Subscribe Now

Trending News

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στo now24.gr.
Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας.
29 Μαρ 2024
Ελλάδα

Ανοίγουν τη Δευτέρα οι πύλες των Πανεπιστημίων

Στις αρχές Σεπτεμβρίου δημοσιεύθηκε το ΦΕΚ στο οποίο αναφέρεται ο τρόπος  που θα λειτουργήσουν τα πανεπιστήμια αλλά και ο  δίαυλος επικοινωνίας υπουργείου Παιδείας και πρυτάνεων με τους καθηγητές.

Έτσι από τη Δευτέρα και μέχρι τα μέσα του Οκτωβρίου αναμένεται να αρχίσουν τα μαθήματα σε όλα τα τμήματα και τις σχολές των ΑΕΙ της χώρας. Ωστόσο οι καθηγητές αλλά και οι φοιτητές εκφράζουν τον προβληματισμό τους για τον τρόπο λειτουργίας αλλά και για την ασφάλεια όλων από την πανδημία.

Το υπουργείο εδώ και μήνες είναι σε επικοινωνία με τους πρυτάνεις για το πώς θα εφαρμοστούν στην πράξη τα μέτρα και μάλιστα, την περασμένη Τρίτη πραγματοποιήθηκε μία ακόμη τηλεδιάσκεψη του κ. Διγαλάκη με τους πρυτάνεις, προκειμένου να αποσαφηνιστούν λεπτομέρειες για το πώς θα λειτουργήσουν τα ιδρύματα κατά το χειμερινό εξάμηνο του ακαδημαϊκού έτους 2020-21.

Σύμφωνα με τις οδηγίες του υπουργείου, η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική σε όλους τους χώρους των πανεπιστημίων και η διδασκαλία των μαθημάτων, σεμιναρίων, εργαστηρίων και κλινικών ασκήσεων με έως και 50 άτομα θα πραγματοποιείται δια ζώσης, τηρώντας τα απαραίτητα μέτρα προστασίας. Στις περιπτώσεις μαθημάτων με περισσότερα από 50 άτομα, οι διαλέξεις θα γίνονται εξ αποστάσεως.

Ο υφυπουργός Παιδείας, αρμόδιος για τα θέματα της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, Βασίλης Διγαλάκης μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ είπε:

«Να περιφρουρήσουμε την ασφαλή διεξαγωγή του νέου ακαδημαϊκού έτους.Ζούμε και στα πανεπιστήμια μια νέα πραγματικότητα λόγω πανδημίας και οφείλουμε να προσαρμοστούμε στις διαφορετικές, αλλά απαραίτητες συνθήκες που αυτή επιβάλλει».

Όπως σημείωσε, η τήρηση των μέτρων πρόληψης και προστασίας, που τεκμηριωμένα συστήνει η επιστήμη, είναι «απαραίτητη προκειμένου οι φοιτητές να επιστρέψουν με ασφάλεια στις διδακτικές αίθουσες και στα εργαστήρια και να συνεχιστεί απρόσκοπτα η εκπαιδευτική διαδικασία».

Χαρακτήρισε, δε, σημαντική την επίτευξη της ασφαλούς επιστροφής των φοιτητών στους χώρους των πανεπιστημίων γιατί, όπως είπε, «μια επιμήκυνση της απουσίας των φοιτητών από τον χώρο του πανεπιστημίου θα απέβαινε εις βάρος τους».

Μέσα στο πλαίσιο της νέας πραγματικότητας που επιφέρει στα πανεπιστήμια η πανδημία του κορωνοϊού, η ανάγκη για στελέχωση των πανεπιστημίων με διδακτικό προσωπικό γίνεται ακόμα πιο μεγάλη. Για αυτό το λόγο δρομολογούνται οι διαδικασίες ώστε να δοθούν, μέσω ΕΣΠΑ, περίπου 2.000 υποτροφίες, ύψους 5,2 εκατ. ευρώ, με ανταποδοτικό χαρακτήρα, σε μεταπτυχιακούς φοιτητές και υποψήφιους διδάκτορες, προκειμένου να στελεχώσουν σε επιλεγμένα μαθήματα φροντιστηριακές τάξεις για προπτυχιακούς φοιτητές.

Ποιοι είναι οι προβληματισμοί

Από τη μία, η ανάγκη για να παραμείνουν «ζωντανές» οι ακαδημαϊκές δομές, με την παρουσία φοιτητών και από την άλλη, η ανάγκη για περισσότερες αίθουσες, αλλά και διδάσκοντες. Και όλα αυτά, με βασικό στόχο την προστασία της υγείας των μελών της ακαδημαϊκής κοινότητας.

Από την άλλη είναι η υγεία φοιτητών και καθηγητών. Οι ανάγκες για διδακτικό προσωπικό εξ αιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού μεγεθύνονται εάν λάβει κανείς υπ’ όψιν ότι μεταξύ των διδασκόντων υπάρχουν και άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες και δεν μπορούν να υποστηρίξουν τη διδασκαλία με φυσική παρουσία.

Related posts