Subscribe Now

Trending News

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στo now24.gr.
Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας.
10 Μαΐ 2021
Πολιτισμός

Αντώνης Φιλιππαίος:Ποίηση είναι το «κρυφό ησυχαστήριο της ψυχής»  

Συνέντευξη στη Μαίρη Γκαζιάνη 

Ο Αντώνης Φιλιππαίος γεννήθηκε το 1980 στην Αθήνα. Μετά το Λύκειο έζησε δύο χρόνια στην Ιταλία για σπουδές στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου της Ρώμης. Επιστρέφοντας στην Ελλάδα, ακολούθησε σπουδές στις Διεθνείς και Ευρωπαϊκές Σχέσεις σε ιδιωτικό κολέγιο των Αθηνών και το 2012 απέκτησε πτυχίο Ιταλικής Γλώσσας και Φιλολογίας από το Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Με αστείρευτη δημιουργικότητα, κατάφερε να εδραιωθεί στον χώρο της ποίησης, να αποσπάσει ευοίωνες κριτικές από σημαίνοντα πρόσωπα των Γραμμάτων και των Τεχνών για το ποιητικό του έργο και να διακριθεί σε διεθνείς καλλιτεχνικούς διαγωνισμούς με πολλές βραβεύσεις.

Ποιήματά του έχουν μεταφραστεί στην αγγλική, ιταλική και ρωσική γλώσσα. 

ΜΑΙΡΗ ΓΚΑΖΙΑΝΗ: Πότε αρχίσατε ν’ ανακαλύπτετε την ποιητική σας φλέβα; 

ΑΝΤΩΝΗΣ ΦΙΛΙΠΠΑΙΟΣ: Η πρώτη αφορμή μου δόθηκε όταν έλαβα μέρος σε έναν ποιητικό και λογοτεχνικό διαγωνισμό της περιοχής που διαμένω ήταν η πρώτη φορά που έγραψα ποίηση, στην πορεία του λογοτεχνικού αυτού διαγωνισμού έλαβα πολλές διακρίσεις. Έκτοτε δε σταμάτησα ποτέ να γράφω και να εκφράζομαι με αυτό τον τρόπο.

Μ.Γ.: Θεωρείτε ότι η ποίηση είναι έμφυτο ταλέντο και πως την ορίζετε; 

Α.Φ.: Η ποίηση είναι ένα θείο χάρισμα αρκεί να σου δοθεί η κατάλληλη αφορμή και το κατάλληλο έναυσμα για να βγει αυτό προς τα έξω, Αν τώρα μου ζητάτε να σας πω έναν ορισμό της ποίησης, θα πω, ότι για μένα ποίηση είναι το «κρυφό ησυχαστήριο της ψυχής».

 Μ.Γ.: Ποιήματά σας έχουν διακριθεί σε διεθνείς διαγωνισμούς κι έχετε λάβει βραβεία, ωστόσο, έχετε εκδώσει (αν δεν κάνω λάθος) μόνο δυο ποιητικές συλλογές. Ένας ποιητής ξεχωρίζει από τα βραβεία ή από τις εκδόσεις του;

Α.Φ.: Μπορεί να γράφω ποίηση από πάρα πολύ μικρή ηλικία και να εκφράζω την ψυχή μου κατά αυτόν τον τρόπο παρόλα αυτά θεωρώ πως για να συμβούν κάποιες καταστάσεις πρέπει να έρθει το πλήρωμα του χρόνου, κοινώς η κατάλληλη στιγμή και οι δέουσες συνθήκες. Έτσι λοιπόν, το πλήρωμα του χρόνου ήρθε πριν λίγα χρόνια και μου χάρισε τα δύο μου πρώτα πνευματικά παιδιά (τις δυο μου πρώτες ποιητικές συλλογές), σε αυτό το διάστημα έλαβα αρκετές διεθνείς διακρίσεις, οι οποίες με γέμισαν ηθική ικανοποίηση, σαφώς και η έννοια της επιβράβευσης στο ποιητικό και λογοτεχνικό χώρο έχει τη σημασία που της αναλογεί, όπως και κάθε είδους επιβράβευση σε όλους τους τομείς της ζωής του ανθρώπου, ως κοινωνικού και πολυσχιδούς όντως και σαφώς όλα διαδραματίζουν καταλυτικό ρόλο στην ποίηση όπως οι διακρίσεις, το ποιητικό ταλέντο και σαφώς οι εκδόσεις. 

