Subscribe Now

Trending News

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στo now24.gr.
Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας.
16 Απρ 2024
Πολιτισμός

Άννα Ψαθά: Ο πόνος είναι θεμελιώδες συστατικό μας. Είναι μια ανθρώπινη εμπειρία που μας συνθέτει

Συνέντευξη στη Μαίρη Γκαζιάνη 

Η Άννα Ψαθά γεννήθηκε στην Αθήνα. Θα μπορούσε όμως κάποιος να τη χαρακτηρίσει «πολίτη του κόσμου», αφού τόσο η ενασχόλησή της με τον πρωταθλητισμό όσο και η επαγγελματική της σταδιοδρομία την έχουν ταξιδέψει σε πολλά μέρη εντός και εκτός Ελλάδας. Με εφαλτήριο την αλτρουιστική της διάθεση και το ομαδικό πνεύμα κινείται στον χώρο των εναλλακτικών προσεγγίσεων και της έρευνας, συμμετέχοντας και σε δράσεις κοινωνικού χαρακτήρα. Λάτρις της αρμονίας και της σωματικής βελτίωσης, πιστεύει στην εξέλιξη του ανθρώπου και στη διά βίου μάθηση. 

ΜΑΙΡΗ ΓΚΑΖΙΑΝΗ: Κυρία Ψαθά στο βιογραφικό σας αναφέρετε ότι είστε «πολίτης του κόσμου». Πως το εννοείτε;

ΑΝΝΑ ΨΑΘΑ: Τόσο στην αθλητική μου καριέρα, όσο και στην επαγγελματική μου πορεία, έχω ταξιδέψει αρκετά. Έχω ζήσει σε χώρες εκτός Ελλάδος, αλλά και σε διάφορες πόλεις εντός της χώρας μας. Προσπαθώ να κατανοήσω τη κουλτούρα και τη φιλοσοφία κάθε λαού και κάθε πολίτη, που έρχομαι σε επαφή.  Πέρα λοιπόν από την έννοια του ταξιδεύω, νιώθω και «πολίτης του κόσμου». Όταν υπερβαίνεις τα γεωγραφικά σύνορα, υπερβαίνεις και τον εγωισμό σου. Αναπτύσσεσαι ως προσωπικότητα και ως άνθρωπος. Αλλάζεις τρόπο σκέψης, ανοίγεις τους ορίζοντες σου, αποκτάς ενσυναίσθηση.

Μ.Γ.: Ποια «εφόδια» ζωής σας έδωσε η ενασχόλησή σας με τον πρωταθλητισμό;

Α.Ψ.: Ο πρωταθλητισμός σε εισάγει σε ένα αξιακό σύστημα ζωής. Σε εκπαιδεύει να βρίσκεις και να βάζεις στόχο. Να προσπαθείς να τον πετύχεις. Σε διδάσκει να διαχειρίζεσαι συναισθηματικά, πνευματικά και πρακτικά την αποτυχία αλλά και την επιτυχία. Μεθοδικότητα, προσήλωση, αυτοσυγκέντρωση. Μαθαίνεις να επιβιώνεις και να είσαι αυτόνομος. Γνωρίζεις  το σώμα σου. Μαθαίνεις να το αφουγκράζεσαι και να βρίσκεις τρόπους να το φροντίζεις.  

Μ.Γ.: Ποιον θεωρείτε χώρο εναλλακτικών δράσεων και σε τι είδους κοινωνικές δράσεις συμμετέχετε;

Α.Ψ.: Εναλλακτικό χώρο εν συντομία εννοώ τον ορισμό της εναλλακτικής προσέγγισης: οποιoδήποτε σύστημα που δεν υπάγεται στην κατηγορία της κλασσικής ιατρικής, που σε καμία περίπτωση δεν σκοπεύει να αντικαταστήσει τη συμβατική ιατρική. Αλλά  να την συμπληρώσει και να την ενισχύσει, έχοντας  μια πιο ολιστική οπτική. Τη σύνδεση σώματος, ψυχής, πνεύματος και ενέργειας. Στόχος η ευεξία και η αποκατάσταση της ισορροπίας.

Οι κοινωνικές δράσεις που αναφέρομαι είναι η ενεργή συμμετοχή μου σε διάφορα προγράμματα κοινωνικού ενδιαφέροντος. Κατά  κύριο λόγο με εθελοντική συμμετοχή. Θεωρώ ότι ο εθελοντισμός είναι στάση ζωής.  Πιο συγκεκριμένα σε δράσεις αθλητικού ενδιαφέροντος, ή σχετικές με μετανάστες, άστεγους, και άλλες κοινωνικά ευπαθείς ομάδες. 

