Subscribe Now

Trending News

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στo now24.gr.
Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας.
27 Σεπ 2020
Τεχνολογία

Αυλαία στην αυτοκρατορία των φωτογραφικών μηχανών-Οι κάμερες των κινητών νίκησαν την Olympus

Το 1936 η ιαπωνική εταιρεία Olympus κατασκεύασε την πρώτη της φωτογραφική μηχανή. Τις επόμενες δεκαετίες εξελίχθηκε σε μία από τις μεγάλες δυνάμεις του κλάδου των φωτογραφικών μηχανών, αποκτώντας φανατικούς πελάτες. Όμως, δεν μπόρεσε να ανταγωνιστεί επιτυχώς την επέλαση των νέων τεχνολογιών. Επαγγελματίες  και ερασιτέχνες για 84 χρόνια είχαν την Olympus κορώνα στις φωτογραφικές μηχανές.

H Olympus δέχθηκε δύο καίρια χτυπήματα. Το ένα από τον κορωνοϊό και το άλλο από την τεχνολογία των κινητών τηλεφώνων που βγάζουν καταπληκτικές φωτογραφίες. Η εταιρία δεν άντεξε σ αυτό τον ανταγωνισμό. Ανακοίνωσε ότι θα επικεντρωθεί στην κατασκευή ιατρικού εξοπλισμού και συγκεκριμένα μικροσκοπίων και ενδοσκοπίων, από όπου και ξεκίνησε.

Σύμφωνα με δηλώσεις της διοίκησης της Olympus, παρά τις εντεινόμενες προσπάθειές της να διατηρηθεί παρούσα στην αγορά ψηφιακών φωτογραφικών μηχανών, αυτές πλέον δεν αποδίδουν τα κέρδη του παρελθόντος. Λόγω των έξυπνων κινητών, η εν λόγω αγορά συρρικνώθηκε σε μέγιστο βαθμό και η εταιρεία τα τελευταία τρία χρόνια κατέγραφε απώλειες.

Για την ιστορία

Η ιαπωνική εταιρεία κατασκεύασε την πρώτη φωτογραφική της μηχανή το 1936, ενώ, πριν καταπιαστεί με το αντικείμενο αυτό, ασχολείτο με τα μικροσκόπια. Η Semi – Olympus I είχε μια αναδιπλούμενη φυσούνα, η οποία έμοιαζε με ακορντεόν. Προφανώς δεν ήταν προσιτή στους πολλούς, μιας και κόστιζε τότε όσο ένας μισθός κι ακόμα παραπάνω. Η δραστηριότητα αυτή συνεχίστηκε για πολλές δεκαετίες, τελειοποιώντας και εκσυγχρονίζοντας φακούς και μηχανές και τον συναφή εξοπλισμό τους. Αναδείχθηκε έτσι η Olympus με τις ομώνυμες μηχανές της σε μια από τις κορυφαίες διεθνώς, με αξιόλογο μερίδιο αγοράς, όπως επισημαίνει σχετικά το BBC. «Υπάρχει πολλή αγάπη για τις Olympus», δήλωσε ο Νάιτζελ Αθερτον, εκδότης του ειδικευμένου φωτογραφικού περιοδικού Amateur Photographer. Τη δεκαετία του 1970 έφτασε στο απόγειό της.

Οι φωτογραφικές μηχανές της διαφημίζονταν στην τηλεόραση από πασίγνωστους φωτογράφους στη Βρετανία, όπως ο Ντέιβιντ Μπέιλι και ο λόρδος Λίτσφιλντ. «Αυτές οι φωτογραφικές μηχανές είχαν επαναστατική και όμορφη σχεδίαση, ήταν πολύ μικρές, πολύ ελαφριές και είχαν πραγματικά υψηλή ποιότητα φακών», προσθέτει ο κ. Αθερτον. Επιπλέον, τόνισε ότι πάντα η Olympus με τις μηχανές της είχε ένα πιστό και αφοσιωμένο κοινό, που ακολουθούσε την εταιρεία, παρά το προβλήματα που αντιμετώπιζε με τις νέες τεχνολογίες, όπως η αυτόματη εστίαση. Παρά ταύτα, η ιαπωνική επιχείρηση κατέβαλε προσπάθειες να εναρμονιστεί με τα δεδομένα και να κατασκευάσει ψηφιακές φωτογραφικές μηχανές.

Και πάλι, όμως, οι μηχανές της αυτές δεν αφορούσαν το λεγόμενο ευρύ κοινό. Απευθύνονταν στη μεσαία αγορά, όπως επεξηγεί ο κ. Αθερτον, δηλαδή σε άτομα, «που προτιμούσαν να έχουν μια φωτογραφική μηχανή η οποία δεν απαιτούσε από σένα απλώς να εστιάσεις και να πατήσεις ένα κουμπί, αλλά ούτε και οι προδιαγραφές της ήταν αμιγώς επαγγελματικές». Η εν λόγω αγορά εξουδετερώθηκε με την έλευση των έξυπνων κινητών τηλεφώνων. «Κατά τα τελευταία χρόνια η Olympus υπέπιπτε συνεχώς σε λάθη, έπαιρνε εσφαλμένες αποφάσεις και τελικά βρέθηκε εκτός παιχνιδιού», συμπλήρωσε ο Νάιτζελ Αθερτον. Και ως ένα τέτοιο παράδειγμα ανέφερε το γεγονός πως δεν είχε σημειωθεί τεχνολογική πρόοδος ως προς τη δυνατότητα για βιντεοσκόπηση εν συγκρίσει με τις ανταγωνίστριες εταιρείες. Επίσης, τόνισε πως η Olympus δέχθηκε σοβαρό πλήγμα εξαιτίας μεγάλου οικονομικού σκανδάλου που ξέσπασε στους κόλπους της το 2011 και σε αυτό είχαν εμπλακεί υψηλόβαθμα διοικητικά στελέχη της.

Πηγή:Kathimerini

 

 

Related posts