Μ.Γ.: Ποια συναισθήματα εισπράττετε από κάθε βράβευσή σας;

Α.Φ.: Τα συναισθήματα που μου δημιουργούνται είναι μεγάλη χαρά και συγκίνηση μέσω της ανταπόκρισης που εισπράττω, με την κατάθεση της ψυχής μου στο ευρύτερο κοινό και ενδεχομένως τα κάνει να ξεχωρίζουν ανάμεσα σε πολλά άλλα καλλιτεχνικά δημιουργήματα.

Μ.Γ.: Είστε μέλος σε πολιτιστικούς και καλλιτεχνικούς φορείς. Πιστεύετε ότι οι τέχνες έχουν ανάγκη αυτούς φορείς για να επιβιώσουν όπως τους αξίζει;

Α.Φ.: Ανήκω σε αρκετούς πολιτιστικούς φορείς, όπως αναγράφονται εκτενώς και στη λογοτεχνική βιογραφία μου στη δεύτερη ποιητική συλλογή, διότι μέσα από αυτούς αναδεικνύεται και γνωστοποιείται η τέχνη της ποίησης και της λογοτεχνίας. Θεωρώ πως η συνεισφορά τους στις τέχνες και τα γράμματα είναι ιδιαιτέρως σημαντική. 

Μ.Γ.: Στη χώρα μας η ποίηση βρίσκει ανταπόκριση από αναγνώστες;

Α.Φ.: Δυστυχώς στη χώρα του πολιτισμού, των τεχνών και των γραμμάτων, στη χώρα μιας μακραίωνης και σπουδαίας ιστορίας, ο τομέας της ποίησης δεν έχει την αναμενομένη ανταπόκριση  που της αρμόζει. Παρόλα αυτά η προσωπική μου εμπειρία είναι αρκετά αισιόδοξη και ελπιδοφόρα. 

Μ.Γ.: Πολλά ποιήματά σας έχουν μεταφραστεί σε ξένες γλώσσες. Πόσο δύσκολο είναι η μετάφραση ενός ποιήματος να ανταποκρίνεται στο πρωτότυπο;

Α.Φ.: Είμαι άνθρωπος που του αρέσει να πραγματοποιεί τα όνειρα του ένα από αυτά είναι να “ταξιδέψει” η ποίηση μου σε αρκετές χώρες του κόσμου και στην υλοποίηση αυτού του στόχου βοήθησε η μετάφραση της ποίησης μου στις συγκεκριμένες γλώσσες. Σαφώς γνωρίζω ότι η μετάφραση της ποίησης ενέχει κινδύνους για παραποίηση και παρέκκλιση από τις πρωταρχικές ιδέες και έννοιες, παρόλα αυτά θεωρώ, ότι αυτό είναι ένα καλό και θετικό ξεκίνημα, προς αυτή την επιθυμητή κατεύθυνση. 

Μ.Γ.: Πρόσφατα κυκλοφόρησε η ποιητική σας συλλογή με τίτλο «Silentium». Πως προέκυψε ο τίτλος; 

Α.Φ.: Ο τίτλος επήλθε από το ποίημα μου «Εις το όνομα της σιωπής» που περιλαμβάνεται στο βιβλίο της δεύτερης ποιητικής μου συλλογής από τις ιστορικές εκδόσεις «ΚΑΚΤΟΣ». Η σιωπή κατά κοινή ομολογία είναι μια ιερή και μυστηριακή έννοια. Η πρωτόγονη έννοια της σιωπής, ήταν εκείνη που με σαγήνευσε και εύχομαι να “αγγίξει” και τον αναγνώστη.

Μ.Γ.: Τι είδους ποίηση αφορά;

Α.Φ.: Η ποίηση μου είναι ερωτικής φύσεως, εκφράζονται μέσω της ποίησης μου συναισθήματα έρωτα, αγάπης, πάθους και προσμονής. Έχει χαρακτηριστεί ως μια σιωπηλή ωδή στον έρωτα.

Μ.Γ.: Ποια συναισθήματα επικρατούν στις σελίδες του;

Α.Φ.: Αυτά τα συναισθήματα, που μόνο μέσα από την σιωπή μπορούν να αναδειχθούν.

Μ.Γ.: Από πού αντλείτε την έμπνευση;

Α.Φ.: Η έμπνευση αυτή αντλείτε από προσωπικά βιώματα, προβληματισμούς και ιστορίες έρωτα και αγάπης. 

Μ.Γ.: Πόσο μοναχική είναι η ποίηση και τι είδους συναισθήματα την προκαλούν;

Α.Φ.: Η ποίηση είναι ένα πολύ μοναχικό και ιδιαίτερο μονοπάτι, που όταν αυτό οδηγεί στο φως, κάθε σκοτεινή πλευρά της ψυχής κατακερματίζεται και γίνεται μια θάλασσα απέραντη, που λαμποκοπά και γαληνεύει.

