Subscribe Now

Trending News

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στo now24.gr.
Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας.
20 Σεπ 2021
Οικονομία

Άνοδος 300% στις τιμές των σιτηρών σε δύο χρόνια – Κίνδυνος για κραχ το 2022

Συνεχίζεται το «ράλι» τιμών των δημητριακών στις διεθνείς αγορές αλλά και στη χώρα μας καθώς από τα 16 λεπτά το 2019, φέτος το σιτάρι έφτασε τα 46 λεπτά το κιλό, «βαδίζοντας» ολοταχώς για τα 50. Για τεράστιο κίνδυνο οικονομικής κατάρρευσης των παραγωγών του χρόνου, κάνει λόγο στο GRTimes ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Τριλόφου, Χρήστος Τσιλιάς.

Εκρηκτική άνοδος 300% σημειώθηκε στις τιμές των σιτηρών μέσα σε δύο χρόνια, με βασικό λόγο τη μείωση της παγκόσμιας παραγωγής κατά περίπου 30 έως 40%. Όπως λέει στο GRTimes o Χάρης Δημαρχόπουλος, παραγωγός και χειριστής θεριζοαλωνιστικής μηχανής στην περιοχή της Ανατολικής Θεσσαλονίκης, από τα 16 λεπτά που πούλησαν πολλοί παραγωγοί το σιτάρι τους πρόπερσι, πλέον η τιμή έχει πιάσει τα 46 λεπτά και κανείς δεν ξέρει που θα φτάσει.

Ο ίδιος ανέφερε πως αν και η φετινή χρονιά από άποψη παραγωγής δεν ήταν η καλύτερη, λόγω της μεγάλης μείωσης της παγκόσμιας παραγωγής, οι τιμές έχουν πάρε την… ανηφόρα, δίνοντας μια πρόσκαιρη ανάσα στους αγρότες. Επισήμανε χαρακτηριστικά πως ο Καναδάς πχ, που παράγει περίπου το 30-40% της παγκόσμιας αγοράς σιτηρών, φέτος είχε μείωση παραγωγής πάνω από 50%, γεγονός που συνέβαλλε και στον καθορισμό των υψηλών τιμών.

Ο κ. Δημαρχόπουλος είπε ωστόσο ότι καθώς ο αγρότης είναι «έρμαιο» του εμπόρου-γεωπόνου πλέον – γιατί αγοράζει τα εφόδια από αυτόν και χρωστάει χρήματα, είναι αναγκασμένος να παραδώσει την παραγωγή του στον αλωνισμό – και πληρώνεται λιγότερο, με την πλειοψηφία φέτος να έχει λάβει από 23 έως 28 λεπτά και να μην έχει καρπωθεί τις μεγάλες αυξήσεις.

Τεράστιος κίνδυνος για κραχ το 2022

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Τριλόφου, Χρήστος Τσιλιάς, μιλώντας στο GRTimes.gr, έκρουσε το «καμπανάκι» του κινδύνου, υποστηρίζοντας ότι εάν δεν διατηρηθούν οι φετινές ψηλές τιμές και του χρόνου – που σύμφωνα με τον ίδιο δεν θα διατηρηθούν – τότε θα ακολουθήσει ένα μεγάλο κραχ στον πρωτογενή τομέα στη χώρα μας.

Εξηγώντας το σκεπτικό του ανέφερε πως οι παραγωγοί θα ξεκινήσουν τις καλλιέργειες τους από τον Οκτώβριο, με ιδιαίτερα αυξημένο κόστος παραγωγής κατά 60-70% σε σχέση με πέρυσι (λόγω αυξήσεων σε λιπάσματα, ενέργεια κτλ) και αν του χρόνου αυτήν την περίοδο εξανεμιστεί η φετινή άνοδος 300% στις τιμές των σιτηρών και αυτά κινηθούν σε τιμές  περυσινές, «τότε θα μιλάμε για ένα μεγάλο κραχ».

«Αν γίνει αυτό τελείωσε ο πρωτογενής τομέας στην Ελλάδα. Και εδώ δεν υπάρχει καμία παρέμβαση από την πολιτεία. Είναι απούσα» είπε χαρακτηριστικά, συμφωνώντας στην άποψη πως λόγω των υψηλών φετινών τιμών, πολλοί θα είναι αυτοί που θα σπεύσουν να καλλιεργήσουν περισσότερα στρέμματα σιτάρι για να έχουν του χρόνου περισσότερα έσοδα. Ωστόσο στο ενδεχόμενο κατάρρευσης των τιμών το 2022, όλοι τους θα βρεθούν διπλά χρεωμένοι.

Για τις φετινές τιμές, ο κ. Τσιλιάς δήλωσε πως οι αυξήσεις θα μετακυλιστούν το αμέσως επόμενο διάστημα στους καταναλωτές, ενώ πρόσθεσε πως δυστυχώς ο αγρότης, σε αντίθεση με τον έμπορο δεν θα εισπράξει κανένα επιπλέον όφελος. «Τρόμαξε ο αγρότης να πάρει μια αξιοπρεπή τιμή, που πάλι δεν την παίρνει ο ίδιος αλλά οι έμποροι, γιατί η άνοδος των τιμών των δημητριακών ήρθε τώρα που τα σιτηρά είναι στις αποθήκες των εμπόρων. Σήμερα σχεδόν κανένας αγρότης δεν έχει ούτε αποθήκες, ούτε υποδομές, ούτε τίποτα. Σχεδόν όλοι, τουλάχιστον το 80%  «απόλαυσαν» την τιμή έως τα 25 λεπτά. Από εκεί και πέρα, όλη αυτήν την αύξηση, που σε λίγες ημέρες το σκληρό σιτάρι θα φτάσει και τα 50 λεπτά, θα την καρπωθούν οι έμποροι» κατέληξε.

Πηγη: GRTimes

Related posts