Subscribe Now
Trending News
Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στo now24.gr.
Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας.
13 Ιούν 2024
SLIDER

Αυλαία στη διήμερη ενημέρωση των βουλευτών της ΝΔ: Ποιοι εμμένουν στο «όχι» στο νομοσχέδιο για ομόφυλα ζευγάρια

Η ενημέρωση των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας, για την κυβερνητική μεταρρύθμιση του γάμου και της τεκνοθεσία των ομόφυλων ζευγαριών ολοκληρώθηκε και αργά το βράδυ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος εξέφρασε την αισιοδοξία του πως με το διάλογο τελικά υπάρχει κέρδος.

Ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης μιλώντας στο αναλυτικό δελτίο της ΕΡΤ εξήρε τη συναινετική στάση των κομμάτων σε μείζονα κοινωνικά θέματα. Μετά το πρώτο κύμα του εσωτερικού διαλόγου της Δευτέρας, ακόμη 60 μέλη της γαλάζιας Κοινοβουλευτικής ομάδας βρέθηκαν στα κεντρικά γραφεία της οδού Πειραιώς, με κύριο στόχο να κατατεθούν προβληματισμοί και να απαντηθούν οι ερωτήσεις των βουλευτών για την κυβερνητική πρωτοβουλία.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, 30 «γαλάζιοι» βουλευτές φέρονται κάθετα αρνητικοί στο να δώσουν θετικοί ψήφο, όμως δεν αποκλείουν ο αριθμός όσων διατηρήσουν ενστάσεις ή επιφυλάξεις να είναι ακόμη και διπλάσιος

Γ. Μπρατάκος: Οι βουλευτές ψηφίζουν ελεύθερα

«Δεν υπάρχει καμία επιχείρηση πειθούς. Οι βουλευτές θα ψηφίσουν, όπως τους λέει η συνείδησή τους και θα τα δούμε όλα στη Βουλή» δήλωσε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Γιάννης Μπρατάκος.

Π. Μαρινάκης: Ο διάλογος κερδίζει

«Είναι μία διαδικασία ενημέρωσης, διαλόγου, επικοινωνίας, γιατί είναι ένα από τα στοιχεία που κράτησαν τη Νέα Δημοκρατία μια μεγάλη παράταξη σε πολύ δύσκολα χρόνια. Η Νέα Δημοκρατία αναφέρεται στους πολίτες, ακούει τους πολίτες και πυλώνας όλης αυτής της πορείας είναι η Κοινοβουλευτική Ομάδα και μέσα από κάθε τέτοια διαδικασία για οποιοδήποτε θέμα προχωράμε ακόμα πιο δυνατοί» δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης.

Μ. Λαζαρίδης: Με έπεισαν τα επιχειρήματα – Θα υπερψηφίσω

Αλλαγή στάσης από τον Μακάριο Λαζαρίδη.

«Ξέρετε ότι ήμουν από εκείνους που είχα εκφράσει προβληματισμούς. Άκουσα τον πρωθυπουργό και το γεγονός ότι δεν περιλαμβάνεται παρένθετη μητέρα και οι όροι γονέας ένας και γονέας δύο με έπεισαν και θα υπερψηφίσω το νόμο» δήλωσε ο βουλευτής της ΝΔ Μακάριος Λαζαρίδης.

Το κλειδί του διαλόγου με μηνύματα ενότητας ανέδειξαν βουλευτές της παράταξης, προσερχόμενοι στην οδό Πειραιώς.

Θ. Πλεύρης: Εμμένει στο «όχι»

Στη χθεσινή, τρίωρη ενημέρωση των βουλευτών, του δεύτερου γκρουπ της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, οι κύριοι Θάνος Πλεύρης και Χαράλαμπος Αθανασίου, οι οποίοι επιμένουν στο «όχι», επιχειρηματολόγησαν υπέρ της άποψης ότι ο θεσμός της οικογένειας πρέπει να παραμείνει όπως είναι και ότι η ισότητα στον γάμο δεν εμπίπτει στα ατομικά δικαιώματα. Όσον αφορά στο θέμα της τεκνοθεσίας από τα ομόφυλα ζευγάρια, η θέση του κ. Πλεύρη είναι ότι το άρθρο 1592 του Αστικού Κώδικα ρυθμίζει το θέμα των παιδιών.

