Subscribe Now

Trending News

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στo now24.gr.
Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας.
25 Σεπ 2021
SLIDER

Αθηνά Μαλαπάνη: Ως συγγραφέας απεχθάνομαι τη μανιέρα και θέλω να θίγω διαφορετικά θέματα κάθε φορά

Συνέντευξη στη Μαίρη Γκαζιάνη 

Η Αθηνά Μαλαπάνη είναι απόφοιτη Κλασικής Φιλολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Αποφοίτησε με άριστα παίρνοντας πτυχίο και μεταπτυχιακό με ειδίκευση στα Αρχαία Ελληνικά το 2014. Το ακαδημαϊκό έτος 2017-2018, παρακολούθησε το δεύτερο μεταπτυχιακό της στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΑΣΣΟΕ). Εργάζεται ως φιλόλογος και καθηγήτρια δημιουργικής γραφής. Επιπλέον, αναλαμβάνει διόρθωση – επιμέλεια βιβλίων και εργασιών. Τέλος, είναι και συγγραφέας (Ψυχικές αυτοχειρίες, συλλογή διηγημάτων και Αλόη, Γανόδερμα, Κίσθος, Πρόπολη: Πολύτιμα μυστικά ομορφιάς! – αυτοέκδοση). 

ΜΑΙΡΗ ΓΚΑΖΙΑΝΗ: Πρόσφατα κυκλοφόρησε το τρίτο βιβλίο σας. Κάθε φορά μας ξαφνιάζετε με την επιλογή των θεμάτων που διαφέρουν μεταξύ τους. Τι είναι αυτό που σας εμπνέει ώστε να ξεκινήσετε τη συγγραφή ενός βιβλίου;

ΑΘΗΝΑ ΜΑΛΑΠΑΝΗ: Γενικά, εμπνέομαι από την καθημερινότητά μου ή την επικαιρότητα όπως συνέβη στο νέο μου βιβλίο, Σπάσε την πατριαρχία που κυκλοφορεί από τον Ιούνιο του 2021 από τις εκδόσεις Οσελότος. Πρόκειται για μια συλλογή μικροδιηγημάτων που στόχο έχουν να προβάλουν τα έμφυλα στερεότυπα και την έμφυλη βία. Πρέπει να σημειωθεί ότι ως συγγραφέας απεχθάνομαι τη μανιέρα και θέλω να θίγω διαφορετικά θέματα κάθε φορά μέσα από τα βιβλία μου. Άλλωστε, υπάρχουν τόσα ζητήματα στην καθημερινότητά μας που μας προβληματίζουν όλους συνεχώς… 

Μ.Γ.: «Σπάσε την πατριαρχία» είναι ο τίτλος του νέου βιβλίου σας. Με τι έρχεται σε επαφή ο αναγνώστης στις σελίδες του;

Α.Μ.: Τα βασικά θέματα που επιδιώκει να θίξει αυτή η συλλογή μικροδιηγημάτων είναι τα έμφυλα στερεότυπα και η έμφυλη βία. Η γυναικεία κακοποίηση, αλλά και η ανδρική σε πολλές περιπτώσεις, οι γυναικοκτονίες, οι βιασμοί, η υποτίμηση της γυναίκας και ο αποκλεισμός της από κέντρα εξουσίας και επιχειρηματικότητας, οι φραγμοί στην επαγγελματική της πορεία, η αποκαλούμενη “γυάλινη οροφή”, όλα αυτά αποτελούν τους βασικούς θεματικούς άξονες του νέου μου βιβλίου. 

