Subscribe Now

Trending News

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στo now24.gr.
Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας.
24 Σεπ 2022
SLIDER

Άνοιξαν οι κάλπες στη Γερμανία-Τα σενάρια για την επόμενη ημέρα

Όλα δείχνουν ότι στις σημερινές εκλογές οι Γερμανοί θα προσέλθουν στις κάλπες και δεν θα υπάρχει μεγάλη αποχή. Στις δημοσκοπήσεις οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD) φαίνεται να θέτουν μια ισχυρή πρόκληση στο συντηρητικό κόμμα της Άγκελα Μέρκελ (CDU).  Και αυτό θα αναγκάσει τους αντίθετους με την παντοδυναμία της Μέρκελ να προσέλθουν στις κάλπες για να ανατρέψουν το κατεστημένο.

Η διαφορά μεταξύ των δυο κομμάτων είναι στα όρια του στατιστικού λάθους και παρά το επίμονο προβάδισμα των σοσιαλδημοκρατών, η «κόκκινη απειλή» [πιθανή συμμαχία Σολτς με Πράσινους και Linke (Αριστερά) ] θα μπορούσε να πείσει κάποιους απογοητευμένους δεξιούς να ψηφίσουν-έστω και με μισή καρδιά-τον συντηρητικό υποψήφιο, Αρμιν Λασετ. Η ακροδεξιά «Εναλλακτική για τη Γερμανία» (AfD) παρουσιάζει άλλωστε απώλειες και ενδέχεται να αποτελέσει δεξαμενή ψήφων για την Κεντροδεξιά. Το κόμμα έχει μείνει χωρίς ατζέντα αυτήν τη φορά, αφού το Ευρώ, η Ελλάδα κι η μετανάστευση έχουν υποχωρήσει ως θέματα αιχμής. Το μόνο που του έχει απομείνει είναι η πανδημία. «Ούτε εγώ έχω εμβολιαστεί-ποτέ ξανά lockdown!», ήταν η φράση με την οποία έκλεισε την κεντρική της ομιλία αργά χθες το βράδυ η ηγέτης της AfD, Αλις Βαιντελ.

Η Μέρκελ –επικεφαλής της συντηρητικής παράταξης που αποτελείται από τους Χριστιανοδημοκράτες (CDU) και το αδελφό του κόμμα στη Βαυαρία, τους Χριστιανοκοινωνιστές (CSU)– κατάφερε να κερδίσει τις τέσσερις προηγούμενες ομοσπονδιακές εκλογές, καθορίζοντας την πολιτική της Γερμανίας.

Είναι η δεύτερη μακροβιότερη καγκελάριος της χώρας μετά τον Χέλμουτ Κολ. Η Μέρκελ βρίσκεται στην εξουσία από το 2005 και σχεδιάζει να αποσυρθεί μετά τις εκλογές, κάτι που καθιστά τη σημερινή εκλογική αναμέτρηση πολύ σημαντική τόσο για τη διαμόρφωση του μέλλοντος της μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρώπης όσο και για τις εξελίξεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο Ολαφ Σολτς του SPD και υπουργός Οικονομικών στη αριστερά και δεξιά συμμαχία της Μέρκελ, δήλωσε ότι δεν αποκλείει μια συμμαχία με την Αριστερά αλλά τόνισε ότι η θέση της χώρας στο ΝΑΤΟ αποτελεί κόκκινη γραμμή για τους Σοσιαλδημοκράτες.

Παράλληλα πολλά ηταν τα δημοσιεύματα για τις καταστροφικές συνέπειες που θα είχε στην οικονομία μια τέτοια σύμπραξη (Σολτς με Πράσινους και Linke) και πολλοί Γερμανοί απέσυραν τις καταθέσεις τους και τις μεταφέρουν στην Ελβετία για να γλιτώσουν πιθανή αύξηση της φορολογίας στα μεγάλα εισοδήματα.

Για πρώτη φορά στην ιστορία τους, οι Πράσινοι έχουν υποψήφιο για την καγκελαρία στις φετινές εκλογές, όμως η Αναλένα Μπέρμποκ είδε τη δημοτικότητά της να μειώνεται και το κόμμα αναμένεται να βρεθεί στην τρίτη θέση, με ποσοστό περίπου 17%. Πρόκειται για ιστορικό ποσοστό για τους Πράσινους, οι οποίοι μέχρι τώρα δεν είχαν ξεπεράσει το όριο του 10% παρά μόνο το 2009. Όμως ενδέχεται να υπάρξει απογοήτευση στο κόμμα, καθώς τον Απρίλιο εμφανιζόταν πρώτο στις προθέσεις ψήφου.

Related posts