«Ήρθα κι εγώ για να πω τις δικές μου θέσεις και να εκθέσω τις απόψεις μου και πιστεύω ότι και οι απόψεις μου θα ακουστούν. Προσέρχεσαι σε έναν διάλογο προκειμένου να ανταλλάξεις απόψεις και ειδικά όταν αισθάνεσαι ότι τα επιχειρήματά σου είναι στιβαρά, έχει και πολύ μεγάλο ενδιαφέρον. Δεν υπάρχει κανένα ρήγμα, κυβερνητικά και κοινοβουλευτικά είναι πανίσχυρη Νέα Δημοκρατία» είπε ο βουλευτής της Ν. Δ Θάνος Πλεύρης.

«Δεν αλλάζω απόψεις με την ευκολία που κάποιοι αλλάζουν πουκάμισα» δήλωσε ο Μάξιμος Χαρακόπουλος. «Το παιδί έχει δικαίωμα να μεγαλώσει σε οικογένεια με πατέρα και μητέρα» επέμεινε.

Δ. Μαρκόπουλος: Θετικό το ότι συζητάμε

«Είναι πολύ θετικό το ότι συζητάμε, θα ακούσουμε και θα μιλήσουμε» ανέφερε ο βουλευτής της ΝΔ Δημήτρης Μαρκόπουλος.

Γ. Σταμάτης: Σαν οικογένεια συζητάμε αυτό το θέμα

«Όπως όλες οι οικογένειες ετερόφυλες ή ομόφυλες συζητάνε τα προβλήματά τους, έτσι κι εμείς σαν οικογένεια είμαστε στο εδώ πέρα, στο σπίτι μας και συζητάμε αυτό το θέμα. Νομίζω ότι όλα θα πάνε καλά. Η κοινωνία έχει προχωρήσει.

Η Νέα Δημοκρατία είναι ένα κόμμα το οποίο πάντα είναι μπροστά» σημείωσε ο Γιώργος Σταμάτης, βουλευτής της ΝΔ.

Α. Γεωργιάδης στην ΕΡΤ: Απέδωσε η ζωηρή και ενδιαφέρουσα συζήτηση

Την πεποίθηση ότι ο εσωτερικός διάλογος και η διαδικασία της ενημέρωσης θα κάνουν πιο ισχυρή την κυβερνητική παράταξη εξέφρασε μιλώντας στο αναλυτικό δελτίο της ΕΡΤ και τον Γιώργο Κουβαρά, ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης.

«Είχαμε μια ζωηρή και ενδιαφέρουσα συζήτηση και νομίζω ότι απέδωσε (…) Από τη στιγμή που δεν υπάρχει κομματική πειθαρχία δεν θέλω να βάλω αριθμό (…) Έχουμε ένα νομοσχέδιο στο οποίο ο πρωθυπουργός έχει βγει και έχει πει ότι δεν επιβάλλει κομματική πειθαρχία ένας υπουργός παραμένει και βουλευτής, δεν χάνει την βουλευτική του ιδιότητα σε περίπτωση που συμπίπτουν αυτές οι δύο ιδιότητες στο ίδιο πρόσωπο και ο ίδιος ο πρωθυπουργός έχει χαράξει μία πορεία του πως θα μπορούσε κάποιος και να μην ψηφίσει το νομοσχέδιο αυτό και να διευκολύνει την κυβέρνηση. Όλα αυτά θα τα κρίνει ο πρωθυπουργός.

Εξήρε την συναινετική στάση των κομμάτων ο Άδωνις Γεωργιάδης

Ο υπουργός Υγείας απέφυγε να σχολιάσει τις τοποθετήσεις του πρώην πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, χαρακτηρίζοντας μεγάλο βήμα προόδου τη στάση που έχει επιλέξει ο κ. Κασσελάκης απέναντι στις κυβερνητικές πρωτοβουλίες για την επιστολική ψήφο και το γάμο των ομόφυλων ζευγαριών.

«Είναι πράγματα τα θέλω να τα επαινέσω δημόσια. Το να μπορέσουν τα κόμματα στην Ελλάδα να συνεννοούνται στα μείζονα για εμένα είναι μεγάλο βήμα εμπρός του πολιτικού συστήματος».

Αυτό που προκύπτει είναι ότι αρκετοί βουλευτές που ήταν προβληματισμένοι, μετά την ενημέρωση, φαίνεται ότι στρέφονται προς το να το υπερψηφίζουν. Κάποιοι άλλοι επιμένουν πως δεν έχουν καλυφθεί και ειδικά στο θέμα της τεκνοθεσίας. Πάντως ορισμένοι που εκφράζουν διαφωνίες φαίνεται πως θα επιλέξουν τη λύση του «παρών».

Το νομοσχέδιο για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών αναμένεται το επόμενο διάστημα να έρθει στο υπουργικό συμβούλιο.

Related posts