Μ.Γ.: Διαπίστωσα ότι αναφέρεστε σε αληθινές ιστορίες ανθρώπων που βίωσαν την κακοποίηση και βγήκαν στην επιφάνεια το τελευταίο διάστημα. Τις διαβάσαμε στις εφημερίδες, στα sites, τις ακούσαμε επανειλημμένα στην τηλεόραση, μας είναι απόλυτα γνωστές. Γιατί αποφασίσατε να τις συμπεριλάβετε στο βιβλίο σας;

Α.Μ.: Αυτές οι ιστορίες μάς συγκλόνισαν όλους, όλο το πανελλήνιο, θεωρώ διότι παρουσιάστηκαν απότομα και πολύ ξαφνικά. Αποτέλεσαν λοιπόν, την πηγή έμπνευσή μου για το νέο μου αυτό βιβλίο και το θεώρησα πρωτότυπο να τις μεταπλάσω, να τις ανακατασκευάσω και να τις προβάλω μέσα από το έργο μου. 

Μ.Γ.: Ο εγκλεισμός που προέκυψε επί πολλούς μήνες λόγω της πανδημίας, πιστεύετε ότι αύξησε τις περιπτώσεις κακοποίησης;

Α.Μ.: Δυστυχώς, ναι και αποτέλεσε ένα γεγονός που επιβεβαιώθηκε από σχετικές έρευνες βάσει πραγματικών στοιχείων και γεγονότων. Πρέπει όμως να έρθει στο φως το ζήτημα της ενδοοικογενειακής κακοποίησης και να μην το κρύβουμε κάτω από το χαλί, γιατί μόνο αν το κοιτάξουμε κατάματα θα προσπαθήσουμε να το αντιμετωπίσουμε και να το περιορίσουμε δραστικά έως ότου να το εξαλείψουμε. 

Μ.Γ.: Η οικογένεια τι ρόλο παίζει όσον αφορά τη διαμόρφωση του χαρακτήρα του θύτη ή του θύματος;

Α.Μ.: Η οικογένεια, όπως και η εκπαίδευση -το σχολείο κυρίως- αποτελεί έναν καταλυτικό παράγοντας και φορέα κοινωνικοποίησης και διαμόρφωσης της προσωπικότητας του κάθε ατόμου. Επομένως, η παραμέληση ενός παιδιού, η αδιαφορία γονέων και εκπαιδευτικών, η έλλειψη κανόνων και ορίων, η απουσία αυτοελέγχου, πειθαρχίας και αυτοπειθαρχίας μπορούν να διαμορφώσουν είτε επιθετικούς και αυταρχικούς ανθρώπους (τους θύτες) είτε παθητικούς ανθρώπους που συμφωνούν άθελά τους σε όλα και αναγκάζονται να δέχονται και να ανέχονται τα πάντα, χωρίς να διεκδικούν τίποτα. Φυσικά λοιπόν και η οικογένειας, όπως και η εκπαίδευση, διαδραματίζουν καταλυτικό ρόλο και φέρουν μεγάλη ευθύνη για το αν διαμορφώνουμε θύτες ή θύματα ή γενικώς, μη ολοκληρωμένες προσωπικότητες και αδύναμους ανθρώπους. 

Μ.Γ.: Σύμφωνα με όσα γράφετε στο βιβλίο, η γυναίκα απέχει πολύ από το να θεωρηθεί ισότιμη μ’ έναν άντρα στον χώρο εργασίας της;

Α.Μ.: Ναι, πρόκειται για το φαινόμενο της γυάλινης οροφής, όπως το χαρακτηρίζουν οι κοινωνιολόγοι. Οι σημερινές γυναίκες πολλές φορές βάλλονται από άλλες γυναίκες στον επαγγελματικό τους χώρο. Υπάρχει τεράστιος και αδυσώπητος ανταγωνισμός, καμία δικαιολογία για το παραμικρό λάθος και υπερβολικά αυστηρή -έως και περιττή θα έλεγα- κριτική στη γυναίκα εργαζόμενη. Επίσης, πολύ αυστηρότερα κρίνονται από συνεργάτες και συναδέλφους οι γυναίκες που έχουν μια υψηλή θέση. Αναρωτιέμαι λοιπόν. υπάρχει η ίδια αυστηρότητα και στους άντρες που έχουν τις αντίστοιχες ή ακόμη και κατώτερες θέσεις; Μάλλον όχι. Τουλάχιστον έτσι δείχνει η καθημερινή μας ζωή και εμπειρία.  

