Subscribe Now

Trending News

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στo now24.gr.
Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας.
26 Μαρ 2023
Ελλάδα

Άσκηση ετοιμότητας «ΔΗΜΗΤΡΑ 2021» στην Ελευσίνα για αντιμετώπιση πλημμυρικών φαινομένων

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η άσκηση μεγάλης κλίμακας για την αντιμετώπιση επιπτώσεων από πλημμυρικά φαινόμενα, με την κωδική ονομασία ΔΗΜΗΤΡΑ 2021, η οποία πραγματοποιήθηκε σήμερα στην περιοχή Σαρανταπόρου Ελευσίνας.

Η άσκηση διοργανώθηκε από τον Δήμο Ελευσίνας και την τοπική Πυροσβεστική Υπηρεσία και πραγματοποιήθηκε παρουσία του Υπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστου Στυλιανίδη, του Υφυπουργού Ευάγγελου Τουρνά, του Εθνικού Διοικητή Πολιτικής Προστασίας, Θεοδόσιου Δημακογιάννη, καθώς και του Γενικού Διευθυντή Συντονισμού της ΓΓΠΠ, Φοίβου Θεοδώρου.

Σκοπός της άσκησης ήταν η αξιολόγηση της επιχειρησιακής ετοιμότητας όλων των εμπλεκόμενων φορέων σε συνθήκες πλημμυρικών φαινομένων σε πραγματικό χρόνο και συγκεκριμένα για την αντιμετώπιση 5 διαφορετικών «επεισοδίων»:

– Εγκλωβισμό ατόμων σε λεωφορείο στη διασταύρωση Ν.Ε.Ο.Α-Κ με Σαρανταπόταμο, από υπερχείλιση του ποταμού.

– Παροχή πρώτων βοηθειών σε άτομα που επλήγησαν από την υπερχείλιση του ποταμού.

– Διάσωση ατόμου που παρασύρθηκε από τα ορμητικά νερά του ποταμού στο συνοικισμό Ποντίων του Δήμου Ελευσίνας.

– Διάσωση ατόμου από φορτηγό όχημα που παρασύρθηκε από τα ορμητικά νερά και

– Άντληση υδάτων από πλημμυρισμένες κατοικίες στον Συνοικισμό Ποντίων Ελευσίνας.

 

Κατά την εξέλιξη της άσκησης, διενεργήθηκε απεγκλωβισμός ατόμου από αέρος με ελικόπτερο του Πυροσβεστικού Σώματος, καθώς και διάσωση αγνοουμένου από το Λιμενικό Σώμα στις εκβολές του ποταμού Σαρανταπόταμου.

Με την επιβεβαίωση της ετοιμότητας όλων των εμπλεκόμενων φορέων να αποτελεί κεντρικό στόχο της άσκησης, δόθηκε επίσης η δυνατότητα σε όλους τους συμμετέχοντες να προχωρήσουν σε έλεγχο της αξιοπιστίας και αξιολόγηση της υλικοτεχνικής υποδομής και των μέσων που διαθέτουν, καθώς και να αξιοποιήσουν νέες τεχνολογίες. Στο ίδιο πλαίσιο, επιβεβαιώθηκε η υψηλή διαλειτουργικότητα και άριστη συνεργασία μεταξύ των συμμετεχόντων, η αποτελεσματικότητα των διαδικασιών, καθώς και το υψηλό επίπεδο ετοιμότητας του προσωπικού, κυρίως στη λήψη κρίσιμων αποφάσεων, υπό ρεαλιστικές συνθήκες.

Στη διεξαγωγή της άσκησης συμμετείχαν δυνάμεις του Πυροσβεστικού Σώματος από τις Διοικήσεις Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Αθηνών, Δυτικής Αττικής, Πειραιά, την 1η ΕΜΑΚ, την Υπηρεσία εναερίων μέσων ΠΣ, καθώς και την ομάδα «ΙΚΑΡΟΣ» της Περιφέρειας Αττικής. Επίσης, συμμετείχαν η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής, η Αντιπεριφέρεια Δυτικής Αττικής, η Περιφερειακή Ενότητα Δυτικής Αττικής, το Δασαρχείο Αιγάλεω, η 112 Πτέρυγα Μάχης Ελευσίνας της Πολεμικής Αεροπορίας, ο Δήμος Ελευσίνας, η Ελληνική Αστυνομία με δυνάμεις από τη Διεύθυνση Αστυνομίας Δυτικής Αττικής, το Λιμεναρχείο Ελευσίνας, το Ε.Κ.Α.Β. και η ΔΕΔΔΗΕ.

