Subscribe Now

Trending News

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στo now24.gr.
Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας.
02 Απρ 2020
Πολιτισμός

Άρης Σφακιανάκης : Η λογοτεχνία είναι σα να πίνεις από την πηγή της αθανασίας  

 
sfakianakhs_2016_nea_2
 
Γκαζιανη για αρχηΑπό την Μαίρη Γκαζιάνη
 
ΕΡ. Άρη γεννήθηκες στην Κρήτη και συγκεκριμένα στο Ηράκλειο. Τι αντιπροσωπεύει για σένα το νησί σου;
ΑΠ. Η Κρήτη –και το Ηράκλειο πιο συγκεκριμένα- είναι για μένα οι πρώτες εικόνες της ζωής, τα πρώτα αρώματα, οι πρώτες γεύσεις. Είναι τα στενοσόκακα των εφηβικών ερώτων, τα καλντερίμια προς το φροντιστήριο, ο γήλοφος όπου βρίσκεται ο τάφος του Καζαντζάκη, ο δρόμος προς το λιμάνι με κατάληξη στον Κούλε, οι μακρινοί περίπατοι στον Λάκο –όπου κάποτε τα πορνεία-,  ο ήχος από τα κωδωνοστάσια του Αγίου Μηνά, το υπόγειο βιβλιοπωλείο του Δοκιμάκη όπου ανοιγόταν μπροστά στα μάτια μου ο μυροβόλος κήπος της Λογοτεχνίας. Το Ηράκλειο ήταν ο βατήρας απ’ όπου έκανα το άλμα μου στα νερά της Αθήνας όταν πέρασα στη Νομική Σχολή ετών δεκαεφτά.
sfakianakhs_nauplioΕΡ. Μεγαλώνοντας σπούδασες νομικά στην Αθήνα. Τι σε τράβηξε προς αυτήν την κατεύθυνση σπουδών; 
ΑΠ. Στη Νομική με τράβηξε μια χρυσομαλλούσα κόρη που ερωτεύτηκα σφόδρα και η οποία προετοιμαζόταν για το πανεπιστήμιο. Μπλεγμένος στα δίχτυα του έρωτά της εγκατέλειψα τα σχέδιά μου να δώσω στην Ιατρική σχολή και αφού άλλαξα κατεύθυνση στο σχολείο κι έμαθα λατινικά μέσα σ’ ένα καλοκαίρι, πέρασα μαζί της στη Νομική της Αθήνας. Η μάνα μου βέβαια τραβούσε τα μαλλιά της γιατί με ήθελε γιατρό και όχι δικηγόρο. Συμβιβάστηκε με κόπο σ’ αυτήν μου την προοπτική κι έκανε ό,τι περνούσε από το χέρι της για να με βοηθήσει στις σπουδές μου –με αποστολές δεμάτων  γεμάτα τρόφιμα και μπόλικη μητρική αγάπη.
ΕΡ. Έχεις ασχοληθεί με την επιστήμη σου ή σε κέρδισε αποκλειστικά η συγγραφή;
ΑΠ. Ένα χρόνο πριν τελειώσω τη Νομική σχολή, κυκλοφόρησε το πρώτο μου βιβλίο με τίτλο: Όταν βρέχει και φοράς παπούτσια κόλετζ. Ήμουν ετών εικοσιδύο. Κατάλαβα τότε ότι δεν θα μπορούσα ποτέ να γίνω δικηγόρος πλήρους απασχόλησης και μια ευφυής κίνηση του πατέρα μου με έπεισε να δώσω εξετάσεις για ελεγκτής εναέριας κυκλοφορίας μόλις τέλειωσα το στρατό κι είχα το πτυχίο της Νομικής κορνιζωμένο στο σπίτι (αυτό είναι ψέμα, ούτε που ξέρω πού βρίσκεται το πτυχίο μου). Πέρασα στις εξετάσεις και κατέληξα να γίνω δημόσιος υπάλληλος –αυτός που κάποτε ξεκίνησε να γίνει γιατρός, σπούδασε νομικά κι είχε βγάλει κιόλας ένα βιβλίο πεζογραφίας. Η μάνα μου δεν χώνεψε ποτέ τούτη μου την πορεία, ο γιός της δημόσιος υπάλληλος!
1090d122288ΕΡ. Τι είναι για σένα η συγγραφή;
ΑΠ. Α, εδώ πρέπει να πω κάτι σπουδαίο! Όπως ότι για μένα η συγγραφή είναι η αναπνοή μου, το κάρμα μου, ο ομφάλιος λώρος που με δένει με το σύμπαν, το ίδιο το πεπρωμένο, το elan vital μου, ένα είδος αγγελόκρουσμα… Όμως όχι, δεν θα γίνω πομπώδης, δεν θα πέσω στην παγίδα της κομπορρημοσύνης, θα πω μόνο ότι η λογοτεχνία είναι σα να πίνεις από την πηγή της αθανασίας. (Στο βάθος ακούγεται το χιχιριστό γέλιο του Σκαρίμπα).
ΕΡ. Έχεις γράψει πολλά βιβλία κι έχεις καταξιωθεί ως συγγραφέας. Πιστεύεις ότι η συγγραφή είναι μοναχικός δρόμος
ΑΠ. Είναι όντως μια κατ’ εξοχήν μοναχική τέχνη. Συνήθως δεν γνωρίζεις καν τους αναγνώστες σου –για να μη μιλήσουμε για το χειροκρότημα του κοινού. Είναι πες μια μαθητεία στη μοναξιά,  κάτι που σε οπλίζει με περίσσιο κουράγιο όταν έρχεσαι αντιμέτωπος με τη μοναξιά που κρύβει η ίδια η ζωή σε κάποιες όχι και τόσο σπάνιες στιγμές της.
ΕΡ. Πρόσφατα κυκλοφόρησε το βιβλίο σου «ΕΞΟΔΟΣ». Σε ποια έξοδο αναφέρεται;
ΑΠ. Η ΕΞΟΔΟΣ είναι ένα ιστορικό μυθιστόρημα και παραπέμπει κατευθείαν στην ηρωική έξοδο των πολιορκημένων στο Μεσολόγγι. Για την ακρίβεια, αναφέρεται στις τελευταίες δυο βδομάδες πριν την έξοδο αλλά και στην ίδια την Έξοδο. Επιχείρησα να δοκιμάσω τις συγγραφικές μου δυνάμεις –αν υπάρχουν- σε ένα πεδίο όπου δεν είχα ξανά δοκιμάσει την τύχη μου. Αν πέτυχα ή όχι θα το αποδείξει ο μέγιστος κριτής που είναι ο χρόνος.
