Subscribe Now

Trending News

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στo now24.gr.
Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας.
01 Δεκ 2021
Πολιτισμός

Αθηνά Μαλαπάνη:Η Φύση μπορεί να μας χαρίσει υγεία και ευεξία

Συνέντευξη στη Μαίρη Γκαζιάνη 

Αλόη, Γανόδερμα, Κίσθος, Πρόπολη: Πολύτιμα μυστικά ομορφιάς είναι ο τίτλος του νέου βιβλίου της Αθηνάς Μαλαπάνη και κυκλοφορεί με αυτοέκδοση της συγγραφέως.

Στόχος αυτού του βιβλίου αποτελεί η ενημέρωση του αναγνώστη για τις θεραπευτικές και καλλωπιστικές-καλλυντικές ιδιότητες των βασικών αυτών φυτικών ουσιών (αλόης, γανοδέρματος, πρωτογάλακτος και πρόπολης από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα.

Στις σελίδες του βιβλίου θα βρείτε πολύτιμες κατανοητές πληροφορίες και συμβουλές για αυτά τα φυτικά προϊόντα ούτως ώστε να τα εντάξετε αποτελεσματικά στην καθημερινότητά σας. 

ΜΑΙΡΗ ΓΚΑΖΙΑΝΗ: Κυρία Μαλαπάνη, μόλις κυκλοφόρησε το νέο βιβλίο σας που αφορά πολύτιμα μυστικά ομορφιάς. Με τι έρχεται σε επαφή ο αναγνώστης στις σελίδες του;

ΑΘΗΝΑ ΜΑΛΑΠΑΝΗ: Καλησπέρα σας και σας ευχαριστώ πολύ για τη φιλοξενία και αυτή τη φορά, στο δεύτερο βιβλίο μου! Το βιβλίο μου, Αλόη, Γανόδερμα, Κίσθος, Πρόπολη: Πολύτιμα μυστικά ομορφιάς! Αναφέρεται στις ιαματικές ιδιότητες αυτών των φυτών που υπήρχαν ήδη από την αρχαιότητα και συνεχίζονται και σήμερα. Στόχος είναι να δώσουν στον αναγνώστη πολύτιμες συμβουλές υγείας και ευεξίας προπαντός, αλλά και ομορφιάς. 

Μ.Γ.: Ποιο ήταν το κίνητρο ώστε να προχωρήσετε στη συγγραφή του  και ποιος ο στόχος σας;

Α.Μ.: Κίνητρο για τη συγγραφή αυτού του βιβλίου ήταν η έρευνά μου για τη διπλωματική εργασία μου στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα της Φιλοσοφικής Σχολής, από όπου έχω αποφοιτήσει. Τότε, μελέτησα διάφορες φυτικές ουσίες και τις ιαματικές τους ιδιότητες στην ανθρώπινη υγεία, πολλές από τις οποίες έχουν αποδειχθεί και από τη σύγχρονη επιστήμη.

Στόχος μου είναι να δείξω στο ενδιαφερόμενο κοινό πώς η Φύση μπορεί να μας βοηθήσει να φροντίσουμε την υγεία μας και να ανακτήσουμε την ευεξία μας, καθώς το έχουμε πολύ μεγάλη ανάγκη ειδικά τη σημερινή εποχή που οι γρήγοροι ρυθμοί ζωής μπορεί να μας οδηγήσουν πολύ εύκολα στη φθορά, σωματική και ψυχική.

Μ.Γ.: Γιατί επιλέξατε ν’ αναφερθείτε συγκεκριμένα στην Αλόη, το Γανόδερμα, τον Κίσθο και την Πρόπολη;

Α.Μ.: Η επιλογή αυτή οφείλεται στο ότι είναι δημοφιλείς ουσίες από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα και μάλιστα, κυκλοφορούν και πολλά τέτοια προϊόντα στο εμπόριο. Οπότε, θα ήταν πολύ χρήσιμο για κάθε αναγνώστη να πληροφορηθεί για αυτές τις ουσίες, τι είναι και πώς μπορούν να ευεργετήσουν τον οργανισμό μας. 

