμαι με άλλα projects, ιστορίες οι οποίες για διάφορους λόγους δεν μπορούν να διαδραματίζονται στο Έρεμπρο.

Μ.Γ.: Ποια είναι η γυναίκα του Ίσνταλ που αναφέρεται στον τίτλο;

Β.Γ.: Η Γυναίκα του Ίσνταλ είναι ίσως το γνωστότερο – άγνωστο θύμα ανθρωποκτονίας (;) στη Νορβηγία, ο θάνατος της οποίας παραμένει ανεξιχνίαστος σχεδόν πενήντα χρόνια αργότερα. Η υπόθεση τα τελευταία χρόνια έχει βγει και εκτός των Νορβηγικών συνόρων, με την κάλυψή της από το BBC.

Μ.Γ.: Πως προέκυψε η ιδέα να γράψεις για ένα πραγματικό ανεξιχνίαστο έγκλημα;

Β.Γ.: Σίγουρα όχι ξαφνικά! Τα ανεξιχνίαστα εγκλήματα είναι ένας από τους τομείς που με ενδιαφέρουν, κυρίως επειδή απουσιάζει η απόδοση δικαιοσύνης, κάτι που το βρίσκω εξοργιστικό κι άδικο, τόσο για τα θύματα, όσο και για εκείνους που άφησαν πίσω τους. Οπότε, τόσο η Γυναίκα του Ίσνταλ, όσο και άλλα αληθινά ανεξιχνίαστα εγκλήματα, τα οποία θα μεταφέρω στο μέλλον σε βιβλία, λειτουργούν ως άτυπη κάθαρση για την υπόθεση.

Μ.Γ.: Ο θάνατος της συγκεκριμένης γυναίκας αποτελεί μέχρι σήμερα ένα αίνιγμα. Εσύ δίνεις τη δικής σου μυθιστορηματική λύση;

Β.Γ.: Ναι, δε θα μπορούσα να κάνω κι αλλιώς. Το αστυνομικό μυθιστόρημα εκ φύσεως απαιτεί κάθαρση και λύση, ειδάλλως θα ήταν σαν να υποσχόμουν ένα πλουσιοπάροχο γεύμα και να έδινα απλά ένα παξιμάδι.

 Μ.Γ.: Αστυνομία, πράκτορες μυστικές υπηρεσίες, ναζί κλπ εμπλέκονται στην ιστορία που αφηγείσαι. Τι σε καθοδήγησε προς την μυθοπλαστική λογοτεχνική έμπνευση;

Β.Γ.: Το πραγματικό σκηνικό που επικρατούσε στη Νορβηγία εκείνης της εποχής. Μιλάμε για μία χώρα που βρισκόταν δίπλα στην ΕΣΣΔ στο απόγειο του Ψυχρού Πολέμου και το έδαφός της ήταν πεδίο δράσης πρακτόρων από διάφορες χώρες. Μερικές φορές υπάρχουν τόσα στοιχεία από την πραγματικότητα, που η ιστορία ουσιαστικά γράφεται μόνη της. 

Μ.Γ.: Τα πραγματικά αστυνομικά και ιατροδικαστικά δεδομένα της παρουσιάζονται στο βιβλίο σας ως έχουν;

Β.Γ.: Με μοναδική εξαίρεση την ημερομηνία της νεκροτομής του θύματος, την οποία για να απλώσω καλύτερα την πλοκή την έβαλα δύο μέρες μετά την ανακάλυψη του πτώματος (στην πραγματικότητα έγινε την επόμενη μέρα), όλα τα υπόλοιπα δεδομένα παρουσιάζονται ως έχουν.

Μ.Γ.: Σύμφωνα με όσα διαβάζουμε στο βιβλίο για το αστυνομικό σώμα, οι άνθρωποι που το στελεχώνουν είναι σούπερ ήρωες ή καθημερινοί άνθρωποι; 

Β.Γ.: Δε θα ήταν ρεαλιστικό αν ήταν σούπερ ήρωες. Πρόκειται για αστυνομικούς που υπηρετούν σε μία πόλη που τη δεκαετία του 70 η εγκληματικότητα περιοριζόταν σε κλοπές, δολοφονίες που εξιχνιάζονταν αμέσως (συζυγοκτονίες, ή σκοτωμοί πάνω στο μεθύσι) και διάφορα άλλα μικροεγκλήματα. Ήταν άμαθοι σε μία τέτοια υπόθεση. Ήταν συνηθισμένοι άνθρωποι που έπρεπε να αντιμετωπίσουν ασυνήθιστες καταστάσεις.

Μ.Γ.: Στις τελευταίες σελίδες του βιβλίου αναφέρεις ότι «Ο μυθιστορηματικός πατέρας… ήταν ο δράκος που αυτό το παραμύθι είχε ανάγκη». Απαιτείται πάντα ένας «δράκος» τέτοιου είδους στα αστυνομικά βιβλία;

Β.Γ.: Όχι πάντα. Όποτε το απαιτεί η πλοκή. Η πλοκή είναι η βασίλισσα κι αυτήν ακολουθούμε.

