Subscribe Now

Trending News

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στo now24.gr.
Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας.
16 Ιούν 2021
Πολιτισμός

Αντωνία Βερτζάγια-Παπακωνσταντίνου: Η μαγειρική είναι μαγεία,οι ατμοί πάνω από την κατσαρόλα είναι σαν ένα τζίνι  

Συνέντευξη στη Μαίρη Γκαζιάνη 

H Αντωνία Βερτζάγια-Παπακωνσταντίνου γεννήθηκε στο Αιγάλεω και κατοικεί μόνιμα στο Χαϊδάρι με τον σύζυγο, τα δύο της παιδιά και τα εγγόνια της. Είναι πτυχιούχος Κοινωνικής Θεολογίας του ΕΚΠΑ. Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια μαγειρικής και γευσιγνωσίας καθώς και μαθήματα Διατροφής και Ευεξίας στο Τμήμα Αθηνών του Ανοιχτού Λαϊκού Πανεπιστημίου. Υπήρξε ενεργό μέλος επί σειρά ετών σε συλλόγους ατόμων με ειδικές ανάγκες καθώς και σε προγράμματα αγωγής υγείας, ταυτότητας και αυτοεκτίμησης, και έχει παρακολουθήσει σεμινάρια με θέμα τις μαθησιακές δυσκολίες. Ο Δήμος Χαϊδαρίου το 2010 την τίμησε με το βραβείο «Γυναίκα της χρόνιας» για την κοινωνική προσφορά της στην πόλη. Γράφει συνταγές μαγειρικής στο δίκτυο τοπικών εφημερίδων «Η πόλη μας», έχουν δημοσιευτεί συνταγές της στο περιοδικό «OLIVE», έχει παρουσιάσει συνταγές μαγειρικής στο ραδιόφωνο και σε τηλεοπτικές εκπομπές μαγειρικής και ψυχαγωγικού περιεχομένου. Ενημερώνει η ίδια τόσο το blog www.kokkinopipero.gr, όσο και το facebook group της «Συνταγές Μαγειρικής – Kokkinopipero.gr» που αριθμεί 84.000 ακόλουθους. Το 2011 εξέδωσε το πρώτο της βιβλίο με τίτλο «Φοιτήτρια και στη μαγειρική – συνταγές έως 30’». Το βιβλίο της με μικρές ιστορίες μαγειρικής «Γυναίκες της οδού Θεμιστοκλέους» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πνοή. 

ΜΑΙΡΗ ΓΚΑΖΙΑΝΗ: Πώς από πτυχιούχος Κοινωνικής Θεολογίας περάσατε στα σεμινάρια μαγειρικής και γευσιγνωσίας καθώς και σε μαθήματα Διατροφής και Ευεξίας;

ΑΝΤΩΝΙΑ ΒΕΡΤΖΑΓΙΑ-ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Αγαπητή Μαίρη, αξίζει να σου πω ότι πρώτα παρακολούθησα τα σεμινάρια μαγειρικής και γευσιγνωσίας, ύστερα σπούδασα Κοινωνική Θεολογία και ακολουθούν πολλά σεμινάρια μετά, ανάμεσα σε αυτά και εκείνα της Διατροφής και Ευεξίας. Τα πρώτα σεμινάρια πριν τη σχολή ήταν γιατί είχα ανάγκη να μάθω περισσότερα γι’ αυτό που αγαπούσα και αγαπώ, την μαγειρική αυτή καθεαυτή. Η σχολή ήταν επιλογή μου γιατί περιλαμβάνει τη λαογραφική παράδοση του τόπου μας και ως προς τα διατροφικά έθιμα κατά τις μεγάλες θρησκευτικές μας εορτές. Τα μαθήματα Διατροφής και Ευεξίας τα επέλεξα γιατί ήθελα να ξέρω και την θρεπτική αξία των τροφών όχι μόνο τον σωστό συνδυασμό τους γευστικά. 

 

Α.Β.Π.: Η αγάπη μου για τη μαγειρική και οι τρυφερές αναμνήσεις μου από τις γειτόνισσές μου στην οδό Θεμιστοκλέους, μια ολόκληρη ζωή, με οδήγησαν αυθόρμητα στο να καταγράψω όλες αυτές τις ιστορίες. Καλύτερο τρόπο για να δείξω την αγάπη και στα δύο δε θα μπορούσα να βρω. Βρίσκομαι σε ένα στάδιο ζωής που εκφράζομαι πολύ διαφορετικά όταν θέλω να περάσω στον κόσμο ωραία μαγειρικά, και όχι μόνο, μηνύματα. Είναι ιδιαίτερο το βιβλίο μου αυτό, ναι, γιατί δεν θέλω απλά να σας μάθω πώς γίνονται τα κρασοκούλουρα αλλά να σας περάσω και το συναίσθημα της Νίτσας όταν τα έφτιαχνε για την οικογένειά της κάθε Πάσχα. Είναι εξίσου σημαντικό να έχεις σκοπό όταν μαγειρεύεις να δημιουργείς, να προσφέρεις γιατί σου δίνει χαρά. Δεν πρέπει να είναι άλλη μια δουλειά του νοικοκυριού απλώς. 

