Subscribe Now

Trending News

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στo now24.gr.
Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας.
29 Σεπ 2022
Τεχνολογία

Από πείραμα σε παγκόσμιο δίκτυο δεδομένων-Tο Internet έχει γενέθλια

“lo” – αυτό ήταν το πρώτο μήνυμα που μεταδόθηκε από έναν πρόγονο του Internet, στις 29 Οκτωβρίου 1969 στις Η.Π.Α., όταν το σύστημα «έπεσε» αμέσως μόλις γράφτηκαν μόνο τα πρώτα δύο γράμματα της λέξης «login». Στη δεύτερη προσπάθεια, έπειτα από μια ώρα, κατάφεραν με επιτυχία να μεταδώσουν ένα ολοκληρωμένο κείμενο. Αρχικά, υπήρχαν μόνο δύο υπολογιστές που ήταν συνδεδεμένοι μεταξύ τους μέσω ενός απομακρυσμένου δικτύου στο πανεπιστήμιο. Λίγες εβδομάδες αργότερα, οι υπολογιστές αυξήθηκαν σε τέσσερεις και γεννήθηκε το Internet που ξέρουμε σήμερα!

Με το πέρασμα των χρόνων, όλο και περισσότεροι υπολογιστές προστέθηκαν στο «ARPANET», όπως ονομαζόταν τότε. Παρόλα αυτά στην αρχή, οι διάφορες «γλώσσες» των υπολογιστών αποδείχθηκαν προβληματικές, καθώς δεν υπήρχε ακόμα κάποιο προκαθορισμένο λειτουργικό σύστημα. Η ουσιαστική ανάπτυξη του Internet συνεχίστηκε το 1983, όπου δημιουργήθηκε ε μια κοινή γλώσσα υπολογιστών, το πρωτόκολλο δικτύου TCP/IP για μεταφορά δεδομένων.

Παρότι το πρωτόκολλο αρχικά σχεδιάστηκε για ανταλλαγή στρατιωτικών και επιστημονικών δεδομένων, τελικά βοήθησε και στην πρόοδο του πυρηνικού ερευνητικού εργαστηρίου CERN, στην Γενεύη της Ελβετίας, όχι μόνο για την αποστολή και λήψη δεδομένων, αλλά και για την κατανομή τους σε τεράστιες βάσεις δεδομένων. Το ότι το Internet έγινε προσβάσιμο από όλους, το οφείλουμε στον Βρετανό φυσικό Tim Berners-Lee, ο οποίος το 1990 ανέπτυξε το πρωτόκολλο http, και έτσι το περιορισμένο δίκτυο έγινε διαθέσιμο σε περισσότερους χρήστες. Αυτό οδήγησε και στη δημιουργία του «World Wide Web», γνωστό στις μηχανές αναζήτησης και ως «www.».

Μετέπειτα, στις αρχές του 1990, το Internet διαδόθηκε ακόμη περισσότερο στη Γερμανία αλλά και σε άλλες χώρες. Στη αρχή, οι άνθρωποι συνδέονταν στο Internet μέσω dial-up modem που συνδεόταν στην πρίζα του τηλεφώνου. Μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του ’80, στη Γερμανία, για παράδειγμα, οι χρήστες δεν μπορούσαν να συνδεθούν μέσω της γραμμής του τηλεφώνου της Deutsche Bundespost. Ο Heiko Harbers, ιδρυτής και CEO της devolo AG, θυμάται: «Το 1988, όσο ακόμα λειτουργούσαμε με την επωνυμία ELSA, βγάλαμε στην αγορά το πρώτο εξουσιοδοτημένο modem που δεν ερχόταν από την Deutsche Bundespost. Ήταν το MicroLink 2400M, που κόστιζε τότε 1950 Γερμανικά Μάρκα, κάτι λιγότερο δηλαδή από 1000 ευρώ σήμερα»