Μ.Γ.: Πρόσφατα κυκλοφόρησε το βιβλίο σας «Το εγχειρίδιο του καλού πόνου». Ποιο ήταν το έναυσμα ώστε ν’ ασχοληθείτε με τη συγγραφή του;

Α.Ψ.: Ήθελα να δώσω στον κόσμο την ευκαιρία να ασχοληθεί, να κατανοήσει και να εξοικειωθεί με δυνατές έννοιες, όμως με έναν απλό  και ανάλαφρο τρόπο. Προσδοκώ  ο αναγνώστης μέσα από αυτή την ιστορία, να αρχίσει να σκέφτεται ότι το να φροντίζω τον εαυτό μου δεν είναι πολυτέλεια. Να αρχίσει να συνθέτει και όχι να αποδομεί! 

Μ.Γ.: Μπορεί ο πόνος να είναι καλός και σε ποιες περιπτώσεις;

Α.Ψ.: Ο πόνος είναι θεμελιώδες συστατικό μας. Είναι μια ανθρώπινη εμπειρία που μας συνθέτει. Μας κάνει αυτό που είμαστε. Μας μεταφέρει ένα μήνυμα. Το σημαντικό είναι να κατανοήσουμε το γιατί ήρθε ο πόνος. Αν λοιπόν αναλογιστούμε όλα αυτά, μόνο καλός μπορεί να είναι! 

Μ.Γ.: Τι συναντά ο αναγνώστης στη σελίδες του βιβλίου;

Α.Ψ.: Συναντά μια βιωματική, δροσερή  ιστορία, με αρκετή διάθεση για χιούμορ και αυτοσαρκασμό. Δεν συμβουλεύει αλλά προσπαθεί να «ταρακουνήσει» τον αναγνώστη. Τροφή για σκέψη θα έλεγα. Δεν είναι ανάγκη να συμφωνήσει κάποιος. Μόνο να μπει στη διαδικασία να σκεφτεί. 

Μ.Γ.: Πόσο απέχει το «αλλάζω τη ζωή μου» με το «ζω τη ζωή μου διαφορετικά»;

Α.Ψ.: «Αλλάζω τη ζωή μου» σημαίνει κάνω αλλαγές. Δυνατές, θεμελιώδεις. Κάποιες ίσως να μπορώ να τις στηρίξω, κάποιες ίσως και όχι.

«Ζω τη ζωή μου διαφορετικά» σημαίνει, είμαι αυτός που είμαι και αλλάζω τον τρόπο που βλέπω τα πράγματα. Στην ουσία δεν αλλάζω την κατάσταση αλλά την οπτική.  

Μ.Γ.: Πότε το «σώμα ψάχνει ασφάλεια» και που μπορεί να την βρει;

Α.Ψ.: Το σώμα ψάχνει ασφάλεια όταν ταλαιπωρείται, όταν καταπονείται, όταν δεν ξεκουράζεται. Όταν το μυαλό αγχώνεται, όταν η καρδιά στεναχωριέται. Όταν το περιβάλλον γύρω μας είναι τοξικό. Δεν υπάρχει καλύτερη ασφάλεια από την οριοθέτηση και τη φροντίδα των τριών πολύτιμων πραγμάτων που έχει ο άνθρωπος: νου, ψυχή και σώμα.  

Μ.Γ.: Θυμός, φόβος, πόνος. Πείτε μας για αυτές τις λέξεις;

Α.Ψ.: Λέξεις ταμπού  που μας έχουν μάθει να μας τρομάζουν. Κι όμως…..

Θυμός: το θέμα με το συγκεκριμένο συναίσθημα, δεν είναι η αίσθηση του συναισθήματος, αλλά η διαχείριση του.

Φόβος: άμυνα, προστασία

Πόνος: αγγελιοφόρος, φίλος 

Μ.Γ.: Που μπορεί κάποιος ν΄ ανακαλύψει το «τζίνι» που θα τον βοηθήσει;

Α.Ψ.:   Όλοι μέσα μας έχουμε το δικό μας τζίνι. Χρειάζεται να του δώσουμε την ευκαιρία να εμφανιστεί. 

Μ.Γ.: «Ο πόνος είναι ένας, αλλά ερμηνεύεται διαφορετικά» γράφετε. Εξηγείστε το μας.

Α.Ψ.: Ο πόνος σαν συναίσθημα, σαν κατάσταση είναι ένας. Όμως αλλιώς βιώνει κάποιος τον σωματικό πόνο και αλλιώς τον ψυχικό. Επίσης, το μέγεθος του πόνου, η διαβάθμιση του διαφέρει από άτομο σε άτομο. Είναι υποκειμενική. Ανάλογα τα βιώματα, τις αντοχές και την εκπαίδευση του καθενός. 

Μ.Γ.: Ποια είναι η «σκιά» και τι είδους θέματα «ρίχνουμε» σε αυτήν;

Α.Ψ.: «Σκιά» = ασυνείδητο. Εκεί «ρίχνουμε» ό,τι δεν τολμάμε, (είναι πολύ δυνατό ρήμα το ξέρω, αλλά θέλω να δώσω έμφαση) να αντιμετωπίσουμε. Ό,τι δεν θέλουμε να δούμε. Ό,τι θέλουμε να αποφύγουμε. Πέφτοντας στην παγίδα ότι το ξεπέρασα! 

