Subscribe Now

Trending News

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στo now24.gr.
Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας.
24 Σεπ 2021
SLIDER

Άρον άρον φεύγουν οι ξένοι εργαζόμενοι από το Αφγανιστάν

Οι Ταλιμπάν κατέλαβαν την εξουσία στο Αφγανιστάν στα μέσα του Αυγούστου, καθώς η υποστηριζόμενη από τη Δύση κυβέρνηση και οι δυνάμεις ασφαλείας της κατέρρευσαν, με αποτέλεσμα δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι να τραπούν σε άτακτη φυγή. Δυστυχώς το Αφγανιστάν θα γυρίσει με τον αυταρχικό και το  φονταμενταλιστικό καθεστώς, δυο δεκαετίες πίσω.

Όλοι τρέχουν να προλάβουν και να εγκαταλείψουν το Αφγανιστάν πριν αποχωρήσουν οι στρατιωτικές δυνάμεις των ΗΠΑ οι οποίες έχουν αναλάβει την περιφρούρηση του αεροδρομίου.

Το Ηνωμένο Βασίλειο ανακοίνωσε ότι απομάκρυνε πάνω από 11.000 ανθρώπους. Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου ανακοίνωσε χθες Τετάρτη ότι οι βρετανικές ένοπλες δυνάμεις απομάκρυναν πάνω από 11.000 ανθρώπους από το Αφγανιστάν, προσθέτοντας ότι η επιχείρηση εκκένωσης θα συνεχιστεί για όσο το επιτρέπει η κατάσταση ασφαλείας και δεν έχει οριστεί συγκεκριμένη προθεσμία για τον τερματισμό των πτήσεων.

Ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ντόμινικ Ράαμπ δήλωσε χαρακτηριστικά νωρίτερα ότι η προθεσμία για τον τερματισμό της επιχείρησης εκκένωσης από το Αφγανιστάν είναι το τελευταίο λεπτό του μήνα.

Από πλευράς Βελγίου πέντε τελευταίες πτήσεις Καμπούλ-Ισλαμαμπάντ έγιναν χθες Τετάρτη. Ο Βέλγος πρωθυπουργός Αλεξάντερ Ντε Κρο ανέφερε:

«Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση έλαβε την απόφαση να βάλει τέλος στις εκκενώσεις από το αεροδρόμιο της Καμπούλ, δοθείσης της εξέλιξης της κατάστασης στο Αφγανιστάν. Όλο το προσωπικό που συμμετείχε στην επιχείρηση Red Kite και τα πρόσωπα που απομακρύνθηκαν βρίσκονται στο Ισλαμαμπάντ».

Από το Πακιστάν το Βέλγιο θα συνεχίσει τον επαναπατρισμό στη χώρα μας των προσώπων που απομακρύνθηκαν και της δύναμης που έφερε σε πέρας την επιχείρηση Red Kite τις επόμενες ημέρες.

Αεροσκάφη που μεταφέρουν όσους έφυγαν από το Αφγανιστάν προσγειώνονται από το πρωί της Δευτέρας στη στρατιωτική βάση Μέλσμπρουκ, κοντά στις Βρυξέλλες.

Η ΕΕ κάλεσε τις ΗΠΑ να εγγυηθούν την ασφάλεια του αεροδρομίου «για όσο είναι απαραίτητο», πέραν της προθεσμίας για την αποχώρηση των αμερικανικών στρατιωτικών από το Αφγανιστάν, την 31η Αυγούστου, προκειμένου να μπορέσουν να απομακρυνθούν περισσότεροι άνθρωποι που κρίνεται ότι κινδυνεύουν μετά την κατάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν.

Από την άλλη πλευρά οι Ταλιμπάν περιμένουν πως και πώς να φύγουν οι Αμερικανικές δυνάμεις για να συνεχίσουν τα έκτροπα και τις σφαγές.

Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, ο Τζουζέπ Μπορέλ, έκρινε το Σάββατο πως είναι «αδύνατον» να έχουν απομακρυνθεί όλοι οι αφγανοί συνεργάτες ξένων δυνάμεων και οι οικογένειές τους πριν από την παρέλευση της προθεσμίας. Όμως η Ουάσινγκτον απέρριψε οποιαδήποτε παράταση.

Μεταξύ της Παρασκευής και της νύχτας της Τρίτης, βελγικά στρατιωτικά αεροσκάφη απομάκρυναν μέσω Ισλαμαμπάντ (Πακιστάν) κάπου 1.100 ανθρώπους από την αφγανική πρωτεύουσα –ευρωπαίους πολίτες και προσωπικό με αφγανική υπηκοότητα σε κίνδυνο, καθώς και τις οικογένειές τους– στο πλαίσιο της επιχείρησης Red Kite («Κόκκινος Χαρταετός»).

Ανάμεσα στους επιβάτες είναι Βέλγοι, Αφγανοί, υπήκοοι Ολλανδίας, Δανίας και πρόσφυγες που είναι υποψήφιοι για να τους χορηγηθεί άσυλο στις χώρες αυτές, καθώς και στο Λουξεμβούργο.

Related posts