Πιο κοντά σε μια συμφωνία για την αξιολόγηση αλλά και την ελάφρυνση του χρέους έχουν βρεθεί η Ελλάδα και οι θεσμοί μετά το Eurogroup περασμένης Δευτέρας . Όπως ήταν φυσικό αυτό αποτυπώθηκε στο χρηματιστηριακό ταμπλό , με τον γενικό δείκτη να διασπά τον απλό ΚΜΟ 200 ημερών ( 614 μονάδες ) και να συναντά αρχικά αντίσταση στον αντίστοιχο εκθετικό στη περιοχή των 630 μονάδων που μετά από τις χθεσινές πληροφορίες για καταρχήν συμφωνία με τα τεχνικά κλιμάκια ο γ.δ. ξαναδοκίμασε την διάσπαση της περιοχής αυτής των 630 μονάδων . Το να παραμείνει στις επόμενες συνεδριάσεις ο γενικός δείκτης πάνω από τις 614 μονάδες είναι ιδιαίτερα κρίσιμο για την συνέχεια καθώς από το καλοκαίρι του 2014 ο γενικός δείκτης κινείται μόνιμα κάτω από τον ΚΜΟ και η επιβεβαίωση της ανοδικής διάσπασης του θα μπορούσε να αλλάξει τα επίπεδα διακύμανσης του.
Έτσι αν έχουμε ολοκλήρωση της αξιολόγησης στο επόμενο Eurogroup στις 24/5 , ο γενικός δείκτης θα έχει όλες τις προϋποθέσεις να διασπάσει την σημαντική αντίσταση των 645 μονάδων και να ανοίξει ο δρόμος για κίνηση πάνω από τις 700 μονάδες μέσα φυσικά από διακυμάνσεις και γεγονότα που θα υποστηρίζουν αυτή την κίνηση . Τέτοια γεγονότα είναι οι αποφάσεις της ΕΚΤ για επαναφορά του waiver , αργότερα για συμμετοχή των ελληνικών ομολόγων στο QE , αναβαθμίσεις από τους οίκους αξιολόγησης και επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων .
Τι είναι όμως αυτό που μπορεί να προβληματίσει την ελληνική αγορά και να ανατρέψει αυτή την πορεία;
Προς το παρόν παραμένει ερωτηματικό η στάση του ΔΝΤ και πως θα ξεπεραστούν οι αντιρρήσεις του . Αυτή η διαφωνία μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στην εκταμίευση όλου του ποσού που είναι απαραίτητο για να πληρωθούν και οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του κράτους στους ιδιώτες κάτι που έχει άμεση ανάγκη η ελληνική οικονομία. Η παράταση επίσης της εκκρεμότητας για το χρέος και η ομηρία που μπορεί να οδηγηθεί η οικονομία τουλάχιστον ως το δημοψήφισμα της Βρετανίας θα ήταν μια δυσάρεστη εξέλιξη για την ελληνική χρηματιστηριακή αγορά. Η αστάθεια στις διεθνείς αγορές και οι απρόβλεπτες εξελίξεις στο προσφυγικό είναι οι αστάθμιστοι παράγοντες που πρέπει οι επενδυτές να υπολογίζουν στις όποιες αποφάσεις τους . Σε οποιαδήποτε διόρθωση οι 590 μονάδες θα πρέπει να λειτουργήσουν σαν στήριξη για να μην αλλάξει το ανοδικό momentum αγοράς.
Κρίσιμο ήταν το χθεσινό Euroworking group για την πρόοδο των διαπραγματεύσεων ενώ περιμένουμε και την εξαμηνιαία αναθεώρηση των δεικτών της MSCI και στις 13/5 την προσωρινή εκτίμηση για το ΑΕΠ Α’ τριμήνου του 2016 . Οι εισηγμένες συνεχίζουν την ανακοίνωση αποτελεσμάτων Α’ τριμήνου 2016 με την ΕΕΕ στις 13/5 και την ΕΥΡΩΒ στις 17/5.