sfakianakis_exodosΕΡ. Ποιο ήταν το ερέθισμα που είχες ώστε να εμπνευστείς τις τελευταίες ημέρες του Μεσολογγίου ως την μεγάλη έξοδο; 
ΑΠ. Σε μια περιήγησή μου στην Δυτική Ελλάδα με μια αγαπημένη της εποχής έτυχε να μείνουμε ένα βράδυ στο Μεσολόγγι. Περάσαμε και από τον κήπο των Ηρώων, ένα πάρκο όπου θάφτηκαν τα οστά των αγωνιστών της  Εξόδου. Τριγυρίζοντας ανάμεσα στους τάφους ένιωσα ότι λιγοστά  πράγματα ήξερα από το σχολείο σχετικά με εκείνη τη συγκλονιστική στιγμή του Έθνους που αγωνιζόταν για την ανεξαρτησία του από τους Τούρκους. Μάλιστα σε μια ιστορική στιγμή που ο Αγώνας είχε σχεδόν χαθεί και το αίμα τόσων αγωνιστών μπορούσε  από τη μια στιγμή στην άλλη να πήγαινε χαμένο. Η Έξοδος του Μεσολογγίου έδωσε τότε, στα 1826, μια άλλη πνοή στον Αγώνα και βοήθησε να ολοκληρωθεί η Επανάσταση. Εκείνη την σπουδαία στιγμή θέλησα να μεταφέρω στους σύγχρονους αναγνώστες επειδή η συγκυρία μου μοιάζει αλλόκοτα κοντινή.
ΕΡ. Κατά πόσο η ιστορία που αφηγείσαι βασίζεται στην ιστορική αλήθεια;
ΑΠ. Αρκεί να ρίξει κανείς μια ματιά στην βιβλιογραφία που υπάρχει στο τέλος του μυθιστορήματος για να καταλάβει σε πόσες πηγές ανέτρεξα ώστε τα γεγονότα που περιγράφω να συνάδουν με την ιστορική αλήθεια. Βέβαια, δεν γράφω Ιστορία, γράφω μυθιστόρημα που πυλώνες έχει τους ανθρώπους που έγραψαν για εκείνη την εποχή ζώντας μέσα σε εκείνη την εποχή. Και είναι αλήθεια πως στο βάθος του μυαλού μου, βαθύτερή μου επιθυμία πες, ήταν όσοι διαβάσουν το βιβλίο μου και ενδιαφερθούν περισσότερο για  την περίοδο της Επανάστασης  να αναζητήσουν και τα βιβλία των αγωνιστών εκείνων που έγραψαν οι ίδιοι για τα γεγονότα. Και είναι πάρα πολλοί αυτοί, εμείς δυστυχώς τους αγνοούμε –τιμή και δόξα στην παιδεία μας.
sfakianakhs_2016_nea_2ΕΡ. Αν στο βιβλίο ΕΞΟΔΟΣ υπάρχει ένας γενικότερος συμβολισμός «εξόδου» ποιος είναι αυτός;
ΑΠ. Ήδη από την αρχή του βιβλίου ο ήρωας αναζητά την προσωπική του έξοδο από το τέλμα στο οποίο έχει περιέλθει. Ένα τέλμα συναισθηματικό και συγγραφικό ταυτόχρονα –ο ήρωας του βιβλίου είναι ένας συγγραφέας που αποφασίζει να γράψει ένα ιστορικό μυθιστόρημα σε αντίθεση με όσα έγραφε ως τότε και την ίδια στιγμή να φύγει μακριά από την ερωμένη του που δεν του προσφέρει πια καμιά έξαρση ψυχής. Ο ήρωας κάνει διαρκώς αναγωγές στην εποχή του 1821 αλλά και στην σημερινή κατάσταση των πραγμάτων. Τις συγκρίνει και βλέπει ότι πολλά πράγματα δεν έχουν αλλάξει καθόλου. Ότι όσα ταλάνιζαν την Ελλάδα πριν δυο αιώνες εξακολουθούν να την ταλανίζουν και σήμερα. Και αναλογίζεται τι θα μπορούσε να αλλάξει σε αυτόν τον τόπο που αγαπά. Υπό αυτή την έννοια το βιβλίο μιλάει και για την έξοδο από την κρίση που μαστίζει τη χώρα αυτόν τον καιρό.
ΕΡ. Η τελευταία φράση του βιβλίου με κάνει να αναρωτιέμαι, αν θ΄ ακολουθήσει μια σειρά βιβλίων με τον ίδιο συγγραφέα-ήρωα, σε διαφορετικό τόπο και χρόνο. Είναι κάτι που το έχεις σκεφτεί; 
ΑΠ. Το παρατήρησε και η κόρη μου αυτό. «Μπαμπά, ετοιμάζεις συνέχεια;» με ρώτησε. ( Η κόρη μου- ετών 20- είναι η πλέον αμείλικτη κριτικός των βιβλίων μου). Ε, λοιπόν, η απάντηση είναι πως όχι. Αυτός ο ήρωας επιχείρησε την έξοδό του. Επιτυχημένη ή όχι, μένει να το κρίνει ο αναγνώστης. Στο επόμενο βιβλίο μου –που θα είναι κι αυτό ιστορικό μυθιστόρημα- ο ήρωας θα είναι διαφορετικός.
sfakianakhs_2016_nea_2ΕΡ. Στο βιογραφικό σου που υπάρχει στο βιβλίο αναφέρεται «Ο Άρης Σφακιανάκης ζει (;) στην Αθήνα. Που οφείλεται το ερωτηματικό;
ΑΠ. Πιστεύω πως όποιος διαβάσει το βιβλίο ως το τέλος θα καταλάβει τι εννοεί το ερωτηματικό.
ΕΡ. Αφού σ΄ ευχαριστήσω και σου ευχηθώ καλοτάξιδο το νέο βιβλίο σου θα σου ζητήσω να κλείσεις με  μια δική σου φράση αυτή τη συνέντευξη.
ΑΠ. Και μιας και μου ζητήθηκε κάτι ως γενικό  μότο: Έχω την ακλόνητη πεποίθηση πως αν κάτι χρειάζεται να κάνουμε ως Έλληνες για να βγούμε από την κρίση, είναι να κοιταχτούμε στον καθρέφτη. Και δεν υπάρχει καλύτερος καθρέφτης από την Ιστορία.
***Το βιβλίο ΕΞΟΔΟΣ του Άρη Σφακιανάκη κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΚΕΔΡΟΣ
 

