Subscribe Now

Trending News

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στo now24.gr.
Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας.
22 Απρ 2021
SLIDER

Άνοιξαν οι εκκλησίες για τους πιστούς με …ελεγχόμενη είσοδο

Μετά από δυόμιση μήνες άνοιξαν και πάλι οι εκκλησίες για τους πιστούς. Γιατί όλο αυτό το διάστημα λειτουργίες γινόντουσαν αλλά χωρίς πιστούς. Τώρα στις εκκλησίες οι πιστοί που μπήκαν μέσα ήταν με ελεγχόμενη είσοδο, κρατώντας τις απαραίτητες αποστάσεις ο ένας από τον άλλο και φυσικά έχοντας στη διάθεσή τους στις εισόδους το απαραίτητο αντισηπτικό. Ο μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός ατόμων καθορίζεται από την αναλογία ένα άτομο ανά δέκα τετραγωνικά μέτρα και πρέπει να διατηρούν απόσταση 1,5 μέτρου μεταξύ τους. Όπως έχει αποφασιστεί για τους χώρους λατρείας που είναι άνω των 500 τ.μ., ο μέγιστος αριθμός πιστών που μπορεί να δεχτεί είναι 50. Οι πιστοί με προσωπική ευθύνη και μέριμνα συστήνεται να φοράνε μάσκα. Παράλληλα θα υπάρχουν αποστάσεις μεταξύ πιστών κατά την προσέλευση της θείας μετάληψης.

Ο Αρχιεπίσκοπος  Ιερώνυμος μετά από συνεννόηση με την υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως έδωσε σαφέστατες εντολές στους μητροπολίτες να τηρηθούν στο ακέραιο τα μέτρα που όρισαν οι λοιμωξιολόγοι . Στο μεταξύ μπορούν να κάνουν και χρήση μεγαφώνων ώστε να παρακολουθούν οι πιστοί τη θεία λειτουργία και από το προαύλιο των εκκλησιών.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα που όρισε η Διαρκής Ιερά Σύνοδος το βράδυ της Τρίτης 26 Μαΐου η Εκκλησία θα κάνει Ανάσταση (αφού το Πάσχα δεν έγινε κανονικά λόγω μέτρων). Το βράδυ της 26ης προς 27 Μαίου θα τελεσθεί στους ναούς η πανηγυρική αναστάσιμη Παννυχίδα που τελείται κανονικά τα μεσάνυχτα του Μεγάλου Σαββάτου, την τελευταία δηλαδή ημέρα που ψάλλετε  το «Χριστός Ανέστη», παραμονή της Αναλήψεως προκειμένου να μπορέσουν να προσέλθουν οι Έλληνες πιστοί.

Θα τελούνται περισσότερες Θείες Λειτουργίες όπου υπάρχει η δυνατότητα με σύσταση στις ευπαθείς ομάδες να αποφύγουν την έξοδο από το σπίτι. Στην είσοδο των ναών θα υπάρχουν αντισηπτικά, ο φυσικός εξαερισμός τους είναι υποχρεωτικός και θα γίνεται συχνή και σχολαστική καθαριότητα.

Τα ιερά μυστήρια

Τα Ιερά Μυστήρια θα τελούνται εντός του ναού και δεν θα γίνονται μυστήρια σε ιδιωτικούς ναούς. Οι  λιτανείες και οι μεταφορές ιερών λειψάνων αναστέλλονται μέχρι τις 5 Ιουνίου.

Για το θέμα της Θείας Κοινωνίας ο Εκπρόσωπος Τύπου της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, Μητροπολίτης Μητροπολίτης Φιλίππων, Στέφανος είπε: «Το θέμα με την Θεία κοινωνία είναι αδιαπραγμάτευτο», επισημαίνοντας: «Το θέμα βρίσκεται μόνο σε κάποιους, μέσα στο μυαλό τους. Τα επιστημονικά δεδομένα δεν μας είπαν ούτε για κουτάλια, ούτε για πιρούνια, ούτε για ποτήρια, ούτε για τίποτα άλλο. Ο Χριστός που είναι μέσα στο Αγιο Ποτήριο, δεν μπορεί να επιτρέψει τον θάνατο” ξεκαθάρισε ο Μητροπολίτης.

Γερμανίας Αυγουστίνος : “Το γερμανικό κράτος μας είπε να μην χρησιμοποιούμε την Λαβίδα στην Θεία Κοινωνία”

Απαγόρευση της συμμετοχής των πιστών στο Μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας δημοσιοποίησε η Κυβέρνηση της Γερμανίας, που ενώ επιτρέπει την προσέλευση στη Θεία Λειτουργία, απαγορεύει την μετάδοση της Θείας Κοινωνίας με την λαβίδα. Όπως ενημερώνει ο Μητροπολίτης Γερμανίας ενόψει του ανοίγματος των Ναών στην γερμανική επικράτεια εκδόθηκαν Νομοθετικά Διατάγματα «τα οποία ΄ήδη ιοθετήσαμεν» και «φθάνουν μέχρι του σημείου να ρυθμίζουν και τον τρόπο της Θείας Μεταλήψεως , να απαγορεύουν δηλαδή την Θεία Κοινωνία από το Αγιο Ποτήριο με την χρήση της αγίας Λαβίδος».

Όπως είπε σε κυριακάτικη εφημερίδα ο Μητροπολίτης Γερμανίας Αυγουστίνος «απευθύνω παράκληση στον κόσμο να κάνει άσκηση και υπομονή. Θα περάσει και αυτή η δύσκολη συγκυρία» , λέγοντας ότι με μεγάλη δυσκολία ανακοίνωσε αυτήν την εγκύκλιο , που ελπίζει σύντομα να ανακαλέσει.

Και τονίζει ότι «όταν το κράτος λέει ότι δεν μπορώ να χρησιμοποιήσω την Λαβίδα στην Θεία Κοινωνία ως ένας Επίσκοπος της Εκκλησίας δεν έχω το δικαίωμα να αλλάξω τον τρόπο της Θείας Κοινωνίας να εφεύρω έναν άλλο τρόπο». Για να εξηγήσει ότι αυτό αποφάσισε η γερμανική κυβέρνηση και αυτό θα πρέπει να ισχύσει παρόλο που είναι πολύ σκληρό, όπως επίσης και οι κλειστοί Ναοί . «Κάναμε Πάσχα με τρία άτομα κεκλεισμένων των θυρών» λέει ο Μητροπολίτης Αυγουστίνος.

Related posts