Subscribe Now

Trending News

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στo now24.gr.
Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας.
17 Οκτ 2021
Πολιτισμός

Αριάννα Αραμπατζή: Οι γονείς μου είναι δίπλα μου σε κάθε συγγραφική προσπάθεια και όχι μόνο

Συνέντευξη στη Μαίρη Γκαζιάνη 

Η Αριάννα Ελιζμπέτα Αραμπατζή κατάγεται από τη Μύκονο. Είναι είκοσι ετών και τα τελευταία χρόνια ζει στη Θεσσαλονίκη. Αποφοίτησε από το Αριστοτέλειο Κολλέγιο και είναι φοιτήτρια Πολιτικών Επιστημών και Διπλωματίας στο τμήμα Διεθνών κι Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Μιλάει Αγγλικά, Σουηδικά και Πολωνικά.

Σε ηλικία δεκαέξι ετών με την ομάδα της δημιούργησε μια εικονική επιχείρηση με ονομασία «Watch Out» η οποία βραβεύτηκε κι εκπροσώπησε την Ελλάδα στον διαγωνισμό Νεανικής Επιχειρηματικότητας Junior Achievement Europe, στις Βρυξέλλες. Έναν χρόνο αργότερα στο Νεανικό Μοντέλο Ηνωμένων Εθνών (MUN) εκπροσώπησε την Πολωνία και κατέκτησε τη θέση του καλύτερου Ambassador. Ταξίδεψε στην Ελβετία (CERN) για να παρακολουθήσει ένα πείραμα επιστημονικής Φυσικής (πείραμα Alice). Υπήρξε διερμηνέας Σουηδικών σε μια αθλητική ομάδα ατόμων με οπτική αναπηρία, τους οποίους εθελοντικά ακολούθησε δύο φορές στο Μάλμε της Σουηδίας. Για τις δράσεις της έχει βραβευθεί το 2018 και το 2021 από τη Διεθνή Οργάνωση LIONS.

Εκτός από τη συγγραφή βιβλίων και σεναρίων ασχολείται επίσης με τη ζωγραφική, το τραγούδι και το θέατρο. Το βιβλίο με τίτλο ‘‘Αληγής Αναζήτηση’’ είναι το πρώτο της μυθιστόρημα. 

ΜΑΙΡΗ ΓΚΑΖΙΑΝΗ: Αριάννα έζησες τα πρώτα σου χρόνια στη γενέτειρά σου Μύκονο και από τα χρόνια του Γυμνασίου εγκαταστάθηκες στη Θεσσαλονίκη. Τι συμβολίζει για σένα καθένας από τους δυο αυτούς τόπους;

ΑΡΙΑΝΝΑ ΑΡΑΜΠΑΤΖΗ: Προσωπική μου άποψη κάθε μέρος είναι ξεχωριστό κι έχει τη δική του ομορφιά αλλά η Μύκονος συμβολίζει για εμένα τα ωραιότερα παιδικά χρόνια. Σημάδεψε την πορεία μου στο γράψιμο και  γενικά πιστεύω πως η Μύκονος εκτός από το ότι είναι ένα μεγάλο σχολείο είναι  και ένα πολύ ζεστό μέρος με καλόκαρδους ανθρώπους που αγκαλιάζουν τις προσπάθειες των νέων.  Η Θεσσαλονίκη θα έλεγα ότι μου έχει αφήσει τη γεύση  μιας κοινωνίας που δύσκολα μπορεί ν’ αποδεχτεί κάποιον με οπτική δυσκολία όπως εγώ όμως ταυτόχρονα έχω κάνει πολύ καλούς φίλους σε αυτήν την όμορφη πόλη. 

Μ.Γ.: Κατά τα χρόνια της μέσης εκπαίδευσης είχες μια σπουδαία πορεία στα γράμματα κι έχεις βραβευτεί ομαδικά και ατομικά. Πώς εισέπραξες αυτές τις καταξιώσεις;

Α.Α.: Ένιωσα απίστευτη χαρά και δύναμη ειδικά τη στιγμή που η επιχείρηση μας με την ονομασία WATCH OUT βγήκε πρώτη στην Ελλάδα στον διαγωνισμό νεανικής επιχειρηματικότητας και εκπροσωπήσαμε την Ελλάδα στον πανευρωπαϊκό διαγωνισμό στις Βρυξέλλες. Εκεί γνώρισα και τον πρώτο μου έρωτα τον Νίνο ο οποίος με ενέπνευσε για τον κεντρικό χαρακτήρα του βιβλίου μου. Όταν βραβεύτηκα ατομικά και τις δύο φορές αυτό με πήγε δεκάδες βήματα μπροστά.  Ένιωσα ακόμη πιο δυνατή και πιο έτοιμη για νέα πράγματα τα οποία και κάνω. 