Το Internet σήμερα

Ό,τι θεωρούταν νέο και επαναστατικό τότε, τώρα είναι απαραίτητο. Πέρασαν αρκετά χρόνια από τότε που τα μηνύματα στέλνονταν μόνο από έναν υπολογιστή προς έναν άλλο. Το Internet έχει γίνει ένα ανεξάρτητο μεγάλο δίκτυο υπολογιστών που μοιράζονται δεδομένα μεταξύ τους. Κάθε υπολογιστής μπορεί να στείλει ή να έχει πρόσβαση σε πληροφορίες. Σήμερα, πάνω από το μισό πληθυσμό του πλανήτη έχει πρόσβαση στο Internet. Στην Ευρώπη, το νούμερο αυτό φτάνει το 90% (πηγή: Global Digital Report 2018). Το Internet έχει γίνει εργαλείο της καθημερινότητας σε όλα τα επίπεδα.

Έτσι, η devolo αναγνωρίζοντας τις ανάγκες διασύνδεσης κάθε εποχής, επενδύει διαρκώς στην ανάπτυξη λύσεων Powerline και προσφέρει ένα ολοκληρωμένο κωδικολόγιο για να καλύψει όχι μόνο τις ανάγκες του σήμερα αλλά και του μέλλοντος. Το 2003 λάνσαρε για πρώτη φορά στην αγορά τον πρώτο Powerline adaptor dLAN 14 που είχε δυνατότητα μεταφοράς δεδομένων έως και 14Mbps.

Σήμερα, έχει αναπτύξει τόσο την τεχνολογία και την τεχνογνωσία της και προσφέρει τη νέα σειρά προσαρμογέων Magic, για μια μοναδική εμπειρία διασύνδεσης, με το νέο πρότυπο δικτύωσης G.hn και με ταχύτητες μεταφοράς δεδομένων έως και 2400Mbs! Η τεχνολογία Powerline αξιοποιεί την υπάρχουσα ηλεκτρική καλωδίωση και την μετατρέπει σε ένα δίκτυο υψηλών ταχυτήτων. Ανακάλυψε το μέλλον τώρα!

Σχετικά με την devolo

Η devolo κάνει το σπίτι και τις πρίζες πιο έξυπνα. Οι οικιακοί πελάτες χρησιμοποιούν τους προσαρμογείς Powerline της devolo για να επιτύχουν συνδέσεις δεδομένων υψηλής ταχύτητας σε κάθε χώρο. Αυτή τη στιγμή χρησιμοποιούνται πάνω από 40 εκατομμύρια προσαρμογείς διεθνώς. Οι πελάτες με devolo home control ανακαλύπτουν τις δυνατότητες του έξυπνου σπιτιού – μπορούν να τις ρυθμίσουν γρήγορα, να τις επεκτείνουν όπως επιθυμούν και να ελέγχουν άνετα το σπίτι τους από το smartphone τους. Ως συνεργάτης OEM, η devolo προσαρμόζει μεμονωμένα τα προϊόντα και τις λύσεις της στις ανάγκες των διεθνών τηλεπικοινωνιακών παρόχων. Στον επαγγελματικό τομέα, η μετατροπή της υποδομής παροχής ηλεκτρικής ενέργειας παρέχει πρόσθετες ευκαιρίες. Οι λύσεις της devolo μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την παρακολούθηση και τον έλεγχο των νέων έξυπνων δικτύων σε πραγματικό χρόνο καθώς και για την εφαρμογή εντελώς νέων υπηρεσιών. Η devolo ιδρύθηκε το 2002 και σήμερα απασχολεί περίπου 300 άτομα. Ο ηγέτης στην παγκόσμια αγορά Powerline αντιπροσωπεύεται από τις δικές της θυγατρικές εταιρείες και από συνεργάτες σε 19 χώρες. Περισσότερα για την devolo και τα προϊόντα της θα βρείτε στο www.devolo.gr

Related posts