Μ.Γ.: Αναφέρεστε και στο trafficking. Γυναίκες από το εξωτερικό πέφτουν θύματα εκμετάλλευσης και το όνειρο μιας καλύτερης ζωής καταλήγει εφιάλτης. Πόσο δύσκολο ή εύκολο είναι να ξεφύγουν;

Α.Μ.: Πάρα πολύ δύσκολο! Το trafficking είναι το σύγχρονο δουλεμπόριο και αποτελεί ένα πολύ σοβαρό κοινωνικό ζήτημα που έχει λάβει τεράστιες διαστάσεις στη σημερινή κοινωνία. Όχι μόνο κοπέλες από το εξωτερικό, αλλά κάθε άνθρωπος -κυρίως όμως γυναίκες και παιδιά- μπορεί να αποτελέσουν τα θύματά του. Χρειάζεται να είμαστε σε επαγρύπνηση και να καταγγέλλουμε τέτοια περιστατικά όποτε τα βλέπουμε ή τα υποψιαζόμαστε.

 Μ.Γ.: Επίσης, η διαφορετικότητα και ο σεξουαλικός προσανατολισμός έχουν θέση στο βιβλίο σας. Στη σημερινή εποχή, πόσο μακριά βρισκόμαστε από την κατάργηση των κοινωνικών προκαταλήψεων;

Α.Μ.: Δυστυχώς, πολύ μακριά, αλλά θεωρώ ότι προσπαθούμε να κάνουμε μια πρόοδο, έστω και με αργούς ρυθμούς. Οι άνθρωποι με διαφορετική σεξουαλικότητα δεν πρέπει να θεωρούνται άνθρωποι ούτε πολίτες β’  κατηγορίας, όπως αναφέρω και στο βιβλίο μου. Έχουν το δικό τους δικαίωμα στην ιδιωτικότητα και τη ζωή. 

Μ.Γ.: Η τελευταία ιστορία έχει τον τίτλο Αθηνά. Αφορά προσωπική σας εμπειρία;

Α.Μ.: Αυτό δεν θα ήθελα να το αποκαλύψω, καθώς δεν θεωρώ ότι έχει νόημα. Σημασία έχει να γίνουν αντιληπτά τα μηνύματα που προβάλλει και αυτή η ιστορία και όχι αν είναι βασισμένη σε δικά μου, πραγματικά, αυτοβιογραφικά στοιχεία ή όχι. 

Μ.Γ.: «Προσπάθησα να σας μιλήσω, αλλά δεν με ακούσατε…» γράφετε. Θεωρώ ότι είναι η πιο αληθινή και σημαντική φράση του βιβλίου σας. Γιατί ο περίγυρος του θύματος κλείνει τ΄ αυτιά του; 

Α.Μ.: Γιατί δεν θέλει να ακούσει τα δικά του λάθη. Δεν τον συμφέρει να παραδεχτεί ότι έχει κάνει τα δικά του λάθη. 

Μ.Γ.: «Κάθε είδους εκμετάλλευση και κακοποίηση ήρθε η ώρα να τιμωρηθεί» αναφέρετε στο τέλος του βιβλίου. Υπάρχει τρόπος να εξαλειφθεί η κάθε είδους κακοποίηση; 

Α.Μ.: Φυσικά, μέσα από την παιδεία και τον διάλογο των ανθρώπων από μικρή ηλικία ώστε να μάθουν να σέβονται τη διαφορετικότητα και το κυριότερο, να μάθουν να έχουν το θάρρος της γνώμης, να μην φοβούνται να μιλήσουν και να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους.

Ο φόβος του “τι θα πει ο κόσμος” έχει στοιχειώσει πολλές γενιές και ευτυχώς, έχει αρχίσει να καταρρίπτεται και να γκρεμίζεται. 

