Subscribe Now

Trending News

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στo now24.gr.
Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας.
24 Μαΐ 2022
Πολιτισμός

Bacchae Underworld- ΖΩΗ ΞΑΝΘΟΠΟΥΛΟΥ-ΝΙΚΟΣ ΙΩΑΚΕΙΜ στο STET The English Theatre (Χάγη, Ολλανδία) 7 & 8 Μαίου 2022

Η παράσταση Bacchae Underworld (Οι Βάκχες του Ευριπίδη) σε σκηνοθεσία Ζωής Ξανθοπούλου, και με τη σύμπραξη καλλιτεχνών από διαφορετικές χώρες θα κάνει πρεμιέρα στο παγκοσμίου φήμης θέατρο  STET The English Theatre στην Χάγη της Ολλανδίας, πριν το θεατρικό της ταξίδι στην Αθήνα.

«Αν βάζατε μυαλό

Τότε που αρνιόσασταν

Τώρα θα ευτυχούσατε»

Σ’ ένα μαγαζί του υποκόσμου, ένα πάρτυ φτάνει στο τέλος του. Έρχεται ένας ξένος που φανερώνει την ταυτότητά του μόνο στους θεατές της παράστασης. Είναι ο Διόνυσος που θέλει απεγνωσμένα να επιβεβαιώσει τη θεϊκή του υπόσταση. Έχοντας ήδη αφήσει ένα πλήθος που τον δοξάζει έξω από αυτό το μαγαζί, επιχειρεί να λύσει παλιούς λογαριασμούς, προτείνοντας μια νέα τάξη πραγμάτων: μια κανονικότητα που βασίζεται στον έλεγχο του θυμικού, νηφαλιότητα,  ψυχραιμία, το clean & clear, έλεγχος του ενστίκτου, τακτοποίηση της ζωής του ατόμου και του συνόλου. Αυτός ο νέος κόσμος υπνωτίζει τον άνθρωπο και τον κάνει αγέλη – κι η ανθρωποφαγία είναι αναπόφευκτη συνέπεια.

«Όσα προσδοκούσαμε δεν γίναν

Για τ’ αδόκητα βρήκε λύση ο θεός»

 Ο λόγος του Ευριπίδη φωτίζεται μέσα από ένα πρίσμα που αντιστρέφει τους κόσμους. Δυο παράλληλα σύμπαντα παλεύουν: ο θεός που δεν επιβεβαιώθηκε, ο άνθρωπος που δεν αγαπήθηκε. Ποιο είναι το «τώρα» των ηρώων; Υπάρχει κάπου αλλού ένα άλλο «τώρα»; Είναι η μοίρα ο κοινός τόπος των επιλογών μας;

Θέλουμε να δούμε το κείμενο των Βακχών μέσα από τις αρχές του Υπερβατισμού; Μέσα από την πίστη στην καλοσύνη του ανθρώπου και της φύσης κάτω από δεδομένες συνθήκες; Να ερευνήσουμε αν η κοινωνία και οι θεσμοί της διαφθείρουν την αγνότητα του ατόμου οπότε και οι άνθρωποι είναι καλύτεροι όταν είναι αυτάρκεις και ανεξάρτητοι; Μπορεί ένας ήρωας να είναι καλός και κακός ταυτόχρονα; Τιμωρεί ο θεός ή ο άνθρωπος; Ποια είναι η νέα θρησκεία που έρχεται να προτείνει ο «ξένος»; Είναι παγίδα ή αναμέτρηση με την αυθεντικότητα;

Ο θίασος:

Δύο κωφοί Γερμανοί ηθοποιοί, δύο Έλληνες ηθοποιοί, κι ένας Έλληνας μουσικός/DJ διεθνούς εμβέλειας επί σκηνής.

Στην παράσταση τα λόγια θα αποδοθούν στα Ελληνικά και τη γερμανική νοηματική γλώσσα. Παράλληλα θα υπάρξουν υπέρτιτλοι στα Αγγλικά.

­Η σύμπραξη καλλιτεχνών από διαφορετικές χώρες και γλώσσες έκφρασης δημιουργεί ένα πολυπολιτισμικό πλαίσιο όπου πολλά στοιχεία και το υλικό των καλλιτεχνών συνθέτουν έναν ευρύτερο κόσμο λογικής και οδηγούνται σε μια διευρημένη αίσθηση του ενστίκτου.

Τα χορικά παρουσιάζονται σαν μουσικά κομμάτια του «Underworld», του νυχτερινού κέντρου, μελοποιημένα σε ενιαίο ροκ ύφος που οδηγεί τελικά στη μουσική εμφάνιση της Αγαύης.

Τα βασικά συστατικά είναι ο λόγος, η σωματικότητα, η μουσική και το οπτικοακουστικό περιβάλλον.

Σκηνοθεσία: Ζωή Ξανθοπούλου

Μετάφραση από το πρωτότυπο-αγγλικοί υπέρτιτλοι: Νίκος Ιωακείμ

Δραματουργία: Ζωή Ξανθοπούλου-Νίκος Ιωακείμ

Σκηνικά-κοστούμια: Βασίλης Αποστολάτος

Χορογραφία: Gal Naor

Μουσική χορικών: Νίκος Ιωακείμ

Εκτελεστές χορικών: Αμαλία Τσεκούρα-Νατάσα Τσακηρίδου (τραγούδι), Mislav Režić (ηλ. κιθάρα), Χάρης Παζαρούλας (ηλ. μπάσο), Παναγιώτης Ζιάβρας (κρουστά)

Ηχογράφηση-μίξη: AUX.

DJ mix: CAYETANO

Διερμηνέας Νοηματικής Γλώσσας : Ανδρονίκη Ξανθοπούλου

Διεύθυνση Παραγωγής: Κωνσταντίνα Αγγελέτου

Εκτέλεση Παραγωγής: Γιώργος Γερανάκης

Επικοινωνία: Χρύσα Ματσαγκάνη

Παραγωγή: Πλέγμα

Ερμηνεία: Αλέξανδρος Μαυρόπουλος (Διόνυσος/Τειρεσίας), Γιάννης Διαμαντής (Κάδμος), Eyk Kauly (Πενθέας), Athena Lange (Αγγελιαφόρος/Αγαύη), CAYETANO (Αγαύη)

Η παράσταση επιχορηγείται από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού

 

Related posts