Subscribe Now

Trending News

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στo now24.gr.
Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας.
27 Ιούν 2022
SLIDER

Άσκηση ετοιμότητας κάνουν ΕΛΑΣ και ΕΥΠ σε νησιά του Αιγαίου

Μετά τις πρόσφατες εξεγέρσεις και πυρκαγιές στα hot spot των αλλοδαπών οι ελληνικές αρχές ανησυχούν ιδιαίτερα. Τα μηνύματα είναι απειλητικά. Μάλιστα οι τζιχαντιστές που έχουν εισχωρήσει στους μετανάστες αναρτούν μηνύματα στο διαδίκτυο που λένε:

«Nα καεί η Ελλάδα».

Σε απόρρητο έγγραφο οι ελληνικές αρχές αναφέρουν ότι:

«Παρείσφρηση επιστρεφόντων αλλοδαπών τρομοκρατών μαχητών σε μεικτές μεταναστευτικές ροές σε ελληνικό νησί» και

Ριζοσπαστικοποίηση προσφύγων σε hotspot σε ελληνικό νησί».

Και με αυτά τα δύο μηνύματα που είναι πραγματικά θα στηθεί μια άσκηση ετοιμότητας.

Στην άσκηση θα πάρουν μέρος 100 στελέχη της Ελληνικής Αστυνομίας, της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, του Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής και των Σωφρονιστικών Καταστημάτων με στόχο την αναγνώριση και τη διαχείριση καταστάσεων κρίσης, που σχετίζονται με ριζοσπαστικοποιημένα άτομα και τρομοκράτες. Ζητούμενο της άσκησης είναι να δοκιμαστεί ο συντονισμός των εμπλεκόμενων υπηρεσιών πριν και κατά τη διάρκεια της κρίσης όπως αυτή θα εξελίσσεται μέσα από ειδικά σενάρια, που θα έχουν οπτικοποιηθεί.

Σύμφωνα με το pronews.gr το ΚΕ.ΜΕ.Α είναι επιστημονικός και συμβουλευτικός φορέας, που στελεχώνεται από αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ και ερευνητές με εξειδίκευση στη διαχείριση κρίσεων και εκτάκτων αναγκών και εποπτεύεται από τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοϊδη. Η συγκεκριμένη διυπηρεσιακή άσκηση ετοιμότητας εντάσσεται στην υλοποίηση της δράσης, «Ενίσχυση των φορέων επιβολής του Νόμου για την αναγνώριση και την καταπολέμηση της ριζοσπαστικοποίησης και του εξτρεμισμού».

Η προετοιμασία της άσκησης ξεκίνησε στις 23 Σεπτεμβρίου 2019 και περιλαμβάνει 4 φάσεις: α) Προετοιμασία της άσκησης, β) Δημιουργία οπτικοποιημένων σεναρίων κρίσης, γ) Δημιουργία Οδηγού άσκησης και δ) Διεξαγωγή άσκησης ετοιμότητας. «Ειδική άσκηση ετοιμότητας εκατό (100) συμμετεχόντων με σενάρια κλιμακούμενων περιστατικών για την αναγνώριση και τη διαχείριση καταστάσεων κρίσης που σχετίζονται με ριζοσπαστικοποιημένα άτομα και τρομοκράτες. Σκοπός της άσκησης θα είναι να δοκιμαστεί η δυνατότητα ανταπόκρισης με έμφαση στη διυπηρεσιακή συνεργασία και κυρίως στο συντονισμό και στην ανταλλαγή πληροφοριών, πριν και κατά τη διάρκεια της κρίσης».

Η κρίση που θα προκύπτει από τρομοκράτες ή ριζοσπαστικοποιημένα άτομα θα αποτυπωθεί σε ταινίες μικρού μήκους. «Η άσκηση θα πραγματοποιηθεί επί χάρτου και θα αξιοποιηθεί ειδικό οπτικοακουστικό υλικό με σενάρια εξέλιξης. Τα οπτικοποιημένα σενάρια που θα αξιοποιηθούν, θα αφορούν: α) Τη παρείσφρηση επιστρεφόντων αλλοδαπών τρομοκρατών μαχητών σε μεικτές μεταναστευτικές ροές σε ελληνικό νησί. β) Ριζοσπαστικοποίηση προσφύγων σε hotspot σε ελληνικό νησί. γ) Ριζοσπαστικοποίηση και στρατολόγηση σε κεντρικό σωφρονιστικό κατάστημα στην Αττική. δ) Όσμωση ποινικών κρατουμένων και τρομοκρατών».

Συντονιστής της άσκησης ετοιμότητας είναι ο καθηγητής του τμήματος Κοινωνιολογίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Γεράσιμος Καραμπελιάς. Μεταξύ των καθηκόντων του, είναι και ο συντονισμός της οπτικοποίησης των κειμένων των σεναρίων. Η διάρκεια των ταινιών, στις οποίες θα αναπαριστάται η παρουσία τζιχαντιστών στα ελληνικά νησιά ή προπαρασκευή τρομοκρατικών ενεργειών εντός των φυλακών, θα είναι 15 λεπτά. Για την παραγωγή τους προβλέπεται σκηνοθεσία, αφήγηση σεναρίου, συμμετοχή κομπάρσων, εξωτερικά γυρίσματα και ειδικά εφέ όπου απαιτείται.

Τη θέση του ειδικού προετοιμασίας και υποστήριξης ασκήσεων έχει αναλάβει ο αστυνομικός υποδιευθυντής Βασίλειος Μπερτάνος, πρώην προϊστάμενος στο Τμήμα Προστασίας Κράτους και Δημοκρατικού Πολιτεύματος της υποδιεύθυνσης Κρατικής Ασφάλειας της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής. Ο κ. Μπερτάνος έχει την ευθύνη της προετοιμασίας του ολοκληρωμένου πλαισίου ενεργειών σχεδιασμού, υποστήριξης και υλοποίησης της άσκησης αναφορικά με τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες, στελέχη των οποίων θα συμμετάσχουν ενεργά κατά τη διεξαγωγή της. Την ειδική ομάδα άσκησης συμπληρώνει ο εντεταλμένος λέκτορας Διεθνών Σχέσεων και Στρατηγικών Σπουδών στο Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης και στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων Ιωάννης Ραγιές, ο οποίος ως ειδικός μεθοδολογίας θα συντάξει τον οδηγό της άσκησης.

Related posts