Subscribe Now

Trending News

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στo now24.gr.
Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας.
24 Μαΐ 2022
SLIDER

Αθηνά Κουστένη:Μια γυναίκα με ταχύτητα λήψης αποφάσεων,ελεγκτής εναέριας κυκλοφορίας

Της Κατερίνας Πλουμιδάκη

Η γυναίκα ελεγκτής εναέριας κυκλοφορίας μιλάει για τη ζωή της στον Εθνικό Κήρυκα. Υπεύθυνη για την ασφάλεια των πτήσεων 365 μέρες το χρόνο, 24 ώρες το 24ωρο, 3000 πτήσεων τη μέρα.

-Μιλήστε μας για εσάς.

Γεννήθηκα στην Αθήνα το 1976 και μέχρι σήμερα ζω στην Καλλιθέα μαζί με την κόρη μου Αγγελική, η οποία είναι 16 ετών μαθήτρια της Β Λυκείου. Είναι ένα νέο κορίτσι με πολλά χαρίσματα και  απολαμβάνω τον χρόνο που περνάμε μαζί. Έχω σπουδάσει Κοινωνιολογία στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Κοινωνικών και Πολιτικών επιστημών, με κατεύθυνση εγκληματολογίας. Προέρχομαι από μία μεγάλη παραδοσιακή ελληνική οικογένεια. Η μητέρα μου Βαρβάρα και ο πατέρας μου Άγγελος, μου προσέφεραν ένα υγιές οικογενειακό περιβάλλον χωρίς εντάσεις και η παρουσία τους ήταν αδιάλειπτη.

Έχω δίδυμα αδέρφια τον Γιώργο και τον Γιάννη 8 χρόνια μεγαλύτερά μου τα οποία υπεραγαπώ.

Η οικογένεια Κουστένη είναι πολυμελής και έχει διακριθεί στο εξωτερικό με την αστροφυσικό συνονόματη πρώτη μου ξαδέρφη, την οποία πρόσφατα φιλοξενήσατε στον Κήρυκα.

-Τι σας ώθησε στη σημερινή σας δουλειά;

Εργάζομαι στην Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας ως ελεγκτής εναέριας κυκλοφορίας και συγκεκριμένα στην Προσέγγιση Αθηνών (approach control). Το επάγγελμά μου είναι απαιτητικό αλλά ταυτόχρονα γοητευτικό.

Τι ακριβώς κάνουμε σ’αυτή τη δουλειά;

Κύριο μας μέλημα, η ασφάλεια των πτήσεων 365 μέρες το χρόνο, 24 ώρες τη μέρα κρατάμε τους ουρανούς ασφαλείς. 3000 πτήσεις τη μέρα, ο μέσος όρος στην Ελλάδα μας σε τουριστική περίοδο

Με απλά λόγια…

Εγκρίνουμε την εκκίνηση ενός αεροσκάφους για τον προορισμό του ελέγχοντας το χρόνο του σχεδίου πτήσεως.

Πολλές φορές προκύπτουν καθυστερήσεις στις πτήσεις λόγω χρονικών περιορισμών που επιβάλλουν τα εκάστοτε αεροδρόμια ή οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας, λόγω αυξημένης ζήτησης, έτσι ώστε να μη παραβιαστεί ο αριθμός πτήσεων που μπορεί να εξυπηρετηθεί με ασφάλεια ανά ώρα.

Στη συνέχεια καθοδηγούμε το αεροσκάφος στους τροχοδρόμους του αεροδρομίου προς τον διάδρομο σε χρήση και εκχωρούμε την άδεια απογείωσης.

Στον αέρα, με τη χρήση του ραντάρ κατευθύνουμε τους πιλότους με πορείες ώστε σύντομα να ενωθούν με τους αεροδιαδρόμους  που θα τους οδηγήσουν στον τελικό τους προορισμό. Εκχωρούμε ύψη ανόδου καθόδου, ρυθμίζουμε ταχύτητες, αποφασίζουμε τη σειρά προσγείωσης, διαχωρίζουμε από άλλα αεροσκάφη, με μοναδικό σκοπό την ασφαλή, κανονική και ταχεία ροή της εναέριας κυκλοφορίας.

