Subscribe Now

Trending News

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στo now24.gr.
Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας.
27 Οκτ 2020
SLIDER

Άρχισε η αντίστροφη μέτρηση για το άνοιγμα των σχολείων – Γιατί αντιδρά η ΟΛΜΕ

Από σήμερα αρχίζει η επιστροφή των εκπαιδευτικών στα σχολεία. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό που έχει ανακοινώσει το υπουργείο Παιδείας, από Δευτέρα 11 Μαΐου επιστρέφουν στα σχολεία οι μαθητές της Γ’ Λυκείου. Μία εβδομάδα μετά, στις 18 Μαΐου, ακολουθούν οι μαθητές Α’ και Β’ Λυκείου και όλων των τάξεων του Γυμνασίου. Ακόμη δεν έχει διασαφηνιστεί  τι θα γίνει με τα δημοτικά και τα νηπιαγωγεία. Οι τελικές αποφάσεις θα ανακοινωθούν μετά τις 20 Μαΐου.

Ενώ όμως οι εκπαιδευτικοί  επιστρέφουν στα σχολεία για να προετοιμαστούν για τις 11 Μαΐου, υπάρχουν αντιδράσεις από την ΟΛΜΕ τόσο για το άνοιγμα των σχολείων όσο και για το κατατεθέν νομοσχέδιο. Η ΟΛΜΕ καλεί τους εκπαιδευτικούς σε τρίωρη στάση εργασίας και καταγγέλλει :

«Παρά τις δηλώσεις αρκετών λοιμωξιολόγων, που θεωρούν επικίνδυνη την επαναλειτουργία των σχολείων, παρά τις ελλείψεις σε ατομικά μέτρα προστασίας (μάσκες, γάντια, αντισηπτικά) στα σχολεία, παρά το γεγονός ότι στα περισσότερα σχολεία δεν έχουν γίνει απολυμάνσεις, παρά το ότι δεν υπάρχουν οι απαραίτητες κτιριακές υποδομές (αίθουσες με τα απαραίτητα τετραγωνικά μέτρα), παρά το ότι δεν έχουν προβλεφθεί άδειες για τους εκπαιδευτικούς που έχουν ασθένειες που δεν συμπεριλαμβάνονται στο ΦΕΚ του ΥΠΕΣ ή άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες στο άμεσο οικογενειακό τους περιβάλλον, ούτε υπάρχει μέριμνα για τις άδειες ειδικού σκοπού των αναπληρωτών, το ΥΠΑΙΘ καλεί τους εκπαιδευτικούς νωρίτερα στα σχολεία και επιμένει στο άνοιγμα Γυμνασίων και Α και Β Λυκείου, παρά την αντίθετη πρόταση της ΟΛΜΕ.Ταυτόχρονα, η απόφαση του ΥΠΑΙΘ  να καλέσει τους εκπαιδευτικούς να παραστούν στα σχολεία από τις 6 Μαΐου ακυρώνει στην πράξη την εξ αποστάσεως εκπαίδευση, αποκλείοντας τους μαθητές του Γυμνασίου και  Α και Β Λυκείου από κάθε μαθησιακή διαδικασία για 2 βδομάδες.

Καταγγέλλουμε, επίσης, ως απαράδεκτη και αυθαίρετη την πρωτοβουλία κάποιων Δήμων,  Δ.Δ.Ε. και Π.Δ.Ε. νησιωτικών κυρίως περιοχών να επιβάλλουν, καθ’ υπέρβαση και παράβαση καθήκοντος, καραντίνα σε εκπαιδευτικούς (κυρίως αναπληρωτές), οι οποίοι έχουν κληθεί να αναλάβουν υπηρεσία στα σχολεία τους στις 6 Μάη.

Αν οι ανωτέρω ανησυχούν για την ασφάλεια του πληθυσμού, μπορούν να αναλάβουν τη διενέργεια διαγνωστικών τεστ για τον κορονοϊό και τεστ αντισωμάτων σε εκπαιδευτικούς και μαθητές. Είναι παράλογο και προκλητικό να δείχνουν περιφρόνηση ειδικά προς τους δασκάλους των παιδιών τους.

Καλούμε το ΥΠΑΙΘ έστω και τώρα να αναθεωρήσει την απόφαση για άνοιγμα των Γυμνασίων, της Α και Β Λυκείου και την απόφαση να παραστούν οι εκπαιδευτικοί στις 6 Μαΐου στα σχολεία. Για τις 11 Μαΐου, ημερομηνία έναρξης των μαθημάτων της Γ λυκείου,  να λάβει τα απαραίτητα ατομικής προστασίας για εκπαιδευτικούς και μαθητές.

Εάν το ΥΠΑΙΘ δεν ανακαλέσει την απόφαση να παραστούν οι εκπαιδευτικοί στα σχολεία από αυτήν τη βδομάδα καλούμε όσους συναδέλφους ανήκουν οι ίδιοι ή μέλη της οικογένειας τους σε ευπαθείς ομάδες να κάνουν χρήση των προβλεπομένων αδειών (ειδικού σκοπού, αναρρωτικές, κανονικές) για τις 7 και 8 Μαΐου.

Καλούμε τους συλλόγους διδασκόντων να συνεδριάσουν  με τηλεδιάσκεψη την τρέχουσα βδομάδα και να καταγράψουν εάν τηρούνται οι προϋποθέσεις ανοίγματος των σχολείων με βάση το σχετικό υπόμνημα της ΟΛΜΕ (30.4.20) και τους κανόνες του ΕΟΔΥ».

Η Ομοσπονδία ζητάει ακόμη ότι σε  περίπτωση που δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις:

-Να αποσταλεί άμεσα επιστολή από το σύλλογο διδασκόντων στους γονείς και τους κηδεμόνες των μαθητών, που θα τους ενημερώνει για όλα τα προβλήματα που εντοπίστηκαν.

-Να αποσταλεί επιστολή στις ΔΔΕ με τις καταγεγραμμένες ελλείψεις που αφορούν σε όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας, απευθύνοντάς τους επίσημο ερώτημα για το αν και με ποιο τρόπο θα συνεχιστεί η λειτουργία του σχολείου τους. Κανένα σχολείο να μην συνεχίσει την λειτουργία του, αν δεν λάβει επίσημη ενυπόγραφη απάντηση από τη ΔΔΕ, που να διαβεβαιώνει ότι δε συντρέχει κανένας κίνδυνος για τους μαθητές, τους εκπαιδευτικούς και τις οικογένειές τους, από τη λειτουργία του σχολείου, παρά τις καταγεγραμμένες ελλείψεις.

Τέλος η ΟΛΜΕ υπενθυμίζει  ότι σε κάθε περίπτωση δεν θα υλοποιήσει  την προφορική εντολή περί ζωντανής αναμετάδοσης των μαθημάτων.

Related posts