Μ.Γ.: Πώς προέκυψαν οι γνώσεις σας πάνω σ΄ αυτές τις ουσίες;

Α.Μ.: Η έρευνά μου στη διπλωματική μου εργασία με τροφοδότησε με αυτές τις πολύτιμες γνώσεις. Ωστόσο, έκανα και πάλι κάποια έρευνα για να υπάρχει απόλυτη βεβαιότητα για τη φερεγγυότητα των πληροφοριών που έγραψα. Άλλωστε, ο αναγνώστης μπορεί να δει τη βιβλιογραφία που έχω χρησιμοποιήσει, καθώς καταγράφεται στο τέλος του βιβλίου.

Μ.Γ.: Με δυο λόγια ποια είναι τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους και σε τι συνεισφέρουν;

Α.Μ.: Η αλόη έχει πολλές ευεργετικές δράσεις για τον άνθρωπο. Μπορεί να συντελέσει στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού του συστήματος, καθώς επίσης κρέμες με αλόη μπορούν να συντελέσουν στη βελτίωση του δέρματος, στη σταδιακή θεραπεία διάφορων δερματοπαθειών (π.χ. θεραπεία από μώλωπες, μικροτραυματισμούς, γδαρσίματα κ.ά. πολλά). Η αλόη έχει επίσης αντιοξειδωτική και αντιγηραντική δράση.

Ο κίσθος (ή κίστος) είναι ένα φυτό που υπήρχε ήδη από την αρχαιότητα, αλλά απαντά με το όνομα λάδανον ή λάβδανον ή λήδανον. Το φυτό αυτό συντελούσε επίσης στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος και σήμερα, έχει ευρεθεί να έχει και αντικαρκινική δράση.

Το γανόδερμα, γνωστό και ως μανιτάρι της Ανατολής, έχει ευρεθεί ότι μπορεί να βοηθήσει στην θωράκιση του ανοσοποιητικού συστήματος, καθώς και στην καλύτερη λειτουργία του ανδρικού αναπαραγωγικού συστήματος και βελτίωση της σεξουαλικής διάθεσης. Έχει επίσης αντιοξειδωτική δράση.

 Η πρόπολη είναι μια ουσία που παράγεται από τις μέλισσες, γι’ αυτό και είναι τόσο ευεργετική. Κρέμες με πρόπολη μπορούν βοηθήσουν στην αντιμετώπιση ποικίλων δερματοπαθειών, καθώς επίσης και στη διατήρηση μιας πολύ καλής κατάστασης του δέρματος. Η πρόπολη έχει και αντιγηραντική δράση.

Μ.Γ.: Από πότε ξεκινάνε οι γνώσεις για τις θεραπευτικές τους ιδιότητες;

Α.Μ.: Γνωρίζουμε για τις ιαματικές ιδιότητες αυτών των ουσιών από την αρχαιότητα. Στο βιβλίο μου, παραθέτω χωρία από αρχαία ελληνικά και λατινικά κείμενα ιατρικών συγγραφέων που -βάσει των εμπειρικών ερευνών τους και της πρακτικής εφαρμογής τους- θεωρούνταν σημαντικά στην αρχαιότητα. Ωστόσο, στο βιβλίο μου παρατίθενται και πληροφορίες με σχετικές βιβλιογραφικές αναφορές από όλα όσα έχει αποδείξει η σύγχρονη ιατρική και φαρμακευτική ότι ισχύουν και μπορούν να ωφελήσουν τον σύγχρονο άνθρωπο.

Μ.Γ.: Δίνετε κάποιες συμβουλές για το πώς μπορούν να χρησιμοποιηθούν ή αφορά μόνο την ενημέρωση;

Α.Μ.: Παρουσιάζονται και κάποιοι τρόποι χρήσης. Για παράδειγμα, η αλόη μπορεί να είναι πόσιμη ή μέσα σε επεξεργασμένες φαρμακευτικές κρέμες, όπως και η πρόπολη. Επομένως, προβάλλονται και κάποιοι βασικοί τρόποι χρήσης τους. 

