Subscribe Now

Trending News

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στo now24.gr.
Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας.
12 Απρ 2021
Blender

Άνθρωπος και μνήμη μια αβέβαιη σχέση

*Από την Εύα Σκαπετουλιά.

Πρόσφατα πήρε τυχαία το μάτι μου, ένα βίντεο που δείχνει με ένα απλό animation τι πάει να πει η νόσος «Αlzheimer» ή όπως συνηθίζεται «Γεροντική Άνοια». Αυτόματα ανέτρεξα για να βρω μια επιστημονική άποψη ως προς αυτή την ασθένεια που ολοένα και την ακούμε να συμβαίνει και να παίρνει  διαφορετικές μορφές.

Η ιατρική περιγραφή που ξεχώρισε είναι η εξής: «Η νόσος Alzheimer είναι μια νόσος που εξελίσσεται προοδευτικά, καταστρέφοντας τη μνήμη και άλλες σημαντικές νοητικές λειτουργίες του εγκεφάλου. Είναι η πιο κοινή αιτία της άνοιας – μια ομάδα διαταραχών του εγκεφάλου που οδηγεί σε απώλεια της πνευματικής λειτουργίας και κοινωνικών δεξιοτήτων. Στη νόσο Αλσχάιμερ, τα εγκεφαλικά κύτταρα εκφυλίζονται και πεθαίνουν , προκαλώντας μια σταθερή μείωση στη μνήμη και διανοητική λειτουργία . Τα τωρινά φάρμακα που κυκλοφορούν, μπορούν να επιβραδύνουν  την νόσο και σε συνδυασμό με στρατηγικές διαχείρισης (που θα δοθούν από τον θεραπευτή) μπορεί να υπάρξει προσωρινή βελτίωση των συμπτωμάτων. Στόχος της θεραπείας είναι να βοηθήσει τους ανθρώπους με νόσο Αλτσχάιμερ να μεγιστοποιήσουν τη λειτουργία και τη διατήρηση της ανεξαρτησίας τους».

Μια ιατρική άποψη είναι πάντοτε και απ’ όλους  σεβαστή, ωστόσο τα παραπάνω φαίνονται απλοϊκά έως αδιάφορα σε όσους γνωρίζουν και έχουν ζήσει από το κοντινό τους περιβάλλον –οικογενειακό συνήθως-, πόσο δύσκολο είναι να ζεις με ένα πρόσωπο που αγαπάς και με την πάροδο του χρόνου αφαιρεί από την μνήμη του εσένα και ότι έχετε ζήσει μαζί. Συνήθως , το πρώτο που νιώθεις εσύ ο ίδιος είναι μια ακατανόητη οργή και αμφισβητείς ότι μπορεί να του συμβαίνει. Η συνειδητοποίηση είναι ο καλύτερος σύμμαχος, ο χρόνος αντίθετα όχι σ’ αυτή την περίπτωση.

Λίγες μέρες, αφότου είχα δει το βίντεο και είχα ευαισθητοποιηθεί πάνω στο συγκεκριμένο θέμα, έτυχε να παραστώ σ’ ένα αρκετά δυσάρεστο συμβάν. Τη στιγμή που βρισκόμουν στο εκλογικό κέντρο που προβλεπόταν ότι θα ψήφιζα άκουσα μια συζήτηση ανάμεσα σε μια γυναίκα και στην εφορευτική επιτροπή. Η κυρία παρακάλεσε ευγενικά τους «ανθρώπους» που ήταν εκεί, αν θα μπορούσε να περάσει πρώτα από εκείνη η μητέρα της να δώσει την ψήφο της, διότι είχε κάποιο πρόβλημα υγείας που αρχικά δεν διευκρίνιζε, ύστερα από αρκετή πίεση, με σχετικά ήρεμο τόνο στα όρια του ψιθυριστά τους εξομολογήθηκε πως έπασχε από Alzheimer. Ο ένας εξ’ αυτών αποκρίθηκε εντόνως :« Και τι την φέρατε εδώ να κάνει κυρία μου; Φυσικά και δεν μπορεί να περάσει!». Η γυναίκα παρέμεινε σε ευγενικούς τόνους προς αυτήν την αγενή παρέμβαση, κάνοντας αντιληπτό μέσα από το ηχόχρωμα της φωνής της ότι είχε έρθει σε τρομερά δύσκολη θέση να διευκρινίζει ότι είναι σε πολύ πρώιμο στάδιο και έχει βούληση. Της απάντησε τότε μια άλλη, πως μπορεί να κάνει αυτό που θέλει και δεν υπάρχει πρόβλημα.

Το ερώτημα αγαπητέ/τη μου αναγνώστη/στρια είναι: Σέβομαι πως του είχαν επιβάλλει σε μια «Δημοκρατική» χώρα να παρίσταται από πολύ νωρίς για απροσδιόριστες ώρες σε μια δουλειά που ασφαλώς δεν είναι στο αντικείμενο του, σε άβολες καρέκλες για παιδάκια δημοτικού να κάθεται,δίχως πληρωμή. Το δικαίωμα να γδύνει συναισθηματικά έναν συνάνθρωπο του με την αγένεια  και το ίχνος παιδείας και πληροφόρησης του ποιος του το έδωσε; Έπειτα, ποιος ήταν ο «κύριος» που μπορούσε να δίνει άδειες για το ποιος επιτρέπεται να ψηφίσει;

Όταν η  ίδια η κοινωνία δεν έχει την απαιτούμενη πληροφόρηση και δεν αγκαλιάζει το πρόβλημα σου πως περιμένουμε και ψάχνουμε ακόμη Ανθρώπους; Το λυπηρότερο  είναι πως στην Ελλάδα συναντάς τέτοια αντιμετώπιση, ενώ ταυτόχρονα στην Νοτιοδυτική Γαλλία χτίζεται  ολόκληρο χωριό για ασθενείς με Αλσχάιμερ που θα ολοκληρωθεί στα τέλη του 2019, το επονομαζόμενο: «Village Landais Aszheimer».


Εύα Σκαπετουλιά

(euask1997@gmail.com)

Related posts