Subscribe Now

Trending News

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στo now24.gr.
Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας.
27 Μαρ 2023
Κόσμος

Απορρίφθηκε η επέμβαση της Ισπανίας για τον τερματισμό της βίας στη Συρία

Από τη δεκαετία του 1980 κρατούν οι «ειδικές σχέσεις» που έχει η Μαδρίτη με τη Δαμασκό, καθώς πριν 30 περίπου χρόνια πολλοί Σύριοι αντικαθεστωτικοί βρήκαν άσυλο στην Ισπανία.

Έτσι και σήμερα,  η Ισπανία επιχείρησε να πείσει, μέσω απεσταλμένου του Χοσέ Θαπατέρο στη Δαμασκό, το Σύριο πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ να αποδεχτεί ένα σχέδιο για τον τερματισμό της βίας στη χώρα.

Την πρωτοβουλία της Ισπανίας πραγματοποίησε ο διπλωμάτης Μπερναρντίνο Λεόν, χρησιμοποιώντας κοινό διαβατήριο (και όχι το διπλωματικό), ενδεικτικό της μυστικότητας της αποστολής. Ο Λεόν δεν εμφανίστηκε ποτέ σε δημόσιο κτίριο της Δαμασκού, αντίθετα συνάντησε τους Σύριους αξιωματούχους στα σπίτια τους. Μεταξύ αυτών ήταν και ο Ριφάτ αλ Άσαντ, θείος του νυν προέδρου (αδελφός του πατέρα του Χαφέζ αλ Άσαντ) και άλλοτε αντιπρόεδρος της Συρίας.

Ο Ριφάτ αλ Άσαντ ήταν επικεφαλής της σφαγής στη Χάμα, το 1982, όταν οι δυνάμεις του Χαφέζ αλ Άσαντ κατέστειλαν την εξέργεση των σουνιτών μουσουλμάνων, σκοτώνοντας δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους.

Σύμφωνα με ισπανικό δημοσίευμα, η κυβέρνηση Θαπατέρο ήταν «έτοιμη να προσφέρει άσυλο στην Ισπανία στον Άσαντ και την οικογένειά του».

Η πρόταση τριών σημείων του Λεόν προς τον Άσαντ περιλάμβανε τον άμεσο τερματισμό της καταστολής των διαδηλώσεων, τη διεξαγωγή εθνικού διαλόγου στη Μαδρίτη όλων των εμπλεκομένων πλευρών και το σχηματισμό νέας κυβέρνησης με συμμετοχή και μελών της αντιπολίτευσης.

Η πρόταση, ωστόσο, απορρίφθηκε.

«Εχω την εντύπωση ότι ο Άσαντ δε θα συμβιβαστεί με τίποτα ουσιαστικό», δήλωσε ο Λεόν επιστρέφοντας, για να συμπληρώσει: «Οι συνομιλητές μου ήταν εντελώς εκτός πραγματικότητας».

Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών θα συγκαλέσει έκτακτη συνεδρίαση την Πέμπτη με θέμα τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Συρία και τις ανάγκες της χώρας σε ανθρωπιστική βοήθεια.

Related posts