Subscribe Now
Trending News
Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στo now24.gr. Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας.
20 Ιούλ 2024
SLIDER

Αριστείδης Γλύνης: «ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΟΧΗΜΑΤΩΝ – ΕΛΒΟ.»

Της Κατερίνας Πλουμιδάκη

Ο Αριστείδης (Άρης) Γλύνης, ασχολείται με το χώρο της Άμυνας για πάνω από 25 χρόνια, έχοντας στο ενεργητικό του την επιτυχή συνεργασία με πάνω από 30 Ισραηλινές εταιρίες και Ευρωπαϊκές. Ανάμεσά τους οι PLASAN, IMI, SOLTAM SYSTEMS – ELBIT, AZIMUTH, HATEHOF, MAROM DOLPHIN, WIRELESS AVIONICS, RENAULT DEFENCE, OTO MELARA.

Γεννημένος 1 Νοεμβρίου 1960, είναι παντρεμένος με την Κάθλην και έχει δύο παιδιά.

Η Ελληνική Βιομηχανία Οχημάτων (ΕΛΒΟ) μετά από πολυετείς αποτυχημένες προσπάθειες ιδιωτικοποίησης -με σειρά άγονων σχετικών διαγωνισμών-

εξαγοράστηκε από την ισραηλινή Plasan Sasa με τη συνεργασία της, -επίσης ισραηλινής- SK Group και του Έλληνα επιχειρηματία Άρη Γλύνη.

Η πορεία της Plasan, η οποία ιδρύθηκε το 1985 σε ένα μικρό κιμπούτζ στους λόφους της Γαλιλαίας, είναι αξιοσημείωτη με μια από τις ταχύτερες εταιρικές ανόδους στην ιστορία της παγκόσμιας αμυντικής βιομηχανίας.

Δεν χρειάστηκε πολύς χρόνος, για να παρατηρήσουν και οι Αμερικανοί τα πλεονεκτήματα της Plasan, η τεχνολογία της οποίας έσωσε πολλες ζωές Αμερικανλων στρατιωτών στις δύο εκστρατείες στο Ιράκ μέχρι και σήμερα στο Αφγανιστάν, όπως αντικατοπτρίζεται στις επιστολές ευγνομωσύνης του Αμερικάνικου Στρατού.

-Πού ανήκει η ΕΛΒΟ;

Η εταιρία ανήκει σε δυο Ισραηλινές επιχειρηματικές ομάδες και στον Ελληνα επιχειρηματια ο οποίος είναι ο αναπληρωτής Διευθύνων και συγχρόνως ο Γενικός Διευθυντής του Μάρκετινγκ της εταιρίας.

  • PLASAN SASA Israel
  • NSK Group Israel
  • Αριστείδης Γλύνης Greek

-Πόσο ωφέλιμη είναι η ΕΛΒΟ για την Ελληνική οικονομία;

Η ΕΛΒΟ μπορεί να αποτελέσει πυλώνα ανάπτυξης για την Ελληνική Αμυντική βιομηχανία δημιουργώντας προϊόντα με εξελιγμένη τεχνολογία και να δημιουργήσει συγχρόνως θέσεις εργασίας στη Βόρειο Ελλάδα, δίνοντας δουλειά σε πολλές άλλες Ελληνικές εταιρίες με τις οποίες μπορεί να αναπτύξει εταιρική σχέση.

-Μπορεί να υπάρξει μια Αμερικανική συνεργασία;

Η ΕΛΒΟ στο παρελθόν αποτέλεσε τον Βιομηχανικό εταίρο τόσο για την AMG όσο και για την OSKOSH TRUCKS δημιουργώντας προγράμματα στον Ελληνικό Στρατό που είχαν σαν αποτέλεσμα την ενδυνάμωσή του με σχεδον 1000 HMMWV θωρακισμένα από την PLASAN και περίπου 200 OSKOSH TRUCKS.

Η ΕΛΒΟ προσβλέπει σε συνεργασίες με Αμερικανικές εταιρίες καθώς και με τον Αμερικανικό Στρατό σε προγράμματα κοινού ενδιαφέροντος, πχ. οι Αμερικανικές Ένοπλες Δυνάμεις, οι οποίες ενεργούν στην περιοχή της ΝΑ Ευρώπης, σε κοινά γυμνάσια με τις Ένοπλες Δυνάμεις άλλων ΝΑΤΟΙΚΩΝ χωρών, θα μπορούσαν ενδεχομένως να αναθέσουν στην ΕΛΒΟ τη συντήρηση των οχημάτων τους.

