Subscribe Now

Trending News

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στo now24.gr.
Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας.
13 Ιούν 2021
SLIDER

Από σήμερα η Αστυπάλαια αλλάζει σελίδα και βαφτίζεται «Πράσινο Νησί»

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μαζί με το μισό υπουργικό συμβούλιο φτάνει σε λίγη ώρα στην Αστυπάλαια και ανακοινώνει τα νέα ευνοϊκά μέτρα για τους 1500 κατοίκους του νησιού. Τους επίσημους Έλληνες και ξένους θα υποδεχθεί ο Δήμαρχος της Αστυπάλαιας κ. Νίκος Κομηνέας ο οποίος θα υλοποιήσει και το σχέδιο για την πράσινη ανάπτυξη στο νησί.

Η Αστυπάλαια γίνεται πρότυπο στην Πράσινη Ανάπτυξη. Η Ευρώπη  δικαιολογημένα έχει στρέψει ήδη τους προβολείς πάνω στο ελληνικό νησί.

Στην Αστυπάλαια  οι κάτοικοι θα κινούνται με ηλεκτρικά αυτοκίνητα, ηλεκτρικά μηχανάκια και ηλεκτρικά ποδήλατα. Ακόμα και τα αυτοκίνητα που θα νοικιάζουν οι τουρίστες θα είναι ηλεκτρικά.

Ηλεκτρικά θα είναι και τα λεωφορεία, τα οποία θα ενταχθούν στο πρόγραμμα On Demand. Οι κάτοικοι και οι τουρίστες που θέλουν να μετακινηθούν θα μπορούν μέσω μιας εφαρμογής να καλούν (On Demand) το ηλεκτρικό λεωφορείο και θα ενημερώνονται άμεσα τι ώρα θα πρέπει να βρίσκονται στη στάση για να επιβιβαστούν. Πρόκειται για μια εφαρμογή software που θα λειτουργεί μέσω του κινητού τηλεφώνου και αποκαλείται «shuttle service».

Πέντε είναι οι βασικοί στόχοι για την Αστυπάλαια:

  1. Από τα 1.500 αυτοκίνητα που σήμερα κυκλοφορούν στο νησί θα αντικατασταθούν άμεσα τα 1.000, τα οποία θα είναι πλέον όλα ηλεκτρικά.
  2. Να μη ζημιωθεί κανένας εργαζόμενος από τις αλλαγές που θα επέλθουν, αφού αρκετοί εφεξής δεν θα έχουν αντικείμενο εργασίας.
  3. Να επιδοτηθούν όλοι οι μόνιμοι κάτοικοι αλλά και οι επιχειρήσεις που έχουν έδρα την Αστυπάλαια.
  4. Το 2026 να λειτουργήσει η αυτόνομη οδήγηση. Για παράδειγμα, τα λεωφορεία να κινούνται χωρίς οδηγό. Για να γίνει όμως αυτό πράξη πρέπει να αλλάξουν όλες οι υποδομές στην Αστυπάλαια. Θα υπάρξει πλήρης υποστήριξη 5G.
  5. Να δημιουργηθεί υβριδικός σταθμός ηλεκτρικής ενέργειας, πράγμα που σημαίνει ότι όλα τα σπίτια και οι επιχειρήσεις δεν θα χρησιμοποιούν ρεύμα από το σημερινό θερμικό εργοστάσιο. Βέβαια το θερμικό εργοστάσιο θα παραμείνει, αλλά θα υπολειτουργεί. Θα κατασκευαστεί υβριδικός σταθμός παραγωγής με Α.Π.Ε., μία ανεμογεννήτρια, φωτοβολταϊκό πάρκο και μπαταρίες αποθήκευσης που θα παρέχουν ρεύμα όλο το 24ωρο. Ο σταθμός θα λειτουργεί και θα καλύπτει αποκλειστικά τις ανάγκες και μόνο της Αστυπάλαιας. Το πρόγραμμα σχεδιάζεται να ολοκληρωθεί το 2024.
Ο Δήμαρχος στην Αστυπάλαια κ. Νικος Κομηνέας μαζί με τον κ. Τάσο Μάνο Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΔΕΔΔΗΕ

Τι έχει ανακοινώσει η Κυβέρνηση

Για αγορά αμιγώς ηλεκτρικού οχήματος αξίας έως 50.000 ευρώ, τα φυσικά και νομικά πρόσωπα δικαιούνται ενίσχυση 40% και μέχρι 12.000 ευρώ, ενώ όφελος 3.000 ευρώ μπορούν να έχουν και με την απόσυρση του συμβατικού αυτοκινήτου. Οι ιδιοκτήτες ταξί έχουν τη δυνατότητα επιδότησης 40% και μέχρι 15.000 ευρώ. Η απόσυρση ύψους 4.000 ευρώ είναι υποχρεωτική.

Για αγορά ηλεκτρικών δίκυκλων και τρίκυκλων, τα φυσικά και νομικά πρόσωπα δικαιούνται επιδότησης 20% και έως 1.000 ευρώ με προαιρετική απόσυρση 800 ευρώ.

Για αγορά ηλεκτρικού ποδηλάτου τα φυσικά και νομικά πρόσωπα δικαιούνται επιδότηση 40% και μέχρι ποσού 800 ευρώ.

Για αγορά φορτιστή για οικιακή χρήση και ταξί επιδοτούνται με 500 ευρώ και οι επιχειρήσεις με 400 ευρώ.

ΑμεΑ, τρίτεκνοι και πολύτεκνοι δικαιούνται τα ίδια ποσά ενίσχυσης με εκείνα της κατηγορίας των φυσικών προσώπων, αλλά προσαυξημένα κατά 1.000 ευρώ για αγορά αμιγώς ηλεκτρικών Ι.Χ. και κατά 500 ευρώ για απόκτηση δίκυκλων, τρίκυκλων ή ποδηλάτων.

Όλα αυτά θα ανακοινώσει σήμερα ο πρωθυπουργός μετά τη συνάντηση που θα έχει στις τρείς το μεσημέρι με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Volkswagen AG, Dr. Herbert Diess.

Στην προσπάθεια αυτή της κυβέρνησης σημαντική είναι και η βοήθεια της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας Volkswagen, η οποία συνεργάζεται στενά με την Kosmocar προκειμένου όλα τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα για ιδιωτική ή επαγγελματική χρήση, τα λεωφορεία, τα μηχανάκια, ακόμα και τα ποδήλατα να παραδοθούν με τιμή κόστους.

Την ίδια ώρα η ελληνική κυβέρνηση εφαρμόζει ειδικά για την Αστυπάλαια το πρόγραμμα «Κινούμαι Ηλεκτρικά», αλλά η επιδότηση θα είναι διπλάσια από αυτή που έχει ανακοινωθεί για τους υπόλοιπους ενδιαφερόμενους στην Ελλάδα.

Ό Έλληνας πρωθυπουργός μαζί με τον Dr. Herbert Diess θα παραβρεθούν στις 16:15 στην τελετή παράδοσης των  υπηρεσιακών ηλεκτρικών αυτοκινήτων στις τοπικές αρχές.

Η VW έχει δωρίσει τέσσερα ηλεκτρικά αυτοκίνητα.

– Ένα στην Ελληνική Αστυνομία του νησιού.

– Ένα στο Λιμενικό.

– Ένα στην ΥΠΑ (Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας).

– Ένα στον Δήμο της Αστυπάλαιας.

– Στον Δήμο της Αστυπάλαιας έγινε δωρεά και ενός ηλεκτρικού σκούτερ.

Στη βασική φωτογραφία ο Νίκος Κομηνέας δήμαρχος Αστυπάλαιας

 

 

Related posts