Για να σταδιοδρομήσει κάποιος στο επάγγελμά μας χρειάζεται να έχει ψυχραιμία, υπευθυνότητα, ικανότητα γρήγορης εκτίμησης πολύπλοκων καταστάσεων και ταχύτητα στην λήψη αποφάσεων, αντίληψη χώρου και χρόνου καθώς και ευελιξία.

Είναι δουλειά συνεργασίας οπότε μαθαίνουμε να λειτουργούμε ως ομάδα και να σεβόμαστε το πλαίσιο λειτουργίας της.

Το ωράριο είναι συγκεκριμένο. Ακολουθείται πρόγραμμα εργασίας σε βάρδιες 24ώρου και τους θερινούς μήνες απαιτείται πρόσθετη εργασία για να ανταποκριθούμε στον όγκο δουλειάς. Τέλος πιστοποιούμαστε ετησίως από γιατρό αεροπορικής ιατρικής για την καλή μας υγεία και εκπαιδευόμαστε διαρκώς.

Στη δική μου ζωή, ο έλεγχος εναέριας κυκλοφορίας ήρθε τυχαία. Πραγματοποιήθηκε ένας διαγωνισμός στο τέλος του 1999 εν όψει του ανοίγματος του νέου αεροδρομίου Ελευθέριος Βενιζέλος, τον οποίο εντόπισε μία φίλη μου και ουσιαστικά έκανα την αίτηση την τελευταία μέρα προθεσμίας χωρίς να το πολυσκεφθώ.

Ήδη εργαζόμουν ως κοινωνιολόγος στο συμβουλευτικό κέντρο του Πανεπιστημίου Πειραιώς οπότε δεν αναζητούσα δουλειά, σίγουρα όμως με ενδιέφερε να έχω επιλογές και να είμαι σε θέση να βελτιώνω την ποιότητα της ζωής μου. Μου αρέσει να εξερευνώ τις δυνατότητές μου και να είμαι ανοιχτή σε νέες προκλήσεις. Μία άκρως ενδιαφέρουσα εξέλιξη ήταν ο έλεγχος εναέριας κυκλοφορίας. Δεν το μετάνιωσα ποτέ.

-Ποιο στοιχείο του χαρακτήρα σας σας οδήγησε στο σημείο που είστε σήμερα;

Πιστεύω πως με έχει βοηθήσει η ευγένεια που έχω ως άνθρωπος, γιατί πάντα μου ανοίγει πόρτες και βοηθάει στο να μη χάνω το δίκιο μου όταν το υπερασπίζομαι. Επίσης η συνέπεια και το ότι είμαι ιδιαίτερα κοινωνικός άνθρωπος.

-Τι σημαίνει για σας η επιβράβευση;

Το «μπράβο» που ίσως δύσκολα ακούμε ή λέμε, μπορεί να αλλάξει τη ζωή μας προς το καλύτερο και να διαμορφώσει ανάλογα τη συμπεριφορά μας. Είναι το μέσο και παράλληλα το κίνητρο για να βελτιωθεί κάποιος σε όλα τα επίπεδα και να θέσει υψηλότερους στόχους. Στη δουλειά μου, καθώς αναλαμβάνω και την εκπαίδευση νέων συναδέλφων, διαπιστώνω πως η επιβράβευση αποτελεί μαγική κινητήριο δύναμη. Λειτουργεί καταλυτικά υπέρ της αυτοεκτίμησης, της αυτοπεποίθησης και του συναγωνισμού.

-Ποια είναι τα χαρίσματα που απώλεσε η κοινωνία  μας με την πάροδο των χρόνων;

Η βασικότερη αλλαγή που έχει επέλθει στην κοινωνική μας ζωή είναι η έλλειψη κοινωνικής συνείδησης. Αυτό σε συνδυασμό με την οικονομική κρίση των τελευταίων ετών έχει οδηγήσει σε μη ασφαλές περιβάλλον.

