Subscribe Now

Trending News

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στo now24.gr.
Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας.
20 Μαΐ 2022
Πολιτισμός

Βαγγέλης Βουραζάνης:Ο καθένας αντιλαμβάνεται τη λογοτεχνία με διαφορετικό τρόπο

Συνέντευξη στη Μαίρη Γκαζιάνη 

Ο Βαγγέλης Βουραζάνης γεννήθηκε το 1990 στη Θεσσαλονίκη.

Το 2007 εισήχθη στα ΤΕΙ Καβάλας, στο Τμήμα Διαχείρισης Πληροφοριών, αλλά οικονομικές δυσχέρειες τον ανάγκασαν να επιστρέψει στη Θεσσαλονίκη για να εργαστεί.

Για μία δεκαετία εργάστηκε ως barista, ενώ το 2017 εξέδωσε το πρώτο του βιβλίο με τίτλο Ψυχή από Μαύρο Βελούδο (Εκδόσεις Βάρφη).

Η σχέση του με τη συγγραφή και τη λογοτεχνία είναι για τον ίδιο σχέση ερωτική, αποτελώντας την τέλεια ψυχοθεραπεία. 

ΜΑΙΡΗ ΓΚΑΖΙΑΝΗ: Γεννηθήκατε στην όμορφη πόλη της Θεσσαλονίκης. Πιστεύετε ότι το γαλάζιο της θάλασσας και ο Βαρδάρης σας έχουν επηρεάσει στις συγγραφικές σας αναζητήσεις;

ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΒΟΥΡΑΖΑΝΗΣ: Η Θεσσαλονίκη δεν αντιλέγω ότι είναι μία από τις πόλεις που, θέλοντας και μη, ερωτεύεται ο οποιοσδήποτε. Όχι μόνο την πόλη, αλλά και τους ανθρώπους, τον τρόπο ζωής, τη χαλαρότητα και την ανεμελιά που πλανάται στην πόλη. Θα πω όμως ότι δεν είμαι επηρεασμένος τόσο από τη Θεσσαλονίκη. Για να βρείτε από πού προέρχονται τα ερεθίσματα και ποια είναι τα μέρη που γεμίζουν τις πηγές των εμπνεύσεών μου, θα πρέπει να κινηθείτε μερικά χιλιόμετρα δυτικά της πόλης. Μετέωρα, Πολίχνη, Συκιές, Κορδελιό, Σταυρούπολη… Οι δυτικές συνοικίες. Οι άλλοτε “κακές” συνοικίες της Θεσσαλονίκης. Εκεί γεννήθηκα, μεγάλωσα, ανδρώθηκα και ζυμώθηκα ως ενήλικας. Συνεπώς, δεν είναι τόσο το γαλάζιο του Θερμαϊκού και το δροσερό αεράκι του Βαρδάρη αυτά που με έκαναν να χαράξω τα λογοτεχνικά μονοπάτια στα οποία ξεκίνησα να βαδίζω. 

Μ.Γ.: Αν και σπουδάζατε στο ΤΕΙ Καβάλας, αναγκαστήκατε να διακόψετε τις σπουδές για λόγους ανωτέρας βίας. Ποια επιρροή είχε αυτό στην πορεία της ζωής σας;

Β.Β.: Όλες οι πράξεις μας έχουν ένα κόστος και ένα αντίκτυπο. Για παράδειγμα: γνωρίζω έναν άνθρωπο που κάποτε βρέθηκε τυχαία σε μια αποθήκη που θα γκρεμιζόταν και βοήθησε ένα ορφανό παιδί από την Αλβανία που έμενε εκεί, να ορθοποδήσει. Ο νεαρός Αλβανός τότε ήταν άστεγος, δε γνώριζε Ελληνικά και πιθανά να μην κατάφερνε να επιβιώσει. Ο άνθρωπος έμαθε στο μικρό Αλβανό να κάνει οικοδομικές εργασίες, του έμαθε ελληνικά και τον πήρε μαζί του για μεροκάματο. Ο νεαρός Αλβανός σήμερα είναι ιδιοκτήτης ενός συγκροτήματος ενοικιαζόμενων μεζονετών στο νομό Χαλκιδικής, παντρεμένος με τρία παιδιά και ο οικοδόμος παραθερίζει κάθε χρόνο δωρεάν στα διαμερίσματα του παιδιού που κάποτε βοήθησε. Κάποια στιγμή, όταν ο οικοδόμος χρειάστηκε να νοσηλευτεί και να κάνει μια ιδιαίτερα λεπτή επέμβαση, ο μικρός Αλβανός κανόνισε τα της νοσηλείας, σε εξειδικευμένη κλινική του εξωτερικού όπου για να μείνει κανείς για μια μόνο βραδιά χρειάζεται να καταβάλει ως αντίτιμο, τετραψήφιο αριθμό ευρώ. Ο οικοδόμος έγινε καλά και ο άλλοτε προστατευόμενός του, κατάφερε να του κάνει αυτό το δώρο, επειδή ένας εκ των ιδιοκτητών της κλινικής, είναι πελάτης στα ενοικιαζόμενες μεζονέτες του στην Χαλκιδική και φίλος του. Κανόνισε να διευκολύνει τη ζωή του φίλου και του σωτήρα του. Ας φανταστούμε τώρα, τον οικοδόμο πριν τριάντα χρόνια, να διώχνει το μικρό Αλβανό από την αποθήκη και να μην του δίνει χείρα βοηθείας. Εκεί που θέλω να καταλήξω είναι ότι οι συγκυρίες και οι επιλογές στη ζωή μας, πάντοτε παίζουν τεράστιο ρόλο και διαμορφώνουν βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα το μέλλον μας. Το αν παράτησα μια σχολή που στο κάτω κάτω δε με ενδιέφερε τελικά, δεν ξέρω τι αντίκτυπο έχει. Δεν μπορώ να ξέρω πώς θα ήταν σήμερα η ζωή μου, εάν δεν τα παρατούσα. Το βέβαιο είναι ότι δεν μετανιώνω για τίποτα και αυτό είναι το πιο σημαντικό: να είμαστε εντάξει με τους εαυτούς μας και με το περιβάλλον μας και να σκεφτόμαστε πάντα με σύνεση πριν κάνουμε την οποιαδήποτε επιλογή, ώστε να μην έρθει ποτέ η στιγμή που θα νιώσουμε έντονα ότι μετανιώνουμε για κάποια από αυτές. 