Μ.Γ.: Μπορούν οι φυτικές ουσίες ν’ αντικαταστήσουν την φαρμακευτική αγωγή;

Α.Μ.: Σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να γίνει αυτό και μάλιστα, τονίζεται στο βιβλίο μου. Οι φυτικές ουσίες σε οποιαδήποτε μορφή ή προϊόν κυκλοφορούν στο εμπόριο ΔΕΝ μπορούν και δεν πρέπει να καταρρίψουν τη φαρμακευτική αγωγή. Απλώς, μπορούν να συμβάλουν στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού μας συστήματος και ενδεχομένως, και στην πρόληψη κάποιων ασθενειών. Επίσης, μπορούν να λειτουργήσουν επικουρικά και συμπληρωματικά με τη φαρμακευτική αγωγή που χορηγείται από τον ιατρό ή κάθε επαγγελματία υγείας. 

Μ.Γ.: Η λήψη τους από ασθενείς ή και υγιείς απαιτεί ιατρική συγκατάθεση;

Α.Μ.: Όχι, δεν απαιτείται ιατρική συγκατάθεση ούτε συνταγογράφηση, αλλά -όπως εκφράζω και στο βιβλίο μου- ακόμη και για αυτά τα προϊόντα θα ήταν καλό να λαμβάνουμε τις συμβουλές των ιατρών μας ή των φαρμακοποιών μας. 

Μ.Γ.: Στο βιβλίο κάνετε αναφορά και στο πρωτόγαλα. Πώς συνδέεται με τα παραπάνω φυτά;

Α.Μ.: Το πρωτόγαλα είναι το «πρώτο γάλα» που παράγεται από κάθε θηλυκό ον και είναι γεμάτο από θρεπτικές ουσίες. Επέλεξα να κάνω μια αναφορά του στο βιβλίο μου, διότι είναι μια ζωική -όχι φυτική- ουσία που μπορεί να συντελέσει σε μεγάλο βαθμό στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού μας συστήματος, όπως και οι υπόλοιπες φυτικής προέλευσης ουσίες.

 Μ.Γ.: Στον τίτλο αναφέρεται Αλόη, Γανόδερμα, Κίσθος, Πρόπολη, πολύτιμα μυστικά ομορφιάς. Ποιες είναι οι καλλωπιστικές-καλλυντικές ιδιότητές τους;

Α.Μ.: Αυτές οι ουσίες έχουν χρησιμοποιηθεί -με την κατάλληλη επεξεργασία- στην παραγωγή πολλών ειδών κρεμών. Οι κρέμες αυτές έχουν αντιγηραντική δράση και γενικότερα, μπορούν να συντελέσουν στην καλή κατάσταση και υγεία του δέρματος. 

Μ.Γ.: Με ποια λόγια θα προτείνατε τις αναγνώστριες και τους αναγνώστες να διαβάσουν το βιβλίο σας;

Α.Μ.: Τη σημερινή εποχή, όλοι ανασυζητάμε με διάφορους τρόπους την υγεία και την ευεξία μας. Η Φύση μπορεί να γίνει σύμμαχός μας σε αυτήν την προσπάθειά μας! Οπότε, ας ενημερωθούμε για το πώς η ίδια η Φύση μπορεί να μας χαρίσει υγεία και ευεξία!

Μ.Γ.: Τι σας έκανε να επιλέξετε την αυτοέκδοση; Θεωρείτε ότι είναι εύκολη η προώθηση ενός βιβλίου με αυτόν τον τρόπο;

Α.Μ.: Η αυτοέκδοση ήταν μια γενναία προσπάθεια από την πλευρά μου, καθώς ήθελα να έχω τον έλεγχο και τη σιγουριά στη σωστή διακίνηση του βιβλίου μου και στην οικονομική ανταμοιβή μου από την πώληση των αντιτύπων μου. Προσωπικά, επειδή είναι η δεύτερη συγγραφική μου προσπάθεια -αν και η πρώτη εκδοτική- είχα εμπειρία στο πώς να προωθήσω το έργο μου κι έτσι, δεν έχω συναντήσει δυσκολίες. 

