Subscribe Now

Trending News

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στo now24.gr.
Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας.
21 Ιαν 2022
Πολιτισμός

Άννα Σάγου-Βακαλούδη: Να προσέχουμε τους ανθρώπους που βάζουμε στη ζωή μας

Συνέντευξη στη Μαίρη Γκαζιάνη

Η Άννα Σάγου-Βακαλούδη γεννήθηκε στην Αθήνα, όπου μεγάλωσε, σπούδασε και ζει με την οικογένειά της. Εργάστηκε στον ιδιωτικό και στον δημόσιο τομέα επί τριάντα εννέα χρόνια. Μετά τη συνταξιοδότησή της ασχολείται με τη συγγραφή βιβλίων, δηλαδή με αυτό που της άρεσε πάντα. Το πρώτο της βιβλίο με τίτλο «Οδός Ελπίδος» κυκλοφόρησε το 2015 από τις Εκδόσεις Οσελότος. Από τις εκδόσεις Ζενίθ κυκλοφορεί το βιβλίο της «Ζωή».

ΜΑΙΡΗ ΓΚΑΖΙΑΝΗ: Άννα διάβασα στο βιογραφικό σου ότι ασχολήθηκες με τη συγγραφή μετά τη συνταξιοδότησή σου. Τι σε απέτρεπε να ασχοληθείς νωρίτερα;

ΑΝΝΑ ΣΑΓΟΥ-ΒΑΚΑΛΟΥΔΗ: Από πολύ νέα εργαζόμουν και ταυτόχρονα δημιούργησα οικογένεια, άρα χρόνος μηδέν. Όταν τα παιδιά μου μεγάλωσαν, άρχισαν οι φροντίδες στους ηλικιωμένους γονείς. Πάντα κάτι συνέβαινε και δεν ήμουν συγκεντρωμένη σ’  αυτό που λαχταρούσα.

Μ.Γ.: Μετά από 39 χρόνια εργασίας στο ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, τι σημαίνει για σένα η συγγραφή;

Α.Σ.-Β.: Η συγγραφή ζούσε πάντα μέσα μου. Από μικρή έγραφα ποιήματα και πεζά που τα έστελνα σε παιδικά περιοδικά. Τώρα ήρθε η ώρα να έχω περισσότερο χρόνο και η συγγραφή έγινε ένας νέος τρόπος επικοινωνίας με τους ανθρώπους.

 

Μ.Γ.: Το πρώτο σου βιβλίο είχε τον τίτλο «Οδός Ελπίδος». Με τι ερχόταν σε επαφή ο αναγνώστης;

Α.Σ.-Β.: Η «Οδός Ελπίδος» είναι ένα κοινωνικό μυθιστόρημα που διαδραματίζεται στη Θεσσαλονίκη από το 1940 μέχρι τις μέρες μας

 

Μ.Γ.: Πρόσφατα κυκλοφόρησε το δεύτερο βιβλίο σου με τίτλο «Ζωή». Εκτός από το όνομα της κύριας ηρωίδας σου που ονομάζεται Ζωή, υπάρχει κάποιος συμβολισμός στον τίτλο;

Α.Σ.-Β.: Πάντα μου αρέσει να επιλέγω ονόματα και τίτλους που έχουν κάτι να πουν. Στην «Οδό Ελπίδος» που είναι ένα δρομάκι στα Κάστρα της Θεσσαλονίκης, απέπνεε ταυτόχρονα την ελπίδα για το μέλλον. Έτσι και η «Ζωή»  εκτός από το όνομα της ηρωίδας μου, είναι και η ζωή, η μεγάλη θάλασσα που πρέπει να κολυμπήσουμε.

 

Μ.Γ.: Το θέμα του βιβλίου στηρίζεται σε πραγματικά πρόσωπα και καταστάσεις ή αποτελεί εξ ολοκλήρου μυθοπλασία;

Α.Σ.-Β.: Η βασική ερωτική ιστορία αφορά μυθοπλασία. Στα πρόσωπα όμως που βρίσκονται γύρω από τους ήρωές μου, μπορεί να αναγνωρίσει κανείς, λίγο ή πολύ, γνώριμους ανθρώπους μου.

Μ.Γ.: Κρίνοντας από τις εξελίξεις σε όσα αφηγείσαι η ζωή γράφει τα πιο παράξενα σενάρια ή η λογοτεχνία;

Α.Σ.-Β.: Νομίζω η ζωή τα γράφει και η λογοτεχνία τα καταγράφει.

Μ.Γ.: Η μοίρα ή η ανθρώπινη επιλογή καθορίζει το μέλλον;

Α.Σ.-Β.: Η μοίρα είναι βασικός παράγοντας, θέλουμε δε θέλουμε, ο καθένας μας γεννιέται μ’  αυτήν. Ωστόσο πρέπει κι εμείς να βάζουμε το χέρι μας και να προλαβαίνουμε (κι όχι να διορθώνουμε εκ των υστέρων) τα κακώς κείμενα.

Μ.Γ.: Ως που μπορεί να φτάσει τον άνθρωπο μια πικρή αλήθεια που αποκαλύπτεται απρόοπτα και αναπάντεχα;

Α.Σ.-Β.: Ένα κρυμμένο μυστικό σε κάνει να νοιώθεις ταπεινωμένος και οι αντιδράσεις μπορεί να είναι απρόβλεπτες. Από εκεί και πέρα είναι θέμα χαρακτήρα και παιδείας για τις ανάλογες αντιδράσεις.

Μ.Γ.: Είναι δικαιολογημένη η αντίδραση της Ζωής στο ψέμα που ξεσκεπάστηκε;

Α.Σ.-Β.: Παρ’ ό,τι εγώ “έπλασα” την ΖΩΗ, νομίζω ότι θα ήταν καλύτερα να ξεκαθάριζε το θέμα εν τη γενέσει του.