Μ.Γ.: Σήμερα είσαι είκοσι χρόνων, φοιτήτρια Πολιτικών Επιστημών και Διπλωματίας στο τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Τι σε ώθησε προς αυτήν την κατεύθυνση;

Α.Α.: Από την ηλικία των δεκατριών ετών ήθελα ν’ ασχοληθώ με την πολιτική. Έτσι έκανα έρευνα μέσω του διαδικτύου με σκοπό να αντλήσω πληροφορίες για κάθε χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με την πολιτική και την οικονομία της. Όταν επισκέφτηκα για  πρώτη φορά την έκθεση Θεσσαλονίκης το 2015 και συνάντησα την τότε υπουργό Μακεδονίας Θράκης Μαρία Κόλλια Τσαρουχά αποφάσισα να ασχοληθώ με τις διπλωματικές σπουδές. Όταν μέσα στον ενθουσιασμό μου της το αποκάλυψα εκείνη με παρότρυνε να ακολουθήσω τους στόχους μου. 

Μ.Γ.: Πώς ήσουν ως παιδί και ποιες ανησυχίες είχες ως έφηβη;

Α.Α.: Ως παιδί ήμουν ένα ευτυχισμένο κορίτσι  και ελαφρώς κακομαθημένη αλλά με την καλή έννοια. Θυμάμαι τον εαυτό μου να φτιάχνει ιστορίες και μετά οι κούκλες μου ενσάρκωναν τους ήρωές μου.  Τώρα όμως αυτές τις ιστορίες τις γράφω και μπορώ να εκφραστώ μέσα από αυτές. Ως έφηβη είχα υπερβολική ενέργεια την οποία και κατανάλωνα στο γράψιμο και στο διάβασμα ειδήσεων των πολιτικών εξελίξεων  του κόσμου καθώς και στην εκμάθηση ξένων γλωσσών. 

Μ.Γ.: Ποια ήταν η σχέση σου με τη λογοτεχνία σ΄ εκείνες τις ηλικίες;

Α.Α.: Από τότε που έκλεισα τα δύο μου έτη, οι γονείς μου, μου έμαθαν να γράφω και να διαβάζω έτσι είχα αναπτύξει ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το διάβασμα. Στην ηλικία  των οχτώ ετών διάβαζα παιδική λογοτεχνία και ζητούσα για δώρα μόνο βιβλία. Ποτέ δεν μου άρεσαν οι εικόνες σε ένα βιβλίο γι αυτό και δεν μου άρεσαν καθόλου τα παραμύθια. Τα περισσότερα βιβλία τα διάβασα την περίοδο που μετακομίσαμε στη Θεσσαλονίκη. Ήμουν δώδεκα ετών και πηγαίναμε με τη γιαγιά στο βιβλιοπωλείο κάθε εβδομάδα και μου αγόραζε καινούργια βιβλία. 

Μ.Γ.: Αν και είσαι πολύ νέα, μόλις κυκλοφόρησε το πρώτο σου μυθιστόρημα. Τι είναι αυτό που σε κατευθύνει προς τη γραφή, πώς μια ιδέα έρχεται και σφηνώνεται στο μυαλό σου και τι μπορεί να αποτελεί έμπνευση;

Α.Α.: Βασικά έμπνευση αποτελεί η καθημερινότητα για εμένα, κάτι μικρό και ασήμαντο μπορεί να δημιουργήσει ολόκληρο κεφάλαιο στο μυαλό μου. Συνήθως για κεντρικούς πρωταγωνιστές εμπνέομαι από πραγματικούς ανθρώπους που μου έκαναν το κλικ της έμπνευσης. 

Μ.Γ.: Υπάρχει κάποιος που σε υποστήριξε ιδιαίτερα στην πορεία σου προς τη λογοτεχνία;

Α.Α.: Οι γονείς μου είναι δίπλα μου σε κάθε συγγραφική προσπάθεια και όχι μόνο. Έχω μάλιστα και δύο πολύ καλούς φίλους οι οποίοι με στηρίζουν πολύ σε κάθε μου βήμα. 