Μαιρη ΓκαζιανηΜαίρη Γκαζιάνη
Γεννήθηκε στα Ιωάννινα.  Μεγάλωσε στην Αθήνα όπου ζει μέχρι σήμερα και εργάσθηκε ως τραπεζοϋπάλληλος. Στο παρελθόν ασχολήθηκε ερασιτεχνικά με την φωτογραφία ενώ τώρα ζωγραφίζει και παράλληλα γράφει. Τον Μάιο του 2012 κυκλοφόρησε την πρώτη ποιητική της συλλογή με τίτλο «Σου γράφω…», τον Σεπτέμβρη 2013 κυκλοφόρησε το πρώτο της μυθιστόρημα με τίτλο ΕΝΑ ΦΕΓΓΑΡΙ ΛΙΓΟΤΕΡΟ και τον Ιούνιο του 2014 κυκλοφόρησε το βιβλίο της ΤΑ ΠΛΗΚΤΡΑ ΤΗΣ ΣΙΩΠΗΣ  από τις εκδόσεις ΟΣΤΡΙΑ. Επίσης, το παραμύθι της «Το ψαράκι του βυθού» συμπεριλαμβάνεται στο βιβλίο «Παραμύθια και Μαμάδες» εκδόσεις Βερέττα 2015. 
Γράφει στίχους για τραγούδια, υπήρξε ραδιοφωνική παραγωγός ενώ μεγάλες της αγάπες είναι το θέατρο και ο χορός με τα οποία ασχολείται ερασιτεχνικά.
Από τον Σεπτέμβρη του 2016 συμμετέχει στην τηλεοπτική εκπομπή ΚΑΛΩΣ ΤΟΥΣ που μεταδίδεται από την τηλεόραση Αιγαίο, ΟΤΕ TV (πλατφόρμα 668).

 
 

Related posts