Μ.Γ.: «τις περισσότερες φορές δεν χρειάζεται να κατανοήσουμε αλλά να παρατηρήσουμε» αναφέρει ο πόνος. Τι αφορά η κατανόηση και τι η παρατήρηση;

Α.Ψ.: Είναι ένας στοχασμός που πάει την συζήτηση λίγο παρακάτω. Γυμνάζει τη σκέψη και εξελίσσει την οπτική μας. Υπάρχουν φορές που το να προσπαθήσω να κατανοήσω κάτι δεν είναι εφικτό. Είτε γιατί είμαι μέσα στο πρόβλημα, είτε γιατί δεν έχω την ηρεμία, είτε γιατί δεν είμαι αντικειμενικός είτε, είτε, είτε…..

Το κλειδί είναι η παρατήρηση όπως είναι και ο τίτλος ενός αγαπημένου μου βιβλίου. Βγαίνω από τον εαυτό μου, από την κατάσταση και  βλέπω, παρατηρώ, αυτό που συμβαίνει. Απλά αυτό! 

Μ.Γ.: Τι είναι αυτό που θέλετε να εισπράξει ο αναγνώστης από την ανάγνωση του βιβλίου σας;

Α.Ψ.: Ένα ευχάριστο απόγευμα ανάγνωσης, και ένα γλυκό προβληματισμό! 

Μ.Γ.: Σας ευχαριστώ πολύ για τη συνέντευξη και σας εύχομαι καλοτάξιδο το βιβλίο σας.

Α.Ψ.: Και εγώ σας ευχαριστώ πολύ για την ευκαιρία που μου δώσατε.

*Το βιβλίο «Το εγχειρίδιο του καλού πόνου» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κέδρος.

Μαίρη Γκαζιάνη

Γεννήθηκε στα Ιωάννινα.  Μεγάλωσε στην Αθήνα όπου ζει μέχρι σήμερα και εργάσθηκε στον τραπεζικό χώρο. Στο παρελθόν ασχολήθηκε ερασιτεχνικά με την φωτογραφία, τη ζωγραφική και τα τελευταία δέκα χρόνια με τη συγγραφή. Έχει πραγματοποιήσει ατομικές εκθέσεις και έχει συμμετάσχει σε πολλές ομαδικές.

Την περίοδο 2011-2012 υπήρξε ραδιοφωνική παραγωγός στο magicradiolive. Από τον Νοέμβρη 2014 συνεργάζεται με το now24.gr και έχει πραγματοποιήσει πάνω από εξακόσιες συνεντεύξεις, καθώς και σχολιασμούς βιβλίων και θεατρικών παραστάσεων. Το 2016 συμμετείχε στην τηλεοπτική εκπομπή «Καλώς τους» του ΑιγαίοTV πραγματοποιώντας συνεντεύξεις σε ανθρώπους των τεχνών. Διετέλεσε Διευθύντρια Σύνταξης του on line Πολιτιστικού Περιοδικού Books and Style από Ιούλιο 2017 έως Μάρτιο 2018 οπότε αποχώρησε οικειοθελώς.

Μεγάλες της αγάπες είναι το θέατρο και ο χορός με τα οποία έχει ασχοληθεί ερασιτεχνικά κι έχει συμμετάσχει σε θεατρικές και χορευτικές παραστάσεις.

Τον Μάιο του 2012 κυκλοφόρησε την πρώτη ποιητική της συλλογή με τίτλο «Σου γράφω…», τον Σεπτέμβρη 2013 κυκλοφόρησε το πρώτο της μυθιστόρημα με τίτλο «Ένα φεγγάρι λιγότερο» από τις εκδόσεις Ελληνική Πρωτοβουλία και τον Ιούνιο του 2014 κυκλοφόρησε το βιβλίο της «Τα πλήκτρα της σιωπής»  από τις εκδόσεις ΄Οστρια. Επίσης, το παραμύθι της «Το ψαράκι του βυθού» συμπεριλαμβάνεται στο βιβλίο «Παραμύθια και Μαμάδες» εκδόσεις Βερέττα 2015.  Τον Ιούνιο 2017 κυκλοφόρησε το μυθιστόρημά της «Άλικα βήματα» από την Εμπειρία Εκδοτική. Τον Νοέμβριο του  2019 κυκλοφόρησε το νέο της μυθιστόρημα «Ζάχαρη άχνη» από τις εκδόσεις Ωκεανός. Τον Ιούνιο 2021 κυκλοφόρησε  το νέο της μυθιστόρημα με τίτλο Η ΑΠΟΣΤΟΛΗ από τις εκδόσεις Ωκεανός.    

Related posts