Μ.Γ.: Το πρώτο σου βιβλίο έχει τίτλο «Αληγής αναζήτηση». Πώς προέκυψε ο ιδιαίτερος αυτός τίτλος;

Α.Α.: Το επίθετο αληγής είναι γνωστό τοις πάσι. Εκτός αυτού στο βιβλίο ο κεντρικός του ήρωας ονόματι Νίνο ψάχνει διαρκώς τον πατέρα του. Κατά συνέπεια ο τίτλος ταιριάζει απόλυτα με το περιεχόμενο του μυθιστορήματός μου.

 Μ.Γ.: Με τι έρχεται σε επαφή ο αναγνώστης στις σελίδες του βιβλίου; Μπορείς να μας συστήσεις τον κεντρικό ήρωά σου Νίνο;

Α.Α.: Όπως είπα και πριν ο Νίνο έρχεται στην Ελλάδα από το Βέλγιο με σκοπό να ανακαλύψει τον πατέρα του τον οποίον έχει να δει από την παιδική του ηλικία. Ο αναγνώστης λοιπόν παρακολουθεί αυτές τις προσπάθειές του μέσα από τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει αυτός ο νέος ζώντας σε έναν ξένο τόπο.

 Μ.Γ.: Τι είδους είναι οι ίντριγκες και τα άγνωστα μυστικά του παρελθόντος που έχουν εισχωρήσει στην ψυχή του;

Α.Α.: Πολλά και διάφορα τα οποία ο αναγνώστης θα ανακαλύψει μέσα στις σελίδες του.

 Μ.Γ.: «Η αληγής αναζήτηση είναι ένα ταξίδι ζωής με ολόλευκα φτερά» γράφεις στο οπισθόφυλλο. Από τι συνίστανται αυτά τα ολόλευκα φτερά;

Α.Α.: Η ελπίδα για έναν καλύτερο κόσμο στον οποίον η αλήθεια θα θριαμβεύει, συμβολίζει για εμένα το ολόλευκο.

 Μ.Γ.: Τι συμβολίζει το όραμα της Ελίζας που απροειδοποίητα εμφανίζεται στον Νίνο είτε στον ύπνο είτε στο ξύπνιο του;

Α.Α.: Η ιδιομορφία του καλλιτέχνη που βλέπει το όραμά του στον υπαρκτό κόσμο. Αυτή άλλωστε είναι και η κινητήρια δύναμή του.

 Μ.Γ.: Τι είναι αυτό που χαρακτηρίζει την οικογένεια του Βύρωνα Νικητέα;

Α.Α.: Αυτό που τη χαρακτηρίζει είναι ότι κρατάει το κλειδί της ιστορίας… 

Μ.Γ.: Στο βιβλίο σου χρησιμοποιείς πρώτο πρόσωπο. Σε βοηθά να ταυτιστείς με τον ήρωά  σου ή το επέλεξες για κάποιον άλλο λόγο;

Α.Α.: Επιλέγω να γράφω σε πρώτο πρόσωπο διότι μου αρέσει. 

Μ.Γ.: Με ποια συναισθήματα βίωσες τη συγγραφική πορεία και ποια καταστάλαξαν μέσα σου γράφοντας τη λέξη τέλος;

Α.Α.: Μόνο χαρά με κατακλύζει η οποία με ακολουθεί μέχρι το τέλος του βιβλίου μου κάθε φορά που βρίσκομαι σε διαδικασία δημιουργίας. 

Μ.Γ.: Αν αναζητούσαμε το βαθύτερο μήνυμα του βιβλίου, ποιο θα ήταν αυτό κατά τη γνώμη σου;

Α.Α.: Θα σας απαντήσω με μια ρήση του Μέγα Αλέξανδρου! «Τίποτα δεν είναι αδύνατον για αυτόν που προσπαθεί». 

Μ.Γ.: Είσαι πολύ μικρή στην ηλικία και πρόκειται για το πρώτο βιβλίο σου. Σίγουρα οι θετικές κριτικές είναι καλοδεχούμενες, είσαι όμως έτοιμη ν΄ ακούσεις και τις αρνητικές;

Α.Α.: Σαφώς και ναι. Μα πως αλλιώς θα μάθω δίχως αρνητικές κριτικές; Εξάλλου δεν είναι ο μόνος τομέας που μπορεί κάποιος να λάβει αρνητική κριτική. Από τη στιγμή που εκτίθεσαι δημόσια με οποιοδήποτε τρόπο ή έργο πρέπει να είσαι προετοιμασμένος να αντιμετωπίσεις κάθε είδους κριτική. 

Μ.Γ.: Υπάρχει κάτι που άκουσες ή σου είπαν για το βιβλίο σου και σε προβλημάτισε;

Α.Α.: Μέχρι στιγμής μόνο θετικά σχόλια έχω εισπράξει! 

