Subscribe Now

Trending News

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στo now24.gr.
Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας.
21 Σεπ 2020
Κόσμος

Απαντήσεις από Έλληνες χειριστές για την πτώση του ελικοπτέρου του Κόμπι Μπράιαντ

Δύο Έλληνες χειριστές ελικοπτέρου δίνουν απαντήσεις σχετικά με την πτώση του Sikorsky S-76B, στο οποίο επενέβαινε ο Κόμπι Μπράιαντ και άλλα οκτώ άτομα.

Αν και τα σενάρια συνεχίζουν να φουντώνουν αναφορικά με το τι πήγε πραγματικά λάθος στην πτήση αυτή και τα δημοσιεύματα των μεγαλύτερων δημοσιογραφικών πρακτορείων να δίνουν την μάχη τους για έγκυρη ενημέρωση, οι δυο Έλληνες χειριστές συμφωνούν στο ότι ακόμα είναι πάρα πολύ νωρίς χρονικά, ώστε οι Αρχές στην Αμερική να προχωρήσουν σε επίσημες ανακοινώσεις.

«Είναι πάρα πολύ νωρίς για να δοθούν από τις Αρχές απαντήσεις για το μοιραίο αυτό δυστύχημα. Βέβαια από την άλλη λέγεται πως υπάρχει ένα ηχητικό, στο οποίο ο πύργος ελέγχου ενημερώνει τον πιλότο ότι πετά χαμηλά.

Αυτό μέχρι στιγμής είναι σενάριο γιατί δεν το έχουμε ακούσει, οι Αμερικανοί δημοσιογράφοι είπαν ότι αυτό λέγεται» αναφέρει ο πιλότος Περικλής Φραγκούλης με πολυετή εμπειρία στις πτήσεις τουλάχιστον 46ετών.

«Το δεδομένο είναι πως στην περιοχή υπήρχε πάρα πολύ ομίχλη και πυκνή με αποτέλεσμα να έχουν απαγορευτεί οι πτήσεις ελικοπτέρων μέχρι το απόγευμα της ίδιας μέρας, ωστόσο ο πιλότος πήρε την απόφαση να πετάξει.

Ζητούσε από τον πύργο έλεγχου να τον βοηθήσει και εκεί πιθανόν έχασε τον ορίζοντα του ελικοπτέρου, συν την μεγάλη ταχύτητα, έφεραν τα τραγικά αυτά αποτελέσματα. Το τραγικό λάθος είναι που πέταξε από την στιγμή που υπήρχε απαγορευτικό, σύμφωνα με την τοπική αστυνομία του Λος Άντζελες».

Εκτός όμως από τις απαγορευτικές καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν στην Καλαμπάσα τη Καλιφόρνια, όπου σημειώθηκε το αεροπορικό δυστύχημα οι έρευνες έχουν στραφεί και σε τυχόν βλάβη του ελικοπτέρου. Σενάριο το οποίο αν ευσταθεί θα αποτελέσει μεγάλο πλήγμα για την εταιρεία κατασκευής, καθώς το Sikorksy έχει τη φήμη εξαιρετικά ασφαλούς ελικοπτέρου.

Όπως εξηγεί πιλότος που επιθυμεί να κρατήσει σε αυτή τη φάση την ανωνυμία του και ο οποίος έχει πετάξει πολλές φορές με τον συγκεκριμένο τύπο ελικοπτέρου με Sikorksy πετά στις προσωπικές του πτήσεις μέχρι και ο πρόεδρος της Αμερικής Ντόναλντ Τραμπ.

«Μέσα στο πρώτο 24ωρο είναι πολύ δύσκολο να έχουμε εικόνα για το τι πραγματικά συνέβη στην μοιραία αυτή πτήση. Αυτό που μπορούμε να πούμε είναι πως ο καιρός δεν ήταν καθόλου καλός, καθώς υπήρχε έντονη ομίχλη και από την άλλη πως ο συγκεκριμένος τύπος ελικοπτέρου είναι από τους πιο αξιόπιστους του κόσμου” αναφέρει ο πιλότος και συνεχίζει “Ο τύπος του συγκεκριμένου ελικοπτέρου είναι ότι καλύτερο υπάρχει εδώ και δεκαετίες. Τον συγκεκριμένο τύπο τον χρησιμοποιεί σε ιδιωτικές του πτήσεις ακόμα και ο πρόεδρος της Αμερικής Ντόναλντ Τράμπ».

Όπως εξηγεί ο έμπειρος χειριστής στατιστικά μέχρι πριν δυο χρόνια ο τύπος Sikorksy είχε μηδενικά ατυχήματα «Αυτό συνέβαινε τότε, ωστόσο δεν γνωρίζω αν είχε συμβεί κάτι στο ενδιάμεσο. Έχω πετάξει με τον συγκεκριμένο τύπο ελικοπτέρου αρκετές φορές ως χειριστής και το γνωρίζω καλά. Πρέπει να είμαστε επιφυλακτικοί στο τι λέμε.

Το ελικόπτερο μπορεί να ήταν 25 ετών όμως αυτό δεν παίζει κανένα ρόλο γιατί όλα τα πτητικά μέσα συντηρούνται κάτω από συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα με αποτέλεσμα να μην έχουν όριο ζωής. Το συγκεκριμένο ήταν από τις πιο καλές εκδόσεις του τύπου S76. Από το τέλος της δεκαετίας του 70′ που κατασκευάστηκε το πρώτο μέχρι σήμερα έχουν βγει άλλες τέσσερις με πέντε εκδόσεις. Το S76 – B που πετούσε ο Κόμπι Μπράιαντ ήταν μια πετυχημένη έκδοση με πολύ δυνατούς κινητήρες και αξιόπιστους απλώς δεν συνέχισε λόγω του ότι είχε μεγάλη κατανάλωση καυσίμου, γι αυτό και περάσανε σε μια πιο οικονομική λύση».

Related posts