Μ.Γ.: «Αγάπη αληθινή ποτέ της δεν φώλιασε στην καρδιά μου» είναι ένας στίχος σας. Τι σημαίνει για εσάς η αγάπη;

Α.Φ.: Για εμένα η αγάπη είναι το πάν. Αγάπη και έρωτας δύο έννοιες που αλληλοσυμπληρώνονται και αποτελούν το ζητούμενο κάθε ανθρώπου. 

Μ.Γ.: Κι αν ο έρωτας είναι «Άνεμος» όπως αναφέρεται σε άλλο ποίημα τι σκορπάει στο φύσημά του;

Α.Φ.: Σκορπάει λουλούδια και μεθυστικά αρώματα, φλόγες που δε σβήνουν, ανεξίτηλα πάθη και αθάνατα χαμόγελα ψυχής.  

Μ.Γ.: Ποια είναι η « γοητεία του ανεκπλήρωτου» όπως είναι ο τίτλος ενός ποιήματός σας;

Α.Φ.: Είναι ο αβάσταχτος πόνος της ψυχής, όταν δε μπορείς να έχεις αυτό που ποθείς, είναι ένας πόνος που σε κάνει να νοιώθεις ζωντανός, ένας διακαής πόθος που ενεργοποιεί όλα τα κύτταρα της ανθρώπινης υπόστασης και τα κάνει να επιζητούν την ένωση με το θείο. Αυτό για μένα είναι η αναζήτηση του έρωτα και η μαγεία του ακόμα και αν κάπου στη πορεία ο άνθρωπος χάσει τις πυξίδες του. 

Μ.Γ.: «Στη σιωπή ακούγονται πολλά…» γράφετε. Είναι οι άνθρωποι πρόθυμοι ν’ αποκωδικοποιήσουν τη σιωπή των άλλων;

Α.Φ.: Οι άνθρωποι είναι πρόθυμοι να αποκωδικοποιήσουν την σιωπή των άλλων, μόνο όταν υπάρχει πραγματικό ενδιαφέρον και πλήρη ταύτιση.

Μ.Γ.: «Αύγουστος» είναι ο τίτλος ενός ποιήματος. Είναι ο Αύγουστος ο πιο ερωτικός μήνας; 

Α.Φ.: Ο Αύγουστος είναι ο πιο ερωτικός και ταυτόχρονα μελαγχολικός μήνας, διότι σε αυτό τον μήνα ο έρωτας λούζεται με καυτό φως και αλμύρα.

Μ.Γ.: «Άφησέ με να σε βρω…». Τι είναι αυτό που αναζητάτε μέσα από τον στίχο;    

Α.Φ.: Αναζητώ τον έρωτα. Μέσα από αυτόν τον στίχο ο καθένας μας μπορεί να αναζητήσει τον ιδανικό έρωτα, έναν έρωτα δυνατό, αμοιβαίο που αγκαλιά με τον άλλον μπορεί να χαθεί στα απύθμενα νερά του και να αγγίξει την αιωνιότητα των στιγμών. 

Μ.Γ.: Ποια θεωρείτε «γυμνή ψυχή»;

Α.Φ.: Γυμνή ψυχή είναι εκείνη που συνέχεια διαβαίνοντας τον δρόμο προς την λύτρωση πετάει οποιαδήποτε μάσκα τη βαραίνει και κηρύττει τη φωνή της αλήθειας και της αγάπης. Γυμνή ψυχή, είναι εκείνη η ψυχή που για έναν έρωτα θα έδινε τα πάντα, θυσιάζοντας ακόμα και την ίδια, στον ιερό βωμό του θεού έρωτα. 

Μ.Γ.: Πως ένα «για σένα» υπερτερεί από τον έρωτα και την αγάπη όπως στο ποίημα «Εξομολόγηση»;

Α.Φ.: Για έναν αμοιβαίο έρωτα θα έδινα σώμα και ψυχή. 

Μ.Γ.: Πότε χαρακτηρίζεται κάποιος «ναυαγός του χρόνου»;

Α.Φ.: Εκείνος ο άνθρωπος που γυρνώντας τον χρόνο πίσω μπορεί να βρει τα απομεινάρια της αληθινής του φύσης, μπορεί να αναζητήσει τις χαμένες αλήθειες και να βρει το νόημα της πραγματικής ζωής διότι εκείνος ο χρόνος ο περασμένος μπορεί να του χαρίσει όλη την σοφία του κόσμου. Εκείνη την σοφία, που όλοι μας αναζητούμε, μέσα από το πέρασμα της τωρινής μας ζωής. 

