Subscribe Now

Trending News

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στo now24.gr.
Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας.
13 Ιούλ 2020
Πολιτισμός

Αντωνία Πανταζοπούλου-Σακελλαρίου : Η συγγραφή είναι  για μένα ένα κομμάτι της καθημερινότητας

 
pantazopoulou2
 
 
Mairi-Gaziani-febr-2016Από τη Μαίρη Γκαζιάνη
  Η Αντωνία Πανταζοπούλου-Σακελλαρίου γεννήθηκε στον Πύργο της Ηλείας. Είναι νηπιαγωγός. Ζει και εργάζεται στη Λέρο. Οι Βενετσιάνικες βινιέτες είναι το πρώτο της βιβλίο.
 
ΕΡ. Kυρία  Πανταζοπούλου γεννηθήκατε στον Πύργο της Ηλείας. Ποιες εικόνες των παιδικών σας χρόνων υπάρχουν καταχωρημένες στο μυαλό σας που σας  εμπνέουν ως συγγραφέα;
ΑΠ. Θυμάμαι στο σπίτι της γιαγιάς μου άντρες σιωπηλούς και γυναίκες που μιλούσαν    λίγο αλλά πολύ όμορφα, έμπαινες στον κόσμο τους χωρίς να το θέλεις κι αναμασούσες μνήμες των άλλων μέσα από ξεχασμένες ιστορίες που πολύ θα ήθελα να διηγηθώ.
ΕΡ. Ως παιδί και ως έφηβη είχατε λογοτεχνικές ανησυχίες;
ΑΠ. Διάβαζα πολύ.
ΕΡ. Μεγαλώνοντας σπουδάσατε νηπιαγωγός. Ήταν επιλογή σας ή σύμπτωση;
ΑΠ. Ήταν μάλλον σύμπτωση αλλά με τα παιδιά είναι καλά.
ΕΡ. Σήμερα κατοικείτε μόνιμα στη Λέρο. Τι σας οδήγησε εκεί;
ΑΠ. Το επάγγελμα του συζύγου, είναι γιατρός στο νοσοκομείο. Πάντως η Λέρος είναι πολύ όμορφη!
pantazopoulouΕΡ. Με τη συγγραφή πότε αρχίσατε ν` ασχολείσθε;
ΑΠ. Όταν τελείωσα το σχολείο άρχισα να γράφω ποιήματα, είναι μερικά τετράδια ξεχασμένα σ` ένα συρτάρι. Πριν από τις Βενετσιάνικες  βινιέτες έγραψα ένα μεγάλο μυθιστόρημα που δεν έχει εκδοθεί.
ΕΡ. Τι είναι για σας η συγγραφή;
ΑΠ. Ένα κομμάτι της καθημερινότητας.
ΕΡ. Πρόσφατα κυκλοφόρησε το πρώτο βιβλίο σας με τίτλο «Βενετσιάνικες βινιέτες». Σε τι είδους βινιέτες αναφέρεται και γιατί τις χαρακτηρίζετε βενετσιάνικες;
ΑΠ. Η Βενετία είναι ένας κόσμος μεγαλειώδης, χωρίς χώμα, που αναδύθηκε από τους βάλτους και επιπλέει ακόμα κόντρα σε όλους τους καιρούς. Αυτό είναι πραγματικότητα μαζί και συμβολισμός. Μας παρέδωσε τον Καναλέτο και τον Γκουάρντι, τον Τισιανό και τον Τιντορέτο, την κομέντια ντελ Άρτε και τον απελπισμένο Σάϋλοκ που περιφέρεται απελπισμένος στο γκέτο των εβραίων, στη συνοικία του Καναρέτζιο.
ΕΡ. Στο βιβλίο σας περιλαμβάνονται «πέντε ετερόκλητες ιστορίες που κρέμονται από μια κλωστή», γράφετε στο οπισθόφυλλο του βιβλίου. Τι είδους είναι αυτή η «κλωστή»;
ΑΠ. Οι ιστορίες του βιβλίου είναι ετερόκλητες, διαδραματίζονται σε διαφορετικές πόλεις και ιστορικές περιόδους. Σημείο αναφοράς το γκέτο των εβραίων της Βενετίας, το παλαιότερο του κόσμου, αυτή είναι η «κλωστή» που ενώνει τις ζωές των ηρώων, τα «τείχη» που έχτισαν γύρω τους η απομόνωση, ο φόβος και η  μισαλλοδοξία.  Είναι ο προσωπικός εγκλεισμός και το μάταιο της προσπάθειάς τους να ζήσουν.
utf-8-b-zplolc6dzpxopm6jzpnokc6dzpnoms6vzqm-utf-8-b-i-filename-1-m6szpnonc6zzpxopm6vzqmuanbnΕΡ. Σε όλες τις ιστορίες σας επικρατεί ο θάνατος, οι δολοφονίες. Τι σας έκανε να γράψετε για το θάνατο και ειδικά για δολοφονίες;
ΑΠ. Αν και αυτό διαφαίνεται αρχικά, αυτό που προσπάθησα να κάνω είναι να εμβαθύνω στους χαρακτήρες των ηρώων και στα ανθρώπινα πάθη σε ταραγμένες εποχές. Ήταν πολύ συνηθισμένο να βρεθεί κάποιος μαχαιρωμένος σ` ένα κανάλι της Βενετίας στα 1797 ή σ` ένα στενό στα Ταμπάκικα της Θεσσαλονίκης των αρχών του εικοστού αιώνα.
ΕΡ. Το βιβλίο σας αφορά καθαρή μυθοπλασία ή βασίζεται σε τυχόν αφηγήσεις ή γεγονότα και πρόσωπα που γνωρίζετε;
ΑΠ. Οι ήρωες είναι πλασματικοί αλλά τοποθετημένοι στο ιστορικό πλαίσιο. Σχεδόν όλοι φέρουν κάποια στοιχεία των ανθρώπων που έχω γνωρίσει καθώς και αυτοβιογραφικά όπως πιστεύω ότι συμβαίνει με όλους όσους γράφουν.
ΕΡ. Η  συγγραφέας που αναφέρετε στο βιβλίο σας εμπνεύστηκε από τη ζωγραφιά ενός πιάτου του γλυκού. Ποια ήταν η δική σας έμπνευση;
ΑΠ. Η συγγραφέας που αναφέρω είμαι εγώ, όσο για το πιατάκι του γλυκού ήταν μια έμπνευση της στιγμής, τίποτα ιδιαίτερο, γιατί στο σπίτι έχουμε κάποια απομεινάρια από παλιά σερβίτσια.
ΕΡ. Το πιάτο του γλυκού έσπασε κατά το πλύσιμο. Ποιος συμβολισμός υπάρχει σ` αυτό;
ΑΠ. Αν υποχρεωτικά πρέπει να το ερμηνεύσουμε ας πούμε πως συμβολίζει το εφήμερο των πραγμάτων αφού οι ήρωες του βιβλίου είναι και αυτοί περαστικοί, «έζησαν όσο γραφόταν το βιβλίο», ίσως και αυτό να είναι ο στόχος.
pantazopoulou1ΕΡ. Αφού σας ευχαριστήσω και σας ευχηθώ καλοτάξιδο το νέο βιβλίο σας θα σας ζητήσω να κλείσετε με  μια δική σας φράση αυτή τη συνέντευξη.
ΑΠ. Θα μου επιτρέψετε να τελειώσω παραθέτοντας ένα κομμάτι από το βιβλίο. Αναφέρεται στον Αβδούλ Χαμίτ, από τη σελ 151.
«Και τώρα ήρθε η σειρά του να πληρώσει για τους ανάξιους δούλους, που είχαν δηλητηριαστεί για να ζήσει εκείνος, και τη φρουρά του, που ορκιζόταν στη σκιά του Αλλάχ πάνω στη γη, μέχρι που δεν έμεινε κανένας για να θυμίζει τις μέρες της δόξας του. Ύστερα άρχισαν οι εφιάλτες. Σχεδόν κάθε νύχτα έβλεπε πως είχε μείνει μόνος του γιατί δεν υπήρχε κανένας να τον υπερασπιστεί, τους είχε θυσιάσει όλους στο βωμό της ματαιοδοξίας του, αφού ήταν ένας βασιλιάς χωρίς υπηκόους, μια μαριονέτα στα χέρια των ισχυρών και του όχλου, που τον κομμάτιαζε κι έπαιρνε τα κομμάτια του για φυλαχτό. Μια στάλα από το μαύρο αίμα του θεράπευε όλες τις αρρώστιες του σώματος και της ψυχής. Ήταν ένα μαρτύριο που κρατούσε τόσο λίγο, ώστε δεν έμεινε τίποτα από εκείνον, μόνο η σκιά του έτρεμε ακόμα στις πλάκες του δρόμου….».
Για όλους τους τυράννους αυτού του κόσμου, του παρελθόντος και του μέλλοντος! Σας ευχαριστώ
*** Το βιβλίο «Βενετσιάνικες βινιέτες» της Αντωνίας Πανταζοπούλου-Σακελλαρίου κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΚΕΔΡΟΣ

Μαιρη-ΓκαζιανηΜαίρη Γκαζιάνη
Γεννήθηκε στα Ιωάννινα.  Μεγάλωσε στην Αθήνα όπου ζει μέχρι σήμερα και εργάσθηκε ως τραπεζοϋπάλληλος. Στο παρελθόν ασχολήθηκε ερασιτεχνικά με την φωτογραφία ενώ τώρα ζωγραφίζει και παράλληλα γράφει. Τον Μάιο του 2012 κυκλοφόρησε την πρώτη ποιητική της συλλογή με τίτλο «Σου γράφω…», τον Σεπτέμβρη 2013 κυκλοφόρησε το πρώτο της μυθιστόρημα με τίτλο ΕΝΑ ΦΕΓΓΑΡΙ ΛΙΓΟΤΕΡΟ και τον Ιούνιο του 2014 κυκλοφόρησε το βιβλίο της ΤΑ ΠΛΗΚΤΡΑ ΤΗΣ ΣΙΩΠΗΣ  από τις εκδόσεις ΟΣΤΡΙΑ. Επίσης, το παραμύθι της «Το ψαράκι του βυθού» συμπεριλαμβάνεται στο βιβλίο «Παραμύθια και Μαμάδες» εκδόσεις Βερέττα 2015. 
Γράφει στίχους για τραγούδια, υπήρξε ραδιοφωνική παραγωγός ενώ μεγάλες της αγάπες είναι το θέατρο και ο χορός με τα οποία ασχολείται ερασιτεχνικά.
Από τον Σεπτέμβρη του 2016 συμμετέχει στην τηλεοπτική εκπομπή ΚΑΛΩΣ ΤΟΥΣ που μεταδίδεται από την τηλεόραση Αιγαίο, ΟΤΕ TV (πλατφόρμα 668).

 
 

Related posts