Μ.Γ.: Πώς μπορούν να το προμηθευτούν όσοι ενδιαφέρονται να το αποκτήσουν; 

Α.Μ.: Το βιβλίο μου μπορεί να το προμηθευτεί όποιος το επιθυμεί μέσω μηνύματος που θα μου στείλει στην προσωπική σελίδα μου στο Facebook (Athina Malapani) ή στη σελίδα μου με τον τίτλο του βιβλίου μου (Η Αλόη και άλλα πολύτιμα μυστικά ομορφιάς!) ή στο Instagram (athina.malapani10).

Επίσης, το βιβλίο μου υπάρχει και στα εξής βιβλιοπωλεία:

  • Βιβλιοπωλείο «Αθηνά» (Αθηνάς 8, Κορυδαλλός)
  • Βιβλιοπωλείο Πετούση (στα Λιόσια)
  • Βιβλιοπωλείο Λευτέρης (στην Πάτρα)
  • Βιβλιοπωλείο Στο Παρά Πέντε (στην Εύβοια)

Το βιβλίο μου σταδιακά θα υπάρξει και σε περισσότερα βιβλιοπωλεία εντός και εκτός Αθηνών.

Μ.Γ.: Σας ευχαριστώ πολύ για την παραχώρηση της συνέντευξης και σας εύχομαι καλοτάξιδο το βιβλίο σας.

Α.Μ.: Κι εγώ σας ευχαριστώ πολύ! Καλή συνέχεια στο έργο σας, καθώς είναι πολύτιμο για όλους εμάς τους συγγραφείς!

Μαίρη Γκαζιάνη      

Γεννήθηκε στα Ιωάννινα.  Μεγάλωσε στην Αθήνα όπου ζει μέχρι σήμερα και εργάσθηκε ως τραπεζοϋπάλληλος. Στο παρελθόν ασχολήθηκε ερασιτεχνικά με την φωτογραφία, τη ζωγραφική και τα τελευταία δέκα χρόνια με τη συγγραφή. Έχει πραγματοποιήσει ατομικές εκθέσεις και έχει συμμετάσχει σε πολλές ομαδικές.

Την περίοδο 2011-2012 υπήρξε ραδιοφωνική παραγωγός στο magicradiolive. Από τον Νοέμβρη 2014 συνεργάζεται με το now24.gr και έχει πραγματοποιήσει πάνω από εξακόσιες συνεντεύξεις, καθώς και σχολιασμούς βιβλίων και θεατρικών παραστάσεων. Το 2016 συμμετείχε στην τηλεοπτική εκπομπή «Καλώς τους» του ΑιγαίοTV πραγματοποιώντας συνεντεύξεις σε ανθρώπους των τεχνών. Διετέλεσε Διευθύντρια Σύνταξης του on line Πολιτιστικού Περιοδικού Books and Style από Ιούλιο 2017 έως Μάρτιο 2018 οπότε αποχώρησε οικειοθελώς.

Μεγάλες της αγάπες είναι το θέατρο και ο χορός με τα οποία έχει ασχοληθεί ερασιτεχνικά κι έχει συμμετάσχει σε θεατρικές και χορευτικές παραστάσεις.

Τον Μάιο του 2012 κυκλοφόρησε την πρώτη ποιητική της συλλογή με τίτλο «Σου γράφω…», τον Σεπτέμβρη 2013 κυκλοφόρησε το πρώτο της μυθιστόρημα με τίτλο «Ένα φεγγάρι λιγότερο» από τις εκδόσεις Ελληνική Πρωτοβουλία και τον Ιούνιο του 2014 κυκλοφόρησε το βιβλίο της «Τα πλήκτρα της σιωπής»  από τις εκδόσεις ΄Οστρια. Επίσης, το παραμύθι της «Το ψαράκι του βυθού» συμπεριλαμβάνεται στο βιβλίο «Παραμύθια και Μαμάδες» εκδόσεις Βερέττα 2015.  Τον Ιούνιο 2017 κυκλοφόρησε το μυθιστόρημά της «Άλικα βήματα» από την Εμπειρία Εκδοτική. Τον Νοέμβριο του  2019 κυκλοφόρησε το νέο της μυθιστόρημα «Ζάχαρη άχνη» από τις εκδόσεις Ωκεανός.           

Related posts