Μ.Γ.: Ποιες είναι αυτές οι γυναίκες του τίτλου; Υπήρξαν ή πρόκειται για δημιουργία της φαντασίας σας;

Α.Β.Π.: Είναι εκείνες οι υπέροχες γυναίκες της παλιάς μου γειτονιάς. Οι χαρακτήρες των γυναικών αυτών, ναι, υπήρξαν. Τα ονόματα και η προσωπικότητα κάθε γυναίκας ανά ιστορία είναι δική μου επιλογή. Η ηρωίδα ανά συνταγή-ιστορία είναι μυθοπλασία, όχι πραγματικότητα. Κάθε συνταγή όταν την μαγείρευα μού έφερνε στο νου και έναν διαφορετικό χαρακτήρα και έτσι πάντρεψα προσωπικότητα και μαγειρική ιστορία, αυθόρμητα και βασισμένη σε ανάμεικτες αναμνήσεις μου. 

Μ.Γ.: Πού βρίσκεται η οδός Θεμιστοκλέους και τι σημαίνει για εσάς αυτός ο δρόμος;

Α.Β.Π.: H οδός Θεμιστοκλέους βρίσκεται στο Αιγάλεω. Ο δρόμος αυτός σημαίνει πολλά για μένα αφού μου πρόσφερε μια σιγουριά που σου δίνει το γνώριμο τοπίο. Τα πεζοδρόμια όπου έπαιζα με τις φίλες μου, τα δέντρα με τα λεμόνια που με έστελνε η μάνα μου να κόψω, οι μυρωδιές από τις κουζίνες… Εκεί γεννήθηκα, εκεί μεγάλωσα, εκεί ήταν όλη μου η ζωή, αργότερα σε αυτόν τον δρόμο γνώρισα τον άντρα μου, εκεί γεννήθηκαν και τα παιδιά μου, όλες μου οι αναμνήσεις εκεί.  

Μ.Γ.: Μπορείτε να μας πείτε με τι έρχεται σε επαφή ο αναγνώστης στις σελίδες του βιβλίου;

Α.Β.Π.: Αρχικά, έρχεται σε επαφή με τις μικρές μαγειρικές ιστορίες που παρουσιάζουν γυναίκες που αγωνιούν καθημερινά για να χορτάσουν τις οικογένειές τους. Επίσης με συνταγές παραδοσιακές, οικογενειακές αλλά και πιο σύγχρονες με γνώριμα υλικά. Συνταγές που σήμερα μπορούν εξίσου γευστικά να μαγειρέψουν γυναίκες και άντρες.  

Μ.Γ.: Τα κείμενα που συνοδεύουν τις συνταγές ανταποκρίνονται σε πραγματικά γεγονότα;

Α.Β.Π.: Όχι, ο τρόπος που εξελίσσονται οι ιστορίες, είναι μυθοπλασία. Πολλά περιστατικά είναι βιωματικά δικά μου ή πολύ κοντινών συγγενών και φίλων. Με το πέρασμα των χρόνων κάθε άνθρωπος κρατά το γεγονός που έχει να αφηγηθεί και όχι τον πραγματικό πρωταγωνιστή. Έτσι κι εγώ θυμάμαι και πλέκω μεταξύ τους τις ιστορίες που έχω ζήσει ή ακούσει όλα αυτά τα χρόνια. Δεν με απασχολεί ο πρωταγωνιστής, αλλά το μήνυμα που μού έχει αφήσει. 

Μ.Γ.: Το βιβλίο χωρίζεται σε ενότητες. Πώς έγινε ο διαχωρισμός τους;

Α.Β.Π.: Στις συνταγές μου προσπαθώ να χρησιμοποιώ υλικά εποχής. Έτσι δημιουργήθηκαν οι ενότητες του βιβλίου. Άλλωστε και οι ηρωίδες μου έχουν την ίδια άποψη. Η Αντιγόνη για παράδειγμα τα γεμιστά της τα φτιάχνει μόνο καλοκαίρι, την εποχή που οι ντομάτες αφθονούν και τα κολοκυθάκια είναι στο φόρτε τους! Και σε κάθε εποχή χωρίζονται οι συνταγές σε φαγητά και γλυκά ώστε να μπορεί εύκολα ο αναγνώστης να διαλέξει αν θέλει να μαγειρέψει κάτι αλμυρό ή γλυκό.    