Μ.Γ.: Ο Φίλιππος και η Ζωή είναι θύματα των περιστάσεων. Κατά κάποιον τρόπο γίνονται και θύτες ο ένας στον άλλον;

Α.Σ.-Β.: Όντως οι περιστάσεις λειτούργησαν για λογαριασμό τους. Όμως προστατεύοντας ο καθένας τον εαυτό του όπως μπορούσε, μετατράπηκαν σε θύτες που έδωσαν πίκρα ο ένας στον άλλο.

 

Μ.Γ.: Ο Φίλιππος έχει έναν καλό φίλο, τον Μανώλη και η Ζωή μια καλή φίλη τη Λίτσα. Πόσο σημαντική είναι η φιλία στη δική σου ζωή;

Α.Σ.-Β.: Είμαι κοινωνικός άνθρωπος αλλά στις φιλίες και στις σχέσεις μου είμαι αυτό που λένε τόσο όσο.

 

Μ.Γ.: «Ξέρεις αυτό που λένε ότι αγάπη και το μίσος απέχουν μια κλωστή;» ρωτάει η Ζωή τον Μανώλη. Όταν το συναίσθημα διασχίσει την απόσταση της κλωστής, και περάσει από την αγάπη στο μίσος, υπάρχει δρόμος επιστροφής;

Α.Σ.-Β.: Πάντα υπάρχει δρόμος επιστροφής στα δυνατά αισθήματα. Εξ άλλου εδώ είναι ο ρόλος της μοίρας. Che sera  sera!

Μ.Γ.: «Η αγάπη μου για σένα ήταν μεγαλύτερη από την αλήθεια μου» απευθύνει ο Φίλιππος στη Ζωή. Μπορεί η αγάπη να στηριχτεί στην απόκρυψη της αλήθειας;

Α.Σ.-Β.: Η βασική μου αρχή είναι αλήθεια παντού. Όταν αποκαλύπτονται τα ψέματα πονάνε πολύ.

Μ.Γ.: Ποιο είναι το μάθημα «Ζωής» που εκπέμπεται μέσα από τις σελίδες του βιβλίου σου;

Α.Σ.-Β.: Τώρα θα μιλήσω σαν γυναίκα της ηλικίας μου, γιατί όταν είσαι νέος σκέφτεσαι διαφορετικά. Να προσέχουμε τους ανθρώπους που βάζουμε στη ζωή μας, να μην κρατάμε μυστικά και να έχουμε την καρδιά μας διάπλατα ανοιχτή στον άνθρωπό μας.

Η συγγραφέας Άννα Σάγου-Βακαλούδη με την εκδότρια Μελίνα Τούντα και τη συγγραφέα Νούλη Τσαγκαράκη

Μ.Γ.: Τι είναι αυτό που θέλεις να κρατήσει ο αναγνώστης στη σκέψη του κλείνοντας την τελευταία σελίδα;

Α.Σ.-Β.: Ότι αυτό που λέμε Θεό ή μοίρα, βρίσκει πάντα τρόπο να βάζει τα πράγματα στη θέση τους.

*Το μυθιστόρημα «Ζωή» της Άννας Σάγου-Βακαλούδη κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ζενίθ.

 Μαίρη Γκαζιάνη

Γεννήθηκε στα Ιωάννινα.  Μεγάλωσε στην Αθήνα όπου ζει μέχρι σήμερα και εργάσθηκε ως τραπεζοϋπάλληλος. Στο παρελθόν ασχολήθηκε ερασιτεχνικά με την φωτογραφία ενώ τώρα ζωγραφίζει και παράλληλα γράφει. Έχει πραγματοποιήσει ατομικές εκθέσεις και έχει συμμετάσχει σε πολλές ομαδικές.

Τον Μάιο του 2012 κυκλοφόρησε την πρώτη ποιητική της συλλογή με τίτλο «Σου γράφω…», τον Σεπτέμβρη 2013 κυκλοφόρησε το πρώτο της μυθιστόρημα με τίτλο «Ένα φεγγάρι λιγότερο» από τις εκδόσεις Ελληνική Πρωτοβουλία και τον Ιούνιο του 2014 κυκλοφόρησε το βιβλίο της «Τα πλήκτρα της σιωπής»  από τις εκδόσεις ΄Οστρια. Επίσης, το παραμύθι της «Το ψαράκι του βυθού» συμπεριλαμβάνεται στο βιβλίο «Παραμύθια και Μαμάδες» εκδόσεις Βερέττα 2015.  Τον Ιούνιο 2017 κυκλοφόρησε το μυθιστόρημά της «Άλικα βήματα» από την Εμπειρία Εκδοτική. Το 2019 θα κυκλοφορήσει το νέο της μυθιστόρημα από τις εκδόσεις Ωκεανός.

Την περίοδο 2011-2012 υπήρξε ραδιοφωνική παραγωγός στο magicradiolive. Από τον Νοέμβρη 2014 συνεργάζεται με το now24.gr και έχει πραγματοποιήσει πάνω από πεντακόσιες συνεντεύξεις. Το 2016 συμμετείχε στην τηλεοπτική εκπομπή «Καλώς τους» του ΑιγαίοTV πραγματοποιώντας συνεντεύξεις σε ανθρώπους των τεχνών. Διετέλεσε Διευθύντρια Σύνταξης του on line Πολιτιστικού Περιοδικού Books and Style από Ιούλιο 2017 έως Μάρτιο 2018 οπότε αποχώρησε οικειοθελώς.

Μεγάλες της αγάπες είναι το θέατρο και ο χορός με τα οποία έχει ασχοληθεί ερασιτεχνικά.   

Related posts