Προσπάθειες τεχνικής αντίδρασης καταβάλλονται την τρέχουσα εβδομάδα από τον γενικό δείκτη μετά από τρεις συνεχόμενες πτωτικές. Προς το παρόν είναι αδύναμες αφού δεν έχει καταφέρει να πλησιάσει και να αναμετρηθεί ούτε με την πρώτη αντίσταση των 560 μονάδων ενώ δεν έχει καλύψει ούτε το μαύρο κερί μιας πτωτικής συνεδρίασης στις 20/1. Η συνολική εικόνα της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς παραμένει πτωτική και μόνο με την διάσπαση των 560 μονάδων και την κίνηση προς τις 600 μονάδες θα μπορούσε να αλλάξει βραχυπρόθεσμα την τάση αυτή.
Το προσφυγικό , η αξιολόγηση , το ασφαλιστικό και οι κινητοποιήσεις είναι τα βασικά θέματα που αναζητούν άμεσα λύση και η οποιαδήποτε καθυστέρηση απομακρύνει την επιστροφή στη κανονικότητα για την οικονομία και το χρηματιστήριο. Οποιαδήποτε θετική εξέλιξη στα παραπάνω ζητήματα θα αποτυπωθεί στο χρηματιστηριακό ταμπλό που στη παρούσα φάση το καλύτερο σενάριο είναι να τηρεί στάση αναμονής σε ένα εύρος διακύμανσης 520 με 560 μονάδες .
Είναι σαφές ότι αν απειληθεί η πολιτική σταθερότητα ή προκύψουν νέα προβλήματα στην αξιολόγηση η διάσπαση προς τα κάτω αυτού του εύρους διακύμανσης θα είναι αναπόφευκτη και θα μας οδηγήσει προς τα χαμηλά των 470 μονάδων.
Αντίθετα η ολοκλήρωση της αξιολόγησης θα ανοίξει τον δρόμο για να ξεκινήσει η συζήτηση για το χρέος και να ακολουθήσουν σημαντικές αποφάσεις από την ΕΚΤ ( επαναφορά waver , συμμετοχή ελληνικών ομολόγων στο QE ) και τους επενδυτικούς οίκους για την αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας .
Ο δρόμος φαντάζει μακρύς και δύσβατος ενώ η αναταραχή στη Κίνα και η πτώση της τιμής του πετρελαίου έχουν προβληματίσει τις διεθνείς αγορές που καταγράφουν σημαντικές απώλειες το τρέχον έτος και έχουν αυξήσει τις αβεβαιότητες για την συνέχεια.
Η έλευση στην Αθήνα των επικεφαλής τριών εκ των μεγαλύτερων επενδυτικών ταμείων (funds) παγκοσμίως, P. Watsa , W. Ross και J. Paulson και οι συναντήσεις τους με κυβερνητικά και τραπεζικά στελέχη ενδέχεται να ξεκαθαρίσει την οπτική τους για τις επενδύσεις στη χώρα μας.