Μ.Γ.: «Το φαγητό εξημερώνει αγρίους» όπως αναφέρει στη Δήμητρα η μητέρα της;

Α.Β.Π.: Ναι, φυσικά. Η μάνα της Δήμητρας είχε πολύ δίκιο. Ένα καλομαγειρεμένο φαγητό με μεράκι μπορεί να σου διώξει τις σκοτούρες της ημέρας, να σε κάνει να ξεχάσεις τις έγνοιες σου, τι πέρασες σήμερα και να χαλαρώσεις. Δεν το σκέφτεσαι καν το αύριο. Απολαμβάνεις τη στιγμή, την ώρα που γεύεσαι το φαγητό σου. 

Μ.Γ.: Πώς συγκεντρώθηκαν όλες οι συνταγές που αναφέρετε;

Α.Β.Π.: Είναι αποτέλεσμα χρόνων. Αυτές θυμάμαι από παιδί να μαγειρεύουν στη γειτονιά μου όλες οι μητέρες, οι σύζυγοι, οι αδερφές, οι εγγονές. Με αυτές μεγάλωσα και τις μαγείρευα καθημερινά κι έτσι έγιναν κτήμα μου και δεν τις ξέχασα ποτέ. Δεν χρειάστηκε καν να κρατήσω σημειώσεις. Μόνο όταν άρχισα να οργανώνω το βιβλίο μου, τις κατέγραψα.  

Μ.Γ.: Τις έχετε δοκιμάσει όλες πριν τις συμπεριλάβετε;

Α.Β.Π.: Από τότε που έφτιαξα το blog μου kokkinopipero.gr δεν αναρτώ συνταγή αν δεν την έχω δοκιμάσει τουλάχιστον τρεις φορές. Τον ίδιο κανόνα ακολούθησα και στο πρώτο βιβλίο μου, τον ίδιο και στο τωρινό. Όλες οι συνταγές, αν και είναι δοκιμασμένες χρόνια ολόκληρα, πριν ενταχθούν στο βιβλίο, ξαναφτιάχτηκαν τουλάχιστον τρεις φορές η καθεμιά, ακόμη κι αν βγήκε το φαγητό τέλειο με την πρώτη! 

Μ.Γ.: Τα κείμενά σας αποπνέουν μια αύρα νοσταλγίας. Ποια ήταν τα συναισθήματά σας όταν το γράφατε;  

Α.Β.Π.: Τα συναισθήματά μου ανάλογα την ιστορία ήταν διαφορετικά, ανάμεικτα. Άλλοτε έκλαιγα, άλλοτε γελούσα, πολλές φορές μελαγχολούσα γιατί καταλάβαινα ότι αυτές οι ιστορίες έκρυβαν μέσα όχι μόνο τη ζωή των γυναικών της οδού Θεμιστοκλέους αλλά ολόκληρης της Ελλάδας ίσως… Είναι συγκινητικό να μπαίνεις στην ψυχολογία μιας καθημερινής ηρωίδας, να βλέπεις μέσα από τα μάτια της τα τεχνάσματα που σοφιζόταν για να προσφέρει στην οικογένειά της. 

Μ.Γ.: Στη Δέσποινα, που αναφέρεται σ’ ένα από τα κείμενα, οι εμπνεύσεις για τη δουλειά, την οικογένεια, για όλα τα προβλήματά της, έρχονταν πάνω από τους ατμούς της κατσαρόλας. Πώς η μαγειρική γίνεται έμπνευση για να λύσει άλλα θέματα;

Α.Β.Π.: Η μαγειρική είναι μαγεία, οι ατμοί πάνω από την κατσαρόλα είναι σαν ένα τζίνι που τού εκμυστηρεύεσαι τα μυστικά σου και αυτό σε συμβουλεύει πώς να λύσεις τα προβλήματά σου!

Μ.Γ.: Υπάρχουν άραγε σήμερα γυναίκες που ασχολούνται με τη μαγειρική σαν μια επιστήμη, όπως αυτές του βιβλίου σας;

Α.Β.Π.: Δε θεωρώ πως είναι για τις ηρωίδες μου επιστήμη η μαγειρική τους. Η τέχνη τους είναι κάτι αυθόρμητο, δημιουργούν από ένστικτο. Όσο για τις γυναίκες τού σήμερα, πιστεύω πως ασχολούνται με τη μαγειρική είτε γιατί βλέπουν από μικρή ηλικία τους γονείς τους να μαγειρεύουν και επηρεάζονται είτε ως φοιτήτριες από ανάγκη ή ακολουθούν τη μόδα τής εποχής που θέλει τη μαγειρική να προβάλλεται αρκετά. 

Μ.Γ.: Η γραφή των κειμένων σας είναι λυρική, πώς χαρακτηρίζετε τα φαγητά που προτείνετε;

Α.Β.Π.: Οι συνταγές που προτείνω στο βιβλίο μου είναι διαχρονικές, παραδοσιακές που εκπέμπουν μια νοσταλγία που σε ταξιδεύουν στο χθες, σε ακολουθούν στο σήμερα, θα είναι μαζί σου πάντα. Επομένως, όταν έγραφα τις μαγειρικές μου ιστορίες, η λυρικότητα στο ύφος μου ήταν αυθεντική. Συνταγή και πρωταγωνίστρια γενούν συναίσθημα αυθόρμητα.    

Μ.Γ.: Εκτός από τις θρεπτικές ουσίες που γεμίζουν το στομάχι, τι άλλο θεωρείτε ότι είναι απαραίτητο να προσφέρει το καθημερινό φαγητό;

Α.Β.Π.: Το καθημερινό φαγητό για εμένα δεν γεμίζει μόνο το στομάχι. Η πληρότητα ενός καλού φαγητού και της προετοιμασίας του είναι ανάταση του ίδιου του πνεύματός μας.  

Μ.Γ.: Σας ευχαριστώ πολύ για τη συνέντευξη και σας εύχομαι καλοτάξιδο το βιβλίο σας.

Α.Β.Π.: Εγώ σε ευχαριστώ για τις όμορφες ευχές σου και τις πολύ ωραίες και στοχευμένες ερωτήσεις σου.

*Το βιβλίο «Γυναίκες της οδού Θεμιστοκλέους» της Αντωνία Βερτζάγια-Παπακωνσταντίνου κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πνοή. 

Μαίρη Γκαζιάνη

Γεννήθηκε στα Ιωάννινα.  Μεγάλωσε στην Αθήνα όπου ζει μέχρι σήμερα και εργάσθηκε ως τραπεζοϋπάλληλος. Στο παρελθόν ασχολήθηκε ερασιτεχνικά με την φωτογραφία, τη ζωγραφική και τα τελευταία δέκα χρόνια με τη συγγραφή. Έχει πραγματοποιήσει ατομικές εκθέσεις και έχει συμμετάσχει σε πολλές ομαδικές.

Την περίοδο 2011-2012 υπήρξε ραδιοφωνική παραγωγός στο magicradiolive. Από τον Νοέμβρη 2014 συνεργάζεται με το now24.gr και έχει πραγματοποιήσει πάνω από εξακόσιες συνεντεύξεις, καθώς και σχολιασμούς βιβλίων και θεατρικών παραστάσεων. Το 2016 συμμετείχε στην τηλεοπτική εκπομπή «Καλώς τους» του ΑιγαίοTV πραγματοποιώντας συνεντεύξεις σε ανθρώπους των τεχνών. Διετέλεσε Διευθύντρια Σύνταξης του on line Πολιτιστικού Περιοδικού Books and Style από Ιούλιο 2017 έως Μάρτιο 2018 οπότε αποχώρησε οικειοθελώς.

Μεγάλες της αγάπες είναι το θέατρο και ο χορός με τα οποία έχει ασχοληθεί ερασιτεχνικά κι έχει συμμετάσχει σε θεατρικές και χορευτικές παραστάσεις.

Τον Μάιο του 2012 κυκλοφόρησε την πρώτη ποιητική της συλλογή με τίτλο «Σου γράφω…», τον Σεπτέμβρη 2013 κυκλοφόρησε το πρώτο της μυθιστόρημα με τίτλο «Ένα φεγγάρι λιγότερο» από τις εκδόσεις Ελληνική Πρωτοβουλία και τον Ιούνιο του 2014 κυκλοφόρησε το βιβλίο της «Τα πλήκτρα της σιωπής»  από τις εκδόσεις ΄Οστρια. Επίσης, το παραμύθι της «Το ψαράκι του βυθού» συμπεριλαμβάνεται στο βιβλίο «Παραμύθια και Μαμάδες» εκδόσεις Βερέττα 2015.  Τον Ιούνιο 2017 κυκλοφόρησε το μυθιστόρημά της «Άλικα βήματα» από την Εμπειρία Εκδοτική. Τον Νοέμβριο του  2019 κυκλοφόρησε το νέο της μυθιστόρημα «Ζάχαρη άχνη» από τις εκδόσεις Ωκεανός. Τον Μάιο 2021 θα κυκλοφορήσει το νέο της μυθιστόρημα από τις εκδόσεις Ωκεανός.

 

 

 

 

Related posts