Μ.Γ.: Πιστεύεις ότι οι Έλληνες διαβάζουν; Και τι είδους βιβλία επιλέγουν; 

Α.Α.: Θεωρώ πως οι Έλληνες δεν διαβάζουν λογοτεχνία και αυτοί οι λιγοστοί που το κάνουν, επιλέγουν συγγράμματα και βιβλία από ξένους συγγραφείς. Η Ελλάδα είναι πολύ πίσω στον τομέα «διαβάζω» σε σχέση με άλλες χώρες για παράδειγμα όπως η Ισλανδία που ένας στους δέκα είναι συγγραφείς ενώ οι υπόλοιποι διαβάζουν και τους στηρίζουν. 

Μ.Γ.: Με ποια λόγια θα ήθελες να τους παροτρύνεις προς την ανάγνωση λογοτεχνικών βιβλίων;

Α.Α.:  Ρητορική  ερώτηση. Δεν έχω να πω κάτι πάνω σε αυτό το θέμα. Ο καθένας έχει ελεύθερη βούληση να διαβάσει αν θέλει και αν δεν του αρέσει να κάνει κάτι άλλο. Κανένας δεν μπορεί να πιέσει κάποιον για κάτι όμως η ανάγνωση οποιουδήποτε βιβλίου είναι ένα ταξίδι. 

Μ.Γ.: Σε ευχαριστώ πολύ για τη συνέντευξη και σου εύχομαι καλοτάξιδο το βιβλίο σου.

Α.Α.: Σας ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σας!

*Το βιβλίο «Αληγής αναζήτηση» της Αριάννας Αραμπατζή κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ζενίθ. 

Μαίρη Γκαζιάνη

Γεννήθηκε στα Ιωάννινα.  Μεγάλωσε στην Αθήνα όπου ζει μέχρι σήμερα και εργάσθηκε ως τραπεζοϋπάλληλος. Στο παρελθόν ασχολήθηκε ερασιτεχνικά με την φωτογραφία, τη ζωγραφική και τα τελευταία δέκα χρόνια με τη συγγραφή. Έχει πραγματοποιήσει ατομικές εκθέσεις και έχει συμμετάσχει σε πολλές ομαδικές.

Την περίοδο 2011-2012 υπήρξε ραδιοφωνική παραγωγός στο magicradiolive. Από τον Νοέμβρη 2014 συνεργάζεται με το now24.gr και έχει πραγματοποιήσει πάνω από εξακόσιες συνεντεύξεις, καθώς και σχολιασμούς βιβλίων και θεατρικών παραστάσεων. Το 2016 συμμετείχε στην τηλεοπτική εκπομπή «Καλώς τους» του ΑιγαίοTV πραγματοποιώντας συνεντεύξεις σε ανθρώπους των τεχνών. Διετέλεσε Διευθύντρια Σύνταξης του on line Πολιτιστικού Περιοδικού Books and Style από Ιούλιο 2017 έως Μάρτιο 2018 οπότε αποχώρησε οικειοθελώς.

Μεγάλες της αγάπες είναι το θέατρο και ο χορός με τα οποία έχει ασχοληθεί ερασιτεχνικά κι έχει συμμετάσχει σε θεατρικές και χορευτικές παραστάσεις.

Τον Μάιο του 2012 κυκλοφόρησε την πρώτη ποιητική της συλλογή με τίτλο «Σου γράφω…», τον Σεπτέμβρη 2013 κυκλοφόρησε το πρώτο της μυθιστόρημα με τίτλο «Ένα φεγγάρι λιγότερο» από τις εκδόσεις Ελληνική Πρωτοβουλία και τον Ιούνιο του 2014 κυκλοφόρησε το βιβλίο της «Τα πλήκτρα της σιωπής»  από τις εκδόσεις ΄Οστρια. Επίσης, το παραμύθι της «Το ψαράκι του βυθού» συμπεριλαμβάνεται στο βιβλίο «Παραμύθια και Μαμάδες» εκδόσεις Βερέττα 2015.  Τον Ιούνιο 2017 κυκλοφόρησε το μυθιστόρημά της «Άλικα βήματα» από την Εμπειρία Εκδοτική. Τον Νοέμβριο του  2019 κυκλοφόρησε το νέο της μυθιστόρημα «Ζάχαρη άχνη» από τις εκδόσεις Ωκεανός. Τον Ιούνιο 2021 κυκλοφόρησε  το νέο της μυθιστόρημα με τίτλο Η ΑΠΟΣΤΟΛΗ από τις εκδόσεις Ωκεανός.

Related posts