Subscribe Now

Trending News

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στo now24.gr.
Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας.
31 Μαΐ 2020
Πολιτισμός

«ΑΠΕΙΛΗ» μια εξαιρετική θεατρική παράσταση στο Studio Κυψέλης

Γράφει η Μαίρη Γκαζιάνη

Ένα μικρό θέατρο, το Studio Κυψέλης κάνει την διαφορά στην ποιότητα με την θεατρική παράσταση «ΑΠΕΙΛΗ» σε κείμενο, σκηνοθεσία και ερμηνεία Στάθη Παναγιωτίδη.

Πρόκειται για ένα πολύ δυνατό κείμενο που απαιτεί υποκριτική αρτιότητα και πιστότητα. Όταν ο ηθοποιός βρίσκεται σε απόσταση ανάσας από τον θεατή αντιμετωπίζει ιδιαίτερη δυσκολία στο να τον πείσει ότι απέναντί του δεν βρίσκεται ο άνθρωπος ηθοποιός αλλά ο άνθρωπος του ρόλου του. Ο Στάθης Παναγιωτίδης το επιτυγχάνει έντιμα και αβίαστα.

Στέκεται απέναντι στον θεατή, τον κοιτάζει κατάματα και τον προκαλεί να συμμετέχει στον συναισθηματικό του κόσμο που μεταβάλλεται κατά τη ροή του λόγου.

Ένας ρόλος δύσκολος και απαιτητικός αλλά εύπλαστος για τον Στάθη Παναγιωτίδη που γνωρίζει πως να λειτουργεί επάνω σε μια μικρή σκηνή με λιτότατο σκηνικό.

Όμως ποια είναι η Απειλή που αναφέρει ο τίτλος του έργου;

Ο Σαντ είναι ο πρόσφυγας/λαθρομετανάστης με το όνειρο της δύσης, με το όνειρο της καλύτερης ζωής, με το όνειρο του «πολιτισμού». Διανύει χιλιόμετρα με τα πόδια για να φτάσει στον πολυπόθητο «παράδεισο» της Γερμανίας. Αν όμως είναι παράδεισος τότε που κρύβεται η απειλή;

Ο ίδιος αναγκάζεται να κρύβεται, να κυκλοφορεί τη νύχτα, να κρατάει μυστικό το επίθετό του. Γιατί ο ίδιος είναι η «απειλή» που θα μολύνει τους «αμόλυντους» ρατσιστές που έχουν πατρίδα ενώ ο ίδιος είναι κάτι χειρότερο από ξένος, είναι «πρόσφυγας». Ο πρόσφυγας «λερώνει», ο πρόσφυγας «κακοποιεί», ο πρόσφυγας είναι «απολίτιστος».

Κι όμως ο Σάντ έχει πάει στο Πανεπιστήμιο της χώρας του, τόλμησε να ελπίσει μια καλύτερη ζωή αφήνοντας πίσω μάνα, γυναίκα και παιδί. Αναγκάζεται να υψώνει τείχη γύρω του για ν΄ αποφύγει την «Απειλή» του προς τους άλλους με την ύπαρξή του και μόνο. Ή μήπως κρύβεται γιατί ο ίδιος απειλείται;

Απειλή εναντίον του είναι η λέξη πρόσφυγας που όλοι αντιμετωπίζουν ως ύβρη, απειλή είναι η εμφάνισή του στον κόσμο της μέρας που θα στραφεί εναντίον του. Τελικά, ποιος απειλείται κι από ποιόν;

Ο Στάθης Παναγιωτίδης ανταποκρίνεται επάξια στον ρόλο του, μ΄ έναν μονόλογο που άλλοτε ρέει με μαύρο χιούμορ, άλλοτε σαρκαστικά έως αυτοσαρκαστικά ωσότου καταλήγει στην ατάκα που θα δώσει μια γροθιά στο στομάχι του θεατή και θα τον ταρακουνήσει συνειδησιακά γύρω από την παρουσία του Σαντ στον τόπο του. Απόλυτα εναρμονισμένος με τον ρόλο του αναδεικνύει κάθε πτυχή του ταλέντου του. Όση ώρα κρατάει το έργο τόση ώρα ο Στάθης δεν είναι ο Στάθης αλλά ο Σαντ σε «μια ζωή στο πουθενά, μια ζωή σ’ ένα πέρασμα, με τους τοίχους στο δωμάτιο να ψηλώνουν κάθε μέρα όλο και πιο πολύ» και να τον καταδιώκει η απόγνωση.

Σκηνογραφικό εύρημα τα κόκκινα τριαντάφυλλα που δίνουν χρώμα στη σκηνή, τόσο όσο χρειάζεται ν΄ αναδειχθεί η διαφορά του γκρίζου της απελπισίας με το κόκκινο της ελπίδας που στην τελική σκηνή μετατρέπεται σε κόκκινο της θυσίας.  Επίσης, οι γερμανικές μπότες που φοράει στα πόδια του ο Σαντ χωρίς ποτέ να εξοικειωθεί μαζί τους και ν΄ αφομοιωθεί στη νέα πραγματικότητά του.

Ο καθηλωτικός μονόλογος, η εξαιρετική ερμηνεία κρατούν αμείωτο το ενδιαφέρον του θεατή σε όλη τη διάρκεια της παράστασης η οποία εμπλουτίζεται με την κατάλληλη μουσική υπόκρουση και εμπλέκει συναισθηματικά τον θεατή στο αδιέξοδο του Σάντ.

Δεν είμαι, δεν είσαι ο Σαντ αλλά θα μπορούσαμε να είμαστε. Από σύμπτωση, γεννήθηκε κάπου αλλού ο Σαντ, εγώ κι εσύ εδώ, και κάποιος άλλος στη Γερμανία που ο Σαντ ονειρεύτηκε να βρει τον παράδεισο.

Ένα έργο που αφορά τον ρατσισμό του πρόσφυγα/μετανάστη σε όποια χώρα της δύσης έψαξε το μέλλον του, θυσιάζοντας άθελά του σύζυγο και παιδιά που τα σώματά τους βρέθηκαν πνιγμένα στις ακτές κάποιας παραλίας.

Συνιστώ ανεπιφύλακτα να δείτε την παράσταση για ν΄ αξιολογήσετε τα συναισθήματα του ανθρώπου που βρίσκεται στην αντίθετη όψη του νομίσματος του κόσμου μας

Κάθε Σάββατο και Κυριακή ώρα 21.00 στο θέατρο Studio Κυψέλης.

 

Related posts