Μετά το πέρας της άσκησης, ο Υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης, δήλωσε: «Παρακολουθήσαμε μια εξαιρετική άσκηση, τη δεύτερη άσκηση που πραγματοποιούμε εδώ, στην περιοχή της Δυτικής Αττικής. Η πρώτη είχε γίνει στο Αλεποχώρι, στο δήμο Μεγαρέων και σήμερα γίνεται εδώ στον Σαρανταπόταμο, μια εξίσου ευάλωτη περιοχή.

Όπως πολύ σωστά ειπώθηκε πολλές φορές από τον Δήμαρχο, η περιοχή της Ελευσίνας είναι ίσως από τις πιο ευάλωτες ολόκληρης της Ελλάδας. Από την αρχή, το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης έδωσε ιδιαίτερη σημασία σε αυτή την περιοχή την οποία έχουμε επισκεφθεί πολλές φορές. Στην κακοκαιρία «Μπάλλος» ενεργήσαμε άμεσα και καταφέραμε να αποσοβήσουμε κινδύνους από μια σοβαρή πλημμύρα, γιατί όπως και καλά γνωρίζετε, εδώ δίπλα στον οικισμό των Ποντίων υπάρχουν πάρα πολλά προβλήματα.

Το σενάριο της άσκησης κύλησε εξαιρετικά και επιβεβαιώθηκε για μία ακόμη φορά ότι ο συντονισμός όλων των δυνάμεων, Πυροσβεστικής, Ε.Μ.Α.Κ., Λιμενικού Σώματος, Περιφέρειας, Δήμου και Πολιτικής Προστασίας είναι το πιο σημαντικό στοιχείο. Η αξία του συντονισμού σε τέτοιες ασκήσεις ετοιμότητας, αλλά κυρίως την ώρα της κρίσης, είναι ίσως το άλφα και το ωμέγα της επιτυχίας μας για να σώσουμε ζωές, να σώσουμε περιουσίες. Θα συνεχίσουμε σε αυτό το μοτίβο με ασκήσεις σε όλη τη χώρα, γιατί πιστεύουμε ακράδαντα ότι τα νέα δεδομένα της κλιματικής κρίσης χρειάζονται πρόληψη, προετοιμασία, ετοιμότητα. Ταυτόχρονα μέσα από τις ασκήσεις καθοδηγούμαστε στο πώς θα χτίσουμε την ανθεκτικότητα. Και τώρα μάλιστα, κατά την ώρα της άσκησης, αυτό ακριβώς συζητούσαμε με τον Δήμαρχο και τους άλλους φορείς, πώς δηλαδή θα κάνουμε πιο ανθεκτική την περιοχή.

Είναι ένα μεγάλο στοίχημα, ένα μεγάλο στοίχημα ολόκληρης της χώρας. Το νέο μεγάλο πρόγραμμα «Αιγίς» που θα χρηματοδοτηθεί κατά βάση από ευρωπαϊκά κονδύλια, θα μας προσφέρει τη χρηματική υποστήριξη να αναβαθμίσουμε την Πολιτική Προστασία σε όλη τη χώρα. Αλλά και οπωσδήποτε να χτίσουμε το δίχτυ ασφαλείας που χρειαζόμαστε, με βάση την πρόληψη, την προετοιμασία και την ετοιμότητα όλων των δυνάμεων, όπως και του πληθυσμού. Δεν μπορεί να είναι εκτός αυτής της προετοιμασίας οι δημότες κάθε περιοχής. Θα ευχαριστήσω, λοιπόν, θερμά τον Δήμαρχο Ελευσίνας και όλες τις υπηρεσίες που ήταν εδώ, γιατί απέδειξαν ότι είναι όντως «ετοιμοπόλεμες».

 

Το «παρών» στην άσκηση έδωσε, επίσης, το σύνολο της φυσικής ηγεσίας του Πυροσβεστικού Σώματος.

 

Η άσκηση εντάσσεται στο πλαίσιο μιας σειράς δράσεων πρόληψης και ετοιμότητας του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας για την καλύτερη προετοιμασία του μηχανισμού και των πολιτών, ιδίως ευάλωτων περιοχών, για την αντιμετώπιση πλημμυρικών φαινομένων.

 

Υπενθυμίζεται ότι αντίστοιχης κλίμακας άσκηση με την κωδική ονομασία ΚΙΒΩΤΟΣ 2021 είχε πραγματοποιηθεί στις 30 Οκτωβρίου 2021 στην περιοχή του Αλεποχωρίου Αττικής. Ανάλογες δράσεις, όπως ενημερωτικές καμπάνιες, παρουσιάσεις και ασκήσεις ετοιμότητας δρομολογούνται σε όλη την επικράτεια, σε συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τις τοπικές Πυροσβεστικές Υπηρεσίες, υπό την καθοδήγηση του Υπουργείου.

 

 

Related posts