Μ.Γ.: Πως προέκυψε η ενασχόλησή σας με τη συγγραφή;

Β.Β.: Άσχημα παιδικά και μια λατρεία από γεννησιμιού μου για τα βιβλία. 

Μ.Γ.: Τι είναι για εσάς η συγγραφή;

Β.Β.: Πάνω απ’ όλα: ψυχοθεραπεία

Μ.Γ.: «Μια ξεχασμένη χώρα» είναι ο τίτλος του νέου μυθιστορήματός σας. Ο τίτλος είναι συμβολικός ή αφορά κάποια συγκεκριμένη χώρα;

Β.Β.: Η ξεχασμένης χώρα, είναι η Δημοκρατία της Μπιάφρα. Κανονικά θα έπρεπε να λέγεται το βιβλίο μου “Μια χώρα για την οποία δεν έχει ιδέα ο μέσος Έλληνας”, μα όπως καταλαβαίνετε, αυτό δε θα ήταν και τόσο λειτουργικό.  

Μ.Γ.: Πως προέκυψε η έμπνευση για τη συγγραφή του;

Β.Β.: Είναι κάτι για το οποίο δεν μιλάω πια και δεν ασχολούμαι να κατανοήσω ως μηχανισμό μέσα μου. Απλά το μυαλό μου γεννά ιστορίες. Αν κάποιες από αυτές έχουν να πουν κάτι, κάθομαι και τις γράφω. Αν όχι πάλι τις γράφω, απλά δεν τις μοιράζομαι κιόλας απαραίτητα. 

Μ.Γ.: Ποια είναι τα θέματα που θίγονται στις σελίδες του βιβλίου;

Β.Β.: Όπως είπε ο καλός μου φίλος και συγγραφέας, ο Γιώργος Δάμτσιος, πρόκειται για ένα κινηματογραφικό – πολιτικό – κατασκοπικό – συναισθηματικό – κοινωνικό αστυνομικό μυθιστόρημα με έντονα τα ιστορικά στοιχεία μέσα στις σελίδες του. Έχω να πω ότι δεν διαφωνώ καθόλου με την διατύπωση του Γιώργου. 

Μ.Γ.: Υπάρχουν βιογραφικά ή βιωματικά στοιχεία στην ιστορία που αφηγείστε;

Β.Β.: Νομίζω ότι δεν υπάρχει έργο συγγραφέα στον κόσμο που να μην περιλαμβάνει έστω ένα μικρό κομμάτι του εαυτού του, μέσα σε αυτό. 

Μ.Γ.: Ποια είναι η γυναίκα που απεικονίζεται στο εξώφυλλο;

Β.Β.: Είναι κάτι που δεν μπορώ να απαντήσω γιατί θα spoilάρω. Είναι πάντως ένα πολύ ιδιαίτερο πλάσμα που ακόμα και ο πιο δύσκολος αναγνώστης, δεν θα καταφέρει να μην αγαπήσει. 

Μ.Γ.: Μπορείτε να μας πείτε δυο λόγια για τον κεντρικό ήρωά σας Στέφανο Μυρίδη;

Β.Β.: Ο Στέφανος… Τον Στέφανο τον προσκύνησε μέχρι και ο Θάνατος. Ο Στέφανος δεν τον φοβάται. Μέσα στους εφιάλτες του Στέφανου υπάρχουν πολύ πιο τρομακτικά πράγματα από το θάνατο. 