Μ.Γ.: Ποιος ήταν ο στόχος σας μέσα από τη συγγραφή του βιβλίου; Τι είναι αυτό που θέλετε να εισπράξει ο αναγνώστης ;

Α.Μ.: Στόχος μου είναι να κατανοήσουμε γιατί είναι σοβαρά τα έμφυλα στερεότυπα και η έμφυλη βία και φυσικά, το σπουδαιότερο μήνυμα είναι να μάθουμε να μιλάμε, να μην φοβόμαστε και να διεκδικούμε τα δικαιώματά μας και όλα όσα μας αξίζουν! 

Μ.Γ.: Σας ευχαριστώ πολύ για τη συνέντευξη και σας εύχομαι καλοτάξιδο το βιβλίο σας.

Α.Μ.: Σας ευχαριστώ πολύ κι εγώ που για μία ακόμη φορά στηρίξατε το έργο μου ανιδιοτελώς!

*Το βιβλίο «Σπάσε την πατριαρχία» της Αθηνάς Μαλαπάνη κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Οσελότος.

 Μαίρη Γκαζιάνη

Γεννήθηκε στα Ιωάννινα.  Μεγάλωσε στην Αθήνα όπου ζει μέχρι σήμερα και εργάσθηκε ως τραπεζοϋπάλληλος. Στο παρελθόν ασχολήθηκε ερασιτεχνικά με την φωτογραφία, τη ζωγραφική και τα τελευταία δέκα χρόνια με τη συγγραφή. Έχει πραγματοποιήσει ατομικές εκθέσεις και έχει συμμετάσχει σε πολλές ομαδικές.

Την περίοδο 2011-2012 υπήρξε ραδιοφωνική παραγωγός στο magicradiolive. Από τον Νοέμβρη 2014 συνεργάζεται με το now24.gr και έχει πραγματοποιήσει πάνω από εξακόσιες συνεντεύξεις, καθώς και σχολιασμούς βιβλίων και θεατρικών παραστάσεων. Το 2016 συμμετείχε στην τηλεοπτική εκπομπή «Καλώς τους» του ΑιγαίοTV πραγματοποιώντας συνεντεύξεις σε ανθρώπους των τεχνών. Διετέλεσε Διευθύντρια Σύνταξης του on line Πολιτιστικού Περιοδικού Books and Style από Ιούλιο 2017 έως Μάρτιο 2018 οπότε αποχώρησε οικειοθελώς.

Μεγάλες της αγάπες είναι το θέατρο και ο χορός με τα οποία έχει ασχοληθεί ερασιτεχνικά κι έχει συμμετάσχει σε θεατρικές και χορευτικές παραστάσεις.

Τον Μάιο του 2012 κυκλοφόρησε την πρώτη ποιητική της συλλογή με τίτλο «Σου γράφω…», τον Σεπτέμβρη 2013 κυκλοφόρησε το πρώτο της μυθιστόρημα με τίτλο «Ένα φεγγάρι λιγότερο» από τις εκδόσεις Ελληνική Πρωτοβουλία και τον Ιούνιο του 2014 κυκλοφόρησε το βιβλίο της «Τα πλήκτρα της σιωπής»  από τις εκδόσεις ΄Οστρια. Επίσης, το παραμύθι της «Το ψαράκι του βυθού» συμπεριλαμβάνεται στο βιβλίο «Παραμύθια και Μαμάδες» εκδόσεις Βερέττα 2015.  Τον Ιούνιο 2017 κυκλοφόρησε το μυθιστόρημά της «Άλικα βήματα» από την Εμπειρία Εκδοτική. Τον Νοέμβριο του  2019 κυκλοφόρησε το νέο της μυθιστόρημα «Ζάχαρη άχνη» από τις εκδόσεις Ωκεανός. Τον Ιούνιο 2021 κυκλοφόρησε  το νέο της μυθιστόρημα με τίτλο Η ΑΠΟΣΤΟΛΗ από τις εκδόσεις Ωκεανός.

 

 

Related posts