Επιστροφή στην κορυφή
Πέμπτη, 19 Ιουλ 2018
 
 

Από βουτιά σε βουτιά το ελληνικό χρηματιστήριο

Σάββατο, 28 Νοέμβριος 2015 - 10:30

-a Μέγεθος κειμένου +A

Ας μη γελιόμαστε. Το ελληνικό χρηματιστήριο δεν πάει καλά. Από το κακό στο χειρότερο. Πήραμε και δημοσιεύουμε το άρθρο του χρηματιστή Βαγγέλη Σιούτη, υπεύθυνου συναλλαγών της Guardian Trust Χ.Α.Ε.Π.Ε.Υ.

Του Βαγγέλη Σιούτη

Πτωτικά κινήθηκε  η τρέχουσα εβδομάδα για το ελληνικό χρηματιστήριο , σε ιδιαίτερα στενό εύρος διακύμανσης και με φανερό το σοκ από τις τιμές των αυξήσεων κεφαλαίων των τραπεζών.

Από την επόμενη εβδομάδα και μετά την επαναδιαπραγμάτευση των μετοχών των τραπεζών και κυρίως μετά την εισαγωγή των νέων μετοχών θα μιλάμε για νέο τοπίο στο ελληνικό χρηματιστήριο. Το dilution των υφιστάμενων μετόχων είναι τεράστιο και ας δώσουμε ένα πρακτικό παράδειγμα γιατί οι απορίες των επενδυτών είναι πολλές.

Σήμερα η ΕΥΡΩΒ (χρησιμοποιούμε τη συγκεκριμένη μετοχή γιατί έχουμε όλα τα δεδομένα) έχει 14,7 δις μετοχές. Μετά το reverse split και την είσοδο των νέων μετοχών θα έχει 2 ,185 δις μετοχές ,από τις οποίες μόνο οι 147 εκατ. θα είναι των παλαιών μετόχων.

Σήμερα η κεφαλαιοποίηση της ΕΥΡΩΒ είναι 205 εκατ. Ευρώ ( με τιμή 0,014 ) και μετά θα είναι με την ίδια τιμή ( 1,4 ευρώ μετά R.S.) 3.059 δις ευρώ.

Το υψηλό του 2015 είναι το 0,209 ( 13/2 ) 15 σχεδόν φορές υψηλότερα και είχε κεφαλαιοποίηση 3,07 δις ευρώ, δηλαδή περίπου ίση με την κεφαλαιοποίηση στη τρέχουσα τιμή.

Το ίδιο με την ΕΥΡΩΒ ισχύει και για τις υπόλοιπες τράπεζες και δείχνει την δεινή θέση των υφιστάμενων μετόχων σήμερα αλλά και στο μέλλον και ιδίως αυτών που δεν μπορούν να προβούν σε διορθωτικές κινήσεις.

Στην ΠΕΙΡ για παράδειγμα στην τρέχουσα τιμή ( 1 ευρώ μετά το R.S. ) θα έχει την κεφαλαιοποίηση που είχε στην τιμή 1,1 ευρώ στο τέλος του 2014 . Άρα τις τραπεζικές μετοχές πρέπει να τις αντιμετωπίζουμε σαν μια εισαγωγή νέας εταιρίας στο χρηματιστήριο ξεχνώντας την ιστορικότητα τους.

Τεχνικά, ο γενικός δείκτης απλώς συντηρείται στα επίπεδα των 640 μονάδων, ενώ συνεχίζονται οι ανακοινώσεις αποτελεσμάτων τρίτου τριμήνου . Οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι επανέρχονται ενώ ερωτηματικό παραμένει εάν η κυβερνητική σταθερότητα θα παραμείνει ενόψει δύσκολων αποφάσεων όπως για το ασφαλιστικό. Το επενδυτικό τοπίο παραμένει ευμετάβλητο και η αναμονή καθώς και η διατήρηση ρευστότητας επιβεβλημένη για τους επενδυτές.

 Μοιράσου το…!
Ετικέτες:


Σχόλια


Τελευταίες ειδήσεις: