Subscribe Now

Trending News

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στo now24.gr.
Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας.
26 Ιαν 2022
SLIDER

Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα

Από την  Τζώρτζια  Βρεττού

Στόχος των περισσοτέρων  παιδιών, είναι να πετύχουν στο Πανεπιστήμιο. Τα πρώτα βήματα ξεκινούν στο νηπιαγωγείο, συνεχίζονται στο δημοτικό, γίνεται το άλμα στο γυμνάσιο και μπαίνουν στην τελική ευθεία στο λύκειο.  Μετά από επίπονο αγώνα με φροντιστήρια, ιδιαίτερα μαθήματα, διάβασμα πολλών ωρών, έρχονται οι Πανελλήνιες εξετάσεις, και ο πολυπόθητος  στόχος, στις περισσότερες των περιπτώσεων, επιτυγχάνεται.

Παιδιά  δεκαοχτώ  χρονών και κάποιες φορές πριν καλά-καλά  ενηλικιωθούν   γίνονται ακαδημαϊκοί πολίτες . Παιδιά που από το προστατευμένο περιβάλλον της οικογένειας, του σχολείου, θα κριθούν να φοιτήσουν στα Ελληνικά Πανεπιστήμια, στα ΤΕΙ, στα ΤΕΦΑ, κάποια από αυτά στην επαρχία μακριά από τους δικούς τους ανθρώπους.

Και η ώρα έρχεται που θα διαβούν την μεγάλη πόρτα. Δέος. Συγκίνηση. Κάθε όνειρο έρχεται πιο κοντά στην πραγμάτωση. Σε τέσσερα, πέντε, ίσως σε έξι χρόνια. Τι είναι έξι χρόνια μπροστά σε μια ολόκληρη ζωή! Η φαντασία καλπάζει, μπορεί να βλέπει ακόμα και αυτό που δεν είναι  ορατό. Φωτίζεται η ματιά τους μόνο με την σκέψη.

« Οι μαρμάρινες άσπρες  σκάλες αστράφτουν κάτω από τις αχτίνες του ήλιου. Σε τυφλώνουν, θέλεις γυαλιά για να μπορέσεις να κρατήσεις τα βλέφαρα ανοιχτά-τι ανοιχτά, ορθάνοιχτα- μην  τυχόν και σκοντάψεις και κουτρουβαλιαστείς στις σκάλες μπροστά στους ανέμελους θεατές  πρώτη μέρα στο Πανεπιστήμιο.   Ανεβαίνεις εκστασιασμένος κοιτώντας τον περίγυρο. Φοιτητές και φοιτήτριες κάθονται στα παγκάκια του προαύλιου χώρου κρατώντας βιβλία-τι βιβλία δηλαδή, τόμους, ολόκληρους τόμους με γνώσεις. Άλλες παρέες κουβεντιάζουν, γελάνε και περιμένουν με ανυπομονησία να έρθει η ώρα να μπουν στο αμφιθέατρο. Η είσοδος του κτιρίου επιβλητική, περιβάλλεται με κίονες Δωρικού ρυθμού μάλλον, και το πράσινο χορτάρι στα καλύτερά του.  Ακόμα και η πύλη εισόδου έχει μια άλλη αίγλη από τα παλιά, που έχει εκσυγχρονιστεί όμως  με τελευταίας τεχνολογίας μηχανήματα ασφαλείας. Δεν περνά κανένας που δεν ανήκει στο Ίδρυμα και ο φύλακας στην είσοδο ευγενικά ζητά  την ταυτότητα σου να την σκανάρει ώστε να σου επιτραπεί η είσοδος. Ήδη νιώθεις ασφαλής και μοναδικός.

Προχωράς στο εσωτερικό του μεγαλοπρεπούς κτιρίου και κοιτάς με θαυμασμό. Τα περίτεχνα γύψινα στο ταβάνι, οι τοίχοι φρεσκοβαμμένοι, λείοι χωρίς το παραμικρό εξόγκωμα, θέλεις να τους χαϊδέψεις- κοιτάς τις παλάμες σου, είναι λίγο βρώμικες, «άσε καλύτερα μην τους λερώσω» σκέφτεσαι. Πίνακες αρχαίων φιλοσόφων, μαθηματικών, δασκάλων του γένους φωτίζονται μυσταγωγικά. Νομίζεις ότι βρίσκεσαι σε μουσείο ή σε μια  άλλη εποχή. Συνέρχεσαι ακούγοντας κινητά να χτυπούν διπλά σου και βλέποντας «σημεία» για φόρτιση λάπτοπ.  Η  γραμματεία είναι ακριβώς στο κεντρικό χολ του κτιρίου. Πλησιάζεις δίνεις το όνομά σου και όλες οι λεπτομέρειες,  που θα κάνουν ευκολότερη την φοιτητική σου,  ζωή βρίσκονται τυπωμένες σε μια σελίδα. «Αυτό ήταν. Επιτέλους».  Αποφασίζεις να κάνεις ένα τουρ να δεις τα κατατόπια. Σαν να διαβάζουν την σκέψη σου, «τι γίνεται εδώ;» σε πλησιάζει κάποιος από το βοηθητικό προσωπικό του Πανεπιστημίου συστήνεται και σου προτείνει να κάνετε μαζί την βόλτα. Νιώθεις βολικά αμήχανα και δεν αρνείσαι την προσφορά.

Αίθουσες, αμφιθέατρο, βιβλιοθήκη, γραφεία, γωνιές υπολογιστών, μηχανήματα πώλησης  αναψυκτικών και σνακς.  Το συνεργείο καθαριότητας διακριτικά επιβλέπει  τους χώρους – είναι τόσο καθαρά που καμία βρώμικη σκέψη δεν περνά από το μυαλό σου. Παντού παράθυρα, μεγάλα παράθυρα. Φως. Πολύ φως. Το μυαλό τρέχει και ονειρεύεται.  Η ιδέα  του Πανεπιστημίου αποκτά σάρκα και οστά.

Η ξενάγηση τελείωσε γρήγορα.  Τα υπόλοιπα και ό,τι άλλες απορίες υπάρχουν θα λυθούν πατώντας «αναλυτική ξενάγηση» στην επίσημη ιστοσελίδα του Πανεπιστημίου. Ο ενθουσιασμός ξεχειλίζει. Είσαι μόνο δεκαοχτώ χρονών. Είσαι φοιτητής. Ανυπομονείς να ξεκινήσουν τα μαθήματα. Είναι και ο χώρος που εμπνέει, που οσμίζεσαι την γνώση, που συναντάς την πρόκληση, που στοχεύεις ψηλά. Είναι ο χώρος που ελεύθερα θα σκεφτείς, θα διακινήσεις τις ιδέες σου, που δεν θα φοβηθείς να εκφραστείς. Είναι ο χώρος που θα σε βοηθήσει να εξελιχθείς με  γνώσεις ανωτάτου επιπέδου, που θα αναπτύξεις κριτική σκέψη και θα σε προάγει σαν άτομο, όχι μόνο για την επαγγελματική σου αποκατάσταση αλλά ως οντότητα με αξίες και ήθος. Οι ορίζοντές σου θα επεκταθούν, θα βλέπεις και αυτά που δεν είναι ορατά και στο σκοτάδι θα ρίξεις φως.  Παράθυρο με φως. Χωρίς κουρτίνες».

Το ξυπνητήρι χτύπησε και πετάχτηκα από το κρεβάτι απότομα. Πήγα προς το παράθυρο. Ανοίγοντας το ρολό να μπει ο ήλιος, σκέφτηκα το όνειρο. Τόσο ζωντανό, με τόσες λεπτομέρειες!

Αυτό πρέπει να είναι. Ένα παράθυρο με φως, χωρίς κουρτίνες.  Να περνάει ο ήλιος ανεμπόδιστα, ελεύθερα.

«Η παιδεία είναι δεύτερος ήλιος για τους ανθρώπους» Πλάτων 427π.Χ-347π.Χ.

Related posts