Η εγκληματικότητα έχει αυξηθεί σε μεγάλο βαθμό και έχει προστεθεί μία νέα μορφή εγκλήματος, η ηλεκτρονική. Κυρίως οι νέοι μας, εκτίθενται σε απειλές μέσω διαδικτύου και social media, εκφοβισμό κάθε είδους και δυστυχώς είναι απροστάτευτοι. Φαινόμενα κατάθλιψης, κρίσεων πανικού, μοναξιάς και αποξένωσης αυξάνονται συνεχώς σε σχέση με το παρελθόν.

Μόνο η αναγνώριση, η μελέτη και η ανάλυση αυτών των φαινομένων θα γιατρέψει τις πληγές. Εύχομαι και ελπίζω σε  επανασχεδιασμό της κοινωνικής πολιτικής.

  -Ποια είναι τα “πρέπει” σας;

Πρέπει να είμαι διαθέσιμη την ώρα που σχολάει η Αγγελική από το σχολείο. Ακόμα και όταν η φυσική παρουσία μου δεν είναι εφικτή λόγω δουλειάς, προσπαθώ να είμαι τηλεφωνικώς παρούσα.

Είναι πολύ σημαντικό για μένα να την ακούω, να μοιράζεται τη μέρα της μαζί μου, να αποφορτίζεται, να χαλαρώνει και να νιώθει ασφάλεια. Σε ένα ευρύτερο πλαίσιο, θέλω να σέβομαι τα πρέπει των άλλων, εννοώντας να αποδέχομαι τις επιλογές ζωής των δικών μου ανθρώπων.

Με την ομάδα εργασίας μου στην Προσέγγιση της Αθήνας ( από αριστερά προς τα δεξιά) Μιχάλης Παλληκαρης, Δημήτρης Γραφακος, Αχιλλέας Παπαλεξόπουλος

-Για τι αξίζει σήμερα να αγωνίζεται κάποιος;

Αξίζει κάποιος να αγωνίζεται για όσα δικαιώματα έχει και για την μείωση των κοινωνικών ανισοτήτων.

Επίσης όσο και αν ακούγεται κοινότυπο πρέπει να αγωνίζεται κάποιος για να είναι ο εαυτός του. Μας είναι τόσο σημαντική η αποδοχή, ώστε επιδιώκουμε να κρύβουμε πτυχές του εαυτού μας που ενδεχομένως να θέσουν σε κίνδυνο τις διαπροσωπικές μας σχέσεις.

Λέω όχι στις μάσκες και ναι στον αγώνα για την προσωπική αναζήτηση της αλήθειας μας, χωρίς φόβο και πάθος.

-Ποια είναι η καθημερινότητά σας;

Το κυλιόμενο ωράριο που ακολουθώ και το ότι στελεχώνω μία βάρδια 24ώρου, σημαίνει πως εργάζομαι διαφορετικές ώρες κάθε μέρα και αυτό συμπεριλαμβάνει σαββατοκύριακα, εορτές, αργίες. Οι ημέρες ανάπαυσής μου μπορούν να είναι τόσο καθημερινές όσο και σαββατοκύριακα με ρυθμούς εναλλαγής κάθε φορά. Αυτό σημαίνει πως έχω αρκετά πρωινά ελεύθερα Δευτέρα με Παρασκευή να αξιοποιήσω με όποιον τρόπο θέλω.

Ασχολούμαι με τις δουλειές του σπιτιού και τη μαγειρική, πηγαίνω στην αγορά όταν οι περισσότεροι εργάζονται, κάνω το περπάτημά μου ακούγοντας τη μουσική που μου αρέσει, εξυπηρετώ τις μετακινήσεις της κόρης μου, βλέπω τους γονείς μου, κάνω τη γυμναστική μου τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα και τώρα που οι θερμοκρασίες είναι ακόμα υψηλές στην Ελλάδα συνεχίζω τα μπάνια μου στη θάλασσα.

