Subscribe Now

Trending News

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στo now24.gr.
Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας.
06 Αυγ 2021
Απόψεις

«Αποσύρουν» μετ’ επαίνων τον Σόϊμπλε

Άρθρο του Γιάννη Κουτσοκώστα

Σκίτσο του Γιάννη Κουτσοκώστα

Συνέβη τελικά και αυτό, νωρίτερα του αναμενομένου. Ο   Βόλφγκανγκ Σόϊμπλε, δεν θα είναι πια εδώ. Δεν θα «βασανίσει» άλλο τον Τσακαλώτο στο Eurogroup, δεν θα κουνάει το δάχτυλο στους «τεμπέληδες» του νότου, δεν θα εμφανίζεται ως ο «χορτάτος», που …κηρύσσει τη λιτότητα στους πεινασμένους, όπως θα έλεγε παραφρασμένα και ο συμπατριώτης του Μπ. Μπρεχτ. Με τη σύμφωνη γνώμη και του ίδιου, το γερμανικό σύστημα αποφάσισε τελικά να τον …αποσύρει δια της προαγωγής και να τον προωθήσει στο αξίωμα του Προέδρου της Μπούντεσταγκ.  Δεν είναι κι άσχημα.

Ειλικρινά δεν γνωρίζω αν του αρέσει ο νέος ρόλος, αν ταιριάζει στην ιδιοσυγκρασία του. Αυτό που γνωρίζω είναι ότι θα εκλεγεί με μεγάλη πλειοψηφία δεδομένου ότι η αποδοχή, το κύρος και οι «μετοχές» του στο πολιτικό χρηματιστήριο της Γερμανίας είναι στα ύψη, σε αντίθεση με την υπόλοιπη Ευρώπη. Δεν γνωρίζω επίσης αν ο αντικαταστάτης του στο Υπουργείο Οικονομικών, ο προσωρινός ή ο μόνιμος, θα είναι το ίδιο ή λιγότερο «σκληρός», θα είναι καλύτερος, χειρότερος ή ίδιος. Ο χρόνος και οι πολιτικές επιλογές θα το δείξουν. Το μόνο βέβαιο είναι ότι έχουμε να κάνουμε με ένα τέλος εποχής.

 Οι εκλογές και η επόμενη ημέρα

Τα αποτελέσματα των εκλογών της περασμένης Κυριακής στη Γερμανία, ήταν τέτοια, που δεν άφηναν κανένα περιθώριο για παρερμηνείες και καθυστερήσεις. Η καθίζηση των παραδοσιακών κομμάτων εξουσίας και η επικίνδυνη άνοδος της ακροδεξιάς έκαναν επιτακτική την ανάγκη αλλαγών στη γερμανική πολιτική και επιτάχυναν τις διεργασίες. Ακόμα δεν έχει διασαφηνιστεί η κατεύθυνση και το εύρος των αλλαγών, ούτε μπορεί να προβλεφθεί η αποτελεσματικότητά τους. Ουδείς γνωρίζει καν, αν έχει συνειδητοποιηθεί πλήρως και από όλους ότι είναι συμφέρον για την ίδια την ισχυρότερη χώρα της ευρωζώνης, να βαδίσει στο δρόμο προς μια Ευρωπαϊκή Γερμανία αντί να επιμείνει στη γραμμή της Γερμανικής Ευρώπης.

Ο έλεγχος των εξελίξεων παραμένει στα χέρια της Α. Μέρκελ, η οποία έσπευσε να ορίσει στενό της συνεργάτη ως προσωρινό Υπουργό Οικονομικών, δίνοντας ένα πρώτο σήμα για το μέλλον. Μένει ακόμα να δούμε πολλά. Κυρίως μένει να δούμε αν η «απόσυρση» του Β. Σόϊμπλε, θα σημάνει και γενικότερη στροφή της Γερμανίας στα ευρωπαϊκά θέματα. Γιατί ο Σόϊμπλε μόνο τυχαίο πρόσωπο δεν ήταν. Για οχτώ και πλέον χρόνια στο τιμόνι του Υπουργείου Οικονομικών  ήταν το «σκληρό» πρόσωπο της σύγχρονης Γερμανίας. Η επιρροή του στη λειτουργία και στις αποφάσεις του Eurogroup ήταν καταλυτική και εμμονική στην επιβολή της σκληρής λιτότητας και της δημοσιονομικής πειθαρχίας. Ήταν και «αποτελεσματικός» αλλά μόνο για τη Γερμανία, η οποία στα χρόνια της κρίσης, είδε τα ελλείμματα των χωρών του νότου να γίνονται πλεονάσματα στον βορρά και στην ίδια τη Γερμανία. Η χώρα του Ρήνου προστατεύτηκε από τη μανία της κρίσης, όχι όμως και η υπόλοιπη Ευρώπη και το μέλλον της. Το ευρωπαϊκό οικοδόμημα, εγκλωβισμένο στις νεοφιλελεύθερες εμμονές του Σόϊμπλε, κλυδωνίστηκε, το όραμα μιας ενωμένης Ευρώπης θόλωσε, ο ευρωσκεπτικισμός θέριεψε και το κόστος το πληρώνει τελικά και η ίδια η Γερμανία η οποία βλέπει με τρόπο την άνοδο της ακροδεξιάς και την είσοδο των νεοναζί στη Μπούντεσταγκ. Ως Πρόεδρος του σώματος θα τους βρει μπροστά του.

Μια ζωή σε …δεύτερους ρόλους

Έτσι κι αλλιώς και τώρα αλλά και στο παρελθόν ο Σόϊμπλε ήταν ο άνθρωπος των ειδικών αποστολών και μια ισχυρή μεν αλλά αντιφατική προσωπικότητα. Θεωρείται φανατικός Ευρωπαϊστής αρκεί στο τέλος να κερδίζουν πάντα οι …Γερμανοί. Προοριζόταν για διάδοχος του Χέλμουτ Κολ αλλά τον πρόλαβε στη στροφή η Μέρκελ. Πάντα βλοσυρός, σχεδόν πέτρινος εμφανίζεται άτεγκτος και κουνάει το δάχτυλο στους απανταχού …διεφθαρμένους, αν και ο ίδιος υπήρξε πρωταγωνιστής σε μεγάλο σκάνδαλο διαφθοράς. Φυσιογνωμικά άλλοτε μοιάζει με έναν άκακο …γεράκο της διπλανής πόρτας και άλλοτε με το σκληρό …γεράκι της γερμανικής μηχανής. Η απόπειρα δολοφονίας εναντίον του σημάδεψε ανεξίτηλα και την προσωπικότητά του. Πριν, έδινε την εντύπωση ενός πολιτικού, που ήταν προορισμένος  για μεγάλα πράγματα από πρώτους ρόλους. Μετά, έμεινε το παράπονο αλλά και μια υποβόσκουσα υπεροψία ότι παραμένει ικανός για τα ίδια μεγάλα πράγματα έστω και από δεύτερους ρόλους. Αυτοί οι ρόλοι μάλλον του πάνε. Το θέμα είναι τα αποτελέσματα, που θα έχει.

Related posts