Plasan έχει ενταχθεί στην παγκόσμια αμυντική αγορά με μια καινοτόμο ολιστική προσέγγιση στα θωρακισμένα οχήματα.

Η PLASAN αποτελεί μια διεθνώς αναγνωρισμένη εταιρία στον τομέα των custom-made vehicles παρουσιάζοντας όχι μόνο καινοτόμες θωρακισμένες λύσεις που σώζουν ζωές αλλά και σχεδιάζοντας οχήματα για άλλες εταιρίες δημιουργώντας κατ’ αυτόν τον τρόπο οχήματα απόλυτα ασφαλή όπως το M-ATV with OSKOSH, SandCat with FORD , MXT with NAVISTAR , HMMWV with AMG, Hawkei with THALES for Australian Army, MRAP with NAVISTAR , MTVR for OSKOSH , LVSR OSKOSH , HEMTT OSKOSH for US ARMY and many other vehicles for CANADA and EU.

-Ποια είναι η σχέση της Ελληνικής κυβέρνησης με την ΕΛΒΟ;

Εξαιρετική, ο Έλληνας πρωθυπουργός στηρίζoντας την προσπάθεια αναζωογόνησης της Ελληνικής Αμυντικής Βιομηχανίας φέρνοντας νέους επενδυτές και τεχνολογίες, εμπιστεύτηκε την ΕΛΒΟ στο Ισραηλινό κονσόρτσιο PLASSAN – NSK Group.

Μην ξεχνάμε ότι η Ελληνική Αμυντική Βιομηχανία είχε απαξιωθεί από τις προηγούμενες κυβερνήσεις σε σημείο που αποτελούσε αρνητικό πρόσημο στην ανάπτυξη όχι μόνο του κλάδου αλλά και σε αυτήν της Ελληνικής Μακεδονίας, όπου και βρίσκονται οι εγκαταστάσεις της.

Είναι πραγματικά αξιοσημείωτο το ενδιαφέρον της κυβέρνησης να φέρει προγράμματα στην ΕΛΒΟ, ούτως ώστε να προκύψουν οικονομικά ωφέλη όχι μόνο για τις Ένοπλες Δυνάμεις αλλά και για αυτή την πολυπαθή περιοχή όπου η ανεργία καταλαμβάνει μεγάλα ποσοστά.

Μας στηρίζει ο πρωθυπουργός στην προσπάθειά μας να αναζωογονήσουμε την Ελληνική Αμυντική Βιομηχανία φέρνοντας και νέες πρωτοπόρες τεχνολογίες.

Πιστεύουμε ότι σε συνεργασία με την κυβέρνηση, τα ωφέλη μπορεί να είναι όχι μόνο οικονομικά αλλά και τεχνολογικά αποτελώντας με αυτό τον τρόπο έναν αξιόλογο εξαγωγικό παράγοντα, αποκομίζοντας και γεωστρατηγικά ωφέλη για τη χώρα.

Άλλωστε δεν είναι τυχαίο ότι η PLASAN η οποία αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο του εγχειρήματος της ΕΛΒΟ, εξάγει τα προϊόντα της σε όλον τον κόσμο έχοντας δημιουργήσει έναν επιτυχή παγκόσμιο κύκλο εργασιών.

-Τι βραβεία έχει πάρει η Plasan;

Η Plasan τιμήθηκε το 2017 με το βραβείο Red Ball Express από το NDIA των ΗΠΑ (National Defense Industrial Association). Ήταν η πρώτη ξένη εταιρεία, στην ιστορία, που έλαβε το συγκεκριμένο βραβείο.

-Οι Αμερικανοί έχουν διαπιστώσει τα πλεονεκτήματα της Plasan;

Έχει τιμηθεί με ευχαριστήριες επιστολές από το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ για την ποιότητα των προϊόντων της με αποτέλεσμα την προστασία της ζωής χιλιάδων Αμερικανών στρατιωτών στον πόλεμο του κόλπου.

-Ποια είναι η ανάπτυξη της εταιρείας στην Αυστραλία;

Η PLASAN μαζι με την THALES AUSTRALIA σχεδίασε και κατασκευάζει το όχημα του αυστραλιανού στρατού, το HAWKEI.