Μ.Γ.: Ποιο είναι το «κακό που κοιμάται στις σελίδες του βιβλίου»;

Β.Γ.: Φοβάμαι πως αν δώσω απάντηση, θα πάρω το μεγαλύτερο κομμάτι από τη μαγεία του συγκεκριμένου βιβλίου, οπότε θα προκαλέσω τους αναγνώστες να το ανακαλύψουν διαβάζοντάς το.

 Μ.Γ.: Τι θα έλεγες στους αναγνώστες που δεν επιλέγουν την αστυνομική λογοτεχνία ώστε να τους προσελκύσεις να διαβάσουν το βιβλίο σου;

Β.Γ.: Να διαβάσουν το οπισθόφυλλο κι αν τους κάνει κλικ, να του δώσουν μια ευκαιρία.

 Μ.Γ.: Εσύ τι είδους βιβλία επιλέγεις να διαβάζεις;

Β.Γ.: Κυρίως αστυνομικά, αλλά όχι μόνο. Τελευταία απολαμβάνω τα graphic novels και βιβλία speculative fiction, όπως το The Power, αλλά και non-fiction βιβλία με θέμα το διάστημα.

 Μ.Γ.: Θα ξανασυναντήσουμε τον επιθεωρητή Ρολφ Στόλεσεν σε κάποιο επόμενο βιβλίο;

Β.Γ.: Ο Ρολφ έκλεισε τον κύκλο του. Ήταν ένας χαρακτήρας σε “ειδική αποστολή” με τον οποίο δέθηκα πολύ και τον θεωρώ έναν από τους πιο ανθρώπινους που έχω δημιουργήσει. Το 2021 θα δώσει τη σκυτάλη σε νέους ήρωες.

Μ.Γ.: Και για να κλείσουμε όπως αρχίσαμε, σκέφτεσαι να δίνεις συχνές άδειες στον  αστυνομικό επιθεωρητή Άντερς Οικονομίδη;

Β.Γ.: Ναι, όπως ανέφερα παραπάνω είναι πρόθεσή μου να γράφω ένα βιβλίο με τον Άντερς ανά δύο χρόνια και στο ενδιάμεσο να ασχολούμαι με άλλες ιστορίες, οι οποίες είτε συνέβησαν πραγματικά, όπως έγινε με τη Γυναίκα του Ίσνταλ, είτε όχι.

 *Το αστυνομικό μυθιστόρημα  «Η γυναίκα του Ίσνταλ» του Βαγγέλη Γιαννίση κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Διόπτρα.

 Μαίρη Γκαζιάνη

Γεννήθηκε στα Ιωάννινα.  Μεγάλωσε στην Αθήνα όπου ζει μέχρι σήμερα και εργάσθηκε ως τραπεζοϋπάλληλος. Στο παρελθόν ασχολήθηκε ερασιτεχνικά με την φωτογραφία ενώ τώρα ζωγραφίζει και παράλληλα γράφει. Έχει πραγματοποιήσει ατομικές εκθέσεις και έχει συμμετάσχει σε πολλές ομαδικές.

Τον Μάιο του 2012 κυκλοφόρησε την πρώτη ποιητική της συλλογή με τίτλο «Σου γράφω…», τον Σεπτέμβρη 2013 κυκλοφόρησε το πρώτο της μυθιστόρημα με τίτλο ΕΝΑ ΦΕΓΓΑΡΙ ΛΙΓΟΤΕΡΟ και τον Ιούνιο του 2014 κυκλοφόρησε το βιβλίο της ΤΑ ΠΛΗΚΤΡΑ ΤΗΣ ΣΙΩΠΗΣ  από τις εκδόσεις ΄Οστρια. Επίσης, το παραμύθι της «Το ψαράκι του βυθού» συμπεριλαμβάνεται στο βιβλίο «Παραμύθια και Μαμάδες» εκδόσεις Βερέττα 2015.  Τον Ιούνιο 2017 κυκλοφόρησε το μυθιστόρημά της ΑΛΙΚΑ ΒΗΜΑΤΑ από την Εμπειρία Εκδοτική. Το 2019 θα κυκλοφορήσει το νέο της μυθιστόρημα από τις εκδόσεις Ωκεανός.

Την περίοδο 2011-2012 υπήρξε ραδιοφωνική παραγωγός στο magicradiolive. Από τον Νοέμβρη 2014 συνεργάζεται με το now24.gr και έχει πραγματοποιήσει πάνω από πεντακόσιες συνεντεύξεις. Το 2016 συμμετείχε στην τηλεοπτική εκπομπή ΚΑΛΩΣ ΤΟΥΣ του ΑιγαίοTV πραγματοποιώντας συνεντεύξεις σε ανθρώπους των τεχνών. Διετέλεσε Διευθύντρια Σύνταξης του on line Πολιτιστικού Περιοδικού Books and Style από Ιούλιο 2017 έως Μάρτιο 2018 οπότε αποχώρησε οικειοθελώς.

Μεγάλες της αγάπες είναι το θέατρο και ο χορός με τα οποία έχει ασχοληθεί ερασιτεχνικά.   

 

 

 

 

Related posts