Μ.Γ.: Ποια είναι τα «παγκόσμια παιχνίδια κυριαρχίας» με τα οποία έρχεται αντιμέτωπος;

Β.Β.: Θα προτιμούσα να το ανακαλύψετε οι αναγνώστες μόνοι σας. 

Μ.Γ.: Τι είναι αυτό που θέλετε να εισπράξει ο αναγνώστης με την ανάγνωση του συγκεκριμένου βιβλίου;

Β.Β.: Ο καθένας αντιλαμβάνεται τη λογοτεχνία με διαφορετικό τρόπο. Μπορώ να σας πω τι, δεν θα ήθελα. Δεν θα ήθελα ο αναγνώστης να βαρεθεί, να το παρατήσει ή να νιώσει ότι έχασε χρόνο και χρήμα, αποκτώντας το και αφιερώνοντας του χρόνο.

Μ.Γ.: Με ποια συναισθήματα βιώσατε τη συγγραφική συμπόρευση με τους ήρωές σας;

Β.Β.: Ποια, δεν μπορώ να πω, διότι τα συναισθήματα ήταν πολλά και πολυσύνθετα. Σίγουρα πάντως ήταν έντονα. Πολύ έντονα… 

Μ.Γ.: Υπάρχει κάτι που διδαχτήκατε από αυτούς;

Β.Β.: Όχι. Οι ήρωές μου, είμαι εγώ. Δε θεωρώ ότι μπορώ να διδαχθώ κάτι από τον εαυτό μου. Συνήθως διδάσκομαι από τους άλλους… Νομίζω είναι το φυσιολογικό. 

Μ.Γ.: Υπάρχει κάποια δική σας προσωπική αλήθεια μέσα στο βιβλίο σας;

Β.Β.: Σίγουρα κάπου βρίσκονται και τέτοιες. Το πού, επιτρέψτε μου να μην το μοιραστώ.

Μ.Γ.: Σας ευχαριστώ πολύ για τη συνέντευξη και σας εύχομαι καλοτάξιδο το βιβλίο σας.

Β.Β.: Εγώ ευχαριστώ! Τιμή μου

*Το μυθιστόρημα «Μια ξεχασμένη χώρα» του Βαγγέλη Βουραζάνη κυκλοφορεί από τον εκδοτικό οίκο Α.Α. Λιβάνη. 

Μαίρη Γκαζιάνη

Γεννήθηκε στα Ιωάννινα.  Μεγάλωσε στην Αθήνα όπου ζει μέχρι σήμερα και εργάσθηκε ως τραπεζοϋπάλληλος. Στο παρελθόν ασχολήθηκε ερασιτεχνικά με την φωτογραφία ενώ τώρα ζωγραφίζει και παράλληλα γράφει. Έχει πραγματοποιήσει ατομικές εκθέσεις και έχει συμμετάσχει σε πολλές ομαδικές.

Τον Μάιο του 2012 κυκλοφόρησε την πρώτη ποιητική της συλλογή με τίτλο «Σου γράφω…», τον Σεπτέμβρη 2013 κυκλοφόρησε το πρώτο της μυθιστόρημα με τίτλο «Ένα φεγγάρι λιγότερο» από τις εκδόσεις Ελληνική Πρωτοβουλία και τον Ιούνιο του 2014 κυκλοφόρησε το βιβλίο της «Τα πλήκτρα της σιωπής»  από τις εκδόσεις ΄Οστρια. Επίσης, το παραμύθι της «Το ψαράκι του βυθού» συμπεριλαμβάνεται στο βιβλίο «Παραμύθια και Μαμάδες» εκδόσεις Βερέττα 2015.  Τον Ιούνιο 2017 κυκλοφόρησε το μυθιστόρημά της «Άλικα βήματα» από την Εμπειρία Εκδοτική. Τον Νοέμβριο του  2019 κυκλοφόρησε το νέο της μυθιστόρημα «Ζάχαρη άχνη» από τις εκδόσεις Ωκεανός.

Την περίοδο 2011-2012 υπήρξε ραδιοφωνική παραγωγός στο magicradiolive. Από τον Νοέμβρη 2014 συνεργάζεται με το now24.gr και έχει πραγματοποιήσει πάνω από εξακόσιες συνεντεύξεις, καθώς και σχολιασμούς βιβλίων και θεατρικών παραστάσεων. Το 2016 συμμετείχε στην τηλεοπτική εκπομπή «Καλώς τους» του ΑιγαίοTV πραγματοποιώντας συνεντεύξεις σε ανθρώπους των τεχνών. Διετέλεσε Διευθύντρια Σύνταξης του on line Πολιτιστικού Περιοδικού Books and Style από Ιούλιο 2017 έως Μάρτιο 2018 οπότε αποχώρησε οικειοθελώς.

Μεγάλες της αγάπες είναι το θέατρο και ο χορός με τα οποία έχει ασχοληθεί ερασιτεχνικά.

 

Related posts