Μ.Γ.: Στην ποιητική συλλογή υπάρχουν και κάποιες εικόνες αγαλμάτων. Πως συνδέονται με τα ποιήματά σας;

Α.Φ.: Θα μπορούσα να πω, σκεπτόμενος και αναλογιζόμενος την ερώτηση σας, πως ασυνείδητα η επιλογή των μαρμάρινων αγαλμάτων και αυτού του υπέροχου κάλλους, που αυτά αντιπροσωπεύουν, υποδηλώνουν και συμβολίζουν την εσωτερική ανάγκη της ανθρώπινης φύσης να ξαναζωντανέψει και να αναδυθεί μέσα από το σκληρό πάγωμα του χρόνου, το ολοζώντανο άνθος του πραγματικού θείου έρωτα που όλες οι ανθρώπινες ψυχές, έχουν πραγματική ανάγκη, να βιώσουν στο έπακρο. 

Μ.Γ.: Σας ευχαριστώ πολύ για την παραχώρηση της συνέντευξης κι εύχομαι καλοτάξιδο το βιβλίο σας. 

Α.Φ.: Θα ήθελα με την σειρά μου να σας ευχαριστήσω και εγώ για αυτή την εξαίσια συνέντευξη ανταλλάσοντας ωραίες απόψεις για τον έρωτα και την αγάπη και που μέσω αυτής μου δώσατε την ευκαιρία να μιλήσω για το έργο μου.

*Η ποιητική συλλογή  SILENTIUM του Αντώνη Φιλιππαίου κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΚΑΚΤΟS 

Μαίρη Γκαζιάνη

Γεννήθηκε στα Ιωάννινα.  Μεγάλωσε στην Αθήνα όπου ζει μέχρι σήμερα και εργάσθηκε ως τραπεζοϋπάλληλος. Στο παρελθόν ασχολήθηκε ερασιτεχνικά με την φωτογραφία, τη ζωγραφική και τα τελευταία δέκα χρόνια με τη συγγραφή. Έχει πραγματοποιήσει ατομικές εκθέσεις και έχει συμμετάσχει σε πολλές ομαδικές.

Την περίοδο 2011-2012 υπήρξε ραδιοφωνική παραγωγός στο magicradiolive. Από τον Νοέμβρη 2014 συνεργάζεται με το now24.gr και έχει πραγματοποιήσει πάνω από εξακόσιες συνεντεύξεις, καθώς και σχολιασμούς βιβλίων και θεατρικών παραστάσεων. Το 2016 συμμετείχε στην τηλεοπτική εκπομπή «Καλώς τους» του ΑιγαίοTV πραγματοποιώντας συνεντεύξεις σε ανθρώπους των τεχνών. Διετέλεσε Διευθύντρια Σύνταξης του on line Πολιτιστικού Περιοδικού Books and Style από Ιούλιο 2017 έως Μάρτιο 2018 οπότε αποχώρησε οικειοθελώς.

Μεγάλες της αγάπες είναι το θέατρο και ο χορός με τα οποία έχει ασχοληθεί ερασιτεχνικά κι έχει συμμετάσχει σε θεατρικές και χορευτικές παραστάσεις.

Τον Μάιο του 2012 κυκλοφόρησε την πρώτη ποιητική της συλλογή με τίτλο «Σου γράφω…», τον Σεπτέμβρη 2013 κυκλοφόρησε το πρώτο της μυθιστόρημα με τίτλο «Ένα φεγγάρι λιγότερο» από τις εκδόσεις Ελληνική Πρωτοβουλία και τον Ιούνιο του 2014 κυκλοφόρησε το βιβλίο της «Τα πλήκτρα της σιωπής»  από τις εκδόσεις ΄Οστρια. Επίσης, το παραμύθι της «Το ψαράκι του βυθού» συμπεριλαμβάνεται στο βιβλίο «Παραμύθια και Μαμάδες» εκδόσεις Βερέττα 2015.  Τον Ιούνιο 2017 κυκλοφόρησε το μυθιστόρημά της «Άλικα βήματα» από την Εμπειρία Εκδοτική. Τον Νοέμβριο του  2019 κυκλοφόρησε το νέο της μυθιστόρημα «Ζάχαρη άχνη» από τις εκδόσεις Ωκεανός. Τον Μάιο 2021 θα κυκλοφορήσει το νέο της μυθιστόρημα από τις εκδόσεις Ωκεανός.

 

Related posts