Μία φορά μέσα στην εβδομάδα κάνω βόλτα στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας με την κόρη μου, όσο θέλει ακόμα την παρέα μου. Μου αρέσει να βλέπω ταινίες στους θερινούς κινηματογράφους της πόλης μας, αρκετοί από τους οποίους είναι απερίγραπτης ομορφιάς.

Επίσης κανονίζω να έχω συχνά φίλους στο σπίτι γιατί μου αρέσει να τους περιποιούμαι και φροντίζω να περνάω χρόνο με τον σύντροφό μου.

Η είσοδος του covid-19 στη ζωή μας και τα μέτρα για την αντιμετώπισή του, δυστυχώς μας στέρησαν σημαντικές ελευθερίες. Η απαγόρευση κυκλοφορίας, η αναστολή λειτουργίας καταστημάτων  και εστίασης, η στέρηση της δυνατότητας να μετακινηθούμε ακόμα και σε διαφορετικό δήμο μέσα στην ίδια πόλη μέχρι και πριν το καλοκαίρι του 2021, ανέτρεψαν τον τρόπο ζωής που είχαμε συνηθίσει. Δυστυχώς οι κοινωνικές συνέπειες ήδη γίνονται αντιληπτές, αν σκεφθούμε πως όλοι στερηθήκαμε την ήσυχη καθημερινότητά μας και αναγκαστήκαμε να ακολουθήσουμε απαγορεύσεις που μας καταπίεσαν και μας στεναχώρησαν.

-Τι θα συμβουλεύατε τους νέους στη χώρα μας;

‘Όπως σας έχω προαναφέρει, έχω μια κόρη 16 ετών, ως εκ τούτου έχω μια άμεση επαφή και επικοινωνία με τη νέα γενιά. Γίνομαι αποδέκτης  προβληματισμών, ανησυχιών που βιώνουν οι νέοι, καθώς και πραγμάτων που τους ευχαριστούν . Όπως συμβουλεύω την κόρη μου, έτσι συμβουλεύω και τη νεολαία της χώρας μας τα εξής:

Να είναι κοντά με τους γονείς τους και πάντα να νιώθουν πως μπορούν να τους εκμυστηρευτούν οτιδήποτε τους απασχολεί.

Να επενδύουν και να διαφυλάσσουν τις διαπροσωπικές σχέσεις με τους φίλους τους.

Να δίνουν βαρύτητα στην εσωτερική τους ισορροπία, γιατί μόνο όταν είναι οι ίδιοι ευτυχισμένοι θα μπορούν να κάνουν ευτυχισμένους και τους γύρω τους.

Να εκτιμούν πάντα όσα έχουν και να μην τα θεωρούν δεδομένα.

Στις δύσκολες στιγμές της ζωής τους να σκέφτονται πως υπάρχει η επόμενη μέρα και πως ο χρόνος πάντα θεραπεύει.

Να παραδέχονται τα λάθη τους και να αναλαμβάνουν την ευθύνη των πράξεών τους, διότι μόνο έτσι θα προοδεύουν.

Να βασίζονται στις δικές τους δυνατότητες και να γνωρίζουν την αξία τους. Με αυτόν τον τρόπο θα έχουν πάντα κοντά τους ανθρώπους που τους εκτιμούν.

Να γυμνάζονται με όποιον τρόπο επιλέξουν και να μην κάνουν καταχρήσεις. Η ζωή είναι ωραία αρκεί να φροντίζουν την υγεία τους.

Κλείνοντας, στις ερωτικές τους σχέσεις να ρωτούν τον σύντροφό τους “ τί μπορώ να κάνω για να είσαι ευτυχισμένος;”

Η συνέντευξη της Αθηνάς Κουστένη, στην Κατερίνα Πλουμιδάκη δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Εθνικός Κήρυκας» της Αμερικής.

Related posts